Mi a véleményed az agyba ültethető chipről/emberi agy - számítógép interfészről (pl. Neuralink, Facebook brain mouse, stb)?

 ( j | 2019. augusztus 12., hétfő - 14:34 )
Mihelyst piacra dobják, elsők közt fogom beültetni
3% (11 szavazat)
Piacra dobás után 2-3 generációt várok, majd beültetem
7% (21 szavazat)
Nem tervezek beültetni, de ha kényelmi előnyöket látok, akkor hajlandó lennék rá
13% (40 szavazat)
Nem tervezek beültetni, de ha pl. állásom megtartásához szükséges, akkor hajlandó lennék rá
1% (3 szavazat)
For-profit cégek megoldásait elvetem (adatvédelmi aggályok), de állami megoldás elfogadható (pl személyi igazolvány helyett)
1% (2 szavazat)
Semmilyen körülmények közt nem ültetnék chipet az agyamba
63% (199 szavazat)
Egyéb/leírom
12% (39 szavazat)
Összes szavazat: 315

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

s/ültet/ültettet/

De gondolom értjük. Én meg lusta vagyok minden egyes előfordulást átírni.

--
trey @ gépház

lehet a kerdezo sok napirajzot nez :)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A legtobb multi (FB,G) ki van zarva, allami meg inkabb. Ha valami nyilt hardware, amirol pontosan lehet tudni mit csinal, meg akar rendben is lehetne. Mar ha tenyleg azt teszi.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

"A legtobb multi (FB,G) ki van zarva"

+1

Ha valaki nyaktol lefele bena, vagy mar ugy mozog, mint Hawking, akkor van ertelme (akkor is inkabb az allaminak, ha mar ugyis folyton orvosi adatbazisban van mindene). Egyeb esetben nem er annyit a privacy elvesztese, hogy beultessen barmi ilyet. De a butak el fogjak majd hinni a nagycegek kidatascience-ezett reklamait, es akarjak majd. Az okosabbak meg viszolyognak majd tole, mert elore latjak, hogy azt is figyelni fogja, hogy mikor neztek egy csaj seggere, es emelle azt is tudjak elore, hogy legkesobb 10 evvel a megjelenes utan mar "neurotikus reklamokat" kap egyenesen az agyunk.

Már várom a Sarif Industries és hasonló cégek megjelenését:
https://www.youtube.com/watch?v=UG_oThcYsn0
https://www.youtube.com/watch?v=elQC62FUgqw

Nem tervezek beültetni, de ha valamit sokkal jobban/gyorsabban tudok csinalni vele
ujra gondolom .


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

+1

Fogalmam sincs, nincs elég információm.

Miről, hogy van-é agyad?

Mi az anyádért nem tudtad megállni, hogy ne írj?

magas labda volt, bocsássuk meg neki :-)

Talán el kéne olvasni a kérdést, amiről az egész szól.

Felgörgettem, elolvastam. Lehet, hogy nekem kellett volna írni inkább a hozzászólást :-)

Két talicska apró indiánért.

Nope, nope, nope.

[x] Egyéb/leírom

Nem tudom. Még nem gondolkodtam rajta.
Olyan sok kérdést vet fel...
Olyan sok mindentől függ...

Áh! Hagyjuk.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Ezt kell először elolvasni: https://www.wired.com/2016/01/phil-kennedy-mind-control-computer/

Mostanában tervezi ezt is megoldani a mindent "megváltani" képes Elon Musk is a Neuralinkjével. Hát enyhén szkeptikus vagyok.

Mi már szerintem ezen nem kell agyaljunk. A következő generációknak talán.

De van. Ezt az istent úgy hívják hogy pénz. Esetleg hatalom.
--

Pont hogy van.
A Bibliában ez is meg van jövendölve, el lehet olvasni.
Jelenések Könyve.

Egyéb/leírom: Nem tervezek beültetni, de ha valamiféle károsodott agyi funkciót helyettesítene, akkor igen.

