HOVD 2018 - Kedvenc szerver Linux disztró

 ( trey | 2019. január 11., péntek - 9:50 )
arch
3% (22 szavazat)
centos, scientific linux
14% (91 szavazat)
debian
40% (253 szavazat)
gentoo
3% (20 szavazat)
mandriva, mageia
0% (2 szavazat)
oracle linux
0% (0 szavazat)
rhel
4% (26 szavazat)
slackware
2% (13 szavazat)
sles
2% (14 szavazat)
ubuntu
31% (199 szavazat)
Összes szavazat: 640

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tavalyi 6% különbség az idén már közelít a 10%-hoz a Debian javára.

A 9-esen már egész használható csomagverziók vannak. Majd ahogy elavul, úgy jön föl az Ubuntu :-)

Mire teljesen elavul, jön a Debian 10. Egyébként meg biztonsági frissítések vannak, és az sokkal fontosabb, mint a funkcionális frissítés, föleg szerveren.

--
robyboy

A feature huszárók ezt úgy sem értik meg. :) Hiába ott a backports nekik.

"föleg szerveren" ez egy eleg eros alltalanositas. Elhiszem, hogy email szervert jobb debianon futtatni, de ha mondjuk gyorsan valtozo piacon kell teljesiteni, vagy maga az alkalmazas fejlodik gyorsan mar mas a helyzet. Es ezeket az igenyeket is szerverek szolgaljak ki. Feladat fuggo. az opsok szeretik a debiant, a business meg a devek altalaban kevesbe :)

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

És hol az aranyközépút?
a. Másik distro?
b. Debian backports repok használata?
*c. Debian testing szerintem kiesik :)

Nem tudom kell-e egyaltalan arany kozeput. Szerinem a feladathoz kell distrot valasztani es kesz. Pl nem tennek Arch linuxot servernek, de szivesen hasznalom desktop gepen (tetszik, hogy mindig van valami update). Pl mas altal irt, evek ota bejaratott alkalmazast debianon jobb futtatni. Mig mondjuk a sajat appot ubuntun viszonylag keves kompromisszummal lehet kiszolgalni. Enterprise maniasoknak ott a centos. Kuberneteseknek a coreos. Kisvallalati szervernek meg a zential. Vagy mondjuk linuxot tanulni Slackware :) Szerintem, es most lehet valakit megbantok, de aki nem tol tobb distrot is keszseg szinten az nem tud jo donteseket hozni. Nincs egy linux mindd felett.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Számomra meglepő a rehel vonal nagy lemaradása, de az tény, itt "kedvenc"-ről van szó, és az, hogy (szerintem) nagyon sok helyen ezt üzemeltetnek és nem Debuntut, az nem azt jelenti, hogy azért, mert szeretik.
És még azon is gondolkoztam, hogy ha az oracle-féle rehel-klón külön van, akkor a centost és a scilit is külön kéne választani, de inkább össze kéne ezeket mind vonni, és akkor jótékony homány fedné az orákulum nagy buktáját.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Magyarorszagon gyakorlatilag senki nem hasznal Oracle Linuxot. Kerdes, hogy mas piacokon is igy van-e?

Hát azért nálunk is akad egy pár.

Nekem is meglepő, mert speciel tényleg a RHEL (és a CentOS) a kedvencem, nem csak, mert azt kell üzemeltetnem. :)

Magyarországon vagyunk, itt nem divat.

Napi szinten dolgozom REHL és CentOS linuxokkal. Nem szeretem. Tény hogy a célfelafatra amit ellátnak jók, de sosem lesz a kedvencem.

Gyakorlatilag 4 eve nem is lattam centos vagy elvetve redhat-en kivul semmi mast futni. Van valami berogzodese az emberekenk, hogy a redhat az enterprise linux a centos meg redhat es akkor az kellllll. Pedig eleg valtozatos ugyfelkorrel rendelkezunk a parszaz fos szervezettol a gigaszokon at mindenfele meret, lokacio, stb. En mar beletorodtam, hogy a cloud az aws, a linux meg a centos :) Mikozben egy csomo centos only dologgal talalkozunk nap mint nap.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Van olyan technika amit egy Ubuntu Server tud és Debiannal nem lehet megcsinálni vagy nem könnyen?

Igen, gyujto neven friss technikanak hivjak oket ;) Elindulsz egy szerverrel, es onnantol kb adott verzioval futsz. Ez sokszor elony, lehet jonni a stabilitassal, csak mikor a debian lesz a szuk keresztmetszet, es amiatt nem lehet az alkalmazast bizonyos iranyba elvinni akkor konyul le az emberek szaja. Uzemeltetes szempontbol jo, uzemeltetesen nem szeretnek mukodo dolgokhoz hozzanyulni. Fejlesztoknek meg horror, 2 eves libet hasznalni, mikor az ujban vannak featurek, amik mondjuk kellenenek az alkalmazasnak. Aztan vegre valahara jon a dist upgrade, mindenki fellelegezhet mondjuk egy fel evig :)

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Na jó, de Ubuntu LTS server se jön ki félévente egy új. Az nem avulhat el a következő LTS server kiadásig?

Egyszeru pelda: az Ubuntu 18.04 LTS PHP 7.2-vel jon alapertelmezetten, es ezt tudod kesobb konnyen upgradelni is, ha akarod. A Debian 9 PHP 7.0-val, aminek mar security supportja sincs.

De az ubuntuba nem vezetnek vissza javitasokat, hanem updatelik a verziot, szoval folyamatosan halad. Debianba meg visszaportoljak, igy a fo verzio nem marad a patch level novekszik.

-
First impressions of the new Cloud Native programming language Ballerina

Kb tavaly megkérdeztem egy üzemeltetőt, aki pakolta össze az oktatásra szánt red hat 7 rendszert egy teremben, hogy mi(k) azok a fő különbségek,
amik miatt inkább redhat-ot használnak, mintsem debiant? Vagy egyáltalán ő hogy viszonyul a redhat-hoz és a debianhoz?
Válasz:
A Debian-t szeretjük, a Red Hat-ból meg megélünk :)