Eljön az idő, amikor a Microsoft Windows operációs rendszer teljes egészében nyílt forrású lesz?

 ( trey | 2018. április 9., hétfő - 8:18 )
Igen.
17% (67 szavazat)
Nem.
83% (333 szavazat)
Összes szavazat: 400

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Talán. Ha már senki sem használja.
Amíg pénzt lehet csinálni belőle, addig nem.

Utána sem. Ha már nem hoz pénzt, nehogy valaki merítsen belőle!
Az OS/2 sem lett nyílt forrású.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

"Az OS/2 sem lett nyílt forrású."
Sajnos :(

Az hozza is még a pénzt, tulajdonképpen még most is kapható termék.

És ki a fene vásárolja még? Néhány egyedi fejlesztést alkalmazó cég amelyik nem tud menekülni a platformról. Már az ATM terminálok sem használnak OS/2-t. Ami az utolsó széles körű alkalmazása volt az OS/2-nek.

A kérdés így szerintem nem egyértelmű.
Ha a jelenlegi Windows programkódokból fejlesztett jövőbeli Windows nyílt forráskódúvá tétele a kérdés akkor a válaszom: Nem!
Úgy értelmezve a kérdést, hogy a jövőbeli Windows nevet viselő termék lehet-e teljes egészében nyílt forráskódú, akkor a válaszom: Igen, bár inkább lehetséges.
Egyre inkább van esélye annak, hogy a Windows néven Microsoft által terjesztett termék egy Linux alapú desktop lesz. A Windows servert már most is el lehet felejteni.

A jelenleg ismert Windows kódjának teljes egészében nyílttá tétele azért felesleges, mert úgysem alakulna ki körülötte olyan közösség ami átvenné a fejlesztést és ezzel a költségek egy részét, amibe a fejlesztése kerül. Az OpenSolaris pár fokkal jobb rendszer (volt) mint a Windows. Mégsem tudta pályára állítani Linuxszal konkuráló másik opensource rendszerként az SUN.
A Windows attól, hogy ezerszer több fogalmatlan vérpistike repkedi körbe naponta mint a Solaris-t egykor nem lesz jobb pozícióban. Képzett felhasználóból, aki potenciális fejlesztőjévé válna egy nyílt forrású Windowsnak nincs több, sőt inkább kevesebb van. Egy veterán Delphi fejlesztő sem tudna mit kezdeni a nyakába szakadt Windows forráskódokkal, mert neki másféle fejlesztői kompetenciái vannak. A flash fejlesztőből lett webfejlesztők sem tudnak Windows forráskódot továbbfejleszteni.

Olyan problémák is felmerülnek, hogy vajon az teljes Windows forráskód a Microsoft szellemi tulajdona? Vagy különböző licenc-megállapodásokkal vannak benne még mindig külsős fejlesztők munkái? Szerintem az utóbbi az igaz. Akkor meg sem teheti a Microsoft a kódnyitást. Legfeljebb úgy, hogy egy lyukas nem működőképes open windows forráskódot publikál, aminek akkor kell pótolni a hiányzó részeit. Ki szállna be egy ilyen opensource projektbe?
A Gnu és Linux világ egyik nagy előnye, hogy jog azaz szoftverlicencek és szerzői jogok terén már a kezdetekkor rendet tett.

Régi vicc: attól, hogy egy nő 9 hónap alatt ki tud hordani egy gyereket nem következik, hogy 9 nő egy hónap alatt ki tudna hordani 1 gyereket. Itt ez úgy merülne fel, hogy vajon 90 férfi ki tudna hordani 1 gyereket egy hónap alatt? :-) Hát nem!


Normális HUP-ot használok!

Idézet:
Az OpenSolaris pár fokkal jobb rendszer (volt) mint a Windows. Mégsem tudta pályára állítani Linuxszal konkuráló másik opensource rendszerként az SUN.

