Fő asztali gépemen a swap ...

Címkék

fájl
26% (102 szavazat)
partíció
41% (159 szavazat)
nincs
19% (76 szavazat)
nem tudom (OS default)
14% (54 szavazat)
Összes szavazat: 391

Hozzászólások

s/nem tudom (OS default)/nem tudom (bölcsész vagy sajt vagyok)/

--
trey @ gépház

LVM esetén is a partícióra szavazz. Valóban torzít egy kicsit, de a szavazás arról szól, hogy akik swapot használnak, nekik hány százalékuk használ swapfájlt.

Nálam 8 giga RAM és afölött nem szokott lenni swap. 8 alatt beállítok, de akkor a swapfájlt preferálom, rugalmasabban szabályozható a mérete, ha nem lenne elég, lehet növelni, újraformázni (mkswap) és lehet is csatolni/használni. Partíciónál ez szopósabb, bár LVM-nél megint csak könnyebb.

A swapfájl használata alól csak btrfs-en tettem kivételt, mert azon nem támogatott.

HDD-knél azért preferálták a swap partíción, mert a lemez külső szélén létrehozott swap partíció gyorsabb is volt, meg a partíció összefüggő terület, így nem töredezik. De ez is csak a régebbi, lassabb HDD-knél volt segítség, a modernebb, gyorsabb modelleknél (nagy adatsűrűség, nagy cache, min. 7200 rpm) nem észleltem még semmi sebességkülönbséget a swappartíció/fájl között.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

swap partíció RAID0 tömbön :P

amúgy nem, mindenhol SSD-n van a swap, bár nem igazán volt még használatba véve. van elég memóriám ahhoz mind laptopon mind asztalin hogy üresben legyen a swap.

amúgy ha már témánál vagyunk, aki swapfile-t használ, miért jó az? nem hiszem hogy meggyőzhető lennék de azért érdekel hogy aki használja az miért tenne ilyet.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

SSD-n ilyen szempontból valóban majdnem tökmindegy, viszont szerintem egy értelmesen méretezett partícióval meg lehet tenni azt hogy installkor megcsinálod aztán el is felejtheted hogy ott van. tudom hogy nem racionális dolog de engem valahol piszkál hogy a swap area valahol egy fájlrendszeren belül van.

nem utolsó szempont hogy használok olyan vasat amiben még csak mágneslemez pörög, nem pedig NAND flashben laknak a bitek. na ott finoman szólva nem mindegy, ahogy még az se hogy melyik szektorokra kerül.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Oke, tehat pontositva a szavazast:

Logical volume ~= particio
ramdisken swap fajl = fajl
zramswap, memory compression - senki nem kerdezte, semmi koze a swapnek hozza :P

Particio, amit megszokasbol csinalok installnal, de a 9 napja futo munkas gepemen 32GB RAM mellett egy byte-nyi swap sincs hasznalatban. Nem tema ez mar miota olcso a memoria...

Az elég szomorú, hogy egy alkalmazás bele tud szólni, hogy mit használjon az ember. Elvileg a fizikai RAM és swap egy alkalamzás számára megkülönböztethetetlen kéne hogy legyen, leadják a kernel felé, hogy mennyi memóriára van szükségük, és az biztosítja, abból, ami szabad van.

Esetleg azt tudom elképzelni, hogy az alkalmazás lekérdez mennyi fizikai RAM van a gépben, és megpróbálja annak a kétszeresét lefoglalni, de ez is f4xság.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Otthoni: fájl (win10)
Céges: sehol, nincs céges asztali gépem, notebookon LV over cryptfs

Régen a partícióban hittem.
Ma teletömöm a max memóriával a vasat, mert a későbbi bővítése szinte esélytelen.
A swap fájl untig elég annak ami nagyon akar oda írogatni.
Könnyebben kezelhető mint egy partíció.

Már többször elhangzott, hogy a swap azokból az időkből maradt ránk, amikor az operatív memória arányaiban piszok drága volt. Ma már nem sok értelme van.

Ha ez arra vonatkozik amit írtam akkor csak megjegyezném, hogy a múltkoriban avidemux -szal fordítottam egy fimet.
Amikor másodszor ránéztem - alig állt valahogy a kódolással de, - a 16Gb memória már tele volt, és már javában töltődött a swap fájl is. Hogy mi került oda azt nem tudom, és azt sem, hogy ez válasz-e a van-e értelme kérdésre.
De a jelek szerint ez egy mai napig működő képes - és bizonyos helyzetekben aktivizálódó megoldás az biztos.

Azon kívül tényleg lehet lehet hibernálni is rá - mint ahogy mások is megjegyezték.

Sőt kb.. húszon-tízen... évekkel ezelőtt még azzal is érdemes volt pepecselni IDE vezérlők esetén, hogy azonos pozícióba (master:master slave:slave) tette az ember a rendszer winyót és egy másikat amit a swap-ra és mindenféle más fájlcserére használt a rendszer - (így majdnem valós időben). Némiképp javult a teljesítmény. Ez ma is kell, hogy működjön.
Bár kinek mi a régi.

ennek az IDE vezérlő direkt félrekonfigurálásának témája kifejezetten érdekelne :D

megtennéd hogy offolsz egy keveset és pár szóban leírod mi a lényege? (nem buta vagyok én csak még kicsi :D)

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

WÁÁÁááááóóóó "OFF" -oljak? De tök profi!!!

Mit nem értesz? Bár ha "direkt félrekonfigurálás" -t emlegetsz akkor tényleg nagyon kimaradt valami. Szerintem Te sem érted azt a marhaságot amit írtál.

Biztos láttál már valamilyen telepítőt. Ez az az eset amikor telepítéskor felkínálja, hogy pl. könyvtárakat (/home, /var, /tmp stb...) más partícióra helyezhetsz, miközben ezek a partíciók esetleg más eszközön - bármin a mi fájlrendszer képes - leledzenek. Ezt persze megteheted már telepített rendszeren is. Mind ezen vágyaidat rögzíted az fstab-ban, udev-ben, vagy más szükséges mechanizmusokban.

Az (E)IDE primary/secondary:master vagy a primary/secondary:slave tudtak párhuzamosan dolgozni egy időben, azonos csatornán levők vagy egyike, vagy másika dolgozott. Vagyis egyszerűbben, ha egyszerre akartál dolgoztatni két (E)IDE eszközt azoknak külön szalagkábelen kellett lennie.
Ilyesmiket érdemes volt figyelembe venni. Ennyi! Windows alatt is használták ezt a megoldást, ez nem nixes mágia.

"(nem buta vagyok én csak még kicsi :D)" - Már megbocsájts kérlek, de ez meg ki a humoros faszt érdekel!
Egyébként ha már eléred a billentyűzetet, akkor üsd be a gugliba: "ide channel master vs slave".

Nekem swap partícióm van, és elsősorban hibernálásnál kerül használatra. Ennek megfelelően nem is a konzervatív/klasszikus RAM duplája méretben van, inkább csak ugyanakkora.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

troll
én felhőben tartom a swap fájlt :D
/troll

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba