Mennyire van jelen a céges kultúrátokban a diverzitásra és befogadásra (diversity and inclusion) törekvés a munkaadó részéről?

 ( trey | 2019. augusztus 5., hétfő - 8:47 )
Túlzottan.
13% (40 szavazat)
Közepes mértékben.
8% (25 szavazat)
Kis mértékben.
10% (30 szavazat)
Semennyire.
33% (100 szavazat)
Megfelelő mértékben.
13% (38 szavazat)
Egyéb, leírom.
3% (9 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
19% (58 szavazat)
Összes szavazat: 300

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ahol csak azért alkalmaznak bizonyos csoportba sorolható munkavállalókat, mert utánuk a cégnek kedvezményei vannak (pénzt spórol) - pl. csökkent munkaképességű foglalkoztatása miatt nem kell bizonyos adókat/járulékokat befizetni - az nem számít bele. Pl:

https://www.nav.gov.hu/nav/ado/szocialis_hozzajarulasi_ado/Tajekoztato_a_megvalt20181227.html

--
trey @ gépház

Helyes kikötés, egyébként ez jellemző IT-ben? Pl. én tudtam, hogy ha mozgássérült leszek egy baleset miatt, akkor is lehetek kiválóan programozó, de eddig még nem is találkoztam ilyen állapotú emberekkel a szakmában.

Mi több ilyen csökkent munkaképességű embert is alkalmazunk. 5 főt. Van közte könyvelő, portás, kereskedő ... Egyik sem mozgássérült btw. Ha kaptál pl. egy új vesét, ebbe a csoportba esel.

--
trey @ gépház

Átültetést nem tudtam, hogy ide tartozik, egyébként mekkora cégméretre jut az 5 fő nálatok?

Kb. 110 főre 5 fő.

--
trey @ gépház

Sokallod?

Miért sokallanám? A kérdés felvetését sem értem.

--
trey @ gépház

"Csodálatos" %-os rendszer van és adott mérték felett jár ez, az átültetés is ilyen. A feleségem hallássérült és a gerince se 100-as így épp 40% fölé ment. Irodai (jellegű) munkái voltak és van is szerencsére, de ott az esetek nagy részében elvárás a telefonozás, amit viszont spéci készülékkel sem hall. Neki van olyan kollégája (szintén adminisztratív vonalon), akinél volt szervátültetés és rendszeresen vannak komolyabb kezelései, amivel 1-1 hétre kiesik szegény, illetve fizikailag sem bír annyi terhelést.

+1 Mi pl látássérült kollégákat alkalmazunk operátornak többek között.

ÉN vak mobil alkalzmaásfejelsztővel dolgzotam egy cégnél, aki jól dolgozott.

Esélyes, hogy róla láttam egy riportot, konkrétan leesett az állam.

Én is láttam egy ilyen riportot. Valami app felolvasta neki a forráskódot, de legalább ötszörös sebességgel. Egy kukkot sem értettem belőle. Az a srác meg nemcsak hogy felfogta, hogy mi a fene volt az az erősen tömörített info, de észben is tartotta az egészet, és szerkeszteni is tudta. Na, akkor most ki is a fogyatékos/sérült? :)

Az hagyján, volt a riportban UI tervezési rész, aminél szintén felolvasott a rendszer neki mindent, azt tényleg nem gondoltam volna, hogy lehet kezelni konkrét látás nélkül.

Nálunk is dolgozik egy vak fejlesztő, előtte nem is tudtam, hogy lehet ilyet.
---------------------------
Oszt jónapot!

Mi azert dolgzunk rendszeresen egy vak UX consultant contractorral, hogy biztosak legyunk benne, hogy a siteok / appok amiket epitunk tokeletesen hasznalhatoak maradnak mindenkinek.

Egyeb irant az alap kerdes azert volt nekem nagyon erdekes mert egy londoni "diversity recruitment" ceg tech vezetojekent eleg kozel vagyok a tuzhoz ;)

"csökkent munkaképességű foglalkoztatása "

Ennél úgy tudom van egy kötelező kvóta. 50 emberenként 1 fő.

ezert van cegcsoportod darabonkent 49 fovel.:)

Szar poen de kihagyhatatlan volt.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Pont hogy megérné felvenni az 50. embert, ha a konkrét feladatában, munkavégzésben nem akadályozott, speciális igények könnyen megoldhatók számára, akkor az adókedvezmény üzletileg is előnyös lehet. Mértékét nem ismerem, csak gondolom.

Nem kvóta, de durván 1.1 milliót kell fizetni évente minden betöltetlen (5% alatti) megváltozott munkakepessegű pozíció után.