Azert akadnak itt meg kulonbsegek. Ha ma megnyitnak a Windows kodjat nyilvan oriasi lenne az erdeklodes, mert sokkal sokkal elterjettebb mint a Solaris valaha volt. Raadasul mikor azt megnyitottak mar nem volt ereje teljeben (jo, ez mondjuk pont a Windowsra is igaz, de a Windows meg igy is egy sokkal nagyobb cucc a piacon). Aztan meg az OpenSolaris projektnek talan 5 eve ha volt, ez egy OS szempontjabol egyszeruen nem eleg ido kb semmire.

Idézet:
Olyan problémák is felmerülnek, hogy vajon az teljes Windows forráskód a Microsoft szellemi tulajdona?

Na, nekem elsore ez jutott eszembe. Ha jol remlik az OS/2-vel is volt ilyen gond. Szerintem ez egy olyan dolog amin bukhat az egesz, raadasul a Windows merete es kora miatt a licenszek atnyalazasa es tisztazasa is eveket vehetne igenybe.

Az OpenSolaris pár fokkal jobb rendszer (volt) mint a Windows. Mégsem tudta pályára állítani Linuxszal konkuráló másik opensource rendszerként az SUN.

Ennek azért az 1-es számú oka az is volt, hogy sosem létezett released állapotú Solaris kellően szabadon felhasználható, kiadott nyílt forráskóddal. Amikor az OpenSolaris megjelent, akkor az a Solaris 11 béta kódja volt, mire aztán a Solaris 11 released lett, addigra már elmúlt a Sun, az Oracle meg beszüntette az egész projektet. Így gyakorlatilag viszont csak a geek factor volt az igazi vonzerő; épeszű ember nem épít béta oprendszerre max. egy játszóteret.

Olyan problémák is felmerülnek, hogy vajon az teljes Windows forráskód a Microsoft szellemi tulajdona?

Ne legyenek álmatlan éjszakáid: az Solaris 10 pl. azért nem lett open source, mert volt benne egy valag komponens, ami felett a Sun nem rendelkezhetett. Kizárt dolog, hogy a Windowsban ne lennének ilyenek hegyekben.

Azért az Opensolaris nevada buildek úgy kb. 13x-től felfelé már egészen jól használhatóak voltak!

2010 körül ha akartál egy storage szervert építeni, ami stabilan múkodik, akkor nagyon nem volt jobb választásod.

Aztán a 151-es már úgy rémlik soha nem jött ki. Vagy az volt az utolsó. Rég volt.
Azóta viszont minden illumos kernel 151-nek mondja magát :D

Azert az, hogy valami pillanatnyilag jol hasznalhato (akar bizonyos teruleten a legjobb), meg az, hogy eveken keresztul stabil es okoszisztema epul kore az ket eleg mas dolog...

Igen, de az "egészen jól használható" max. játszásra elég. Ahhoz, hogy éles rendszereiket ilyenre tegyék az emberek tömegesen, ahhoz ennél több kell.

Nem hinném, hogy az MS-DOS 3.xx-ből az elmúlt néhány évben bármilyen bevételük származott volna. Másrészt kb. annyi haszna lenne, mint az Apollo-11 nyilvánosságra hozott kódjainak.

nem tudom van-e köze hozzá, de kína azóta jobban teljesít űr dolgokban. (viccvót)


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

"Always remember - correlation does not imply causation.
Since realising this, my life has been so much better."

Egyebkent igen, par AGC-s arc talalt egy bugot a leszalloegysegben, es Aldrin meg is erositette, hogy "akkor az ezert volt".
off: az AGC HW-bol tamogatott tobb real time taszkot. Leszallasnal a kuldetes megszakitasanak a programjat es a leszallaset egyszerre futtattak, hogy ha gaz van, minel elobb at tudjanak ra valtani. Ez valamilyen problemat okozott, erre talaltak ra a rajongok par eve. (pontos reszletekre mar nem emlekszem)

--
Any A.I. smart enough to pass a Turing test is smart enough to know to fail it. -Ian McDonald

Talán valamikor 2100 környékén, amikor már nem létezik a cég, sem a Windows és megtalálják a forráskódot valami, addigra már retrónak számító adathordozón!

