Átlag hány órát utazol a munkahelyedhez?

Címkék

x < 15 perc
22% (114 szavazat)
x= ~15 perc
13% (68 szavazat)
x= ~30 perc
23% (115 szavazat)
x= ~45 perc
16% (82 szavazat)
x= ~60 perc
9% (48 szavazat)
x= ~75 perc
6% (29 szavazat)
x= ~90 perc
3% (17 szavazat)
x > 90 perc
3% (15 szavazat)
Csak az eredmény érdekel
3% (13 szavazat)
Leírom hozzászólásban
1% (7 szavazat)
Összes szavazat: 508

Hozzászólások

oda-visszaút átlaga, tehát nem az összegük.

Gyalog 8 perc, autóval 2. Őszinte részvétem azoknak, akik az életüket munkába bejárással töltik.

--
trey @ gépház

+1

Az otthon az otthon. Kell egy masik hely, ahova bemegyek elvegezni a munkat, es nem akarok elmosogatni, felmosni, felporszivozni, etc. ket sor kod kozott. Raadasul ezert van egy takaritonom is fizetve.

Ehhez jon hozza, hogy nekem igenyem van az irodai beszelgetesekre, pletykalgatasra.

Itthon van dolgozószobám amit még egy plusz folyosó és egy plusz ajtó választ le a családtól.
Napközben ki szoktam menni sétálni az erdőbe és játszom a gyerekeimmel is. Egy "műszak" kb 12 óra de ebből kb van 3-7 óra szünet. Dolgozószobai tevékenységem, időszakosan munkából és önképzésből áll, ez utóbbi a több. Nekem ehhez zavaró a csoportos lúzerkedés. Heti egyszer bemegyek a cégemhez és háromszor az egyetemre, így a szocializációm is megvan. Nem szeretem az elpazarolt időt.

Ez most honnan? Csak nem az implicit tartalom miatt?

Nem mellesleg a távmunka előnye, hogy hónapokra eltűnhetsz mert senkit sem érdekel, hol vagy. Gondolkodom rajta, hogy tengerpart mellett veszek ingatlant* és az egész nyári szünetet ott töltjük a gyerekeimmel. Nekem befektetés + nyaralást megspórolom, gyerekeknek meg hatalmas ajándék az, hogy a nyaralás 80 napos.

============================
============================
============================
*Olaszországban jelenleg (évek óta) be van fagyasztva a hitelezés, korlátozva van a készpénz forgalom és emiatt helyenként kevesebb, mint harmadára estek vissza az ingatlanárak.
pl.: A válság előtt Lecce-ben egy 35nm lakás kb.150.000 euró volt ez most kb.35-50.000 euró. A nagyobb ingatlanok pl 200nm lakás 120-150e euro. Bari egy picit drágább, de cserébe rendszeresen megy oda Wizz. A válság miatt most olcsóbb felújítani délen egy ingatlant mint Magyarországon.
Egyesek szerint ez az állapot (stagnálás) kb húsz évig tart. Ebből eltelt 10 év. Hogy érdemes-e ott ingatlant venni? Nem tudom. Azt tudom, hogy jelenleg téglaáron van ami nem normális. Nem mellesleg nem tartom kizártnak, hogy hazánkba is lesznek pár év múlva sötétebb napok. (Sőt!) Amit leírtam az természetesen nem az 1 eurós házakra vonatkozik ami a csizmán beljebb lévő településeknél látható, mert azok elnéptelenednek, ott emiatt van áresés. Északi részeken pl, Jesolo nincs ekkora esés, mert itt a "külföldiek" vásárolják már fel az ingatlanokat.

Akit érdekel:
https://www.casa.it
https://www.immobiliare.it

Hát, csak úgy mondtad, hogy neked folyosód, meg ajtód, meg szobád van, mintha az olyan nagy dolog lenne. Nekem is van, jelenleg is két lakásban élek és készülök éppen venni egy újat, de hogy jön most ez a WFH-hoz?

Munkahelyen dolgozok, ha akarok kimegyek akárhova. Akár erdőbe, akár úszni, akár gyúrni vagy falteniszezni. Vagy csak hazasétálok 8 perc alatt.

De nem azért nem maradok otthon, mert nem tehetem meg, hanem azért, mert nekem nem jön be ez a munkaforma.

--
trey @ gépház

"De nem azért nem maradok otthon, mert nem tehetem meg, hanem azért, mert nekem nem jön be ez a munkaforma"

Megértem. Volt korábban is kísérletem, akkor 20 percnyire laktam. Az még nem volt elég motiváció az otthonmaradásra. Bejártam, pedig nem kellett volna. (Mondjuk akkor még az otthoni körülmények rosszabbak voltak, mint most.)

Ha nem lenne a tevékenységre dedikált helységem, akkor alkalmatlan lennék rá, mert elvonná minden a figyelmemet és csak az idő telne, nulla hatékonysággal.

Ma reggel sétáltam a munkahelyemre és éppen megjegyeztem magamnak, hogy milyen jó kis testmozgás ez a 8 perces reggeli séta. Mire az ember beér, a vérkeringése eljut egy olyan szintre, hogy munkára képes állapotban van szellemileg is.

Mondjuk ez kivitelezhető WFH esetén is, de szerintem azon emberek nagy része, akik otthonról dolgoznak, nem ezzel kezdik a napot.

--
trey @ gépház

Ezt nem így kell nézni.

Nekem pl. 45 perc mire beérek, 3 járművel megyek (hév, villamos, busz), de ezek a járművek csak 10-5-3 percig mennek, a fennmaradó 27 percből mondjuk 15-20 perc az gyaloglás, de néha inkább legyaloglom a villamos által megtett távot is. Ha a munkahelyem mellett laknék, akkor ez a mozgás is kimaradna az életemből.

Szerintem az sokkal rosszabb, ha valaki közvetlenül a munkahelye mellett lakik, vagy otthonról dolgozik, és így másból nem is áll az élete, minthogy otthon és a munkahelyén tartózkodik, és akkor lehet, hogy a bolt is ott van a háza mellett. Kell az, hogy emberek között legyél, gyalogolj, közlekedj. Persze nem költöznék szándékosan távol a munkahelyemtől csak emiatt, de a részvétnyilvánításra a viszonylag távoli munkahely miatt azért nincs szükség :) Beköltözhettem volna a belvárosba, közel a munkahelyemhez, de szándékosan mentünk zöldövezetbe, távol a szmogtól, csövesektől és zajtól. Meg közlekedhetnék autóval is, de teljesen feleslegesnek tartom, és megint csak megszűnne ez a plusz mozgás az egész napi ülőmunka előtt és után (járok futni is, de nem mindennap).

En a 19/49 villamossal jarok alapbol. Ha lehet, akkor vegig, de eddig nem lehetett, mert vagy a Moriczon szalltam at a 4-esre (ami elviselheto), vagy a Kalvin/Deak kornyeken a 3-asra (ami nehezen elviselheto). Nem volt jo. Nagyon nem.
Utalok lemenni a fold ala, foleg tavasszal es nyaron.
Most szerencse a Deaktol kis tavolsagra lesz a melohelyem, itt felszallok a 49-esre, Deakon leszallok es boldog vagyok.

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

"vagy a Moriczon szalltam at a 4-esre (ami elviselheto)"

Akarod mondani a 6-osra?

De mindegy is, négyeshatos azért elviselhető akkor, mert a kezdőállomáson szállsz fel, van ülőhelyed. Ha le tudok ülni én is kikapcsolok, és nem foglalkoztatnak ezek a dolgok. De jellemzően a végállomásokat leszámítva kevés alkalom van, amikor sikerül is. Amikor viszont hering módban úszol az izzadt büdös embertömegben az egy tök más tapasztalat.

Plusz teljesen más a helyzet hajnalban, amikor még nincs tömeg, nap közben, vagy késő este/éjszaka.

Nem, a 4-es metrora. Az pedig nem a kezdo allomas (es nem is sok kedvem van ot percre leulni)
Mondjuk, mehetett volna villamossal ellenkezo iranyba is, rovidebb ut is es akkor a 4-es kezdoallomasan (Kelenfoldon) szallok fel. Csak ott meg sok a seta (sose megy be a villamos, mindig foglalt mindket sin)

--
http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

"bár nagyon lazán hangzik elismerem,"

Nem csak lazán hangzik, hanem laza is! A Google Maps szerint 900 méterre lakom a munkahelytől.

"de lássuk be, nem minden ember lakhat gyalog 8 percre a munkahelyétől"

Belátom, de te is beláthatod, ilyen létezik!

"mondjuk egy kibuc lehet ilyen."

Nem tudom mi az a kibuc. Ezt itt úgy hívják, hogy Nádorváros és elég felkapott környék az helyi ingatlanpiacon.

--
trey @ gépház

"Nem csak lazán hangzik, hanem laza is! A Google Maps szerint 900 méterre lakom a munkahelytől."

A közel és a laza mást jelent.

"Belátom, de te is beláthatod, ilyen létezik!"

Tudom, a munkahelyemmel átellenesen is eladó egy telek. Nincs az a pénz amiért idejönnék lakni, pedig 30 másodperc alatt beérhetnék.

"Nádorváros és elég felkapott környék az helyi ingatlanpiacon"

Ennek örülök, elsősorban miattad, mert én életemben nem hallottam róla.

A kibuc meg valami zsidó furfang, ők tudják megmondani pontosan mi az.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

"A közel és a laza mást jelent."

Te biztos nagyon laza vagy. Adsz órákat?

"Tudom, a munkahelyemmel átellenesen is eladó egy telek. Nincs az a pénz amiért idejönnék lakni, pedig 30 másodperc alatt beérhetnék."

Azért ha a munkahelyem köré húzol egy 900 méter sugarú kört, abba elég sok minden beleesik. Köztük a történelmi belváros is, ami a legdrágább része a városnak. Hja, fura dolog ez, de nem mindenki egy kibaszott ipari parkban dolgozik, ahol szemben egy lomis vagy gumis műhely van.

"Ennek örülök, elsősorban miattad, mert én életemben nem hallottam róla."

Miattam te ne örülj, megvagyok én anélkül.

"A kibuc meg valami zsidó furfang, ők tudják megmondani pontosan mi az."

Én így nem ismerek embereket, hogy zsidó-nem zsidó, faszom se kérdezgeti tőlük, hogy azok-e. Beszélgetésben sosem jött elő a kibuc, a kibic annál inkább. Neked szorít ez valahol? Akarsz róla beszélni?

--
trey @ gépház

A korábbi munkavégzési helyem úgy nézett ki, hogy a lakásom kijáratától 800 métert kellett sétálnom egy tájvédelmi körzet erdőjén keresztül a munkahelyem bejáratáig. Na ez elég menő volt :-)

Azóta a munkahely is költözött, kb. 15 perc autóval a reggeli dugóban - de sokkal hosszabb amiatt, mert a gyereket nem illik otthon hagyni, érdemes elvinni suliba.

ha bemegyek akkor 4 perc 10 mp. ha bemegyek.

Amíg ilyesmivel rongáltam az egészségem, addig... attól függ. BKV esetén 45-50 perc. Biciklivel szezon elején közel egy óra, a szezon második felében 35 perc. Gyalog másfél-két óra.
:)

Home office nem jár több hátránnyal, mint előnnyel?

Hát, van sok előny és hátrány. Az, hogy ki hogy éli meg ezeket, milyen módon befolyásolja a munkádat, a munkakedved, az ember és környezetfüggő.

Ki hogy éli meg az elszigeteltséget. Van aki előnyére kovácsolja azt, hogy nem zavarják, van akinek a hangulatát negatívan befolyásolja az emberek közelségének a hiánya. Ahol család van ott az lehet zavaró tényező, vagy megnyugtató közeg is. Stb, stb.

Az is kérdés, hogy kinek a szempontjából előny, a sajátodéban (élvezetesebb munkavégzés) vagy a főnöködében (hatékony munkavégzés)

6 eve tolom a home office-t. En osszessegeben veve tobb elonyet latom, mint hatranyat.

