Van olyan munkatársad, aki a koronavírus-járvány hatására maszkban kezdett el dolgozni járni?

Címkék

A média hatékony tevékenységének hála az utcákon feltűntek orvosi maszkos és egyéb védőálarcos egyének. Jutott-e közülük a ti munkahelyetekre?

Igen, van nálunk aki maszkban jár be.
5% (49 szavazat)
Nem, nincs nálunk ilyen munkatárs.
77% (831 szavazat)
Egyéb / remete vagyok / home-officeban nyomom / nem dolgozom / csak az eredmény érdekel
19% (206 szavazat)
Összes szavazat: 1086

Hozzászólások

láttam par kulfoldit rendszeresen maszkban jarni, de 1,5 evvel ezelott...

Szerkesztve: 2020. 02. 03., h – 09:51

A HC hipochonder (nozofób) nem megy sehova. :)

Az a jó, ha egyszerre vagy nozofób és kemofób! :P

Nem, olyan viszont van, aki rosszkor latogatott haza, es most Kinaban ragadt egy idore.

Munkahelyen nem, de kínaiakat Kőbányán igen.

Megjegyzem, nem lehet kapni már ilyen maszkot, egész Európában hiánycikk, állitólag a raktári készleteket zárolta a kormány. 

Ha nincs internet akkor minek az áram ?

A szóvivő hangsúlyozta: a jelenleg is zajló gyártási folyamat eredményeként folyamatosan nő az árukészlet, de már most jelentős raktárkészlettel, több mint 320 ezer védőmaszkkal rendelkeznek

Ha már most jelentős raktárkészlettel rendelkeznek és a lakossági igényeket is szeretnék kiszolgálni, akkor miért nem lehet sehol kapni?

Mire kéne? Riogatásra? Tekintve, hogy korona nálunk nincs. Ha lenne, ellene meg nem jó.

Vagy csak megtetszett, hogy milyen trendi?

Feltételezem arra várnak, hogy akkorra legyen, amikor (neadjisten') valóban szükség lenne rá. Vagyis, ha valóban lenne itthon is fertőzött. Ugyanis - szakember szerint - a hiedelmekkel ellentétben nem annak kell ezt a maszkot hordania, aki védekezni akar (arra nem jó), hanem arra, hogy a beteg a viselésével megóvjon egészségeseket. Ha most a sok internetgyógyász felvásárolná a készletet tájékozatlansága okán, akkor nem lenne, ha kéne.

trey @ gépház

Az azert nem igaz, hogy a virus ellen nem jo, nyilvan 100%-os vedelmet nem nyujt es az is igaz, hogy ha 2m tavolsagot tartasz az emberektol az is kb. annyira ved mint a maszk.

Ha egy bizonyos fajta maszkot nem is lehet kapni, barmelyik munkavedelmi boltban adnak fel vagy teljes arcot borito alarcot cserelheto betettel ami meg akar a szemet is vedi (kicsit persze kenyelmetlen :) )

Ma itthon a reális lakossági igényeket az jelentené, hogy pár "befektető" felvásárolja a készleteket és egy esetleges pánik kitörése esetén jelentős árréssel eladja.

Ez a vírus tudtommal fertőz szemen keresztül is (gondolom véráram útján bejutva is türelmesen kivárja, míg a légzőhám/bélhám területére jut), így védekezésre csak a vírusszűrős zárt maszkok jók.

Miután ez egy influenza jellegű vírus, maszk/zsepi/pulcsiba történő köhögés/lélegzés nélkül egy fertőzött vírust tartalmazó párát hagyhat maga után a levegőben, amibe könnyedén bele tudsz sétálni (nem tudom hány óra vagy nap ennek a vírusnak a túlélési ideje levegőn). Ebből fakadóan a jogos lakossági igényeket az fogja jelenteni, ha köhögéses tünetek jelentkezése esetén az érintettek kezdenek el orvosi maszkot viselni, ami ezt a párát megköti. Így, ha én az állam lennék és nem lenne milliós raktárkészletem maszkokból, akkor az első magyarországi érintettet követően nyomatnék egy érthető tájékoztatót ezzel kapcsolatban és orvosi felíráshoz kötném a maszkok megvásárolhatóságát.

Ettől függetlenül nem kizárt, hogy csak olyan környékeken jártál gyógyszertárban, ahol rajtad kívül többen is aggódnak, csak gyorsabbak voltak. Nem?