Dolgoztam kb 10 éve egy cégnél, aki eleve rokkant festőt keresett (burkoltan), felvette, majd a teljes irodaépületet kifestette vele (ez miatt persze 4 ember rotálodott egy év alatt).

Ha valaki az első 3 opcióra nyom, leírhatná a cég méretét is, úgy sejtem a KKV szektorban (itthon ugye inkább csak KV van, meg multik) nem foglalkoznak ilyennel, örülnek ha van egyáltalán IT-s akit fel tudnak venni, de javítsatok ki ha tévedek.

"örülnek ha van egyáltalán IT-s akit fel tudnak venni"
Nem kekeckedni akarok, de úgy látom a kérdés nem korlátozódott az IT szektorra.
Az csak egy körülmény, hogy a HUP tagok közül IT-ben dolgozik a túlnyomó többség (és ez is csak tipp). :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

+1 mindkettőre

Aki megfelelő, azt veszik fel.

Diverzitás -> rokonok (mikor épp melyik van hatalmon bár mostanában nem váltják annyira egymást :))
Befogadásra való törekvés -> A sajátjaikat befogadják, akiket meg úgy gondolják mást tolt be kicsinálják. ;)

A "Nagy mértékben" opció hiányzik.

Kb 10 éve beszéltem egy barátommal ezt a témát. Ő akkor úgy látta, hogy a legtöbb multinál az eloszlási görbe két vége le van vágva és nagyon hasonló embereket keresnek nem feltétlen tudatosan. A véleményét azóta is osztom, maximum a munkaerőhiány okozhat némi kilengést.

Igen, ez tűpontos.

Arra szavaztam, hogy kozepes mertekben, mert nem volt olyan opcio, hogy "pont jol csinalja".
Embereket csak a feladatra valo alkalmassaguk alapjan vesznek fel es nincs diszkriminacio.

--
http://blog.htmm.hu/

Egyebet nyomtam, mert nálunk szerintem megfelelő mértékben van jelen. Nem erőltetik, de ha valakinek valamilyen fogyatékossága van, akkor azt tisztelik és komolyan veszik.

Hianyzik a "Nagy mertekben" es a "Szerintem epp megfelelo mertekben".
KIcsit flamebait, mert igy most azt sugallja, hogy ha nem semennyire/kis/kozepes mertekben, akkor mar "tulzottan".

Tessék. Remélem, most már tudsz szavazni.

--
trey @ gépház

A "megfelelő" azért trükkös, mert ha nekem megfelel a "semennyire", neked pedig a "nagy mértékben", akkor ugyanide esik a szavazat...

Nálunk pedig kis mértékben, szerencsére ;)

Nagyjabol semennyire, es ez igy van jol.

"Megfelelő mértékben", vagyis semmennyire.
Tetszőleges posztra az arra legjobban kvalifikált, legtehetségesebb embert kell felvenni a jelentkezők közül, nem különböző gender meg egyéb eszement szempontok alapján kell dönteni.

Az inclusion nem a genderrol szol, hanem hogy ha pl. van egy, a feladatra egyebkent alkalmas latasserult jeletkezo, akkor biztositod-e neki (penz es ido raforditassal) a szukseges felteteleket (pl. felolvasoprogram, konnyen megkozelitheto asztal, sajat eszkozok hasznalata ceges rendszerekkel, stb.)

Hint: a legtobb ceg ezt nem vallalja be. Mi peldaul igen, tobb ilyen kollega is van, es tok jol vegzik a dolgukat, es tobbuket nagyon sok helyrol visszautasitottak, mielott hozzank kerultek volna.

> Az inclusion nem a genderrol szol, hanem hogy ha pl. van egy, a feladatra egyebkent alkalmas latasserult jeletkezo

A munkahelyi diverzitás-propaganda alapján azt hinném, a diverzitás szinte kizárólag a genderről szól. Valahogy a megváltozott munkaképességű emberek nem nagyon kerülnek szóba; persze pl. egy látássérült ember nehézségei nem mérhetők össze egy Apache helikopter mindennapi tragédiájával .

Ja, és a legjobb, hogy _állítólag_ ha jelzed a cégnek, hogy pl. meleg vagy, akkor valami 5 vagy 10%-os emelést(/pótlékot/segélyt/kompenzációt/kutyafülét) kapsz... (Mondjuk ez meredek lenne, de a mai világban simán működhet.)

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Valoszinuleg munkahelye valogatja, hogy mirol szol.
Szerencsere ott, ahol dolgozom, nem arrol, amirol nalatok.