Ami a kulcsfontossagu az az, hogy egy munkahelyen altalaban gondoskodnak neked bizonyos keretekrol: munkakornyezet, infrastruktura, catering, rekreacio, offsite, konyveles, szabadsagolas. Ha a klasszikus home office-t tolod, akkor errol neked kell intezkedned, ami azert melos es helyenkent az egyszeri kockanak ki kell lepnie a komfortzonajabol, hogy megoldja. En pl. az elejen elkovettem azt a hibat, hogy ezeket hanyagoltam, halasztgattam, es az nem vezetett jora, mert kesobb gondokat okozott.

Viszont a masodik ev utan nagyjabol kialakult egy rendszer, amivel eleg kenyelmes es flexibilis eletet lehet elni.

Az en tanacsaim azoknak, akik ebbe vagnak:
- Nagyon vonzonak tunhet osszevissza dolgozni, de hosszu tavon megbosszulja magat. Annak ellenere, hogy magad osztod be a munkaidot, erdemes megiscsak kijelolni azt a napszakot, amikor mindig a meloval foglalkozol.
- Kaja: erdemes elore rendelni normalis kajat 1-2 hetre (tehat nem a pizza-gyros-hamburger-kinai korben elni). Esetleg ugy fozni este, hogy masnapi ebedet is kiadjon, ha valaki ilyen mufajban jatszik. Olcsobb es egeszsegesebb.
- Erdemes keresni valami csapatsportot, amit szeretsz uzni es rendszeresen eljarni. Tarsasag + kimozdulas egyben. Jackpot.
- Tartsd rendben a ceges ugyeidet. Kell egy jo konyvelo, az alap. De azert ne csak akkor szamlazz, amikor mar minuszba megy az egyenleged. Gyujtsd a koltsegszamlakat egy helyen es intezz mindent a neten vagy megjobb automatikusan (rendszeres atutalas, csoportos beszedes stb. stb).
- Meetupokra kell jarni. Ez is 2in1 dolog. Tarsasag/kimozdulas + azert valamennyi ralatasod marad a szakmara.
- Csak, hogy meglovagoljam a hype-ot: "Winter is coming". Ha otthon vagy egyedul, akkor a teli sotetebb napok jobban be tudjak forditani az embert. Ilyenkor erdemes olyan programokat szervezni elore, amiket nem fogsz lemondani. Az ember nehezen talalja a motivaciot a kimozdulashoz. Ilyenkor nagyon jol jon egy jo elore leszervezett szinhaz, koncert stb.
- Kozossegi iroda: ez jo koncepcionak tunik, nekem annyira nem jott be (es szerintem indokolatlanul draga sok helyen), de lehet, hogy masnak tuti.
- A csaladdal meg kell ertetni, hogy amikor te dolgozol, akkor ne zavarjanak. A felesegem ezt maximalisan tiszteletben tartja, de most szuletett kisbabank, valoszinunek tartom, hogy amikor olyan korba er, akkor lesz egy kis harc, mire ezt a koncepciot o is megerti. Gyerekes szulok eseteben az otthoni dolgozashoz mar erosen ajanlott egy irodaszoba. Tehat nem a nappali vagy haloszoba sarkaban kodolgatni.

Ha ezekben az ember egyensulyt talal, akkor szerintem anyagilag es idoben jobban tud kijonni, mint munkabajarassal (your mileage may vary), aztan hogy ezzel hogy gazdalkodik, az mar egy masik tema.

"most szuletett kisbabank, valoszinunek tartom, hogy amikor olyan korba er, akkor lesz egy kis harc, mire ezt a koncepciot o is megerti."

Nálunk annyi kellett, hogy én a hálószobában kialakítottam egy sarkot magamnak. Mivel csukható a háló ezért 2 éves koráig nem jött be ... ha én se mászkáltam ki amikor ébren volt. Volt egy időszak 2 éves kor után amikor próbálkozott, de következetesen ki volt tiltva úgyhogy megértette, hogy ez van, "de akkor kell anya".
3 évesen meg úgyis megy oviba (nálunk 4,5 éves a legkisebb).

