Szerinted, a közeljövőben hogyan fog változni a IT eszközök működéséhez értő emberek száma?

 ( Hiena | 2018. június 29., péntek - 8:13 )
Csökkenni fog.
39% (135 szavazat)
Nőni fog.
32% (112 szavazat)
Nem fog változni.
17% (59 szavazat)
Android vagyok, nem érdekelnek az emberek. Exterminate! Csak az eredmény érdekel!
13% (44 szavazat)
Összes szavazat: 350

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

IMHO:
A hozzáértők száma nőni fog.
Az értés mélysége csökkenni.

+1

Tobb ember fog tudni Javascriptezni, vagy OS-t ujratelepiteni, de kevesebbnek lesz fogalma rola, hogy a GCC/Clang legalabb nagyjabol mit csinal a C koddal, meg hogy mi az a pointer hiba.

darabra, vagy arányban kevesebb?

Itt nem feltétlenül a mélysége csökkent, hanem a terület változott.

Tudom, persze, mindent C-ben kéne megírni és assemblyben kioptimalizálni, hogy tökéletes legyen, és csak utána kiadni, de speciális területektől eltekintve ma már nincs értelme C-ben dolgozni (a legutóbbi SambaXP-n két külön előadásban is felmerült, hogy el kéne távolodniuk a C-től meg a levlistán való fejlesztéstől, mert hal ki az a generáció, aki ilyenbe még hajlandó beszállni, úgyhogy megnézték a Rustot ill. elkezdtek Gitlabbal [vagy hub?] kísérletezgetni).

Ráadásul sem a tudás szélességére sem a mélységére nem tudsz semmit mondani azt az egy területet (_adott_ C fordító _adott_ architektúrán mit mire fordít) leszámítva. Hány olyan firmware-t láttunk beágyazott rendszerekben, amit C-ben kódoltak (tehát hozzáértők, ugyebár), és mégis user inputot simán átad a system()-nek? Az egyre kevésbé önálló, hálózatos alkalmazásoknál hány féle protokollt kell ismerni, ha használni akarod?
Ha választani lehet két szoftver között, aminél az egyik C-ben készült és csak ott nincs a csomó malloc/free között elrejtve egy-két szándékos/véletlen biztonsági rés, ahol a szerző expliciten nem akarta, a másik pedig... bármilyen alkalmazásfejlesztésre is alkalmas nyelven :), én az utóbbit választanám, mert nagyon jó eséllyel a mikrooptimalizálás helyett biztonságos, stabil és karbantartható kódú programot készítettek (vagy csak fognék mindkettőnél egy-egy wireshark capture-t és rákérdeznék, hogy adott kapcsolatot mennyi idő lenne TLS-be tenni mondjuk TLS kliens azonosítással).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> OS-t ujratelepiteni
Ma? Mire?

Aki javascriptezik, vagy akármilyen sokadikszintű kódban írogat, annak tuti, hogy fogalma sincs róla, hogy hogy működik bármilyen IT eszköz... De még az oprendszer működéséről sincs fogalma sem. Még annak se feltétlen, aki C-ben programoz. Azt hiszik magukról hogy igen, de közben nem, sőt... Mert ha nem valami gép vagy oprendszer-közeli dolgot csinál, akkor talán, de egyébként nem. És egyre inkább kevésbé, szinte látom az évek alatt.
De egyébként mi, üzemeltetők is egyre kevésbé értjük a belső működést, hiszen egyre komplexebb és egyre több... Mondjuk ahhoz képest, hogy 20 éve még fejből tudott valami IRQ-kat meg memória címterületeket.
--
"Sose a gép a hülye."

+1

Mint a legtöbb szavazásnál, itt is hiányzik:
x Attól függ ...

Mit értünk hozzáértő alatt?
IT valamely területe, vagy összességében? Ha valamely terület, akkor melyik?
Milyen mintából (IT-ben dolgozók, "civilek", diplomások, gyerekek, nyúgdíjasok...)?

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

+1

+1.

