Gyerek kezébe ... éves korától szabad adni olyan eszközt, amin semmilyen tartalomszűrő sincs.

Vagyis, hány éves korától kaphat egy gyerek olyan mobiltelefont, laptopot, tabletet stb. amelyiken szabadon hozzáférhet az internetes tartalmakhoz ...

0-1
3% (28 szavazat)
2
0% (3 szavazat)
3
0% (2 szavazat)
4
0% (4 szavazat)
5
0% (2 szavazat)
6
0% (4 szavazat)
7-10
3% (30 szavazat)
11-13
10% (85 szavazat)
14-16
30% (269 szavazat)
16-18
22% (192 szavazat)
18+
17% (155 szavazat)
Nem tudom.
12% (104 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (10 szavazat)
Összes szavazat: 888

Hozzászólások

Legtobb szulo ezeket az eszkozoket arra hasznalja, hogy lerazza a gyereket.

Itt is valoszinuleg az egyensuly a lenyeg.

Úttesten mikor engeded át?

Amikor ram tudnak vigyazni :) Azt jatszottuk minden reggel, hogy en vagyok a gyerek es nekik kell szetnezni es vigyazni ram.

Szerkesztve: 2023. 11. 26., v – 10:43

Azt gondolom, hogy középsikolás kortól egyébként sem tudnám megakadályozni, hogy akár osztálytársakon keresztül hozzáférjenek bármihez is. Amit tehetek, hogy addigra többé-kevésbé felkészítem az agyukat a "nagyvilágra".

Megyeszékhelyhez közeli településen élünk, a gyerekeink nyolcadik osztályig tanulhatnak helyben. Semmi szüksége saját telefonra vagy tabletre egyiküknek sem (11, 9 és 2 évesek). Ennek ellenére már alsóban is többeknek van. Aztán kiderül, hogy az egymás közötti kommunikáció (értelmes dologra nem igazan használják) jórészt olyan szavakból és kifejezésekből áll, amelyektől sokat látott 46 évesként is felkapom a fejem, miközben egyrészt - amellett, hogy jórészt nem tudják mit is jelentenek - ezeket sem tudják helyesen leírni. Bár ez lassan kortünet, ami nem korlátozódik az ifjúságra.

Szülői felügyelettel a nagyok már ügyesen kezelik a PC-t, rajzolnak tableten, de saját eszközük még egy ideig nem lesz. Szerencsére szívesen és sokat olvasnak, bár azt kell tapasztalnom a sok kérdés alapján, hogy míg mi gyerekkorunkban a 100+ éves Jókait, Karl Mayt, Vernét, stb. lazán olvastuk és jórészt értettük, addig a mostani kölykök szókincse ehhez már nem elég (nyilván pár dologgal nem is találkozhatnak a mindennapokban). Tudnak döbbent arcot vágni egy-egy magyarázatra, hogy mik voltak régen, de hát felgyorsult a világ (a mi déd- vagy nagyszüleink még csak szekeret, esetleg gőzmozdonyt láttak gyermekkorukban, gyertyával és petróleummal világítottak, életük alkonyán pedig színes tévén nézték az űrkorszakot; ahogy nézem a mi generációnk is hasonló ugráson megy keresztül manapság).

Volt nem rég egy dolog, ami miatt nem sok választási lehetőséged volt.

A covid miatti un "online oktatás" nem tudott megvalósulni saját eszköz (tablet, notebook) nélkül, mert gyakorlatilag a munkanélküli/nyugdíjas szülőkön kívül senki nem tudott annyit a gyerek mellett ülni, mint amennyit annak "online tanulnia" kellett. Kb mire megtanult írni-olvasni, megtanulta az eszköz használatát is - ha eleve nem azon ment a rajzfilm meg a kerekmese addig is. :)

Rendszeresen kapnak olyan feladatot azóta is, amit kifejezetten a neten összeszedett információ alapján kell megoldani - lehetőleg önállóan. És ez jó.

Szerk: a "semmi szükség rá" dologra reagáltam.

Azt gondolom, hogy középsikolás kortól

A lanyom 12 eves es kozepiskolas, szerintem ha szamokat irsz azok egyertelmubbek, manapsag eleg sok iskolatipus van es nem csak Magyarorszagon olvassak a HUP-ot.

Jókait, Karl Mayt, Vernét, stb.

Kedves emlekek, foleg a Verne konyvek, mondjuk Jokai csak egy volt a kotelezokon kivul, de az nagyon tetszett.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Kés, villa, olló gyerek kezébe nem való!

Az ovi/suli milyen tartalomszűrővel dolgozik? Mert a legtöbb hülyeséget egymástól tanulják.

Amúgy továbbra sem értem az "ártalmas tartalom" dolgot. Az ilyet eleve keresni kell. Velem nem szokott szembejönni.

Adat pedig nem ártott még senkinek, arra csak más emberek képesek.

Hány éves korában érik meg az ember annyira, hogy megtudja az igazságot arról, mennyire gonosz világban élünk? Háborús/kartell/ISIS/stb. videókra gondolok. Lehet, hogy egyesek soha, és jobb önámításban élniük.

Adguard Family protection DNS van a router-en és marad is akár mekkora lesz a gyerek. Engem sem érdekel a szemét.

Hogy egy értelmes kérdés is legyen a szálban:

Ilyen Adguard Family protectiont szeretnék a hálózatomba. Van egy 0-24-ben futó windowsos gép (amit nem tudok linuxra cserélni!) amin tudnám futtatni, de ugye csak linux verzió van. Értelmes megoldás, hogy rakok egy virtuális gépet a windowsra és oda telepítem? Vagy ez egy teljes butaság?