11 éve home office-olok és én is több előnyét látom, mint hátrányát (mondjuk nem is csinálnám, ha nem így lenne, hanem bejárnék).
Kezdetben egy, majd kettő, mostanra három gyerek mellett, a legkisebb egész nap otthon
van, a középső csak napközi után, a nagy már délután is, ráadásul nagyon sokszor haverokkal (mert sok helyen nincs otthon egyik szülő sem délután és nem engedik meg, hogy ott legyenek a gyerekek felügyelet nélkül, nálunk meg lehetnek). Nincs külön dolgozószobám, régen volt, de alig használtam, gyerekszoba lett belőle. Jó időben a teraszon vagy a kertben dolgozom, télen meg konyha, nappali, stb. ahova épp lerakom a laptopom. Csak nagyon ritkán zavarnak a környezetemben a családtagok (pl épp ügyféllel beszélek telefonon és hangoskodva bejönnek a szobába, de az ilyesmi ritka és tolerálható, meg irodában is előfordul hasonló). Nekem sokkal-sokkal többet ad az, hogy látom felnőni a gyerekeket. Este hazaérni és úgy látni őket pár órát, az szerintem más kategória, nem ad annyit, legalábbis nekem. A produktivitásomnak is jót tesz, hogy néha kikapcsolódásként kicsit játszom a legkisebbel, vagy ránézek a nagyokra, hogy mit csinálnak. Nem véletlen, hogy a gyerekbarát munkahelyeknél is engedik bevinni a kisgyereket, vagy az állatbarát helyeken a kutyát/macskát, stb. mert a szeretteink közelsége állítólag jó hatással van ránk. Ráadásul szerintem a környezetre is jó hatással van (közlekedés csökkentése), de ebbe most nem is mennék bele.
A kollégákkal elégnek tartom a voip (konferencia)beszélgetést is, és egyébként a beköszönés vagy az első perc erejéig bekapcsolt kamerakép tök sokat hozzáad ahhoz, hogy meglegyen a "közvetlen" kapcsolat, ráadásul szerintem sokkal fókuszáltabban lehet így dolgozni. Legalábbis én ha bemegyek valami miatt az irodába, akkor mindig több a sztorizás meg egyebek, mint az érdemi munka, mindig sokkal kevesebbet tudok haladni a melóimmal, mint amikor itthon vagyok. Lehetne fordítva is, hogy a feleségemmel és a gyerekekkel tartanám telefonon a kapcsolat, a kollégákkal pedig személyesen, de nekem az nem jött be annyira.
Egyébként szerintem nincs olyan, hogy objektíven és általánosságban melyik a jobb. Olyan van, hogy valakinek mi a szimpatikusabb, és mindenki válassza azt a megoldást, ahogy legjobban érzi magát, vagy legalábbis törekedjen rá. Ha be szeret járni, akkor járjon be, ha gyalog, akkor gyalog, ha kocsival, akkor kocsival, ha messziről szeret bejárni, akkor járjon messziről, ha otthon szeret dolgozni, akkor dolgozzon otthon, stb. a lényeg, hogy érezze jól magát a munkahelyén és az odajutás során is, mert az élete jó részét ott tölti.
Pl aki egyedülálló és a kolléganők seggét szereti nézni, meg a kollégákkal szeret sztorizgatni, vagy épp a tömegközlekedésen szeret ismerkedni, annak nyilván nem jó megoldás otthonról dolgozni. De neki elég arra figyelnie, hogy ne mondjon igent olyan állásajánlatra, ahol kötelező otthonról dolgozni. :)

A gyerekeket látni felnőni nálam is indok (+ sokat lenni a feleségemmel aki szintén itthon van). Lehet csak egy simogatásra vagy csak egy mosolyra van idő, de az is hatalmas érték. Persze legtöbbször többet vagyunk együtt. Van, hogy pihenésképpen kimegyek a kertbe hozzájuk vagy a nappaliba (ahol vannak), na meg ott vannak a közös étkezések. Feltölti az embert mindig, ha a szeretteivel lehet. Úgy vagyok vele, hogy korlátos az az idő ami örömet okoz másokkal (szeretek egyedül lenni), épp ezért azt az időt nem akarom elpazarolni idegenekre, akkor inkább a szeretteimre.