> diversity and inclusion

A diverzitas szol valamirol, az inclusion meg szol valami masrol, ket kulonbozo tema van itt osszemosva. Utobbi a latasserult kollega, es nem csak a hiring process alatt erdekes.

https://en.wikipedia.org/wiki/Inclusive_design

Igen, de sajnos sokszor osszemossak ujsagirok, onjelolt megmondoemberek (lasd pleldaul ez a forum), de sajnos meg a szervezeti felepitesert felelos donteshozok is. Persze, azert egymastol nem teljesen fuggetlen dolgok...

Az inclusion, ha szerezeti felepitesrol beszelunk, alapvetoen arrol szol, hogy a kollegakat (es egeb stakeholdereket) bevonod a donteshozatali folyamatokba valamilyen szinten. Ennek sok oka lehet, mindenhol mas a fontos, de eleg jo eszkoz peldaul az elhivatottsag novelesere (amit megint csak a termelekenyseg novekedese kovet), illetve atobbfele nezopont miatt talan kiegyensulyozottabb lesz a vegeredmeny is.

A diverzitas pedig arrol, hogy megprobalod a szervezetet ugy felepiteni, hogy az ott dolgozo emberek tobbfele latasmodot hozzanak be. Es igen, ennek erdekeben nem csak a szigoruan vett szakmai (szakbarbar) kvalitasokat kell nezni, hanem igen fontosak masok is. Ha szervesen beepited oket valoszinuleg jobban jarsz, mintha kulsos forrasokat hasznalnal. Peldaul, ha konyvelo szoftvert vagytanulast segito programot fejlesztesz, legyen mar egy konyvelo vagy tanitoneni a csoportodban.

Egyebkent igen, a diversity sem csak a gender kerdest jelenti, sot.

Ha felreertelmezik, sokkal konnyebben es hatasosabban lehet vele uszitani. Csak korul kell nezni.

"Ja, és a legjobb, hogy _állítólag_ ha jelzed a cégnek, hogy pl. meleg vagy, akkor valami 5 vagy 10%-os emelést(/pótlékot/segélyt/kompenzációt/kutyafülét) kapsz... (Mondjuk ez meredek lenne, de a mai világban simán működhet.)"

Az emelést lehet halmozni is?

Pl. egy heteró férfi jelzi, hogy ő igazából maszkulin leszbikus nő, akkor többször kapja meg az emelést (transzgender+homoszexuális)?

és ha apache helikopter, akkor annak a fogyasztását veszik figyelembe az üzemanyagár támogatásnál.

sok országban van pl. családi adózás, viszont nem engedélyezett az azonos neműek közötti házasság, és ha az adózásról szóló törvény a családi adózást házassághoz köti, azzal az egynemű kapcsolatban élőket kizárja a kedvezőbb adózás alól. ilyesmiről szól ez a fajta a kompenzáció.

> kizárja a kedvezőbb adózás alól

Meg kizárja a nem házas élettársakat is, őket valamiért mégsem kompenzálják. Arról nem is beszélve, hogy azt nem nézik, hogy "kvázi-házas-e" az illető, csak hogy mondjuk meleg, és már megy is a pénz. (Ha meg, érthető módon, nem tetszik a törvényi környezet, akkor annak megváltoztatásáért kellene dolgozni, nem pedig megkerülni/"kijátszani" azt.)

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

miért minősül "kijátszásnak" ha valaki él a törvény adta jogával? Az, hogy fasság van a törvényben, az hadd ne már a kisember problémája legyen

--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

Ugyanannyira kijátszás, mint amennyire "kizárják" a melegeket a családi adókedvezményből. Abszurd arra hivíatkozni, hogy "mikaradnak" a melegek valamiből, ami _a törvény szerint_ nem jár nekik. Amíg a törvény csak férfi és nő közötti házasságot ismer el, addig értelemszerűen csak törvényes házasokak járhat olyasmi, ami törvényes házasoknak jár... Tök egyértelmű.

Illetve nem válaszoltál arra, hogy ez a hozzáállás meg pl. az együtt élő párokat zárja ki a családi adókedvezményből. Elvégre hiteletelen az állítás, hogy egy meleg pár házas lenne, ha a törvény ezt engedné nekik, mert hát ezt az állításukat nem bizonyíthatják, tehát alaptalanul vesznek igénybe egy nekik törvényesen nem járó kedvezményt. Illetve, ellenőrzik, hogy egy meleg ember kapcsolatban él? Nem? Akkor meg nem a kieső adókedvezmény miatt kapja, hanem csak mert meleg(nek mondja magát).

- - -

Enyhen off:

A diverzitasra valo torekves es a diszkriminacioval szembeni zero tolerancia nem utik egymast? Felvetelinel, eloleptetesnel, ...