Ez ugyan olyan, mint a művégtag, amiből van már jobb, speciális célra, mint az emberi (pl. gyorsabban lehet vele futni, dobverővel leütni, ...), de hát nem adnám a jól működőt egy jobbért, főleg úgy, hogy ha nincs forráskódom, függök egy gyártótól, ...

(Ajánlott irodalom sok van a témában, de pop kultúrális feldolgozás is volt nemrég elég fogyasztható formában: Deus Ex Human Revolution.)

+1

+1 - Talán a parkinson-kórnál a remegés megszütetésére fejlesztettek ilyen megoldást? Ez elfogadható "beültetési ok" lenne.

Ismeretségi körömben van ilyen. Deep Brain Stimulation-nek hívják, és pl. Tourette szindrómánál is használják.
Az egyik ilyen kütyük gyártóájnál voltak is security gondok, távloról hozzá lehet(ett) férni a pacemaker-hez, bár pont nem az agy implantátumok érintettek az ügyben.

Ha nem is az agyba de koponyaba ultetett chipek mar leteznek. pl sound processor-ok

Ezt az egy felhasználást tudom én is elképzelni. Pl.: Parkinson kór és társai.

Kell, de hogy a Frászbúktól és társaitól nem, az tuti.

Nah majd jön haza a gyerek egy nap, hogy a Borg kollektív tudatban Brainbookon kicsúfolták a többiek, mert az ő agyába az új iBrain 5S helyett csak egy kínai myBrain MI3 interfész van.

Ez az. Évente kell cserélni ezt is agyműtéttel?

hogy oldódott meg, hogy ne kelljen chip-eket folyamatosan leforrasztani, és másikat rakni a helyére? csatlakozás. lesz valami univerzális(nak szánt) foglalat, amit mondjuk 10 évente kell csak cserélni.

nincsenek illúzióim, úgy, hogy az emberek képesek az arcukba (!!!) beleinjekcióztatni lövésük nincs mit, hát, miért ne raknának magukba trendi szupcsi csippeket. nyilván nem holnap. hanem holnap után.

"foglalat"

Matrix?

Valahogy beugrott a kep, hogy eppen tolja az asszonyt a paciens, mint hulyegyerek a talicskat es beugrik a periferias latomezobe egy japan bebitapszer reklam teljes hangerovel. :) Jobb mint a tabletta fogamzasgatlasra.

(x) Egyéb: Upgrade

---
Science for fun...

A digitalis eletunk kontrollalasa jelenleg is marha nehez tud lenni, pedig a lustasag mint legerosebb szabalyzo ero meg jelen van amikor nincs kedved elovenni a telefont vagy felnyitni a gepet.

Ha ez a fek is eltunik a rendszerbol, akkor a masok altal (erdekbol vagy ostobasagbol) generalt zaj meg jobban be fogja szennyezni az eletunket.

De barmilyen keseru dolog ez szamunkra, mi osemberek vagyunk, elvegre aki CLI-n szocializalodott es olvasott Shakespear-t annak mar nincs helye az eljovendo Szep uj vilagban.

Több okból sem: a szoftveripar beállt a sosincskész delivery -k pörgetésébe, hemzseg mindenben a security hole, akár szoftver, de újabban hardver ügyében is. Ezen kívül a mindenfajta propaganda és manipuláció így is az életünk része, ijesztő belegondolni, ha egyszer tényleg a fejünkbe ültetik, annak mi lesz a vége.
Összességében, how about no...