Köszönöm a válaszokat!

Egy Raspberry Pi 3-on futó Pi-hole

Aztan lehet bosszankodni amikor egy weboldal nem toltodik be vagy nem mukodik es nem erted miert... Sajnos ez a valosag, en kivettem a rendszerbol a pi-hole-t, a bongeszo alapu blokkolas-nal konnyebb kiveteleket definialni vagy egyszer-egyszer tovabblepni mikor szukseges.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Nálunk még nem aktuális, de előre gondolkodás miatt kérdezek. Egyelőre a mi felügyeletünk mellett Interneteznek csak, ami kimerül színező-keresésben.

Azt érteni vélem, hogy az általad javasolt rendszer a rúteren keresztül a DNS kéréseket korlátozza le, azokat a domain neveket nem szolgálja ki, amik szerinte ártalmasak.

Ehhez hasonlót meg lehet valósítani okostelefonra is? Tehát ha mondjuk valamilyen okból szükséges volna, hogy okostelót kapjon a gyerek, akkor ott is le tudom korlátozni, hogy mit lásson az Internetből? Erre milyen eszközök vannak?

NextDNS-t használok, azt mint "private DNS" be lehet kapcsolni legalábbis Android telefonon, és akkor mobilneten is egyrészt figyelembe veszi a szűréseket, másrészt titkosított csatornán megy a DNS kérés, így elvileg a szolgáltatód sem tudná mit kérdeztél. Igazából ez utóbbi kicsit bullshit, mert ugye a DNS kérés önmagában céltalan, így vsz utána megnyitod az oldalt, amit meg már lát. Kivéve ha vpn, tor stb. ugye.

Egy ideig csináltam, vegyes sikerrel.

  • pár OS szintű kérés simán megkerüli
  • Akku-n azért látszik, ha kicsi a telefonod. Lapát méretű képernyő fogyasztása mellett nem észrevehető
  • Idegen wifi-t felejtsd el, sokon fennakad
  • Meg tud szakadni és olyan beállítás nincs hogy akkor zéró net
  • Roaming esetén rendszeres volt hogy nem működött (ami amúgy igen érdekes, de nem mentem utána)

Nem paranoia miatt csináltam, hanem az otthoni erőforrások folyamatos elérése miatt (pl vezérlést nem forgattam ki természetesen), de nem hozott több előnyt mint hátrányt. 

Ami a fenti korlátok mellett bevált: itthon softEther szerver, telefon beépített vpn kliense. 

ez mindig adagolás függő

vannak olyan videók a neten amitől egy harcedzett felnőtt férfi is kiborul

vagy őt is átverik

Ebben alapvetően van valami, de azért a YouTube valóban tud baromságokat ajánlani. Pl. nekem a lefelé görgetésnél az oldalsávban, ha nagyon sokáig letekerek, mindenféle thai, indiai és iszlamista videó, sose néztem ilyeneket, de mivel érzékeli, hogy a UK-ből netezek, ezért azt hiszi, hogy az is érdekelhet.

Az is igaz, hogy cserében néha ajánl nagyon jó dolgot is, olyat, amit nem néztem, de mégis érdekes, és örülök, hogy ajánlotta, ez viszont marha ritka sajnos. Kb. 99%-ban valóban olyanokat ajánl, amilyen témákban sok videót néztem már. Esetleg még a Trending oldaluk van tele baromsággal, de azt elkerüli, akinek van egy kis esze, és simán a főoldalt, meg a Subscription aloldat használja, utóbbin garantáltan nem lesz oda nem illő tartalom.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nehéz konkrét életkort írni, mivel a gyerekeknél ez nagyon ingadozó, mennyire fejlett, értelmes, neveltetése milyen. Valahol 16-ra tenném, de nem mondanám ezt sem teljesen általános korhatárnak. Az a baj, hogy tartalomszűrő nem fogja megvédeni, mert 1) kijátszható, 2) az iskolában az osztálytársaktól úgyis hozzáfér nem szűrt tartalomhoz is. Ez egyedül fegyelmezettségen, nevelésen múlik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ilyet még magamnak sem...

Nekik meg oktatás egészen pici koruktól, hogy ha valami mégis átjut a szűrőn, tudják kikerülni, szólni nekünk.

Amióta secure DNS-t használok mocsokszűrővel, tisztább szárazabb érzés mindenkinek. Egyik nap összeakadt egy azure funkcióval, kikapcsoltam egy fél napra debug miatt, percek alatt találtak meg a családtagok hogy mi ez a K sok reklám.

Amikor kicsik voltak, még dúlt a flash játékok ideje, a legajla mocsok site-ok reklámjai valahogy mindig a játék gyűjtemény oldalakon kötöttek ki. Azóta szűrök. 

Szerkesztve: 2023. 11. 27., h – 09:39

Van erre hivatalos válasz is:

https://support.google.com/accounts/answer/1350409

Eszerint - magyarországon - 16 év alat kizárólag szülői felügyeletes account hozható létre legálisan.

 

Az, hogy ki mit 'enged' mint szülő, szerintem k*rvára sokmindentől függ...

 

A saját gyerekeim - általam felügyelt - eszközein kizárólag whitelist alapon lehet 'internetezni'.

Ez megvédi őket a reklámok, spammalés, átverős linkek, vírusok nagyrészétől.