A diverzitasra valo torekves is megvalosulhat sokfelekeppen. Lattam olyat, hogy a referral bonus 1500 euro volt ferfiakert, es 2000 a nokert - azaz a kollegakat erdekeltte tettek abban, hogy valtozatosabb pool legyen, amibol lehet valogatni, de a kivalasztasnal mar nem volt kvota, meg hasonlok. Szerintem ez nem diszkriminativ, csak az input meretet novelted, az output a hiring managerre volt bizva.

Amikor az erintettek (tobbszor belertve engem is) megkaptak a +500 euros extra fejpenzt, valahogy senki nem huzta a szajat.

> hogy valtozatosabb pool legyen

Miért lenne változatosabb attól, hogy _nem alapján_ többet fizetnek? Elvileg szakmai alkalmasság alapján kéne ajánlani és válogatni, ezzel meg pont egy nem-szakmai szempontot hoznak be. Mellesleg undorító módon kimondatlanul feltételezik, hogy eltérő bónuszok nélkül "kirekesztő" módon ajánlanál embereket... Na, ez a kemény, nem az ágy sarka.

> +500 euros extra fejpenzt, valahogy senki nem huzta a szajat.

Attól, hogy egy ügyben minden közvetlenül érintett fél "jól jár" (avagy "nem húzzák a szájukat"), attól az még nem lesz sem törvényes, sem tisztességes. (Jó, oké, a tisztesség megítélése erősen egyénfüggő.) Lásd pl. a sok számla nélküli ügyletet.

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

> Elvileg szakmai alkalmasság alapján kéne ajánlani és válogatni

Szakmai alkalmassag alapjan van valogatva, soha sehova nem ajanlottam olyan embert, akit nem tartottam az adott poziciora alkalmasnak.

> kimondatlanul feltételezik, hogy eltérő bónuszok nélkül "kirekesztő" módon ajánlanál embereket

Nem ezt feltetelezik. Azt feltetelezik (es igazuk van btw), hogy ezzel egy nehezebben hozzaferheto reszehez is eljut a ceg a munkaeropiacnak. Ha a programozo szakot 90%-ban ferfiak vegzik el, akkor a maradek 10% elerese (ertsd: marketing) aranylag sokkal koltsegesebb. A +500 EUR azt kompenzalja, hogy neked olyan kapcsolataid vannak, ami a tobbieknek nincs, vagy csak kevesebb.

Ahhoz nem kell kulonosebben elmerulni a genderelmeletben, hogy rajojj: ha te a populacio 90%-at ered el, en meg a 100-at, akkor statisztikailag tobb eselyem lesz jobb jeloltet talalni, mint neked. Valakinek ez meger 500 EUR-t (ez apropenz az egyeb HR koltsegekhez kepest), valakinek meg nem.

> soha sehova nem ajanlottam olyan embert, akit nem tartottam az adott poziciora alkalmasnak.

Nem személyeskedésnek szánom, de kicsit az ördög ügyvédjét játszanám: mivel bizonyítod, hogy tényleg szakmai alkalmasság alapján ajánlasz vagy veszel fel valakit, ha egyértelműen és már az elején bejön a képbe egy másik szempont (jelen esetben a jelölt _neme alapján_ nagyobb anyagi előny)? Akárhogy nézem, ez itt kőkemény összeférhetetlenség, még ha a törvény nem is tekinti annak. (Bár akkor miért törvénytelen közbeszerzést csúszópénzzel nyerni? Ott miért nem mindegy, hogy egyes jelöltek választása anyagi haszonnal jár?) Ha pl. egy nő vagy egy cigány mondhatja, hogy őt azért nem vették fel valahova, mert ő nő vagy cigány, akkor egy visszautasított férfi is mondhatja, hogy őt azért nem vették fel, mert érte kevesebb bónusz jár? Pénz által motiválva szabad megkülönböztetni, vélt vagy valós szexizmus/rasszizmus által motiválva nem?

Továbbá nem értem, hogy a programozó (vagy egyéb) szakon végzők nemi arányának mi köze az elérhetőséghez? Mit értesz elérhetőség alatt? Hogyan függ össze a nem az elérhetőséggel? (Mitől költségesebb a 10%-nyi nőt elérni, mint a 90%-nyi férfit? Ha te eléred azt a 10%-ot, a munkáltató/fejvadász cég miért nem? Az egyébként nem elérhető férfiakat is eléred? Az miért nem plusz pénz?)