Mit értünk IT eszköz alatt? Elfogadjuk az ostoba user definícióját, hogy amiben van áram van, az IT? Hiszünk a könyvtártudománynak és azt mondjuk, hogy az információs technológia, hogy az idióta osztályozás szerinti helyre ÁBC sorrendben csesszük ki a könyveket? Feljebb megyünk pár szintet és csak azt vesszük annak, ami digitális? Egy digitális óra már IT eszköz? Vagy mondjuk fusson rajta egy teljes oprendszer? Akkor a beágyazott rendszerek nem IT eszközök? És hasonlóan: minden internet of shit eszköz már az, mert a legtöbbön Linux fut?
Még tovább véve: tisztán szoftveres rendszert is eszköznek minősítünk? Saas és egyéb felhős szutykok eszköznek minősülnek? Ezeknél a hozzáértés az, hogy tudod-e használni, tudod-e adminisztrálni vagy tudod-e üzemeltetni esetleg ilyet fejleszteni?

Megannyi megválaszolatlan kérdés...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Én lusta voltam ennyire kifejteni, köszönöm. :)

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

> idióta osztályozás szerinti helyre ÁBC sorrendben csesszük ki a könyveket
A könyv szerintem már digitális.

És mit értünk az alatt, hogy mit értünk?


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Értünk bármit is? :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

csokkenni? ezt mire alapozzuk?

Lásd feljebb: a kérdést mire alapozzuk? :D

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

Egyre több az OOTB jól működő eszköz. Az idejét sem tudom például, mikor kellett utoljára drivert keresnem _bármihez_.

hehe, pedig 80286-on, 80386-on, és talán még a 486 éra elején a kártyákat is jumpereltem. memmakerrel kiszerencsétlenkedve (csakúgy mint másnak) külön konfigurációm volt a Comanche, vagy Doom, vagy Stunts, vagy Test Drive alá. már amikor már volt grafikus megjelenítésre érdemes videókártyám. nem győztem a merevlemezt tömöríteni, de ha úgy alakult inkább letöröltem a Windowst :D mert kellett még 8 mega. thunderbyte antivírussal tettem az MBR-be víruscsapdát.

jajj, akkor deuntam ezeket pöcsöléseket, viszont mára romantikus az emléke, szóval vissza mindent de izibe!

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

ennek ellenere megis a programozok szama 5 evenkent megduplazodik

Amíg szar van, veréb is van.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Jogos, mondjuk most a p4000es kártyával szptam, mert 4.16 kernel frissítés után fekete képernyő volt, egér és billentyűzet nélkül. Kiderült mi a hiba gugli után, de hozzá kellett nyúlni. Mondjuk a meghajtó tény, ott a repoban.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A csökkenés egyenesen arányos a fejlesztők által "befejlesztett", a konkrét OS működésétől elválaszthatatlan "backdoor"-ok, trójai programok növekvő arányával, azaz ezek napvilágra kerülésével, valamint a monopolizálódó fejlesztői piaccal, a protekcionista, ezáltal tömeges felhasználástól elzárt szoftver-disztribúciós megoldásokkal, a relatíve egyre magasabb árakkal. (pl. az eddig ingyenesen élvezhető szoftver-megoldások fizetős irányba fordulnak.)

Az élőlények tömegei a kíváncsiságukat, érdeklődésüket vesztik és elfordulnak azoktól a területektől, amelyek egyre elérhetetlenebbeknek és veszélyesnek, vagy csak egyszerűen alkalmatlannak tűnnek a céljaik megvalósítására. (A trend, - mivel előttünk járnak pár évtizeddel a számítástechnika alkalmazásában, - Amerikában pl. már kialakulóban van.)

Egyre kevésbé tűnik egy élet boldog megvalósításának az, hogy napi 16 órában üljön valaki és kódoljon. De az is, hogy valaki ugyanennyi időt töltsön monitoron felhasználóként... - Valamint, a "piac" rákényszerül a könnyebben materializálható dolgok preferálására. Meg kell élni valamiből, és az emberek szeretnek jól élni.

(Elfogadni a "gombok nyomogatását", ill. ehhez valamilyen szinten érteni, - különböző dolog.)

"a monopolizálódó fejlesztői piaccal, a protekcionista, ezáltal tömeges felhasználástól elzárt szoftver-disztribúciós megoldásokkal, a relatíve egyre magasabb árakkal. (pl. az eddig ingyenesen élvezhető szoftver-megoldások fizetős irányba fordulnak.)"

Érdekes, mert én ezt pont fordítva látom: az új kütyük szinte mind Linux alapúak, és előbb-utóbb mindenre lehet - ha nehezen is - saját buildet reszelni. Ezt a DOS időkben meg lehetett csinálni?