Ahogy nőnek, és (remélhetőleg) kezdik megérteni és átlátni a zinternet működését - beleértve a veszélyeit - egyre lazább lesz ez a korlát..

(pl van egy laptopja, amin játék egyátalán nincs, de azon 'korlátlanul' netezhet. Ezen persze Linux van, és a böngészőben is ott az adblocker)

 

Teljesen tartalom szűrés mentes internet?! az szerintem senkinek nem való!

ez a Google véleménye, ami nem köt senkit jogilag.

Először is ezt nem a ugle találta ki, ő csak igazodik a hatályos (és országonkként változó) jogszabályokhoz.

Éppen ezért nem csak a googlira vonatkozik, hanem pl minden (de főleg online) játék szolgáltatóra is.

 

És persze, adhatsz a kezébe 'mást' is... de előbb-utóbb kell neki egy mail cím, és account ide-oda. - és ezek már bizony jogilag kötnek, még akkor is ha a zemberek 99% szarik rá.

Hiszen az már egy 'szerződés' az adott céggel, ahol ha (gyerekként) megadod a valós életkorodat, akkor nem is engednek regisztrálni, ha meg hazudsz... akkor innentől azért kérdéses a dolog (de legalábbis a szolgáltató segge védve van ezáltal)

 

szerintem.

Ennek semmi köze a témához. Ez a Microsoft adatkezelési kötelezettségéről szól, ha Microsoft-fiókot hoznál létre a gyereked számára.

Még egyszer: nem kötelező a gyereknek sem Microsoft, sem Google, sem Apple fiókot adnia.

Feltelepítesz egy linuxos gépet. Mennyi idősen engeded elé korlátozás nélkül?

trey @ gépház

Még egyszer: nem kötelező a gyereknek sem Microsoft, sem Google, sem Apple fiókot adnia.

Persze, hogy nem kötelező, de ezek nélkül akkor mégis mit csinál a 'zinterneten'??

 

Ha 'csak használ' egy keresőt, és/vagy meglátogatja az accountot nem igénylő lapokat/szolgáltatásokat?

akkor szerintem: 14-16 - erre is szavaztam :)

>whitelist alapon lehet 'internetezni'.

Milyen eszközzel valósítod meg? Ott vagy mellette, vagy valami szűrő van? Milyen program és hogy állítod be?

>van egy laptopja, amin játék egyátalán nincs, de azon 'korlátlanul' netezhet

A korlátlant úgy érted, hogy a whitelisten belül? Tehát úgy korlátlan, hogy az időt nem korlátozod? Miért lényeges, hogy ez Linuxos gép, miben más, mintha Windowsos lenne?

>Teljesen tartalom szűrés mentes internet?! az szerintem senkinek nem való!

Ezzel nem értek egyet, szerintem pont az volna az ideális, ha az Internet teljesen szabad maradna az összess szennyel együtt, és a userre volna bízva, hogy mire kiváncsi. Persze csak felnőtt kortól nyilván, úgyhogy ez csak elvi kérdés és nem tartozik szorosan a tárgyhoz..

>whitelist alapon lehet 'internetezni'.

Milyen eszközzel valósítod meg? Ott vagy mellette, vagy valami szűrő van? Milyen program és hogy állítod be?

Google/Microsoft Family - ezekkel lehet managelt eszközzé tenni a gyerekek cuccait (pl telefon/tablet/XBOX).

Ezek segítségével lehet többek között 'screen time', korhatáros tartalmak, fizetéssel járó tranzakciók, és 'inzernetezős' tartalomszűrést (google chrome-ban) is többek között whitelist/blacklist  alapon...

 

>van egy laptopja, amin játék egyátalán nincs, de azon 'korlátlanul' netezhet

A korlátlant úgy érted, hogy a whitelisten belül? Tehát úgy korlátlan, hogy az időt nem korlátozod? Miért lényeges, hogy ez Linuxos gép, miben más, mintha Windowsos lenne?

Nem, ez egy átlagos laptop,  amin Linux fut. ezen nincs semmilyen (technikai) korlátozás.

Miért Linuxos? :) - mert ezt vagyok hajlandó neki 'managelni', ezen nem csábul el random játékok irányába, és sokkal kisebb valószínűséggel lesz vírusos, és nem utolsó sorban ezt nem tudja (könnyen) 'elrontani' sem...

nyilván minden ellen (is) nem véd

 

Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy igen hatékonyan 'megvédte' a gyereket a böngészőben felugró szarságoktól. Mert ugye ott meg akart nyitni valamilyen reklám/spam/scam URL-t amiről helyból lepattant a whitelist miatt.

(a legkisebbnél pl teljesen üres ez a whitelist, a nagyobbnál meg az oktatási anyagokhoz kapcsolódó oldalak, meg egy két 'hasznos' URL van csak rajata)

 

Persze, ahogy nő a whitlelist mérete, úgy válik automatikusan kezelhetetlenné... 

Sőt, a túl 'modern' oldalak eleve nem működnek whitelist-tel, mert az alap URL-en kívül 100 másikat meghív a betöltés közben - de az ilyeneket örömmel ignorálom, és megintcsak a tapasztalat azt mutatja, hogy (egyelőre) jobb is ha ezeket nem akarja a gyerek.