> Valakinek ez meger 500 EUR-t

De mi éri meg benne? A női (=a fenti okfejtésed szerint elérhetetlen?) programozók bizonyítottan jobbak? De ettől függetlenül is: mitől törvényes _nemük alapján_ többet adni egyes ajánlott munkavállalókért? Akkor a Náci Kft. is megteheti, hogy az "árja" ajánlottakért többet ad, mint az "untermensch" ajánlottakért, vagy az már kirekesztés? (Lásd fentebb.)

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

> mivel bizonyítod, hogy tényleg szakmai alkalmasság alapján ajánlasz

Nem kell bizonyitani, majd a HR es a hiring manager eldonti. Viszont csak olyat ajanlok, akivel mar korabban dolgoztam egyutt, igy az en lelkiismeretem tiszta. :)

> vagy veszel fel valakit, ha egyértelműen és már az elején bejön a képbe egy másik szempont (jelen esetben a jelölt _neme alapján_ nagyobb anyagi előny)?

Aki a donteseket hozza a processzben, az nem erdekelt anyagilag, mert egy fillert nem kap a fejpenzbol, o csak egy jol mukodo csapatot szeretne. Aki a felveteli folyamatban barhogy erintett lehet, az nem kap penzt.

> Mit értesz elérhetőség alatt?
> Mitől költségesebb a 10%-nyi nőt elérni, mint a 90%-nyi férfit?

Nem a 10-et koltsegesebb elerni a 90-nel, hanem a 100-at. Ha pl. fel akarsz venni nehany frissdiplomast, elmesz mondjuk egy diakszervezethez. Amelyikben en voltam vezeto, abban (akkoriban) alig voltak aktiv noi tagok. A ferfiakat igy olcso volt elerni, tartott a ceg egy eloadast, hozott tollat meg stresszlabdat, es jottek a CV-k. Ha viszont a maradek 10%-ot is szeretted volna bevenni a poolba, hogy nagyobb valasztasi lehetoseged legyen, akkor mar torhette a ceg a fejet, hogy mi legyen.

Nem frissdiplomassal ugyanez. Bemesz egy random IT-s esemenyre, a ferfiak meg az iparagi atlaghoz kepest is sokszor felulreprezentaltak.

> De mi éri meg benne? A női (=a fenti okfejtésed szerint elérhetetlen?) programozók bizonyítottan jobbak?

Nem jobbak. Nem is rosszabbak. A ceg azt akarja, hogy tobb jeloltbol lehessen valasztani.

> mitől törvényes _nemük alapján_ többet adni egyes ajánlott munkavállalókért?

Mitol nem torvenyes? Konkretan melyik jogszabaly mondja, hogy minden munkavallaloi ajanlasert ugyanannyit kell adni?

> Aki a donteseket hozza a processzben, az nem erdekelt anyagilag [...] Aki a felveteli folyamatban barhogy erintett lehet, az nem kap penzt.

Az ajánló is része a felvételi folyamatnak, amennyiben ő (is) jutattja a jelölteket a felvételire. Márpedig az lesz az érdeke, hogy minél több többet fizető jeöltet juttasson be, és minél kevesebb kevesebbet fizetőt. (=Nem szakmai alapú megkülönböztetés egy elvileg szakmai folyamatban.)

> Nem a 10-et koltsegesebb elerni a 90-nel, hanem a 100-at.

Tehát nem a 10%-ért kellene többet fizetni, hanem ezt el kellene osztani a 100%-ra, ezzel is kizárva a képből az eltérő ajánlási bónuszt mint anyagi hajtóerőt.

Az meg, hogy valaki elérhetetlen, az ő döntése. Még mindig nem tudjuk, attól, hogy nem elérhető, mitől értékesebb, vagy akár csak ugyanolyan értékes munkaerő, mint az, aki elérhető, "látszik", "hirdeti magát". Teljesen életszerűtlen, hogy valaki "elbújik", pedig ugyanolyan jó, vagy akár sokkal jobb is, mint a többi munkavállaló. (Biztos van ilyen is, de aki ennyire elrejtőzik, az kb. azt sugallja magáról, hogy nem is érdemes őt megkeresni. Akkor meg miért is...?)

> Nem jobbak. Nem is rosszabbak. A ceg azt akarja, hogy tobb jeloltbol lehessen valasztani.

Tehát többet fizet a(z elvileg) drágább munkavállalóért(/termékért/szolgáltatásért), ami ugyanolyan, mint a többi, de ezt választja, mert a piac törvénye szerint a drágább jobb, akkor is, ha nem jobb?

> Mitol nem torvenyes? Konkretan melyik jogszabaly mondja, hogy minden munkavallaloi ajanlasert ugyanannyit kell adni?