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

sosincskész delivery == CI/CD ? :)

Nem feltétlenül arra gondoltam, hanem arra, hogy a kimunkált release -ek helyett arra állt át az egész ipar, hogy inkább kis adagokban, de életfogytig fizessél a szoftverekért (vagy a szoftverrel együtt eladott szolgáltatásokért).
Lásd a folyamatosan "upgradelt" Windows 10, vagy a game console-ok előfizetéses modellje, vagy a havi fizetős játékok, vagy a nyílt-majdzárt beta-k, amik preorder -ekbe csapnak át, majd "esetleg" évekkel később kijön a final.. amihez jön félévente egy 5 gigás patch. Meg ott vannak a mikrotranzakciók, hiába vetted meg a játékot, rózsaszín ak47-ed csak akkor lesz ha fizetsz .. sokáig lehetne sorolni.
Az agyba épített, komputer interfésszel ellátott chippel pont ez a bajom - hacsak nem bizonyítják be formális módszerekkel hogy teljesen sechole mentes. De valószínűleg nem fogják - mint ahogy a Boeing 737 MAX is lezuhant párszor, párszáz ember halálát okozva, mire kiderült, hogy a Boeing miket trükközött azért, hogy többet/olcsóbban szállíthasson.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Nekem a mikro-tranzakciokkal nem lenne bajom. Inkabb a veget nem ero fejlesztesi ciklusokkal, a v1.0 gyakorlatilag egy gyenge alfa release az esetek tobbsegeben, es a soha nem letezo security a problemam. Ezen esetben az utolso ketto a lenyegesebb. Amig egy nyomorult otthon-automatizalast, vagy egy ehhez kepest lec egyszeru router-t nem tudnak problema mentesen felepiteni, nem igazan kell errol beszelni. Lehetne mondani, hogy mas terulete az IT-nak, de a mogottes motor ugyan az, es ez a profitja a reszvenyeseknek. Ami nem kotelezo, az nincs, es ha van is, nem biztos hogy mukodik.
Valahogy kibirom a beegetett "Politika v3.45.67 Mussolini Edition" firmware nelkul a hatralevo eletem es ha agyhalott akarok lenni, inkabb drogozok. Az rovid tavon szorakoztato legalabb.

udv a bazar modszerben :)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A kérdés megfordítva sokkal érdekesebb: áthelyeztetnéd-e az agyadat egy robottestbe? :-)

(z) Ghost In The Shell?
https://www.imdb.com/title/tt0113568/

#ifdef DEBUG "WORLD/ENOUGH" + "TIME"
(irjak maskepp is, magyarul Rendszerhiba az "örök világossághoz" cimen jelent meg)

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Altered Carbon? :)

Érdekes látni, hogy mennyire a hollywoodi filmek adják a magyar embereknek is a mintát a gondolataikhoz, az élethez. Mintha mindenkinek a fejébe vírust ültettek volna... Egy kb. 300 éves ország mondja meg a tutit az évezredes múltra visszatekintőknek is. Vicces ugye, vagy nem?

Ráadásul a Soros elől menekült, túlnyomóan zsidó származású európai migránsok, akik a szerzői jogvédők elől a keleti partra települtek. Skandallum!

Facebook brain mouse? Komolyan, egy olyan cégről beszélünk, ami még egy nyomorult dizájnert is képtelen foglalkoztatni...az adatvédelmi aggályok alapján -önmagam- a telefonszámomat sem adom meg nekik...persze nyilván tudják.

Irányelvem:

Az agyamban és az ánuszomban ne turkáljon senki!

johnny mnemonic.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Egyéb: Ha ingyen van, és cserébe 10 percenként nyom egy reklámot az agyamba, akkor mindenképp. Különben nem.

uhh tényleg :)

> For-profit cégek megoldásait elvetem (adatvédelmi aggályok), de állami megoldás elfogadható (pl személyi igazolvány helyett

Hahaha igen, csakis a josagos allamtol kell, aki lepten nyomon jot akar nekem

15 eve nagyon foglalkoztatott a tema, de inkabb a karba ultetett chipek, amivel ugy lehetne pl. gepelni hogy nem kell tenylegesen mozgatni az ujjakat. fejlesztettek ilyesmit pl. vadaszgep iranyitashoz, de persze piacra nem dobtak.

mi az előnye egy ilyennek? az agyi letapogatásnak még látom, ott nem kell megfogalmaznom betünként a leütéseket, de végtag szinten scannelésnél ez még mindig megvan, nem?

másik, hogy mostmár vannak nagyon olcsón tudtommal olyan elektródák, amikhez sebészeti beavatkozás se kell:

https://all3dp.com/prosthetic-nerf-gun-arduino-3d-print/

Azért ez egy rohadt disztopikus jövő, ahol az emberek agyába a faszbúk chipet ültet. Jó lenne, ha csak sci-fi maradna.