A mikrovezérlők világában is hasonló a trend, a 8 bites után a 32 bites vezérlőkre is szabad szoftverekkel lehet programot írni. Épp tegnap szedtem szét egy rádiós távirányítót, egy PIC van benne, mellette egy rádiós csip. Minimális erőfeszítéssel újraprogramozhatnám, hogy saját protkollon kommunikáljon a cucc. (ha lockolva van, akkor esetleg be kell forrasztani egy új csipet, de megoldható, mert kapható, dokumentált, stb)

Sőt, vannak open source hardverek, meg open source 3D nyomtatható tervek is. Minden területen hasít az Free and Open Source.

Aki érdeklődik, annak ez aranykor. Ha esetleg nem foglalkoznak vele a gyerekek, akkor a probléma nem a lehetőségekkel van.

Én arra, hogy már most is alig lehet embert találni, akit meg igen, az is harmat gyenge. Lanyhult a képzés minősége, olyan emberek végeznek, hogy alapvető fizikai, mérnöki fogalmakkal nincsenek tisztában. Elmennek egy interjúra, ahol sejtésük sincs a spektrumanalízis alapjairól, egy erősítő kapcsolásról.

A kérdés az IT eszközök működéséhez értőkről szólt, nem pedig azok használóiról. Ez csökkenni fog, mert hardware-hez, alacsony szinten software-hez érteni kevesen akarnak. Az munkás, ahhoz tanulni kell, s terjedőben van az a hozzáállás, hogy sok pénz legyen, de ehhez semmit se kelljen csinálni. Tehát az IT eszközök működéséhez értő emberek száma nyilvánvalóan csökkenni fog, a civil szervezetekben, politikában, gazdasági szélhámoskodásban résztvevők vagy részt venni kívánók száma pedig növekedni.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézet:
Elmennek egy interjúra, ahol sejtésük sincs a spektrumanalízis alapjairól, egy erősítő kapcsolásról.

És ezekkel _minden_ az "IT eszközök működéséhez értő" (jelentsen ez továbbra is bármit :) ) embernek tiszában kell lennie?

Idézet:
Ez csökkenni fog, mert hardware-hez, alacsony szinten software-hez érteni kevesen akarnak. Az munkás, ahhoz tanulni kell, s terjedőben van az a hozzáállás, hogy sok pénz legyen, de ehhez semmit se kelljen csinálni.

Vagy csak felesleges újra feltalálni a kereket, amikor ezek szabadon elérhetőek és gazdaságilag jobban megéri már nem foglalkozni velük? Ha mindenki mindent nulláról újraépítene a saját elképzelése szerint, akkor lenne egy raklap gyártó-specifikus, egymással nem kompatibilis géptípusunk - a szoftveres világban már egyébként a szolgáltatáshoz kötéssel látszódnak ezek a walled gardenek (M$, "jócég(tm)", rágottalma).

Idézet:
Tehát az IT eszközök működéséhez értő emberek száma nyilvánvalóan csökkenni fog

Ha IT eszköz alatt a hardware-ket érted, vagy a működésének az értése alatt azt érted, hogy az utolsó tranzisztorig meg tudod mondani, hogy mi mit csinál (mondjuk egy x64-en futó Linuxon futtatott Java alkalmazás crypto hívását szép kör lenne végigkövetni így :) ), akkor igen.
Viszont elköveted azt a szerintem hibát, amit itt többen mások is: mindenki _pontosan_ azt érti IT eszköz működése alatt, amihez ő ért és amit ő csinál. Pedig mindenkinek vannak "fekete dobozai", amikről pontosan nem tudod, hogy _hogyan_ csinálja (és nem is kell tudnod, igazából), csak tudod, hogy X inputra kapsz tőle Y output-ot. Szoftveres példa: van egy usernév és jelszó párod, stimmel-e? Hogy azt a szerver passwd/shadow fájljából nézed-e ki, átadod-e egy RADIUS-nak, megkérdezel egy LDAP szervert, hogy ez stimmel-e, esetleg csinálsz egy Kerberos authot, odamész egy MySQL-hez, ad abszurdum bepróbálkozol egy IMAP szervernél, ami egyébként továbbdobja a kérésedet egy LDAP-hoz, az mindegy - amíg visszakapsz egy true-t/false-t.

