Az alábbiak közül melyikből van neked a legtöbb (legnagyobb összeg)?

Címkék

Hosszú távra lekötött (nehezen hozzáférhető) megtakarítás
25% (79 szavazat)
Gyakorlatilag bármikor könnyen hozzáférhető pénz (pl. folyószámlaegyenleg, készpénz, vésztartalék)
48% (154 szavazat)
Hiteltartozás, megadandó kölcsönök
28% (89 szavazat)
Összes szavazat: 322

Hozzászólások

Hungarian Pénzügyi Portal? Egyre több az ilyen téma. Illetve a múltkori tapasztalatok alapján majd jönnek a népek, akik megindokolják, hogy hosszú távú kategória nincs, mert az ingatlan is likvid...

Igen, akkor már befektetés lesz. De akkor minden adó, költség, feláldozott idő levonása után jobb hozamot kell elérni, mint egy REIT ETF, különben nem érte meg. A REIT ETF-nél viszont a mögöttes termék az ingatlanos cégek (REIT), ahol egész nap egy csapat csak azon dolgozik profin teljes munkaidőben, hogy ingatlanokból pénzt csinálnak. Ez a "veszek találomra egy ingatlant aztán kiadom" nem tűnik ezzel versenyképesnek.

> egész nap egy csapat csak azon dolgozik profin teljes munkaidőben, hogy ingatlanokból pénzt csinálnak. Ez a "veszek találomra egy ingatlant aztán kiadom" nem tűnik ezzel versenyképesnek

ha ez igaz lenne, akkor az aktivan kezelt alapok rendszeresen tulteljesitenek az indexkoveto alapokat

de nem ez tortenik (gondolatebresztonek: azt a bizonyos profi csapatot ki fizeti?)

¯\_(ツ)_/¯

De várjál, amit én írtam, a REIT ETF, az pont passzív indexkövető alap. Van sok különböző REIT több országban, azt beteszik egy indexbe, az ETF ezt követi. Azaz a sok REIT mind kibocsát részvényt, ezeket veszi meg az ETF, az indexben lévő súlyok alapján. Tehát nem találgatunk, melyik ország, azon belül melyik REIT lesz a legjobb, hanem passzívan követjük az indexet.

Viszont attól még igaz, hogy az indexben, és így az ETF-ben lévő REIT-ek azok profin menedzselt ingatlancégek, adnak-vesznek-kiadnak lakóingatlant, irodaházakat, gyárépületeket, termőföldet, raktárakat, gyárakat, hoteleket, bevásárlóközpontokat, kórházakat. Erre írtam, hogy veszünk 1 db lakóingatlant a szomszédban találomra, valószínűleg nem lesz ezzel versenyképes hosszú távon. Eleve a lakóingatlanok csak egy kis szelete az ingatlanpiacnak, miért pont azt veszünk? Vehetnék irodát, hotelt, kórházt, raktárat stb is. Gyakorlatban ezt mind egyszerre meg lehet venni, egy REIT ETF-en keresztül. Aztán azt bármikor el is lehet adni, ha kell. Bár rövid távon ugye ez kockázatos, szóval ezzel hosszú távra kell tervezni.

>akkor az aktivan kezelt alapok rendszeresen tulteljesitenek az indexkoveto alapokat
A REIT vs ingatlanvásárlás saját szakállra nem az aktívan kezelt részvénypiaci alap és az indexkövető ingatlanos megfelelője, hanem inkább az indexkövető és az egyedi részvényválasztásé. Mivel az indexek az átlagot jelenítik meg, definíció szerint simán bele lehet nyúlni azok felett hozó részvényekbe is természetesen, csak marha nagy lutri és inkább fog nem sikerülni, mint igen, pláne hosszútávon. :)

>gondolatebresztonek: azt a bizonyos profi csapatot ki fizeti?
A saját tulajdonú, albérletbe kiadott lakást sem a legyek hordják össze. Gondolatébresztőnek: a kiválasztásba, vásárlással kapcsolatos ügyintézésbe, felújításba, kiadásba beleölt óráidat, idegszálaidat ki fizeti? :)

Olyannyira nehezen hozzaferheto, hogy talan a folyoszamlat kene jelolnom.

Kezdem azt hinni, hogy a hupot megvette cukorhegy. Esetleg a profilon ne töltsük ki a pin mezőt? :D

A hosszú távra lekötött szerintem nem feltétlenül nehezen hozzáférhető, csak nem a legelőnyösebb feltételekkel.