Lana és Lilly Wachowski már korábban "megénekelte" ezt.., igaz akkor még kevésbé "disztópikusan" Laurence „Larry” Wachowsky és Andrew Paul „Andy” Wachowski néven illették Őket. :)

Ők már csak tudják, milyen ez a transz-dolog.

Nemide

Megvárom Hajbazer véleményét, hogy mit gondoljak :)

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Neki P3 van a fejeben. Azert ilyen lassu.

Now, if you're part of Control Group Kepler-Seven, we implanted a tiny microchip about the size of a postcard into your skull. Most likely you've forgotten it's even there, but if it starts vibrating and beeping during this next test, let us know, because that means it's about to hit five hundred degrees, so we're gonna need to go ahead and get that out of you pretty fast.
-Cave Johnson, Portal2

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Ahogy a San Junipero című részben, a Black Mirrorból ha esetleg látta valaki - de ehhez még biztosan kell pár évtized, évszázad.
Élet végén, vagy súlyos egészségügyi problémák esetén, szerintem lehet létjogosultsága.
A mostanság létező megoldások még nagyon gyerekcipőben járnak ehhez képest.

Marhaság!

Egészséges ember esetében egyszerűen nem látom értelmét. Lebénult, vak, süket embereknél van értelme egyes chipeknek. Azonban egészséges embereknél úgyis csak az információ saját emlékként tárolását engedné bővíteni, és egy amúgy is rohadtul manipulatív világban erre nem lenne szükségem.

Információ? Tárolás? Fényévekre van még az. S nagyon valószínű hogy gyerekkorban kéne az interfészt beültetni ahoz hogy igazán hatékonyan tanulja meg használni az agy.

Jelenleg még ott tartunk hogy néha ki lehet találni mire gondolsz, egy már előre felvett pár "action" közül. Ha nagyon fókuszál az ember.

A periférikus idegpályákra ültetett szenzorokkal többet lehet elérni, de az is elég egyszerű ahoz képest amit itt (Neuralink és társai) akarnak.

Igazad van, átfogalmazom: Az eddig remélt célok közül ennek az iránynak volna egészséges ember esetében értelme. Csak a valóságban, ha el is érnénk erre a szintre, akkor sem gondolnám célravezetőnek.

Ma sem lehet egy átlag online újságnak hinni, wikipediaban is előfordulnak érdekes szószedetek. Tény, hogy az újabb generációknak egyre nehezebb felvenni a ritmust, de ehhez valószínű, hogy inkább az átadni kívánt tudásanyagokat kéne újraszűrni, mintsem felvágni az emberek koponyáját.

Bocsi, de úgy látom ide is illik. ;)
Kőmíes Kelemen bácsi: - Hát a Mérnök Úr még vakolni sem tud!?

"átadni kívánt tudásanyagokat kéne újraszűrni" - nos itt nagyon eltaláltad a dolgot. Óriási probléma a tanügyben. Inkább egy nagy zűrzavar keletkezik nagyon nagyrészükben mintsem használható tudásanyag.

Beültetni semmit sem... esetleg csatlakozási pontot hagynék, hogy kivezessenek, aztán várnék, hogy mi a választék a csatlakoztatható cuccok között. Csak olyan dolgot kapcsolnék oda, ami nyílt forrású, jól dokumentált cucc, forráskódból magam is reprodukálni tudnám a szoftverét.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Na most a Ghost in the shell tudtommal Japánból jött. És szerintem feléjük ne hangoztasd a 300 évet...mert nem annyi.

"Bizonyos embereket megnyugvással tölthet el a tény, miszerint a medúzák nagyon régóta élnek a földön agy nélkül."