Nem csak a Google-nél. Egy csomó oldalon van, hogy mikor belépnél, vagy kritikus témájú videót néznél vagy fiókot hoznál létre, vagy lejárt a süti, ott kérik az életkorról nyilatkozást, kiskorúaknál meg a szülői beleegyezést. Persze erre a legtöbb gyerek reflexből fogja az okét nyomkodni, hogy persze-persze. De jogilag így megáll, hiába játszották ki, hiszen volt felelősségkizáró, figyelmeztetős felhívás, felelősséghárító nyilatkozat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

6 évesekkel mi a baj? :D

trey @ gépház

(X) 16-18

A mai értelemben vett okostelefonhasználatot (közösségi média, online tér stb.) úgy szabályoznám, mint a jogosítványt. 16 éves kortól szülői beleegyezéssel oké, előtte 2G butatelefon, ha a szülő szeretné, hogy elérhető legyen a gyereke. Így a divatmajomkodás, iBuziskodás stb. jelenségek is elkaphatók már fiatal korban, hogy a gyerek azért akar minden évben új telefont, mert az ügyeletes menőgyereknek is van az osztályban.

Persze, az nem árt, ha a gyereket nem az okostelefon (értsd: a média és a reklámok) neveli fel, 16 éves kor után sem, hanem a szülők.

Összességében pedig, senkinek a kezébe nem szabadna adni olyan eszközt, amin semmilyen tartalomszűrő nincs. Egy uBlock Origin lenne a kötelező minimum.

Kár™, hogy nem lehetett mindenhova magaddal vinni. Vagyis kár, a multiknak, mert nem tudtak 0-24 elárasztani manipulatív tartalmakkal.

Kár™, hogy csak akkor "kellett" bekapcsolni, amikor műsort is akartunk nézni rajta. Nem volt 0-24 bekapcsolva, hogy értesítéseken keresztül bármikor elkapja a figyelmed és máris elárasszon manipulatív tartalmakkal.

De ami igazán nagy kár, hogy ilyen demagóg hasonlatok egyáltalán felmerülnek valakiben.

A szocializmusban volt besúgóhálózat, ami jelentett rólad és kommunista propaganda, ami átmosta az agyad. Képzelj el egy olyan eszközt, ami a besúgóhálózat nagy részét hatástalanítja és megakadályozza, hogy a propaganda átmossa az agyad. Ez ma az uBlock Origin.

>Összességében pedig, senkinek a kezébe nem szabadna adni olyan eszközt, amin semmilyen tartalomszűrő nincs. Egy uBlock Origin lenne a kötelező minimum.

Ezt úgy érted, hogy az emberek szabadságának korlátozását szükségesnek érzed? Vagy pedig úgy érted, hogy az embernek a józan eszével szembeni minimális tisztelete ott kezdődik, hogy nem néz reklámokat?

Ezt úgy érted, hogy az emberek szabadságának korlátozását szükségesnek érzed?

Igen, pont úgy, ahogy 18. életév alatt az emberek szabadsága jelenleg is korlátozva van.

Vagy pedig úgy érted, hogy az embernek a józan eszével szembeni minimális tisztelete ott kezdődik, hogy nem néz reklámokat?

Igen, így is értem.

a gyerek azért akar minden évben új telefont, mert az ügyeletes menőgyereknek is van az osztályban.

Nem tudom ez hogy jon ide, regebben is ez volt, csak nem mobillal hanem cipovel, xy ruhadarabbal (pl. Levi's farmer), kvarcoraval, stb.

Persze, az nem árt, ha a gyereket nem az okostelefon (értsd: a média és a reklámok) neveli fel, 16 éves kor után sem, hanem a szülők.

Egy 16 eves gyerek inkabb hallgat a barataira mint a szuleire es beszeli meg a dolgait veluk. Ne szakadjuk el tul messze a realitasoktol.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

>Egy 16 eves gyerek inkabb hallgat a barataira mint a szuleire es beszeli meg a dolgait veluk.

Ezt sokan evidenciának veszik, pedig valójában ez nem egy természetes és helyes állapot. Véleményem szerint nem feltétlenül kell így lennie. Van egy könyv is erről: "A család ereje - Ragaszkodj gyermekeidhez! Dr. Máté Gábor Dr. Gordon Neufeld " https://bookline.hu/product/home.action?_v=Dr_Mate_Gabor_Dr_Gordon_Neuf… A könyv a jelenséget kortárs-orientációnak nevezi el, és az az állítása, hogy ez az életmódból fakad, hogy a gyerekek a szüleik helyett a kortársakat tartják autoritásnak. De nem feltétlenül kell így lennie és főleg egyáltalán nem egészséges, hogy így van. Leírja, hogy miért nem egészséges, és tippeket is ad, hogy hogyan lehet elkerülni.

(Szerk. a szerző egyébként nagyon érdekes ember, az izraeli-palesztín konfliktussal kapcsolatban egyáltalán nem mainstream álláspontja van, amit érdemes meghallgatni, itt egy rövidített változat van, nem az a videó amit annó megnéztem, de ugyanannak a tartalomnak kell lennie: https://www.youtube.com/watch?v=rm2zsgZ1QDE "Dr Gabor Maté on Palestine")

Disclaimer: tapasztalatom még nincs a helyzettel, a gyerekeim még kisebbek, de igazat adok a könyvnek és eszerint próbálok élni.

ez nem egy természetes és helyes állapot

Valoszinuleg arrol, hogy kinek mi a termeszetes vagy helyes egy hosszu vitat lehetne nyitni. Pl. kerekparozni v. autozni nem termeszetes, hiszen a labunk valo arra, hogy helyet valtoztassunk. Most akkor ez helyes vagy sem ha nem setalunk/futunk inkabb? Az emkerek tobbsege hasznal valamilyen kozlekedesi eszkozt, lovat, biciklit, repulot, stb. tehat ez a valosag.