De az is belefér, hogy ez a fekete doboz tele van egy falka veszett mókussal, akik mogyoróhélyre írogatják az érvényes usereket/passwördöket, és egy LCD-n megjelenő kérésre megnyomják a megfelelő gombot. Szoftverfejlesztőként ezzel nem kell foglalkoznod, legfeljebb azon a szinten, hogy megadd, milyen protokollon változtatod az LCD szövegét és fogadod a választ; nem tudhatod, hogy az üzemeltető RADIUS-t/LDAP-ot/RsQP-t [rabid squirrel query protocol] fog-e bekonfigolni. Üzemeltetőként nem kell tudnod, hogy a mókusok milyen indexet használnak a userek gyors megtalálásához. RQP szerver fejlesztőként tudnod kell, hogy a mókusok milyen indexet használnak a userek gyors megtalálásához - ők tehát kimerítik a Te definíciódat az eszköz működésének értéséről. Egy IT secu expertnek megint nem kell tudnia az indexelés módját (implementációs detail), de neki már tudnia kell, hogy a mókusok milyen körülmények között dolgoznak, megfelelő fizetést kapnak-e, vagy a mókusok megvesztegethetősége miatt biztonsági rést visz-e a rendszerbe az alkalmazásukkal. Melyikre mondanád, hogy nem ért az IT eszközhöz?

[igen, ezért volt kapásból rossz a szavazás kiírása :) ]

Szerk.: javított protokoll név és rövidítés

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

A kérdés az IT eszközök működéséhez értőkre vonatkozott. Persze tény, hogy a fizikus cseszegetheti a mérnököt, hogy a mérnök ugyan dolgozik a tranzisztor karakterisztikáival, de már nem foglalkozik a töltéshordozók félvezetőn való eloszlásával, mozgékonyságával.

Szóval igen, kell egy határ, s ez nagyon szubjektív. Ugyanakkor működés alatt bizony erősen hardware közeli, minimum regiszter szintű működést értek, mert az nem a működés értése, ha valaki ír egy php scriptet. Mert valószínűleg az adott adatstruktúra memórián belül történő reprezentálásával sincs tisztában a legtöbb kóder.

Amúgy ott tart a technológia, hogy olyan ember nincs, aki mindent ért a számítógépből. Aki érti a félvezetőgyártást, fogalma sincs, felső rétegben mi fut rajta, aki meg felül csinál valamit, az sikítva menekül, ha meghallja a MOSFET szót. :)

Viszont tartom magam ahhoz, hogy azok, akik mélyen és hardware közelben értik ezeket a dolgokat, már védett fajt képeznek, a kihalás előtt állnak, s egyre nagyobb az eszmei értékük. Vadászatuk tiltott, de fejvadászok orvvadászatot folytatnak rájuk. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézet:
Ugyanakkor működés alatt bizony erősen hardware közeli, minimum regiszter szintű működést értek,

Te igen, mert a HW felől közelítesz. Én a szoftver felől közelítek, úgyhogy azt tekintem az IT eszköz legfontosabb részének :)

Idézet:
mert az nem a működés értése, ha valaki ír egy php scriptet.

Na és ha egy C programot? :)

Idézet:
Viszont tartom magam ahhoz, hogy azok, akik mélyen és hardware közelben értik ezeket a dolgokat, már védett fajt képeznek, a kihalás előtt állnak, s egyre nagyobb az eszmei értékük. Vadászatuk tiltott, de fejvadászok orvvadászatot folytatnak rájuk. :)

Én meg egyrészt azt, hogy egyre kevésbé lesz rájuk szükség (pontosabban: egyre centralizáltabban kisebb központokban, Intel-AMD-ARM, minimálisan kernel heggesztők és kicsit jobban fordító fejlesztők), ahogy már sok más szakma is eléggé visszaszorult (pl. kovácsra ma már nem nagyon van szükség, de tény, hogy az a néhány, aki még van, az talál magának munkát), másrészt hogy aki a regiszter szintű működést érti, az ne akarjon szoftvert írni, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy ahhoz nem értenek [lásd még beágyazott rendszerek vs. biztonság] :) A cipész (na... még egy szakma, ami kihaló félben van) maradjon a kaptafánál.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Valakinek továbbra is meg kell terveznie a hardware-t, azok nem magról nőnek. :) Valamint firmware-t is kell írni sok dologra. Szóval attól nem félek, hogy nem lesz igény ránk. Teszem azt, ha tervezni kell egy EKG készüléket, sokra megy a cég, ha felvesz egy rakás javascript huszárt. Kell abba is software, de nem olyan programozótól, aki úgy látja, azért van a kernelben az oom-killer, hogy elfedje a programjának memória allokációs hibáit.