Őszintén szólva nem ismerem a jogszabályt, de minta alapelv lenne, hogy kor, nem, etnikum, vallási meggyőződés meg mifene alapján nem különböztetjük meg az embereket, ha nem ilyen szempontok szerint kellene dönteni. De akkor tévedtem, és ezek szerint
szabad ilyet. (Egyébként te sem válaszoltad meg, hogy a Náci Kft. adhat-e többet "árjákért". =) )

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

> Az ajánló is része a felvételi folyamatnak, amennyiben ő (is) jutattja a jelölteket a felvételire.

A hiring manager nem tudja, ki volt az ajanlo, csak ha elmondod neki.

> Márpedig az lesz az érdeke, hogy minél több többet fizető jeöltet juttasson be, és minél kevesebb kevesebbet fizetőt.

Miert? O igy sem, ugy sem kap belole.

> Az meg, hogy valaki elérhetetlen, az ő döntése.

Nem ugy elerhetetlen, hogy nem veszi fel a telefont. :D
Fentebb kifejtettem, konkret peldaval. A marketinggepezet szerint celcsoporton kivuli, tehat nem koltenek ra, hogy eljusson hozza a PR.

> Tehát többet fizet a(z elvileg) drágább munkavállalóért(/termékért/szolgáltatásért), ami ugyanolyan, mint a többi, de ezt választja, mert a piac törvénye szerint a drágább jobb, akkor is, ha nem jobb?

Mi? Tobbet fizet azert, hogy nagyobb listarol valaszthasson.

> Egyébként te sem válaszoltad meg, hogy a Náci Kft. adhat-e többet "árjákért". =)

Azert nem, mert ezen logika szerint a "nem-arjakert" kellene tobbet fizetnie. Az "arjak" beleesnek a celcsoportba, a kollegak tobb olyat ismernek, kevesebbe kerul elerni oket, stb.

"Fentebb kifejtettem, konkret peldaval. A marketinggepezet szerint celcsoporton kivuli, tehat nem koltenek ra, hogy eljusson hozza a PR."
Az, hogy nem jar szakmai konferenciara, az adott no sajat dontese. Persze az mas lenne, ha a ceg a Horgaszmagazinban meg a Playboyban hirdetne IT allast, mondvan ott tobb a ferfi, es azok jellemzobb, hogy IT-val foglalkozzanak.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

> az adott no sajat dontese

Ez teljesen igaz, de ettol meg lehet jo programozo, es megfelelo jelolt lehet egy poziciora. Egy ceg donthet ugy, hogy penzt kolt arra, hogy valahogy oket is megtalalja.

> Az, hogy nem jar szakmai konferenciara, az adott no sajat dontese

Ez így ebben a formában nem feltétlen igaz. Eleve, kezdjük ott, hogy tekintettel arra, hogy a szakmai konferenciákon mind az előadók között, mind pedig a résztvevők között felülreprezentáltak a férfiak, így egy nő eleve kisebbségben érezné magát. Tehát ez az első pont, ahol maga a konferencia nem vonzó a nők számára _általánosságban_.

A másik probléma, hogy jellemzően nem is szoktak olyan témák, események előkerülni, ahol a nőknek esélye lenne jól érezni magukat. Nálunk jellemzően akkor van a női programozókról szó, ha külön esemény szerveződik a számukra, lásd pl a Drupal ilyen jellegű eseményeit, vagy a Django Girls által szervezett cuccokat.

Nőként gondolkodva, nincs semmi, ami specifikusan számukra vonzó lenne ezekben az eseményekben, így nem mennek el. Ez nem az adott nő konkrét döntése, hanem eleve nem bátorítják őket részvételre. És ugyanazért, amiért nehéz elérni a női programozókat HR-esként: nagyon kevesen vannak, és marketingszempontból nem éri meg költeni rájuk.
--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

> Nőként gondolkodva, nincs semmi, ami specifikusan számukra vonzó lenne ezekben az eseményekben, így nem mennek el.

Mondjuk ez is hibas gondolkodas, mert a konferencia celja sosem az, hogy nokent gondolkodva adjon valami specifikusan vonzo dolgot, hanem szakemberkent adjon valamit.

Nem muszaj sort vedelni es bebaszni a konferenciakon, hiaba csinaljak igy sokan. Lehet menni a szakmai kontent miatt is. :)

"I have a dream that my four little children will one day live in a nation where they will not be judged by the color of their skin but by the content of their character."
Meg eltelik 1-2 ev, es MLK-et is nacinak fogjak tartani ezert.