Teljesen soha, de egy jó része talán egyszer igen.

Csak két kérdés amúgy.
Minek?
Kinek?

+1

a múzeumnak

"It's definitely possible," Russinovich says. "It's a new Microsoft."

--
trey @ gépház

De miért is volna az jó nekünk? Szerintem nincs rá szükség.
--
ulysses.co.hu

Fene tudja. A 7-essel én elégedett voltam a vírusokkal és hasonlókkal kapcsolatos parát leszámítva.
De, hogy előnyét is említsem: ki lehetne herélni belőle a spyware funkciók többségét.
Már feltéve, hogy úgy lenne openszósz, ahogy egy linux vagy BSD és nem csak nézegetésre.

"De, hogy előnyét is említsem: ki lehetne herélni belőle a spyware funkciók többségét."

Nem lehet, hogy akit ez tényleg izgat (és van is számára jelentősége, nem egyszerűen pszichopata), az már ma sem Windowst használ?

---
Science for fun...

Ettől még ez is lehet egy opció, ami miatt jobb lenne opensource-ban a windows ;)

wine jobb lehetne.

Szerintem sok rendszergazda felsirna, ha barki lathatna a kodot, es annak hibait.

Lehet, lassan lassan ki fognak adni reszeket nyilvanosra, aztan szabad felhasznalasra. Mint az open xml, vagy mas rendszerek core resze. Sokra nem jo, de legalabb kipipalhatjak, hogy milyen jo arcok.

> ha barki lathatna a kodot, es annak hibait.

Elég sokan látják a kódot most is, akik pedig nem Microsoft alkalmazottak. :)

https://www.microsoft.com/en-us/sharedsource/

5-ből három NDA-val kezd, a negyedik egy halott platform (Windows Embedded CE), az utolsó egy kormányzatoknak szóló, gyakorlatilag egy kontakt címet tartalmazó lapra mutat.
Azért ez messze nem a bárki láthatja a kódot és annak hibáit. Ill. még ha láthatja is (és látja és fel ismeri azokat), akkor sem szólhat senki másnak.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem azt mondtam, hogy a linkre kattintva le lehet klónozni a gitet. :)

Konkrét számokat már akkor sem tudtam mondani, de az ESLP programban pl az egyetlen komolyabb feltétel, hogy 10.000 db seatnek kell lenni a szervezetben. Ilyen cég Magyarországon is van, de hogy ők kérték-e az ESLP-t, azt nem tudom.

Hogy mire akarják használni, az megint lehet egy kérdés, de a "performing internal security audits of the Microsoft Windows operating system" például teljesen jogos felhasználás.

csak az "elég sokan látják" finomítására írtam, mert gondolom 10e seat az elég sok, nincs ezrével ilyen cég, szemben az open source "beláthatóságával".

engem tényleg csak annyi érdekelt, hogy mennyien használják ezt a lehetőséget, illetve volt-e bármi "haszna" ennek a fajta megoldásnak. nem csak magyarország, úgy általában. de akkor nincsenek róla adataid (nem feltétlenül a tied érdekelt, ha ismersz oldalt, az is érdekel).


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

A Windows 3.1? Hamarosan.

Esetleg az 1.0, de csak a DOS nélkül! :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

A microsoft gyökeres ellentéte ma annak ami 10-15 évvel ezelőtt volt. Mivel már számos kritikus, flagship cuccát kirakta a githubra, lassan ezt sem tartom elképzelhetetlennek. Egyébként is arrafelé megy a világ hogy inkább a szolgáltatásokért fizetnek, amit tol is ezerrel az ms (office 365, visual studio online, skype for business, meg egy rakás ilyen). A platform jövőjének egyik záloga lehetne az, hogy ingyenessé és esetleg nyílt forráskódúvá teszik, legalább részben. Fizetni pedig kis adagokban, szolgáltatás jelleggel fogunk érte. Ezt részben már jósolgattam régen is, de egy 5 éve még erre határozott nemet mondtam volna. Most meg azt mondom, hogy 5 év múlva simán.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Igennel szavaztam, mert ez csak üzleti modell kérdése. Nyilván más kérdés, hogy mennyi egy ilyen üzleti modell bevezetésének a valószínűsége az MS-nél, de szerintem nem nulla. Gondoljunk csak bele! Megveszi a user az OS-t. Egyszer. Utána? Utána másból kell a lóvé. Mi lenne ha a mi felhasználási szokásainkkal kufárkodna az MS? Ezekre az adatokra akár elő is lehetne fizetni. A lehetőségek száma szinte végtelen.