Jelenleg úgy tűnik, hogy háziorvosoknak sem jut:

[..] egy háziorvos azt mondta, neki egy linket küldött segítségül az ÁNTSZ, hogy hol lehet maszkot rendelni. De mint jelezték, „ők biztosítani nem fognak semmit”.

A maszkok költsége az orvosokat terheli, ami az általunk megkérdezett háziorvos szerint több 100 ezer forintot is elérhet havonta, mert a vírusfilteres maszkokat 4 óráig lehet hordani, így az orvos, asszisztens napi kettőt használ.

Egy háziorvos olvasónk azt írta nekünk, hogy „több, az interneten árusító munkavédelmi céget is megkerestem, szerettem volna a szükséges eszközöket megvásárolni ( 2 személyre vonatkoztatva 5 napra elegendő felszerelés ára 50 000 Ft), de mindnél azt az információt kaptam, hogy országosan kifogyott a készlet, úgyhogy mindösszesen 10 db speciális maszkot sikerült beszereznem”. - forrás

A jelenlegi 6 szavazat, 3% ("Igen, van nálunk aki maszkban jár be.") nem azt jelenti, hogy az emberek 3%-a maszkot hord, hanem, hogy 3% van aki egyáltalán látott olyat aki maszkot hord... A következő szavazás lehetne arról, hogy hallottál-e már olyanról aki...

Aki azt jelolte, hogy van ilyen munkatarsa:

A maszkosok abban is dolgoznak? :D

Van maszkos munkatársam, de az okát nem tudom.

Szerkesztve: 2020. 02. 03., h – 14:09

Mi francé nem vettem maszk részvényeket decemberben...?

> Sol omnibus lucet.

Van, én vagyok az. ;)

A denevérleves vírust mondjuk én pont leszarom, nem rég voltam eléggé beteg és egyrészt még köhögök, nem szeretnék fertőzni, másrészt sok kedvem sincs legyengült immunrendszerrel beleszaladni az influenza járványba.

Mielőtt jönne a kérdés: munkahelyen nem viselem, csak tömegközlekedésben. Munkahelyen (szerencsére) nem állok mások arcába, így ott kevésbé kritikus.

Nincs. Rám annyi hatással volt eddig ez az egész, hogy végül visszamondtam a jegyem, illetve azt a tervem, hogy Pekingen keresztül menjek Japánba. Végül Rómán keresztül megyek, plusz 50k-ért. A "Tiltott Város" nevéhez hű maradt :-D

Nálunk a "helyi hírportál" lehozta hogy "elfogytak" az ilyen "maszkok".. (már hogy helyben) Érdekes. Mai nappal hozta ezt le, egy darab embert nem láttam akin lett volna bármi féle maszk ... :) Pedig azért hó elején eléggé van mozgás a városban. Szóval jó kérdés ki vásárolta meg őket meg minek, ha nem hordja :D Bár ha hordja az se segít.. :)

passz.. lehet.. de tele van a sajtó azzal is hogy a maszk nem véd... max más ellen. 
Ennek ellenére elfogyott.. Mind1, hülye média hülye emberek...

Ellenben láttam már "képviselőt" is sétálni maszkban, ~7évvel ezelőtt, nem tudom mi volt az oka, nem is firtattam. Akkor pedig még kanyarba sem volt a korona*

Az FFP/N95 maszkokat nem folyamatos viselésre tervezték. A cseppfertőzés ellen valószínű ugyanannyira hatásos mindkettő, a levegőben terjedő aerosol ellen meg valószínű teljesebb felszerelés kéne, de legalább egy védőszemüveg.

Egy tanulmány alapján nem volt különbség vírus elleni védelemben a műtős maszk és az N95 maszk között:

In the primary analysis, the incidence of laboratory-confirmed influenza infection events occurred in 207 of 2512 HCP-seasons (8.2%) in the N95 respirator group and 193 of 2668 HCP-seasons (7.2%) in the medical mask group

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2749214/

[x] egy volt, de mar elastam

let's go Brandon!

Egészségügyben dolgozom, nincs ilyen munkatársam.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Most hogy megalakult az operatív törzs, a koronavírus helyében én százszor is meggondolnám, hogy merészeljek-e Magyaországra jönni,.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Úgy tudom, hogy jelenleg influenza járvány van.

Úgy sejtem, hogy a koronavírus fertőzést nem egyszerű megkülönböztetni a síma influenzától.

Arra hívták fel a lakosságot, hogy figyelje a saját egészségi állapotát, és gyanú esetén jelentkezzen az orvosnál, ami után állítólag két hétre karanténba csukják.

