Az alábbiak közül melyikből van neked a legtöbb (legnagyobb összeg)?

 ( carlcolt | 2019. március 25., hétfő - 14:55 )
Hosszú távra lekötött (nehezen hozzáférhető) megtakarítás
25% (79 szavazat)
Gyakorlatilag bármikor könnyen hozzáférhető pénz (pl. folyószámlaegyenleg, készpénz, vésztartalék)
48% (154 szavazat)
Hiteltartozás, megadandó kölcsönök
28% (89 szavazat)
Összes szavazat: 322

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hungarian Pénzügyi Portal? Egyre több az ilyen téma. Illetve a múltkori tapasztalatok alapján majd jönnek a népek, akik megindokolják, hogy hosszú távú kategória nincs, mert az ingatlan is likvid...

Mert lakóhajót vettek. :P

Nem, igazi lakóingatlanról beszélünk, egyes hupperek úgy adják-veszik őket, mint ahogy más a készpénzes bankszámláján mozgatja a tételeket. (link)

Ha veszel REIT ETF-et (ami ugye ingatlanalap, a mögöttes termék fizikai ingatlan), akkor az teljesen likvid, akár napon belül többször is kereskedhetsz vele. A fizikai direkt ingatlan viszont nagyon nem likvid.

Aztan abba hogy koltozol be, ha gaz van?

A saját lakóingatlan nem befektetés, hanem használati tárgy. Hiába adod el egyszer, aztán venni kell máris újat. Nyilván itt a saját ingatlanon felüli befektetésről van szó.

Mi akadalyoz meg abban, hogy a sajat lakasod kiadd, es berelj egyet munkahoz kozel? Ebben az esetben az ingatlan _a_ befektetes.

Igen, akkor már befektetés lesz. De akkor minden adó, költség, feláldozott idő levonása után jobb hozamot kell elérni, mint egy REIT ETF, különben nem érte meg. A REIT ETF-nél viszont a mögöttes termék az ingatlanos cégek (REIT), ahol egész nap egy csapat csak azon dolgozik profin teljes munkaidőben, hogy ingatlanokból pénzt csinálnak. Ez a "veszek találomra egy ingatlant aztán kiadom" nem tűnik ezzel versenyképesnek.

"Homes are for living, not for trading"

> egész nap egy csapat csak azon dolgozik profin teljes munkaidőben, hogy ingatlanokból pénzt csinálnak. Ez a "veszek találomra egy ingatlant aztán kiadom" nem tűnik ezzel versenyképesnek

ha ez igaz lenne, akkor az aktivan kezelt alapok rendszeresen tulteljesitenek az indexkoveto alapokat

de nem ez tortenik (gondolatebresztonek: azt a bizonyos profi csapatot ki fizeti?)

¯\_(ツ)_/¯

De várjál, amit én írtam, a REIT ETF, az pont passzív indexkövető alap. Van sok különböző REIT több országban, azt beteszik egy indexbe, az ETF ezt követi. Azaz a sok REIT mind kibocsát részvényt, ezeket veszi meg az ETF, az indexben lévő súlyok alapján. Tehát nem találgatunk, melyik ország, azon belül melyik REIT lesz a legjobb, hanem passzívan követjük az indexet.

Viszont attól még igaz, hogy az indexben, és így az ETF-ben lévő REIT-ek azok profin menedzselt ingatlancégek, adnak-vesznek-kiadnak lakóingatlant, irodaházakat, gyárépületeket, termőföldet, raktárakat, gyárakat, hoteleket, bevásárlóközpontokat, kórházakat. Erre írtam, hogy veszünk 1 db lakóingatlant a szomszédban találomra, valószínűleg nem lesz ezzel versenyképes hosszú távon. Eleve a lakóingatlanok csak egy kis szelete az ingatlanpiacnak, miért pont azt veszünk? Vehetnék irodát, hotelt, kórházt, raktárat stb is. Gyakorlatban ezt mind egyszerre meg lehet venni, egy REIT ETF-en keresztül. Aztán azt bármikor el is lehet adni, ha kell. Bár rövid távon ugye ez kockázatos, szóval ezzel hosszú távra kell tervezni.