Korábban 600 méterre laktam a munkahelyemről (szándékosan úgy néztem albérletet), de nemrég kiköltöztünk falura (végre), így kb 40 perc busszal reggel és este. Nem mondanám, hogy elfecsérelt idő, olyankor van idő átfutni a híreket, facebookot, stb., amire amúgy sajnálom az időt.
--
Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

45 perc. Egy-két fejezet az aktuális könyvben. Otthon nem tudom olvasni, mert a gyerek a nyakamon csüng. Kell az a kis 'magány'. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

30-45 perc egy iranyba, de cserebe legalabb csaladi hazban elhetek, ahol nem osztozok egy kozos falon massal.

Nyilvan szivesen laknek 5 percre a munkahelytol es csaladi hazban, de ez max akkor tortenhetne meg, ha sokkal gazdagabb lennek mint most :)

A "kozos fal" egeszen pontosan miben is befolyasolja a mindennapjaidat? Leszamitva az igazan balhes szomszedokat, ez csak egy jol hangzo lozung. Kocsog/kibirhatatlan szomszed meg kerteshazas kornyeken is ugyanannyi van, mint mashol.

Felreertes ne essek, a kerteshazban is van egy csomo klassz dolog, ha valaki olyan karakter. Pl. ha en barkacsolos tipus lennek, akkor azt itt a klasszik polgari lakasban nem igazan tudom megtenni. De konkretan az, hogy a szomszedod nem 5 meternyire toled kohog, hanem 15-re nyirja a fuvet a benzinessel, az igazabol csak stilusbeli kulonbseg ;).

Marmint ugyerted, hogy szamodra ez csak egy jol hangzo lozung ugye? ugye? Ugye nem feltetelezed, hogy mindenki ugyanugy gondolkozok, es ugyanazok zavarjak mint teged?
Ha persze azt szeretted volna irni, hogy "Fura, engem nem zavar, elmondod, hogy teged miert? Oszinten erdekel." akkor itt a valaszom:

Szoval nekem azert problema, mert rossz alvo vagyok, es egesz kis zajra is felebredek es nehezen alszok el, foleg ha a szomszedban tevet neznek mondjuk 11-kor.
Vagy elkezdenek porszivozni es butorokat tologatni feletted, vagy a kisgyerek rohangal es dobalja a jatekat esetleg fallabdazik a szomszedban.
Vagy ha a haloszobatok fala kozos es eppen dugnak a szomszedban. Az meg mar csak hab a tortan mikor ebed kozben hallod a szomszedot bofogni, jot tesz az ember etvagyanak. Vagy ha a szomszed szarszaga felszall a kozos wc szellozon mert a tarsashaz lusta volt rendesen megcsinalni/karbantartani (megtortent esetek az alberletes idombol)

(Az erem masik oldala meg, hogy szeretem filmet/sorozatot nezni pl szombat delutan, normalis hangfalon hogy elvezheto legyen a robbanas, vagy fegyver dorrenes, es ezzel kozben ne zavarjak senki mast, mert ugy neveltek, hogy nem szep dolog masok nyugalmat es piheneset zavarni)

Es akarmit is mondasz, ez azert nem igazan tortenik meg csaladi hazban. (abban nottem fel, es lassan ket eve ismet abban elek)
Persze itt is van, hogy fuvet nyirnak, vagy flexelnek reggel, vagy ugat a kutya, de nem kozos fal vezeti hozzam a hangot, hanem egy nagy adag levego odakint, plusz itt tudok normalis hangszigetelest csinalni, kivul belul.
Egy tarsashazban csak a belso resszel tudok dolgozni.

Nyilván nem csak ilyen lakás és nem csak ilyen családi ház létezik.

Olyan is van, amit mondasz. Jelenleg a polgári, 4 méter belmagasságú, 60 centis falakkal bíró lakásban lakok, nincsenek zavaró hangok, nincs szag stb.

Haverom meg falura ment a nyugalom miatt. A közvetlen szomszédjában elkezdtek lovat tartani. Lóhúgy szag van. A másik meg egy olyan faluban él, ahol 99%-ban a sertéstelep felől fúj a szél, ahonnan konstans szarszagot hoz.

Na, akkor most kinek van igaza?