Van egy könyv is erről

Elolvasva az ajanlast ez a mondat ragadta meg a figyelmemet: "Az a modern keletű rögeszme, hogy a szülői nevelés olyan készségek együttese, amelyekre akkor tehetünk szert, ha a szakértők tanácsait követjük..."

Amikor az emlitett konyvet olvassuk akkor nem szakertok tanacsat kovetjuk? :)

Nem azt kerdojelezem meg, hogy amit a konyv ir annak van-e ertelme vagy sem, valoszinuleg van. Csupan arra vagyok kivancsi, hogyan valosithato meg a jelenlegi tarsadalomban az, hogy a csalad nevelje a gyerekeket. Szerintem ennek eleg sok akadalya van jelenleg, az egyik fo akadaly a nem letezo csaladok (= elvalt szulok) es az, hogy nem falvakban/kozsegekben el az emberiseg nagy resze. A gyerekek az iskolaban toltik az idejuk nagy reszet, a szulok pedig dolgoznak.

Van valami terved arra vonatkozoan, hogyan toltse egyutt a nap 24 orajanak nagy reszet a csalad mint regebben amikor meg nem voltak ilyen problemai az emberisegnek? Esetleg otthon fog(nak) tanulni a gyereke(i)d? Otthonrol fog dolgozni mindket szulo? Ez persze nem minden csaladban oldhato meg. Kivancsi vagyok az otletekre.

[szerk.] Nemreg voltam egy eloadason, ahol egy pszichiater hangsulyozta a kozosseg fontossagat, szerinte a kozossegi kapcsolatok altal kevesebb lenne azok szama akik hozza jarnanak (igazat adok neki).

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Alapvetően naszta véleményét osztom.

De azért elmennék a másik irányba is, soha.
Felnőtt kezébe sem adunk olyan eszközt amin semmilyen tartalomszűrő nincs, egy csomó tartalmat adatforgalom meg egyéb okból mindenkinél szűrünk, illetve szűrjük a kéretlen tartalmakat, káros tartalmakat is...

Szerkesztve: 2023. 11. 28., k – 10:29

Hihetetlen, hogy a 7-10-zel a 6% legszabadelvubb koze tartozok ebben a kerdeskorben.

Olyan feleslegesen konzervativnak es alszentnek tunik majdnem mindenki. Tobbsegunk 12 evesen mar kalozkodott, es nemelyik ezt ugy elfelejtette, hogy beutotte a 16-18-at, vagy meg rosszabb: 18+-t.

Nekem a szemelyisegfejlodesemhez hozzatartozott, hogy helyretettek, mikor 13 evesen faszsagokat irtam ket viagra spam komment koze. Esetemben ebbol hatarozottan nem serules lett, mint azt a posztmodern pszichologia lattatni szeretne, hanem vegeredmenykent egy pozitiv elojelu tanulas. Ennek hatasara meg tudom gyorsan kulonboztetni a spamet es a kamu reklamot a contenttol, raadasul bankkartyam az meg tenyleg nem volt.

Nem a vilag es nem az internet valtozott meg. Hanem a hirszolgaltatas teljesedett jobban ki.

Szerintem több valós veszélye is van az Internetnek gyerekkorban:

Az egyik a játék illetve nyomkodásfüggőség. Erről sokat lehet hallani, illetve sok ilyet lehet látni. Aki nem tudja letenni a telefonját egy percre sem, illetve folyton játszik. (Oké játszani lehet Internet nélkül is, de azért alapvetően összefügg az Internettel, pláne az online játék.) Több ismerősöm is van, akinek a gyereke beleesett ebbe és kétségbe vannak esve, nem tudnak mit csinálni vele.

A másik a pornófüggőség esetleges kialakulása, ami a nemi életre rendkívül káros hatással lehet. Erről kevesebbet hallani, mert érthető okokból az érintettek alapvetően nem beszélnek róla. De azért becslések és anoním felmérések vannak, amik azt mutatják hogy ez is jelentős probléma. A függőségekre sok szakértő mondja, hogy mennél korábbi az első inger, annál könnyebben kialakulhat. Nem tudom pontosan mikortól kezdenek buzogni a fiúkban a hormonok, de onnantól kezdve ennek ki lehetnek téve.

Ezeken kívül a szociális médiának van egy olyan veszélye is, hogy az ember lájkvadásszá válhat.

Nyilván ezek mind felnőtt korban is veszélyek, illetve elképzelhető, hogy megfelelő neveléssel mindegyiktől meg lehet óvni a gyereket. A lényeges különbség a felnőtt és a gyerek között az agy plasztikussága, illetve az hogy a gyerekért még a szülő felelős, a felnőttér meg már önmaga.

Visszatérve arra, hogy mi változott: a játékok sokkal inkább függés okozás irányba mozdultak el, a pornóból sokkal több van és könnyebben elérhető, szociális média pedig nem is volt, amikor "mi voltunk fiatalok". Feltéve, hogy te is 30 vége 40 eleje vagy.

Ja, és a mi generációnkban is voltak akik megcsúsztak bármelyik témában. Neked sikerült megúszni, de ha a veszély közelébe mész és megúszod, az amellett érv, hogy nem is kell félni a veszélytől?