Egyebkent nalunk az Alaptorveny szabalyozza a XV. cikk (2) es (3)-ban, majd rogton utana a (4)-(5) vissza is vonja:
XV. cikk

(1) A törvény előtt mindenki egyenlő. Minden ember jogképes.
(2) Magyarország az alapvető jogokat mindenkinek bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, fogyatékosság, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül biztosítja.
(3) A nők és a férfiak egyenjogúak.
(4) * Magyarország az esélyegyenlőség és a társadalmi felzárkózás megvalósulását külön intézkedésekkel segíti.
(5) * Magyarország külön intézkedésekkel védi a családokat, a gyermekeket, a nőket, az időseket és a fogyatékkal élőket.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Hasznos, köszönöm.

És most, hogy idézted, rájöttem, hogy azt a bizonyos ötödik pontot már hallottam korábban.

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

A pozitív diszkrimináció is diszkrimináció.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

De hol a diszkriminacio ebben? A dontest nem befolyasolta az illeto neme, vett fel a ceg ferfiakat is, noket is. A nehezebben hozzaferheto resource-ert tobbet fizettek, ennyi.

Azonos képességek, és végzettségek mellett ha választani kell a férfi és a nő jelölt között, akkor a nőt választod, mert nagyobb a fejpénz (elméletileg).
Vagy a megbízó a nőt veszi fel, hogy meglegyen a nő-kvóta.
A férfi pedig azért bukja az állást, mert szegény férfinak született.

Inkább dobjanak fel egy pénzt, az tiszta sor.
De a fenti -- nyilván ritka -- eset pont a diszkrimináció.

Nem azt állítom hogy egy gyengébb képességű nő előnyben van a jobb képességű férfivel szemben, de azonos képességek esetén ugye...

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

"Azonos képességek, és végzettségek mellett ha választani kell a férfi és a nő jelölt között, akkor a nőt választod, mert nagyobb a fejpénz (elméletileg)."

A referral penzt nem az szokta kapni, aki a dontest hozza. Sok esetben (== leggyakrabban, nalunk legalabbis) nem is ismerik egymast.

+1, utana kene nezni, mi az a referral fee, fejpenz, stb., mert igy ertelmetlen a beszelgetes

> A referral penzt nem az szokta kapni, aki a dontest hozza.

Ezt többedszer mondod el, de nehéz elhinni, hogy komolyan gondolod, hogy az _ajánló_ ember nem érdekelet abban, hogy minél több nőt ajánljon. Mert azt a döntést _te_ hozod meg, hogy kit ajánlasz és kit nem. Márpedig abban vagyy érdekelt, hogy többet fizető jelöltet ajánljál.

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

De nem tudsz tobbet ajanlani, mert nincs a piacon, ez a lenyege az egesznek. :D

En joval tobb ferfit ajanlottam be (es joval tobb ferfi utan kaptam fejpenzt), mert joval tobb relevans ismerosom volt kozottuk.

Reszemrol befejeztem a temat, leirtam mindent, amit relevansnak tartottam, ertelmetlen lenne ujra lefutni ugyanezeket a koroket.

Nem mindenki a pénz szaga után megy. És eleve, ez egy ismerős ajánlási rendszer, ha nincs női ismerősöd aki releváns lehet a témában, akkor nem tudod beajánlani, akkor se, ha dupla referral fee járna érte. Amiben ez az egész segít, hogy elinduljon egy olyan gondolkodás benned, hogy van-e olyan nőismerősöd, aki releváns lehet a témában. De tekintve a referral fee működési elvét, hiába van ötvent takarítónő ismerősöd, laborasszisztensként nem fogják felvenni, következésképp nemigen kapsz érte referral feet. Abban vagy érdekelt tehát elsősorban, hogy olyan embert ajánlj - nemtől függetlenül - akit felvesznek, és csak másodsorban fontos az, hogy megkapd a + 500 EUR-t.

De mielőtt válaszolsz erre a kommentre, légyszi olvasd már el egyszer, hogyan működik a referral fee, mi a lényege, mert szerintem teljes félreértésben vagdalkozol itten.

--
Blog | @hron84

"valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával" via @snq-

A referral feet az kapja, aki ajanl egy jeloltet, es a jeloltjet felveszik, es kitolti a probaidejet.

Aki eldonti, hogy kit vegyenek fel (HR, hiring manager, stb.) az nem kap semmit.

Nagyon okos! A ceg csak felbujtja a dolgozokat, hogy diszkriminativak legyenek!

Ertem ez alatt, hogy a ceg osztonzi a dolgozokat, hogy erdekukben alljon csak noket ajanlani. Igy a ecgnek egyszerubb a dolga, mert ha csak noket ajanlanak, akkor nem nekik kell diszkriminalni a ferfiakat.