>nadehát ez, meg az, meg amaz nem úgy működik!!!!!44

Eljön még az az idő! ;)

Szerintem ha megmutatnák a forráskódot, onnantól kezdve - látván a kódok egy részének minőségét - a maradék bizalom is elszállna irányukban. És akkor még nem is említettük a gyári backdoorokat (ld. USA Patriot Act). Szerintem ha akarnák sem nyithatnák ki a forráskódot.

Volt már Windows kódszivárgás, nem is egy:
- https://arstechnica.com/information-technology/2017/06/32tb-of-windows-10-beta-builds-driver-source-code-leaked/
- http://archive.arstechnica.com/news/posts/1076628412.html
Nyitott is meg más termékhez tartozó forráskódot a Microsoft, nem egyszer:
- https://www.pcworld.com/article/3089068/application-development/microsofts-open-sourcing-of-net-hits-a-major-milestone.html
- https://techcrunch.com/2016/08/18/microsoft-open-sources-powershell-brings-it-to-linux-and-os-x/
- https://www.theverge.com/2018/4/9/17214586/microsoft-windows-file-manager-windows-10-app-download

Gondolom ezek után nem okoz nehézséget neked alátámasztani az állításodat, mondjuk például a File Manager kódjából vagy bármely más Microsoftos forráskódból...

Üdv,
Marci

Ráadásul már ma is sokan hozzáférhetnek a Windows forráskódjához.
https://www.microsoft.com/en-us/sharedsource/
Akár a magyar kormány is.
Egyébként meg ha _bármilyen_ termékben backdoor-t keresel, nem javaslom, hogy egy alaposan kommentezett backdoor.c -t keress a forrásfában. :D
Nagyon gyanús hibák nem egy nyílt forráskódú projektben is bent voltak, ráadásul nem ritkán sokáig.

Üdv,
Marci

bár akárhogy fordítják is le, mindig call of duty lesz belőle:)

Inteligens humor, szeretem.
Amde alig hiszem, hogy szükséges lenne ilyet tenniük.

Üdv,
Marci

ismered a skorpió meg a (teknős)béka történetét, nem?

talán nem szükséges, de nem tagadhatják meg önmagukat.

Törvény kötelezi őket erre, meg arra is, hogy letagadják. Amúgy az _NSAKEY balhé megvan?

Nincs, most jöttem a hat húszassal. ;)

Üdv,
Marci

> látván a kódok egy részének minőségét

Ez a kódminőség-meme egyébként honnan jött? Már nem konkrétan rád gondolok, elég sokan írták itt a hupon is.
Honnan tudjuk, hogy rosszabb a kód minősége, mint egy tetszőleges másik szoftvernek? Amúgy is, _konkrétan_ minek a kódjáról beszélünk? Kernel? Notepad.exe? :)

Hehe ez igaz. A kernel csapat valószínűleg sokkal jobb minőségben dolgozik, mint a notepad csapat, mivel muszáj nekik.

Azonban az elmúlt hetek Spectre/Meltdown fixei a részükről - hogy is mondjam - minőségbeli aggályokat vetnek fel. Például a Meltdown patch Windows 7 esetén: először nem, hogy nem javították ki, hanem még rontottak a helyzeten, a márciusi update javította ki teljesen. Ráadásul a hibáról már sok-sok hónappal korábban tájékoztatták őket. Ez azért sok mindent elmagyaráz a minőségről illetve a minőségbiztosításról.

előbb lesz a ReactOS stabil asztali oprendszer.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
expectations versus reality

Plot twist: titokban a Microsoft kesziti...