Jut eszembe, analóg technikában is vannak érdekességek. A 3. ábrát kell nézni. Az áramkörben sehol sincs GND. :)

https://www.researchgate.net/publication/8399254_A_Novel_Fully_Differential_Biopotential_Amplifier_With_DC_Suppression


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idézet:
Valakinek továbbra is meg kell terveznie a hardware-t, azok nem magról nőnek. :)

Viszont ahogy én látom, kezdünk eljutni oda, hogy általános célú HW (és arra általános célú SW) mehet a legtöbb eszközbe, legfeljebb az extrább szenzorokat kell megtervezni (az EKG-s példánál a tényleges leolvasást mérő részt - már vannak okos órák, amikben ott van; mégis valszeg valami Linux/BSD fut alatta).

Kb. ugyanaz az evolúció, mint a mobiloknál. 15-20 éve több éves fejlesztés volt egy-egy készülék elkészítése, mert HW-től kezdve mindent gyakorlatilag nulláról csináltak (max cégen belül egy-egy generációban a HW alapjai ugyanazok), aztán arra a HW-re kifejezetten arra szánt SW... Ma megnézed, hogy milyen SoC van éppen elérhető áron, tervezel hozzá borítást, nézel egy kijelzőt, meg még néhány apróságot, rávágod bármelyik elérhető telefon OS-t és mehet a boltba.

Idézet:
Szóval attól nem félek, hogy nem lesz igény ránk

Ezt nem is mondtam, csak azt, hogy egyre centralizáltabban lesz igény (mert "jó lesz a bolti is"). Szerintem mindenki tudna mondani olyan eszközt, amit most kis darabszámban (mert rétegigény), specializált hardverrel (és így értelemszerűen szoftverrel) gyártanak és ami gond nélkül kiváltható lenne feltehetően jóval olcsóbban a polcon elérhető HW-vel és egy célszoftverrel.

Ami nekem így fejből eszembe jut: van egy szavazó rendszer a munkahelyemen (mert hát a bizottságosdi az fontosch...). Nem akarom _nagyon_ bántani, mert afaik csak egy cég foglalkozik itthon ilyennel (innentől kezdve perelhető lennék ;) ), de akárhogy nézem, a hét nyomógomb (szoftveres implementációnál kettő kapásból felesleges) és egy mikrofon triviálisan kiváltható lenne egy akármilyen 10k-s tableten futó SW-vel; viszont ha megcsinálják az appot, ami annyit tud, mint a hardverük, azt 0.99 USD-nél többért nem tudják eladni a store-on, a hardverrel viszont egész szép profit margint lehet begyűjteni (és kialakítani a vendor lockint). Ott van, használjuk, tavaly még bővítenünk is kellett, de ha a kontroller (kb. USB to serial konverter és két csatornás audio keverő) megdöglik, valószínűleg nem vennénk meg mégegyszer, az elmúlt 10 évben pont annyival lettek elérhetőbbek az általános célú eszközök...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

az igen :O


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

Ugye? Amikor az ember elkezd egy ilyet végiggondolni, többnyire valami referenciábtól, GND-től indul el, s filózza végig a jelszinteket, erősítéseket, ami jelen esetben épp nincs. Itt előállítják a közösmódusú jelet, ehhez viszonyítva a kimeneti jeleket integrálják, ezt csatolják vissza, bár ez beleszólhat(?) a kezdeti feltételezésbe, a közös módus képzésébe. Azért ránézésre, szemléletből úgy látom, a feltételezésem igaz, de alaposan el kell tűnődni azért ezen, illetve felírni rá az ezt leíró egyenleteket, pl. csomóponti potenciálok módszerével. Aztán nekiesni a mátrixegyenlet megoldásának. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem teljesen világos a kérdés. A következő 10 évben a világ népessége 1 milliárddal nő, ez közel 15%-os emelkedés. Szóval az IT eszközökhöz értők száma (bármit jelentsen is ez) is jó eséllyel nő, de tippem szerint ez alatta lesz a 15%-os gyarapodásnak, így az IT értők aránya csökkenni fog. És akkor még a területi eloszlás tréfáit figyelembe se vettük.