>akkor az aktivan kezelt alapok rendszeresen tulteljesitenek az indexkoveto alapokat
A REIT vs ingatlanvásárlás saját szakállra nem az aktívan kezelt részvénypiaci alap és az indexkövető ingatlanos megfelelője, hanem inkább az indexkövető és az egyedi részvényválasztásé. Mivel az indexek az átlagot jelenítik meg, definíció szerint simán bele lehet nyúlni azok felett hozó részvényekbe is természetesen, csak marha nagy lutri és inkább fog nem sikerülni, mint igen, pláne hosszútávon. :)

>gondolatebresztonek: azt a bizonyos profi csapatot ki fizeti?
A saját tulajdonú, albérletbe kiadott lakást sem a legyek hordják össze. Gondolatébresztőnek: a kiválasztásba, vásárlással kapcsolatos ügyintézésbe, felújításba, kiadásba beleölt óráidat, idegszálaidat ki fizeti? :)

Én pontosan tudom, hogy a fizikai ingatlan nem likvid, és azért írtam, hogy minimum furcsa, hogy a másik topikban mekkora küzdelem folyt, hogy valakik szerint pedig az is likvid.

Mert oregszik a HUP kozossege es mindenki egyre tobbet gondol a nyugidjra! :)

Olyannyira nehezen hozzaferheto, hogy talan a folyoszamlat kene jelolnom.

Kezdem azt hinni, hogy a hupot megvette cukorhegy. Esetleg a profilon ne töltsük ki a pin mezőt? :D

FYI: "Önök kérték" szavazás egytől egyig

--
trey @ gépház

mondjuk én nem bánom, 1-2 ilyen poszt alatt mindig jött eddig szembe valami hasznos, új.
ha másnak nem, vitaindítónak tökéletesek ezek.

+1

+1 (ez is egy rejtett sub. h majd elolvasom az egészet :D )

Annyi akaraterő sincs benned, h. az ilyet ne tudd megállni h. kitöltsed? Amúgy ez itt most (még) önkéntes, hülyeséget is megadhatsz, hazudhatsz is, most még nem kínoznak érte halálra.
--

A hosszú távra lekötött szerintem nem feltétlenül nehezen hozzáférhető, csak nem a legelőnyösebb feltételekkel.

Mindig lesz olyan, aki nem erti a szavazati opciokat:

Peldak:

Reszveny, amit ket kattintassal eladhatsz, es 5 perc mulva ott a penz a bankszamladon: 2-es opcio

Papir arrol, hogy valamikor 1 ev mulva lesz reszvenyed, amit eladhatsz: 1-es opcio

Nyugdijelotakarekossag: 1-es opcio

Fundamenta, ami majd ket ev mulva er veget: 1-es opcio

Lakas, amit 3 hetig kell aron alul is hirdetned (nem az, amelyikben laksz es "otthonod"), az nem "befektetes", hanem masodik es harmadik haz, amit kiadasra/eladasra vettel: 1-es opcio

Lakashitel ki nem fizetett resze: (ez mindegy, hogy otthonod, vagy kiadasra/eladasra vett haz): 3-as opcio

Elég hülye a kérdés, pl. a magyar államkötvények első két kategóriába is beleférnek (<0.5% költség alatt lehet adni-venni őket tetszőlegesen, ez nekem elég likvid), define "vésztartalék", stb.

Másrészt nem igazán értem, mi lehet a kérdező, vagy az utóbbi időben megszaporodó ilyen kérdések feltevőinek a szándéka. Remélem csak rátalált valami autista nagy nehezen a kiszámolóra és azért pörög ennyire ezen a témán, nem pedig valami pénzügyi szolgáltatásra szakosodott cég próbálja mérni, mekkorát nyernének IT-ban dolgozók targetelésével...

Ott van minden szavazasnal, hogy ki irta ki. Amugy te is felvethetsz szavazasra valamilyen temat, ha erdekel. En is irtam mar ki. (annyi, hogy trey aktivalja, ha hulyeseg, akkor nem nyom ra)

Ezt carlcolt irta ki, az elozot csearo, az az elotti 2 penzugyi temajut trey (ebbol az egyik egy par evente megismetelt szavazas, azt nem keresem elo, hogy ki volt az elso kerdezo). Ez legalabb 3 Kiszamolo-olvaso autistat jelent..

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

> <0.5% költség alatt lehet adni-venni őket tetszőlegesen

ha te 0.5%-ot fizetsz egy OTC allampapir ugyletert, akkor teged atvertek :)

Szó sem volt OTC állampapír ügyletről. Államkincstárnál ingyen veszed, lejárat előtt eladhatod ("feltörheted") ilyen költséggel, laikusok számára is bot egyszerű módon.
Pénzmozgás pedig a bankszámlád illetve a MÁK számlád között ingyenesen megoldható.

barcsak tobb "autista [talalna ra] nagy nehezen a kiszámolóra"

Szerintem tök jók ezek a témák. Elég kevés időm van ilyen után nyomozni, így a bank által kínált lekötésekbe szokott pihenni a pénz, de a hozammal nem vagyok megelégedve. Vannak itt olyanok, akik 3% felett tudják kis munkával pörgetni a pénzüket? (Pl. nem kell naponta részvényárfolyamokat nézegetni.)

PMÁK az ilyen egyegészvalamennyi plusz infláció, ami tulajdonképp háromszázalék fölé jön ki most papíron, ha ez a kérdés.

Diverzifikált ETF alapú befektetés esetén nem kell nézegetni a részvényárfolyamokat. https://www.youtube.com/watch?v=LHN4c8mchF8

Köszi, valamikor átmazsolázom!

> így a bank által kínált lekötésekbe szokott pihenni a pénz

"pihen" - hat vegulis tenyleg, mast nem nagyon csinal ha bankbetetben tartod :D

> Vannak itt olyanok, akik 3% felett tudják kis munkával pörgetni a pénzüket?

ez fura kerdes, tekintve, hogy az 1MAP-ot is most 3%-ert jegyzik

Igen, néztem és valóban 3%, de rögtön 15% kamatadóval csökkentve mégsem 3%.

Pihenés = kötvény alapok, voltak időszakok amikor 3-5% körül működtek alacsony és közepes kockázatbesorolásúak is, de az utóbbi kb 1 évben elég gyengén muzsikál mindegyik.

a bank altal kinalt lekotesrol nem a kotvenyalap jutott eszembe, sorry

Az utolso pont az az pozitiv vagy negativ elojellel rendelkezik? Tehat nekem tartoznak, vagy en tartozom valakinek?

(A kotelezo "szaraszavazaskiiras" kommentunket olvashattak :))

Egyszeruseg kedveert: tekintsuk az abszoluterteket. Egyeb esetben levezetheto, hogy 0 szavazat erkezne ra.

Pedig az előjel nem elhanyagolható tényező.

Igen, de nyilvan arra vagyok kivancsi, hogy az-e a tobb, aki torleszti az otthonat meg a kocsijat, vagy az, aki mar erezte ugy, hogy hatarozottan nincs szuksege "ilyen sok" elerheto penzre egy ideig. Vagy netan ezek atmenetebol van-e tobb, akinek az a maniaja, hogy hozza is akar ferni a penzehez, mert annyira nem tartja soknak.

(A mukodo gazdasag egyik jele, hogy az elso es a harmadik opciot valasztok kb egyenlo aranyban vannak, IT portalon illene a befektetesnek vezetnie picit az atlagnal magasabb jovedelmek jellemzosege miatt)

Hitel azt is jelentheti, hogy te vagy a hitelező.

Es mivel ket megtakaritasi opcio utan jott, eloszor ugy ertelmeztem, hogy itt van a legtobb penzem, nekem tartoznak.

dup

Akkor jelzem a kiiraskori szandekot.

Ha neked tartoznak, az az 1-esbe tartozik.

Ha te tartozol, az a 3-asba.

A 3 csoportra peldak, akiket merek:
1 "Azt se tudtam mit csinaljak ennyi penzzel, lekotottem 10 evre"
2 "Hat epp megvagyok, ha kirugnanak meg 4 honapig eleg lenne a penzem"
3 "Talan 10 ev mulvara kifizetem a hazat amiben elek es a kocsit" vagy "ho vegen a fizetesemet megkapva vegulis feler 0 fole az egyenlegem"

Ha ez nem jott at a szovegezesbol, sorry

Erre tippeltem volna, de pénzt nem tettem volna fel. :)

Nem fektettel volna bele sok penzt?

Amugy mast is mer: akinek van penze, mennyire hajlando az 1-esre? Mert valakinek van, de az a maniaja, hogy legyen 20 millio folott a folyoszamlaja, o ugy erzi jol magat, ha ahhoz barmikor hozzaferhet. Valaki meg ot hulyenek nezi, hogy azt nem fekteti be.

Nekem is van egy minimum ami a számlámon van és szeretem. Nem érdekel annak a hozama, mert a pénz egyik legjobb tulajdonsága, hogy megnyugtat.

Igen.

En meg azert irtam ki a szavazast, mert van egy haverom, aki kethetente megkerdezi, hogy szerintem mibe fektessen 200k-1m HUF-ot. Megtartani vesztartaleknak meg se fordult a fejeben, en vagyok a negativ, hogy ennek tobbszorose fixen ott all a szamlamon es nem fektetem semmibe. Es a hupon is lattam ezt a hozzaallast. Kivancsi voltam az aranyokra.

Ez így már korrekt, ha ezt a fentebbi válasz kifejtéseddel együtt beírtad volna nyitó kommentbe (az itteni szokásoknak megfelelően), akkor több értelme lett volna a szavazásnak, megkockáztatom sokan máshogyan is szavaztak volna (többek közt én is).

folyószámlaegyenleg... 2 hétig, utána 2 hét túlélés.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.