Ezekből nekem az jön le, hogy már jelenleg is többezer embernek kéne karanténban lenni.

Vagy, hogy összevissza beszélnek, és az egész egy fasság.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Csak Huan, Xsi Csi és Van Pong jár maszkban. Így már nekünk nem kell.

Nekem az a véleményem, hogy ez a koronavírus is egy ugyanolyan mesterségesen gerjesztett dolog, mint a migráns. Ennyi. Más vírus is van, volt, lesz is. H1N1, stb... Tüdőgyulladásban, influenzában is meghalnak páran évente, pedig 100+ éve létezik. Nyilván ott bukkan fel, ott terjed és ott szed áldozatokat, ahol rosszabbak az életkörülmények. Nincs ebben semmi különös.

"Sose a gép a hülye."

A hivatalos kínai számokat tekintve valóban erősen túl van reagálva, viszont ha az intézkedéseket nézzük (52 millió ember karanténba helyezése, légiforgalom korlátozása), akkor már aggasztóbb a helyzet. Kérdés, hogy melyiknek hiszünk...

Valami oka csak van, hogy az influenza járvány idején nem szoktak ilyen jellegű intézkedéseket hozni.

Influenza esetében ilyet sem szoktunk látni: Rácsok az ablakokon, csak kintről nyitható ajtók, teljesen izolált szobák: Tudósítás az elkészült új kínai kórházból

hnsz2002 -ra a válasz:

Az ugye meg van, hogy nincs gyógyszer erre a vírusra - vagyis ha a szervezetedben elér x %-ot, akkor meghalsz ?

Más ismert vírusra van gyógyszer és így nem tud szaporodni a szervezetedben, hogy elérje a kritikus x%-ot ?

Szóval "csak" ennyi az eltérés...

For Whites Only meeting room!

Gyógyszer egyik vírusra sincs, amennyire én tudom, de cáfolj meg. Gyógyszert (antibiotikumot) csak bakteriális fertőzésre tudnak adni, a vírusra annyit hat, mint egy pohár hideg víz. Egyébként max. a tüneteket lehet "gyógy"szerrel kezelni (elnyomni), magát a vírust ki kell pihenni, és az immunrendszered fogja legyőzni. Ha tudja, normális esetben. Ha nem, akkor belehalsz.

"Sose a gép a hülye."

Vannak, csak sokkal inkább vírusra és egyénre kell őket szabni, emiatt a gyártásuk és alkalmazásuk is nagyon drága (akár 100ezer USD kezelésenként) https://en.wikipedia.org/wiki/Antiviral_drug

A probléma, hogy vakcina sincs, így az orvosok elég erősen ki vannak téve a fertőzésnek. Még ha nem is halálos, de ha hetekre kiesnek az jelentős problémát okozhat.

igen az immunrendszernek nagyon fontos szerepe van - sőt.. ebben igazad van, de

vannak és - nem drága - gyógyszerek, ami a szaporodó vírus genomjába épülve meggátolják hogy újra a gazda test DNS-hez kapcsolódjon és osztódásra bírja.. szóval nem nyomja el a tünetet.

spanyolnátha  -50-100millió ember, AIDS 3-4millió vagy akár mennyi 20-100millió fertőzött .

A vírus RNS-e lévén megváltoztat - vagyis nem leszel már uaz.. és xyz generáció után nem tudni, hogy milyen betegséged lehet..

For Whites Only meeting room!

Rendben. Ettől függetlenül az alapokon nem változtat.

Hány ember halt meg összesen eddig a koronavírustól? Pár száz. Az egymilliárdos Kínában.

Hányan halnak meg influenzában? Csak Magyarországon több ezren, évente.

Akkor most mivan? Semmi. Túl van lihegve. Van egy új vírus, igen. Semmi több.

"Sose a gép a hülye."

egyébként megértem amit gondolsz erről és igazad is volna - de ha nem lenne ekkor "felhajtás" miatt és karantén nélkül mindenki szabadon kijöhetne Huankang-ból

mennyi lenne a fertőzött ? Persze ezt nem tudjuk meg lehet hogy nem sokkal több, de lehet hogy százezres-milliós.

Vírusos fertőzés van, akkor ez a protokoll - nem akkor döntik el, hogy mennyire fújják fel.. SARS után gondolom beszigorították. Ha eltitkolják - ahogy tettek az első 1-2 hétben - akkor

meg a közvélemény/sajtó/FB kezdik ki. Ami engem jobban aggaszt - de csak ha gondolkozom rajta, egyébként még tudok aludni - hogy 20 évente, majd 10 évente találnak új vírusokat és lehet ,hogy lesz olyan vírus ami 

"mindent visz" lakosság 10-20-30% -át.. 

