A Fedora arról dönt, hogy a CD/DVD problémáknak vissza kellene-e tartania a kiadásokat

A Fedora projekt jelenleg kiadást akadályozó bugnak tekinti az optikai telepítőmédia bugjait. František Zatloukal változtatna ezen, mert szerinte joggal feltételezik, hogy manapság a felhasználói bázisuknak csak töredéke telepít rendszert optikai adathordozóról, helyette az USB meghajtókat használják. Ráadásul az újabb számítógépek már nem nagyon tartalmaznak optikai meghajtót:

Proposal to make all Fedora optical media non-blocking. This means we'd stop blocking on bugs found during the installation of Fedora from optical media (like CDs and DVDs). This doesn't mean that installation from optical media would stop working, just that the Fedora Release wouldn't be blocked on any issues that can pop up in Fedora installation using this method. Installation from USB devices on bare metal machines and installation from virtual optical drives in virtual machines will remain blocking.

Te telepítesz még operációs rendszert optikai meghajtóról? 

Igen.
16% (184 szavazat)
Nem.
66% (752 szavazat)
Nemigen.
17% (189 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (9 szavazat)
Összes szavazat: 1134

Hozzászólások

Amúgy roppant kíváncsi lennék milyen bug lehet az, ami CD/DVD installnál előjön egy USB pendriveos installnál meg nem ... erre nem tértek ki, vagy csak én olvastam el felületesen.

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Felmerül a gondolat, hogy any faken virtualizáció kb ever? (tudom, tudom, a cloud izék nem)

Nem tudom miért működik, de az ISO dd-vel pendrive-ra írva működni szokott. Virtuálgépbe pedig virtuál CD/DVD-ként mountolom az ISO-t.

Semmi elvszerű: telepítenék én CD-ről is ha azt kellene. De szerencsére jóideje nem kell.

Rettentő ritkán kell optikai meghajtóról telepíteni és az még ritkábban Fedora. Szóval engem nem vág földhöz,ha nem támogatják tovább vagy nem javítják az ezzel kapcsolatos bugokat.

Az újabbak valóban nem tartalmaznak optikai meghajtót, de sebaj, ezért van USB-s bluetooth meghajtóm.

Valóban, talán évente egyszer (vagy félszer) használom, de jól jön, ha épp kell.

Egyébként a nemigen-re szavaztam, mert pl. Linuxot nagyon rég csak USB-ről telepítettem, de a laptophoz a gyártó gondosan DVD-n adja a (Windows) visszaállító készletet, szökőévente egyszer optikáról telepítek Windows-t is.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

csöppet én is elgondolkoztam:)

USB-s bluetooth

az van nekem is a fiókban, és ezen keresztül is lehet telepíteni?

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Általában USB vagy virtuális optikai mint föntebb írták. Viszont nemrég az egyik gyermek ThinkPadje semmiképpen nem volt hajlandó USBről bootolni, ott egyszerűbb volt gyorsan egy Fedora install DVD-t írni. Szóval még éppen igen, de már nemigen.

Csaba

... nem volna hülyeség, ha blu-ray telepítő image-ket is csinálnának, lazán felmenne rá az összes csomag, nem kéne még telepítés után hetekig apt install -lal mókolgatni. ( mert mindig előjön a "hoppámégeztisfelkelltenni" jelenség )

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

[X] Nem.

 

1000 éve netinstall-t használok, PXE boot-tal :-)

Fene tudja. Sok a bug, a fontosabbakkal kellene foglalkozni. Egyszer jeleztem, hogy használhatatlanná vált az A4tech PS2-es egerem az akkori legfrissebb kernelle. Akkor azért megjegyezték a fejlesztők, hogy vegyek egy USB-s egeret, mert már nincs mivel tesztelniük, olyan régi a PS2. :) Úgy emlékszem, ennek ellenére kijavították.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Rescue mód miatt néha jól jöhet.

Időnként, amikor egy retro hardvernél nem megy a boot in usb mode, akkor előfordul, de akar a halál ezzel szenvedni, leginkább a lemezek beszerzése nehézkes, míg flashdrive normál estben a zsebemben is van (pár darab).

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@

A virtuális CD/DVD az minek számít? :)

Desktop: MacOS | Server: CentOS

Szerkesztve: 2019. 12. 22., v – 23:50

Nem telepítek optikai lemezről. 2 éve semmilyen gépemben nincs ODD meghajtó, de utoljára valami 10 éve telepítettem DVD-ről akármit is. Nem is hiányzik. Eleinte pendrive-ról telepítettem mindent, egy jó másfél éve külső USB3-SATA3 SSD-kről, úgy még gyorsabb a telepítő/lemezkép kiírása, bebootolása, telepítés.

Egyedül virtuális gépen telepítek virtuális optikai meghajtóról, de ez nem számít valódi ODD-nek, inkább csak egyfajta virtuális pendrive-nak.

Oka: ha lenne is ODD meghajtóm, akkor is optikai lemezre telepítőt kiírni lassú, körülményes, formázni kell újraírás előtt, félremehet a kiírás, lassú róla telepíteni, mivel baromi nagy seekidők vannak rajta. Meg ott van még az, hogy optikai lemezről történő bootolás, meg telepítés alatt állandóan retteghet az ember, hogy mikor támadja hátba egy T-Rex. Tényleg csak régi gépeken szükséges, ha retrózásképp használja az ember és az adott gép olyan régi, hogy még nem tud USB-s meghajtóról bootolni.

Külső SSD-ről belső SSD-re <10 perc Windowst kiírni, telepíteni. Linuxnál kb. 3 perc. Ezt senki nem tudja überelni, max. NVMe-vel. ODD a fasorban sincs ehhez képest, annál a legszutyokabb USB2-es pendrive-os telepítés is gyorsabb.

Fed Dórikáékat annyiból megértem, hogy vannak még ősi szemléletű, ultrakonzervatív emberkék, akik telepítenek róla, meg ha bugos a CD installer, akkor az előjöhet virtuális CD meghajtónál is, ez kellő indok a kiadás elhalasztására. Persze ez sem érint, Arch-ot és Gentoo-t használok, azokon nincs telepítő, így cdromos bugja sem lehet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)