Szóval úgy fog emelkedni, hogy közben csökkenést érzünk majd.

--
Csaba

Az infrastruktúra működtetéséhez szükséges szakemberek száma rohamosan csökkenni fog. Konkrétan azért mert ennek a területnek az elméleti alapjait "nem igazán" tanítják, pedig marhára lenne rá igény mind a hallgatók, mind pedig a munkaadók részéről. Például abban a felsőoktatási intézményben ahová én jártam vannak bizonyos tárgyak (CISCO, Virtualizáció, Rendszergazda ismeretek) amelyek egyrészt nem is kötelezők hanem választhatók, másrészt a kurzust max. 20 ember tudja felvenni. Oké, hogy on the fly be lehet ülni, becsempészni egy széket az előadásra, de konkrétan az is fizikailag lehetetlen volt. Ami kötelező volt, és keményen számon kérték, az az Operációs Rendszerek nevű tárgyacska volt, de itt is olyan Linux ismereteket adtak át nekünk, amiket jobb helyeken már gimnáziumban megmutatnak a kis nebulóknak.

Szóval erősen elméleti jellegű volt az oktatás. Mintha valaki foggal-körömmel harcolt volna az ellen, hogy a gyakorlatban is hasznos tudást kapjunk. Ami meg "Informatikai Biztonság" előadásokon volt szinte le se merem írni, mert lehet el sem hinnétek. FULL RANDOM témákról volt szó: Globális problémák, élelmiszer biztonság, filozófia, aktuálpolitika, történelem, irodalom. Ja, és számonkéréskor CISCO teszteket, feladatokat kellett elvégezni (Amikre a válaszokat a társaság 99.9999%-a bemagolta a netről). Amikor meg ezt valaki szóvá merészelte tenni, akkor arra az volt a válasz, hogy: "Na dehát ezt Pesten sem tanítják!!!" meg: "Mérnök leszel, oldd meg magad, járj utána, google a barátod".

Összegezve tehát személyes tapasztalataim alapján azt tudom mondani, hogy a jövőben sok olyan szakember lesz, aki "INFÓS", mert a csillagokat is leprogramozza az égről, meg kitenyésztett diff. egyenleteket meg tud majd oldani, meg a google-t jól tudja majd használni, de egy nyomoronc IP címet sem tud majd adni egy szünetmentes tápnak, vagy fogalma sem lesz arról, hogy mi is az az active directory.

Ezek szerint szart se ér a diploma, amit adnak egy ilyen helyen, mert úgyis guglizni kell. De sok értelme van akkor milliókat fizetni érte. :D

--
openSUSE 42.2 x86_64

wow csak nem Pannon Egyetem veletlenul?

A gyakorlatban hasznos tudást suli mellett kellett volna összeszedni.
De ennyi erővel megnézhetsz bármilyen más szakmát, pl. 30fős autószerelő vagy asztalos osztályból is jó ha max néhány lesz "hozzáértő" és igen, ez régen is így volt. :)

Egyrészt a suli mellett dolgoztam, mert anyu meg apu sajnos nem tudott mindent a popsim alá tolni.
Másrészt bocsi a feltételezésért, hogy hasznos tudást fogok kapni. Egyébként ha te annyira jó szakember vagy, akkor tudhatnád, hogy kijelentéseket nem feltételezésekre hanem konkrét információkra építünk. Én se feltételezem rólad, hogy itt azért osztod az észt mert igazából te vagy az akinek vaj van a füle mögött.
Na PEACE...

A vele foglalkozok szama noni fog, azoke akik ertik is, stagnalni vagy csokkenni...

Az ilyen "minden egyre szarab" tipusu gondolkodast nem tudom megerteni. Szerintem ez a kerdes eleg egyszeru: _minden_ noni fog az IT szektorban. Egyre tobben fognak ebben dolgozni esezzel a szakertok szama is noni fog. (Az aranyukon, illetve az arany valtozasan lehetne vitatkozni)

Nem tudom, hol latsz "minden szarabb" gondolkodast. Egyaltalan nem gondolom ugy, viszont ebben a kerdesben ezt gondolom illetve tapasztalom.