For Whites Only meeting room!

Influenza járvány idején (vagyis most) egy háziorvosi rendelőben egy átlagos napon megfordul kb. 100 felső légúti panaszokkal jelentkező  páciens, akiknek a betegsége a háziorvos szintjén nem különböztethető meg a koronavírus fertőzéstől. Igazán kiváncsi vagyok, hogy ilyen körülmények között mit csinál majd  az "operatív törzs", ha tényleg itt lesz a vírus, és  tényleg olyan veszélyes, mint a híre.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Igazából kórházi ágyak számában elég jól állunk (USA:2.77, CN:4.34, HU:7.02, DE:8.00)

Az más kérdés, hogy ezek közül az ágyak közül mennyi alkalmas ilyen jellegű megbetegedések kezelésére. (a jelenlegi adatok alapján a betegek 25%-a igényel intenzív ellátást)

a maszk a beteg embereknek kéne imho

No rainbow, no sugar

Meghalt a kínai orvos, aki elsőként próbált figyelmeztetni a koronavírusra: https://24.hu/kulfold/2020/02/06/meghalt-kinai-orvos-figyelmeztet-koron…

December 30-án a szakorvos a kínai közösségi média, a Weibo egyik csoportjában figyelmeztette az új fertőzésre kollégáit és arra kérte őket, hogy viseljenek védőruházatot a fertőzés elkerülése érdekében.

Négy nap múlva a helyi Közbiztonsági Hivatal munkatársai kopogtattak ajtaján azt arra kérték, hogy írjon alá egy dokumentumot, amelyben elismeri, hogy rémhíreket terjesztett, amivel súlyosan megzavarta a társadalmi rendet.

34 éves volt, január 12-én került kórházba, február 1-én állapították meg nála a koronavírust. Állítólag épp kezdett jobban lenni, amikor hirtelen kritikusra fordult az állapota és meghalt.

Kásler Miklós: "Kérdésre válaszolva közölte, nem kell aggódni a Kínában feladott csomagok miatt, azok nem terjeszthetik a vírust. A légi szállításkor, a mínusz 40-50 fokos hőmérsékleten elpusztul a vírus, de a földi vagy vízi szállítás során sem marad életképes. " - portfolio

What? Komolyan -40C lenne a repülők csomagterében? Szerintem ilyen hőmérséklet elég sok féle termékben tenne kárt.

Igen. Elofordulhat. Kulonosen ha nem zar rendesen a csomagterajto. De ez csak bizonyos legiszallitasra igaz. 

Az utasszalitoknal es az utasszallitokbol atalakitott cargo gepeknel a kabinfutes van a poggyaszterbe vezetve. Ez azt jelenti, hogy 7-15 fok kozott lehet a homerseklet. Ha eloallat is van szallitva, akkor a homersekletet nem engedik 13 fok ala.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nem hiszem, hogy manapság rendszeres lenne, hogy "nem zár rendesen a csomagtér ajtó". Elég sok dologban tudna kárt tenni ilyen hőmérséklet.

Many things including bottles containing liquids break when the temperature drops below zero, so the cargo hold is always maintained above freezing; 7°C is typical (source). This applies to both pure cargo aircraft and mixed passenger/cargo airplanes.

Forrás: https://aviation.stackexchange.com/questions/24838/cargo-aircraft-tempe…

7C-on egyébként pont sokszor tovább tud életben maradni a vírus, mint pl. szobahőmérsékleten, ez is az egyik oka, hogy hidegebb hónapokban van influenza járvány.

Ettől még persze valószínűtlen lehet a csomagok általi fertőzés, de a -40C-os szállítási hőmérséklet továbbra is hülyeség/fake news.

Na most az van, hogy szombati napon voltunk a Velencei karneválon. Munkáltatóm megtudta ezt, köszönhetően a facebookra kirakott fotóinknak. Ma már nem mehettünk munkába. Csak úgy vehetjük fel a munkát, ha viszünk igazolást, hogy nem kaptuk el a vírust. Addig igazolt, fizetetlen távollét. Engem felvett a háziorvos, de kollégámat nem, mivel tünetmentes (mindegyikünk az). Infektológiáról elzavarták, nincs teszt. Tehát két hét karantén itthon...

https://old.reddit.com/r/hungary/comments/f98ci8/koronav%C3%ADrus_miz%C3%A9ria/