Szerinted is a kezdő programozók sajátja a "bugos a keretrendszer" hozzászólás?

 ( _z | 2019. július 8., hétfő - 10:12 )
Igen
13% (27 szavazat)
Nem
30% (60 szavazat)
Whatever
26% (52 szavazat)
Nem érdekel
31% (63 szavazat)
Összes szavazat: 202

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Elaborate plz. Ha megnyitom az altalunk hasznalt cuccok issue trackereit, tele van bugreporttal - nem hiszem, hogy azt csak kezdok hordtak volna ossze. :)

Volt olyan zsengébb kolléga, aki hetente talált compiler bugot ... ja mégse. :-) Amikor pedig a keretrendszerben talált "bugot", akkor meg rendszeres volt a "ki festette kékre a lovamat" című jelenet, ahol szegény mindig mehetett sértődötten lakkozni ...

A keretrendszer mindig bugos, függetlenül attól, ki állítja. Abban lehet csak különbség, hogy a kezdőknek nehezebben hiszem el, hogy ők találták meg az egyik hibát.

Minden szoftver bugos, a kérdés csak az, hogy mennyire. A keretrendszerek általában a legkevésbé, mivel széleskörben használtak és teszteltek. A kezdőkre jellemző, hogy nm értik, hogy egy keretrendszer hogyan működik, de mindig másban van a hiba.

Kezdő fejlesztőknél gyakrabban találkozni vele, de nem csak náluk fordul elő. A kezdőket arról lehet felismerni hogy csak mondják azt hogy bugos a rendszer, de érdemben nem csinálbak vele semmit. Aki már jobban benne van legalább egy bug report-ot nyit róla, vagy próbálja javítani.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

+1
Aztán 3-4 évvel később szomorúan konstatálja, hogy 3 major és 20-30 minor update után még mindig megvan a hiba. Esetleg a javítás újabb hibákat hozott be.

Én találkoztam amúgy olyannal, hogy friss fejlesztő, tényleg rábukkant egy hibára majd írt egy bug report-ot a framework fejlesztőinek. Teltek a napok, nem halad a fejlesztés mert a srác még várja hogy zárják a ticket-et és új verzió jöjjön ki. Közben tapasztaltabb kolléga ránéz. Issue nyitva, de már van egy PR ami javítja a hibát. Megnézi milyen módosítások vannak benne, fogja a saját verziót és javítja a hibát. Fejlesztés megy tovább. Rá néhány napra lett csak a merge és két hét múlva új verzió...

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

A kezdő programozó ne a framework-öt szidja, mert kap egy taslit :) Majd ha évek kemény munkájával felszed annyi tudást, hogy be tudja bizonyítani, kap egy nice catch-et, addig meg saját magában keressen hibákat :)

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ha az en junioraimmal / junioraimrol beszelnel igy, azt probaido utan se usznad meg jegyzokonyv nelkul. Azalatt meg paros labbal repulnel, utana is csak azert nem, mert torvenyek vedik a paraszt seggedet.

A junior is tud jogos hibat talalni frameworkben. Meglepoen surun. Meg ha kisebb aranyban is van igaza abban, hogy a framework a hulye.

++

+1

Én a fogalmatlan anyázásról beszéltem (szar az xyz, és kiderül hogy nem szar), te meg a konkrét hiba azonosításáról. Ha tényleg talált hibát, akkor pacsi jár neki, nem tasli.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

"Majd ha évek kemény munkájával felszed annyi tudást, hogy be tudja bizonyítani"

Erre a hozzaallasra reflektaltam leginkabb. Nem kellenek ehhez evek sokaknal.

Kezdők gyakrabban mondhatnak ilyet, mert nem látják át és bugnak vélik. A tapasztaltabb már ismeri/utána megy és néha valóban talál bugot, amire aztán készülhet a javítás, ha úgy adódik - saját példa.

(*) Nem tudom

A kezdő először ismerje meg a "keretrendszert"... amikor 25 éve kezdő koromban a Turbo Pascalban valami nem úgy működött, ahogy akartam/gondoltam, fel sem merült bennem, hogy a fejlesztőrendszerben keressem a hibát.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Csak manapság az a probléma, hogy kb az alap nyelvet nem tanulják meg rendesen használni a fejlesztők. Főleg JS vonalon. Elmennek egy gyors tanfolyamra, ami nem a nyelvet tanítja meg, hanem egy keretrendszert mutat be inkább és szélnek eresztik azzal a tudással. Használja a tanult rendszert, de ha mellette más kell, akkor nem tud belekezdeni. Rosszabb esetben ismer több keretrendszert és behúzza az összeset, majd egy-két funkciót használ csak belőlük. Aztán ha hiba van, akkor meg rányögi, hogy a keretrendszer a hibás, azzal nem tud mit csinálni...

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Mondjuk a JS az pont az a nyelv, ahol egy lustább "vízözön előtti" senior fejlesztő lehet szarabb ES6+ kódot krampácsol, mint egy szorgalmasabb újonc. ;)

Oh, az a bizsergo erzes, mikor eloszor fogtam egy framework bug-ot. :)

Manapsag csuklobol nyitom a decompiler-t.

Bakker, ne kerdezz ilyet, mert segfaultolok, leven keretrendszert fejlesztek, es mindig kezdonek erzem magam amikor kiderul hogy az altalam irt automata teszt rendszer fogott egy regressziot, ergo tegnap mar megint tatott szajjal setaltam abban a bizonyos erdoben..
Szoval en vagyok a hulye vagy en vagyok a hulye? Hogy lehetne ez XOR jol fejlett tudathasadas nelkul?!

Lehet, hogy a kezdők félreértenek dolgokat.
De aki jártasabb valamilyen - mindre is megoldást ígérő - keretrendszerben, az is előbb-utóbb eléri azokat a limiteket, amelyek a marketingesek által mutogatott egyszerű példákkal szemben már inkább érződnek bugnak, mint feature-nek. Ennél már csak az a jobb, amikor többféle framework kombinálásával, azok mindenre is-is megodlásával már azt sem lehet tudni, hogy valójában mi történik.

Itt nem azon lett volna a hangsúly, hogy bárki belefuthat egy bug-ba, hanem azon, a kezdők gyakran szükségét érzik, hogy rögtön nagy vehemenciával a világba (fórumokba) kiáltsák a bánatuk, ahelyett, hogy egyrészt a saját kódjukban keresnék a hibát, másrészt érdemi módon foglalkoznának az általuk vélt bug-gal (bugreport, stb.). Elnézést, ha félreérthető voltam...

Neked sajatod volt?