Mindig lesz olyan, aki nem erti a szavazati opciokat:

Peldak:

Reszveny, amit ket kattintassal eladhatsz, es 5 perc mulva ott a penz a bankszamladon: 2-es opcio

Papir arrol, hogy valamikor 1 ev mulva lesz reszvenyed, amit eladhatsz: 1-es opcio

Nyugdijelotakarekossag: 1-es opcio

Fundamenta, ami majd ket ev mulva er veget: 1-es opcio

Lakas, amit 3 hetig kell aron alul is hirdetned (nem az, amelyikben laksz es "otthonod"), az nem "befektetes", hanem masodik es harmadik haz, amit kiadasra/eladasra vettel: 1-es opcio

Lakashitel ki nem fizetett resze: (ez mindegy, hogy otthonod, vagy kiadasra/eladasra vett haz): 3-as opcio

Elég hülye a kérdés, pl. a magyar államkötvények első két kategóriába is beleférnek (<0.5% költség alatt lehet adni-venni őket tetszőlegesen, ez nekem elég likvid), define "vésztartalék", stb.

Másrészt nem igazán értem, mi lehet a kérdező, vagy az utóbbi időben megszaporodó ilyen kérdések feltevőinek a szándéka. Remélem csak rátalált valami autista nagy nehezen a kiszámolóra és azért pörög ennyire ezen a témán, nem pedig valami pénzügyi szolgáltatásra szakosodott cég próbálja mérni, mekkorát nyernének IT-ban dolgozók targetelésével...

Ott van minden szavazasnal, hogy ki irta ki. Amugy te is felvethetsz szavazasra valamilyen temat, ha erdekel. En is irtam mar ki. (annyi, hogy trey aktivalja, ha hulyeseg, akkor nem nyom ra)

Ezt carlcolt irta ki, az elozot csearo, az az elotti 2 penzugyi temajut trey (ebbol az egyik egy par evente megismetelt szavazas, azt nem keresem elo, hogy ki volt az elso kerdezo). Ez legalabb 3 Kiszamolo-olvaso autistat jelent..

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Szerintem tök jók ezek a témák. Elég kevés időm van ilyen után nyomozni, így a bank által kínált lekötésekbe szokott pihenni a pénz, de a hozammal nem vagyok megelégedve. Vannak itt olyanok, akik 3% felett tudják kis munkával pörgetni a pénzüket? (Pl. nem kell naponta részvényárfolyamokat nézegetni.)

> így a bank által kínált lekötésekbe szokott pihenni a pénz

"pihen" - hat vegulis tenyleg, mast nem nagyon csinal ha bankbetetben tartod :D

> Vannak itt olyanok, akik 3% felett tudják kis munkával pörgetni a pénzüket?

ez fura kerdes, tekintve, hogy az 1MAP-ot is most 3%-ert jegyzik

Az utolso pont az az pozitiv vagy negativ elojellel rendelkezik? Tehat nekem tartoznak, vagy en tartozom valakinek?

(A kotelezo "szaraszavazaskiiras" kommentunket olvashattak :))

Igen, de nyilvan arra vagyok kivancsi, hogy az-e a tobb, aki torleszti az otthonat meg a kocsijat, vagy az, aki mar erezte ugy, hogy hatarozottan nincs szuksege "ilyen sok" elerheto penzre egy ideig. Vagy netan ezek atmenetebol van-e tobb, akinek az a maniaja, hogy hozza is akar ferni a penzehez, mert annyira nem tartja soknak.

(A mukodo gazdasag egyik jele, hogy az elso es a harmadik opciot valasztok kb egyenlo aranyban vannak, IT portalon illene a befektetesnek vezetnie picit az atlagnal magasabb jovedelmek jellemzosege miatt)

Akkor jelzem a kiiraskori szandekot.

Ha neked tartoznak, az az 1-esbe tartozik.

Ha te tartozol, az a 3-asba.

A 3 csoportra peldak, akiket merek:
1 "Azt se tudtam mit csinaljak ennyi penzzel, lekotottem 10 evre"
2 "Hat epp megvagyok, ha kirugnanak meg 4 honapig eleg lenne a penzem"
3 "Talan 10 ev mulvara kifizetem a hazat amiben elek es a kocsit" vagy "ho vegen a fizetesemet megkapva vegulis feler 0 fole az egyenlegem"

Ha ez nem jott at a szovegezesbol, sorry

Nem fektettel volna bele sok penzt?

Amugy mast is mer: akinek van penze, mennyire hajlando az 1-esre? Mert valakinek van, de az a maniaja, hogy legyen 20 millio folott a folyoszamlaja, o ugy erzi jol magat, ha ahhoz barmikor hozzaferhet. Valaki meg ot hulyenek nezi, hogy azt nem fekteti be.

Igen.

En meg azert irtam ki a szavazast, mert van egy haverom, aki kethetente megkerdezi, hogy szerintem mibe fektessen 200k-1m HUF-ot. Megtartani vesztartaleknak meg se fordult a fejeben, en vagyok a negativ, hogy ennek tobbszorose fixen ott all a szamlamon es nem fektetem semmibe. Es a hupon is lattam ezt a hozzaallast. Kivancsi voltam az aranyokra.

folyószámlaegyenleg... 2 hétig, utána 2 hét túlélés.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.