De meg mindig all a kerdesem, mert szerintem nem lehet diverzitasra torekedni diszkriminacio nelkul.

Elvegre, hogy lehet szakmai szempontok alapjan kivalasztani, mondjuk a feladat egy regexp ertelmezese, kijavitasa:
(?:(?:\"|'|\]|\}|\\|\d|(?:nan|infinity|true|false|null|undefined|symbol|math)|\`|\-|\+)+[)]*;?((?:\s|-|~|!|{}|\|\||\+)*.*(?:.*=.*)))

1 feher fefit, 1 feher not, 1 azsiai not, 1 azsiai ferfit, 1 afroamerikai not, 1 afroamerikai ferfit egy 6 fos csoportba 100 jelentkezobol?

> Ertem ez alatt, hogy a ceg osztonzi a dolgozokat, hogy erdekukben alljon csak noket ajanlani.

Nem all erdekeben. Ha ajanlasz egy not, akkor sokkal kisebb eselyed van "nyerni", mintha ajanlanal 1+N not, es M ferfit.

OFF

Idézet:
regexp ertelmezese, kijavitasa

kijavítása? kijavítani annak függvényében lehet, ha tudjuk, mi lenne a célja. ha pl a cloudflare infrastruktúrája 80%-ának megborítása a célja, akkor én így hagynám :)

~~~~~~~~
deb http://deb.uucp.hu/ wheezy yazzy repack

Nem igazán értem, de a Sports papucs és a rövidnadrág meg van engedve és még a szandál zoknival is. Alapvetően minden szabad ami a tisztes együttélésben másnak nem okoz gondot.

Nálunk eddig ahogy láttam csak az számított, hogy meg tudja-e csinálni a munkát.
Nincs semmilyen kvóta, vagy elvárás.

Errefele (Németország) egy dolgot erőltetnek: nők alkalmazását. Sok helyen meg van szabva a női alkalmazottak aránya. Az érem másik oldala pedig, hogy ugyanazért a munkáért egy nő kevesebbet kap mint egy férfi.

És ez hogyan működik a gyakorlatban?

Mivel kell igazolni felvételkor az obersturmbannführer részére, hogy nő vagy-e?

Pontosan hogyan van megfogalmazva a munkaszerződésben, hogy mekkora a péniszpótlék/vaginabüntetés a javadalmazásban?

Mi a processzus a felvétel utáni nemváltásra? Mondjuk felvetetem magam nőként, és rögtön utána (vagy a próbaidő után) bejelentem, hogy akkor én mostantól férfi vagyok? Vagy ekkor automatikusan kirúgnak?

A kis mérték is túlzott mérték, a politika nem a munkahelyre való.

Egyébként mindenki maga választ pályát. Ha a HR-es csajok inkább az IT-t választották volna, nagyobb halmazból meríthetnének a nők közül a cégek és egyenlőbb lenne a férfi-nő arány (nem tudom, hogy ez miért lenne fontos egyébként), feltéve, hogy a minőség és mennyiség aránya is azonos, de nincs okom megkérdőjelezni ezt.
Csak látnám már, hogy a HR végre kerít új, megfelelő képességű munkatársakat, mert egyenlőre csak spammelnek azzal, hogy mindenki tudomására juttassák, hogy gondolkodás nélkül követik a trendet, ami nálam egyenlő azzal, hogy lófaszt se csinálnak.

Igazából nem tudom eldönteni. Nyitott a cég, van külföldi kollégám, de nem azért, mert külföldi, hanem azért, mert az adott feladat ellátására alkalmas. Kényszeresen, trendszerűen nincs jelen ez a liberális ámokfutás, és ez így van jól. Viszont nem is kirekesztő a cég. Csak az számít, amit az adott kolléga hozzáad a munkájával a cég gazdasági céljainak eléréséhez.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Multi, szóval mindenképpen azt kívánja kommunikálni, hogy fiúk, lányok, egyéb gyertek mérnöknek, nemzetiségtől függetlenül. De a pride-on nem vagyunk kint.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

> De a pride-on nem vagyunk kint.

Jó nektek. Nálunk meg a bejárati faliújságra is ki volt téve, hogy az IBM milyen büszke rá, hogy a valamelyik fejes elment büszkélkedni. (Bezzeg ha én megosztanék valami csak kicsit is politikai tartalmat a közösségi médiában, és nem írnám ki, hogy ez az én véleményem, és nem a cégé, még talán le is szidnának. Következetesség rulez.)

- - -
TransferWise refer
Humble Monthly refer

Scatman, fat man, black and white and brown man
Tell me 'bout the color of your soul

[x] nem tudom

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.