Olyan feleslegesen konzervativnak es alszentnek tunik majdnem mindenki. Tobbsegunk 12 evesen mar kalozkodott,

Általános negyedikben (8 év) már a padok alatt ment körbe a nyugatról becsempészett poresz újság, haveroméknál a VHS magnóba pedig nem csak az alámondásos Schwarzenegger filmeket tudtuk betenni, hanem az éppen dolgozó szülők által "jól" lerejtett, szintén alámondásos poresz kazettákat is.  :D

Hol volt akkor internet! Oszt' mégis megoldottuk.

trey @ gépház

Oszt' mégis megoldottuk.

Helyesen: Aki nagyon akarta, az meg tudta oldani.

Más az, amikor tenned kell érte, hogy legyen poresz, bevállalva ezzel esetleges lebukás esetén a szülői büntiket, meg az igazgatói intőt a suliban, megfűszerezve egy nyilvános megalázással, ami a szocialista időkben tevékenykedő tanárokra erősen jellemző volt. Meg más, amikor egy Google kereséssel, retorzió nélkül eléri a gyerek, vagy még rosszabb esetben reklámok formájában odabasszák a gyerek elé valamelyik weboldalon vagy alkalmazásban. A szűretlen okostelefon esetében nem kell semmit se nyugatról becsempészni, nem kell a szülő rejtekhelyét feltárni. Az ég világon semmit nem kell kockáztatni. Egy tapicskolásnyira ott van. Ez az, ami miatt szerintem más kategória.

A tiltás csak még kívánatosabbá teszi.

Ez csak a köztudatban élő dolgokra igaz, de a tiltás egyúttal elérhetetlenebbé is teszi. Ez által ellát egyfajta szűrő funkciót, hogy csak az fér hozzá, aki nagyon akar, nem bárki, aki egy kicsit kíváncsi, meg az is, aki nem kíváncsi, de az arcába nyomják a reklámok.

Más az, hogy 1 osztálytársnak van nyugatról csempésző kapcsolata, meg pornóújságja, amit a suliban körbeadnak. Más az, ha mindenkinek van és otthon egész este nézegetik.

A te telefonodon tiltva, de biztosan lesz olyan osztálytársad, akién nincs. Majd mindenki azon nézi a szopoalarc.hu-t.

Igen, de az már +1 lépés, tehát igényel annyi erőfeszítést, hogy elkérd az osztálytárs telefonját. Plusz ott van a kockázat, hogy lebuksz a tanár előtt. Ez se teljesen ugyanaz, mintha a te telefonodon kérve-kéretlen elérhető a pornó.

Igen, de az már +1 lépés, tehát igényel annyi erőfeszítést, hogy elkérd az osztálytárs telefonját. Plusz ott van a kockázat, hogy lebuksz a tanár előtt. Ez se teljesen ugyanaz, mintha a te telefonodon kérve-kéretlen elérhető a pornó.

Pont ettől lett érdekesebb és izgalmasabb, pont ettől lettél menőbb a lányok előtt (akik szintén adták körbe az ilyen újságokat). Ráadásul, az sem volt mérvadó, hogy "jobb családból jött". Amelyik lázadni akart, az megtette.

trey @ gépház

A szülői odafigyelést semmilyen tiltás nem pótolja. De ezt már más is leírta.

Ugyanakkor el nem tudom képzelni, hogy egy 6 éves gyerek pornót vagy lefejezős videókat keresgéljen. Nem is érdekli. És ezt sem reklám, sem a gugli nem dobja ki neki, ha nem keresi.

Ami érdekli az az aktuális gyerekek között népszerű rajzfilm-sorozat. Lányom az őrületbe kerget, amikor pl. mancs-őrjáratos sebtapaszt kellene venni :) Pedig itthon nem is nézzük, de az oviban nagy sláger.

>el nem tudom képzelni, hogy egy 6 éves gyerek pornót ... keresgéljen

Senki nem mondta, hogy épp 6 éves kortól érdekes a kérdés. Azt mondani, hogy a gyerekeket nem is érdekli, hát az naív gondolat. Amikor elkezdenek buzogni a hormonok (10-12-14 éves kor körül sejtem), akkor érdekelni fogja a fiúkat az biztos. Azon lehet vitatkozni, hogy baj-e ha megismeri, de az nem vita kérdése, hogy érdekli-e.

Nade egy 10 évesnek meg mit akarsz megtiltani? 10 éves koromban már én voltam az úr az otthoni PC-n :)

Úgyis megtalálja, hogyan játsszon ki. 10 évessel már tudsz beszélni ezekről, sokkal hasznosabb. A lényeg, hogy legyen meg az a bizalom, hogy merjen hozzád fordulni, ne máshoz.

10-12 évesen néztünk olyan videókat, mint az Erdő szelleme, a Xtro stb. mégsem lett egyikünk se állatkínzó, se tömeggyilkos. Sőt, állatbarát vagyok.

Néztem seggbekúrós videót 10-12 évesen (hetero), meg olyat is, hogy a nő a kádban megszült egy élő polipot. Volt olyan munkatársam, aki annyira perverz volt, hogy az állatos poresz a softcore kategóriába volt nála sorolva a vinyón. Perverz se lettem.

Ezek kb. olyan balfaszságok, mint hogy a számítógépes FPS tömeggyilkosokat nevel.

A gyerek nem volt 5 éves, amikor a Quake 3-at a kezébe adtam. Annyi lett vele, hogy a végén engem is elvert Quake-ben. Tömeggyilkos nem lett.