Szoval "minden egyre szarabb" ebben a kerdesben. Szeritnem nem. Ebben sem.

Ha mindenaron bele akarsz magyarazni valamit abba, amit masok mondanak, hajra.

Szerintem csökkenni fog. A gyártók is egyre inkább törekszenek arra hogy minél hülyebiztosabb kütyüket gyártsanak és ahol lehet zárják a lehetőségeket a turkálásra. Természetesen van pár kimondottan mókolásra szánt terület (rPi és társai), de az ilyen hozzáállású emberekből (tapasztalatom szerint) egyre kevesebb van.

Mint ahogy az átlag embert sem érdekli hogy pontosan (nem csak felületesen nagyvonalakban, elméleti szinten) miért megy a kocsija, hogy működik egy banki tranzakció, mit csinál az oprendszere akár a gépén, akár a telefonján, stb. Azt akarja hogy működjenek és baromira hidegen hagyja a technikai háttere.

Más kérdés hogy vannak érdeklődő fajta emberek (magamat is ilyesminek tartom), de ez a ritkább. A legtöbb embert ez nem érdekli, csak működjön.

Másik szempont hogy régebben még azért össze kellett logikázni hogy mi miért nem megy (486-oson kevés memóriával hogyan duke nukemezzünk pl), emiatt szükség volt a kíváncsisággal párosult tanulásra (meg kb elérhetetlen internetre). Ma már odaadsz egy tabletet a gyereknek, bemegy az appstore-ba, letölti, játszik, megunja, törli, repeat.

Az összes IT-s létszáma nőni fog, de egy ember egyre kisebb területhez fog érteni (specializálódás, kb. mint egészségügyben: agysebész, ortopédus, endokrinológus, nőgyógyász stb). Még az is lehet, hogy egy szakterületet nézve a hozzáértők száma csökken.

Ehhez kepest a developernek manapsag mindenhez _is_ ertenie kell.

Abból szoktak (nem)vicces dolgok születni, amikor a developer adminolni kezd... ;)
És nyilván vica cersa...

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

A specializálódással az emberek egyre szűkebb szakterülethez értenek egyre jobban. Ennek a folyamatnak a határértéke az, hogy a szakember mindent tud a semmiről! :-)

Szerintem próbáld meg alkalmazni a problémára a L'Hospital-szabályt. :-)

---
Science for fun...

En ott megakadtam, hogy ezek a szakemberek nem akarnak Taylor sorba rendezodni.
Ez a sorkatonasag hianya lesz imho.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En ezt a kerdest ugy ertettem, hogy nemcsak tudja, hogy melyik gombot kell megnyomni (legyen az fizikai vagy digitalis, keperenyore rajzolt) hanem azt is tudja, hogy *mit csinal* a gomb. Es szerintem a valasz: mindketto. Abszolut mertekbe vszleg novekedni fog, de az aranya az osszes, a szakmaban dolgozo szakemberhez viszonyitva csokkeni fog.
--
:wq

Én is pont erre gondoltam. Rosszul van kiírva a szavazás, szerintem az arányokra gondolt, ezért azt jelöltem be, hogy nem fog változni. Az abszolút szám nőni fog, már csak a túlnépesedés okán is.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Mi a kerdes apropoja?
Mennyire lesz munkaja az ITsnak a jovoben?
Vagy inkabb, h mennyivel fog tudni tobbet elkerni az IT-s, ha sokkal több mindenhez (is) ert?

persze, hogy nőni fog. Ma már minden kölök kezébe ott a telefon jobb esetben tablet. Az én időmbe az osztályban összesen volt 3 számítógép. 2 C64 meg talán egy spectrum.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ott van, de érteni fognak hozzá? Én főleg olyan gyereket látok, aki csakis felhasználó szinten ért hozzá, és _nem is érdekli_ más. Persze van néhány, akit érdekel, és az ért is hozzá. De olyan érzésem van, hogy az érdeklődők pont annyian vannak, mint az előző korosztályokban.

Attól függ, hogy változni fog-e a hozzáértés definiciója.

> Sol omnibus lucet.

Elhasználó több lesz, hozzáértő kevesebb.

Mitől függ, hogy mennyi villamosmérnököt képeznek a világban?

Attól, hogy mennyi villamos van. :)
--
"Sose a gép a hülye."