Ezekkel a baromságokkal nem nagyon tudok mit kezdeni.

trey @ gépház

A Q3-tól én sem féltenék senkit. Azt a hentelést nem lehet komolyan venni. Volt persze akkoriban is néhány elvetemült játék, de akkoriban a játék célja a szórakoztatás volt.

A mai mikrotranzakciós, achievmentes, addikcióra és lehúzásra kitalált sz*rokat viszont biztosan nem fogom megengedni. Akkor jön majd, hogy előveszem az én gyerekkorom játékait.

Ehhez viszont olyan szülő is kell, aki jó példát mutat

Hogy mereszelsz olyat feltetelezni, hogy a szulo majd jo peldat mutat? A vilageleteben kegyelemkettesert konyorgo, bukdacsolo, sikeres potvizsgaert akkori csucstechnologias eszkozt kapo, lancdohanyos es minden nap alkoholt fogyaszto drogos es szexfuggo, nyolcaltalanost nagy nehezen befejezo szulonek igenis jar, hogy peldamutatas nelkul is kituno tanulo, karos szenvedelyektol tartozkodo, hazassagig es 21 eves koraig szuzesseget megtarto es elektronikai eszkozokhoz sosem nyulo gyereke legyen harom doktorival. Az egesz tarsadalomnak kotelessege azon dolgozni, hogy ez igy legyen, kiveve persze magat a szulot!

Amikor ilyen vagány vagy, gondolj a survivorship biasra. Attól, hogy te nem lettél gyerekkorodban traumatizálva, nem jelenti azt, hogy minden gyereket korlátok nélkül be kell engedni az internetre.

Ez a szavazás valójában nem arról szól, hogy ki hány éves korától engedne bármit a gyerekének, hanem egy önreflexió, hogy ki mennyire durva dolgokat látott eddig. Aki nem látta az internet legalját, az alacsonyabb életkort fog megjelölni, csupán naivitásból.

Nem tudom, de nem nézem meg. Én azt tanultam meg, hogy ismeretlenektől IRL cukrot, interneten meg gyanús linket nem fogadok el. Szerintem inkább ezt kell megtanítani, nem korlátozni.

Ráadásul ez univerzálisabb, mert nem csak a okádék darabolós és gyilokporesz ellen véd, hanem a banki lehúzások ellen is :D

trey @ gépház

Oké. Sok sikert :D Az én elméletem már bizonyított, én már felneveltem egy gyereket, sőt, már unokázok.

Persze, jönnek már, hogy "ne fordítsd a TV felé mert ráfügg!!". Pff. Mondja a gyerek, aki TV-n meg számítógépen nőtt fel. A Tom & Jerry VHS kazettát végtelenítve nézte :D :D :D

Hát jó. Én ezt nem akarom megérteni. Én egy boomer vagyok.

trey @ gépház

Megint ez a baj, hogy szűklátókörűen értelmezed a kérdést.

A pornó és a gyilkolás két dolog. De van pártpropaganda minden oldalról, radikalizáló tartalmak, konteó hívő oldalak, és még ki tudja mi. A mai divatos szociális oldalak (TikTok, Snapchat) is rohadt veszélyesek a pszichológiai fejlődésre.

Szerintem kb. lehetetlen előre felkészíteni bárkit arra, hogy mi minden vár rá, ha korlátozás nélkül böngészget. Ezért gondolom jónak a korlátozást, és legalább a fokozatos bevezetést.

Egyetértek. Csak konkrétan a most általad linkelt videóra reagáltam, hogy ezt nem tartom veszélyesnek, mert egyszerűen nem fogja megnézni és kész. Igen, magamból indulok ki: kényszerítenem kellene magamat, hogy végignézzem. És nem hiszem, hogy a gyerekeim nézegetni akarnák. Tehát pont ettől nem félek. Lehet, hogy kellene, meg nyilván nem akarom hogy rátaláljanak ilyenekre gyerekként, de mégsem tartom veszélyesnek.

De egyetértek, és én is a net korlátozása mellett vagyok ugyenezen szempontok miatt.

12 évesen nem kalózkodtam, de csak azért nem, mert akkoriban nem volt internethez hozzáférésem, meg úgy általában nehezebb volt bármilyen tartalomhoz hozzáférni, minden offline volt, ellenőrzött, drága, nehezebben többszörözhető. Később meg hiába is volt netem, sokáig csak PC-ről elérhető, drága, forgalomkorlátos, tárhelyben is nagyon sok évig meg voltunk kötve. Azt megértem, hogy ez ma nagyobb gond, mert mindenhez korlátlanul hozzáférnek a gyereket, a nap 24 órájában, minden eszköz, ami kéznél van, internetképes, korlátlanul pörögnek róla a tartalmak megállás nélkül, korlátlanul menthetők is, így ez a kérdés hatványozottabban fontos lett. Ilyen oldalról szerintem NEM képmutatás a 16-18-at beütni. És itt nem csak a 18+-os felnőtt tartalmakra, meg a sok pedó perverz által okozott gondokra gondolok, hanem a sok kivégzős-vérengzős videóra, meg azzal a fingós-macskás, kandikamerás, elesős, politikiailag szélsőséges stb. videókkal, amit a Faszbukon majmolnak a fiatalok, és közben az igénytelen, szellemi fogyatékos, tartalmatlan szeméttől olvad lefelé az agyuk, meg lesznek igénytelenek, ezekből lesz a Mónika show-s néző.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem tudom... én magamat sem tenném ki tartalomszűrő nélkül az internetes tartalmaknak.. ez szadizmus :)

Ez akkor azt jelenti, hogy a többség azzal is egyetért, hogy a homok témájú könyvek, kiállítások stb. ne legyenek elérhetők 16 év alatt könnyen? Vagy a homok mehet, mással van a baj?

trey @ gépház

A probléma megoldása egyszerűen annyi, hogy nem kell mindent egy kalap alá venni, ami LMBT, mert nem csak egy kategória van.

Ha létezik pornókönyv, vagy LMBT propaganda, akkor az ne legyen elérhető. Ha egy könyvben épp van LMBT szereplő is, a társadalmi arányoknak megfelelően, azt kár betiltani, mert avval önmagában nincs gond.

> Kurva bonyolult szűrőt kell ehhez akkor összeraknod

Nekem biztos nem, állambácsinak kellene kitalálni a szabályokat, hogy mire hányas karikát rak, és a szülő az alapján dönthet. Mint ahogy meg is tette, csak túlegyszerűsítette a kérdést, azért van mindenki megőrülve, szóval csak finomítani kellene rajta.

Nem egészen. Én arra gondoltam, hogy az államnak kellene *segíteni* a kategorizálásban. Ugyanúgy, ahogy TV műsorokon oda van téve a 12/18/xyz karika. A lényeg, hogy legyenek benne szintek, és ezen túl a szülő belátásra van bízva, ha eltér ettől, de már a defaultnak is jól használhatónak kellene lennie.

Szerintem amúgy erre a feladatra tök jó lenne egy kliens oldali ChatGPT/Bard-szerű valami, ami megjelenés előtt megnézi a tartalmat, és eldönti, hogy elég érett-e hozzá az illető.

Persze jönne ám a sipákolás, hogy megfigyel a háttérhatalom, a robot hazaküldi az adatokat, meg biztos propagandát tol és az alapján szelektál, stb.

Így van.

És azt se feledjük el, hogy az olvasás egyre inkább kezd kimenni a divatból, pedig a mellékhatásai miatt hasznos dolog, erre jönnek ezek az egybites fóliázók, akik még távolabbra teszik a gyerekektől az olvasnivalót.

Most komolyan, mi lesz Dóráék következő lépése? Melltartót adnak a Milói Vénuszra, mert mellbimbóval provokál, vagy mi?

Leszarom, hogy mit tisztelsz. Van otthon Biblia nálad? Én nem kerestem sosem Bibliát, nem vagyok szentes, kb. annyira érdekel, hogy mi áll benne, mint a Kincses Kalendáriumban. Az sincs itthon egyébként. Egyiket sem keresném könyvesboltban. A templomok kegy- és ajándékboltjában kellene árusítani.

trey @ gépház

Igen, van biblia a konyvespolcon... Hmm. Helyesbitek, valahol a pinceben, dobozban, mert a polcokon az aktivan olvasott muvek vannak. A gyerekeim remelhetoleg el fogjak olvasni. Szegyenkeznek, ha ugy utasitanak el, hogy nem is olvastak. Konyvesboltban lefoliazni barmit, legyen az egy gyerekmese, vagy egy biblia, ugyanolyan bun, pontosabban idiotizmus, mert aki foliazando szemetnek titulal valamit, amit nem is olvasott, az egy idiota.

Bocs, de a fóliázás önmagában nem értékítélet abból a szempontból, hogy felnőtteknek javasolt-e olvasni. A fóliázás arról szól, hogy egyértelmű legyen, hogy a gyerkek számára nem való az állam szerint. És ilyen módon a borítón is lehet bármi, mert nem látható. Ettől még a szülő dönthet úgy, hogy megveszi a gyerekének, de a bolt nem tukmálhatja.

Tőlem a fizika kultúrtörténetét is tehetik fóliába, mert akkor is meg fogom venni, és meg fogom mutatni a gyereknek. Még fel sem háborodok rajta, mert mit fáj az nekem? Oké, nem lehet helyben belekukktantani, az talán korlátozás, nem tudom erre van-e valami lehetőség a törvényben: felnőtt olvasószoba vagy mittudomén?

Szerintem tökéletes megoldás a problémára: semmi nincsen betiltva, de garantált, hogy ha a szülő nem akarja, akkor nem találkozik vele a gyerek. Én ezzel tökéletesen egyetértek.

A Bibliába szerintem érdemes lehet beleolvasni, mert lehet tanulni belőle a "régi" emberek gondolkodásmódjáról, sőt szerintem vannak benne történelmileg is értelmezhető tények. De ez nyilván vita tárgyát képezheti. Én bevallom, hogy szemelvényeket olvastam csak, az egészet egyben sosem. Gyerek kezébe kommentárral adnám, nem úgy, hogy nesze, olvasd! De valószínű, hogy fogok adni neki, főleg azokat a részeket, amiket megfejtettem, mert azokat fontos ismerni.

exodus 4:24-26 https://www.biblegateway.com/passage/?search=exodus%204:24-26&version=N…

At a lodging place on the way, the Lord met Moses[a] and was about to kill him. 25 But Zipporah took a flint knife, cut off her son’s foreskin and touched Moses’ feet with it.[b] “Surely you are a bridegroom of blood to me,” she said. 26 So the Lord let him alone. (At that time she said “bridegroom of blood,” referring to circumcision.)

Mondom, érdemes olvasgatni.