--
trey @ gépház

Itt most olyan dolgon vitáztok, amin teljesen értelmetlen és nem is lehet, mert ez nem vitatéma. Valakinek a munkahelye közelsége számít és az, hogy nagyvárosias környezetben lakjon, távol az állatoktól és a velük járó kellemetlenségektől; valakinek meg a kevésbé szennyezett levegő, nagyobb önállóság és a kert nyújtotta szabadság a fontosabb. Ezért van többféle lakástípus, többféle helyen. Mi most amúgy társasházban lakunk, de már amikor beköltöztünk, az volt a terv, hogy kifizetjük, felújítjuk, eladjuk és megyünk családi házba, mert zavarnak a szomszédok és hiányzik a kert.

szerintem még olyan sincs. az, hogy holnap is az lesz, nos arra nyilván nincs garancia.

pár éve nagyon jó helyen laktunk. rendes és fiatalos szomszédok, jó elrendezésű lakás, frekventált- ehhez képest csendes helyen, jó parkolóval. aztán a felettünk lévő lakást megvette egy tag és kiadta felnőttfilmek forgatásához. jött kameraman meg minden és déltől estig nyomták. elsőre iszonyat vicces volt - sokadjára már nem: unalmas volt a sok hörgés, nyögés meg kopácsolás. már kérdeztem az asszonytól, hogy szerinte ezek dugás közben kalapáccsal adják a ritmust vagy mi? jah, emlékszem épp aludtunk volna, egyszer iszonyat reszelés-hang mellett mély ijedtségben született ordibálás jött át, hogy "eltöröd a fszomat, eltöröd a fszomaaaat áááá!" nah, ezen most röhögni kell vagy sírni? én meg csak reméltem, hogy tényleg derékba törték a tag karrierjét, mert már rohadtul untam.

aztán amikor ezek elpályáztak, kiadták egy párnak a lakást akik egymást ölték. ekkor már kerestük az újabb lakást. mindeközben szembe költözött egy nem túlzottan rendszerető cigány nő a gyerekével meg a kutyájával. fifike folyamatosan a folyosóra szart, de nem tudtam szólni a gazdájának, mert hetente jöttek hozzá másfél mázsás fuxos (szerintem) futattók és mindig pénzzel voltak: számoltak, átvettek. némelyiknél mintha fegyvert is láttam volna hátul. alkalomadtán a rendőrök keltettek reggel, hogy a szemben lakóról tudunk-e valamit, mikor tartózkodik otthon, látjuk-e a viselt dolgait, van-e mozgás nála.

eközben kitalálták valakik, hogy az egyébként fasza környéket átalakítják, így hát hónapokig verik majd a gépek mindazt, ami ép.

alig vártam, hogy eljöjjünk onnan a fenébe, szóval a felújítás végét már nem láttuk. jelenleg csendes/idős szomszédaink vannak három irányban, a negyedikben pedig egy tök barátságos és hozzánk hasonló korú család. mindez egy szuper helyen, de a fentiekből kiindulva semmi sem maradandó: csak azért írom, mert a jó hely elgondolás nekem már nem elsődleges indok. kettőt pislogsz és nem lesz olyan jó.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

jogos, dehát nem akarok vándorcirkusz jelleggel költözni és költözni - főleg nem más elviselhetetlensége miatt. mondjuk csak a szándékot tudom megfogalmazni, mert amíg nem vágnak hozzám 70-80 miskát addig nemigen tudok tenni ellene. most is benne van, hogy amikor a balra lakó elég öreg néninek mennie kell, valami problémás szomszéd érkezik.

--
Vortex Rikers NC114-85EKLS

A te nickeddel pláne érdekes ez a sztori a felettetek lévő lakásról.
Még albérletes koromban az én felső szomszédom egy olyan hobbit talált magának, ami 24/7-ben egyenletes 50Hz-es búgást biztosított nálunk (is).
Először letagadta, hogy tőle jön a hang. Aztán mikor sikerült kinyomozni, akkor közölte, hogy neki és a családjának nem probléma, meg hozta a telefonját a zajszintmérő appal, hogy az biza' ki van zárva, hogy én ezt hallom és zavar.
"Lebukása" után pedig azt mondta a közös képviselőnek, hogy egy taknyos egyetemista miatt nem fog lemondani a hobbijáról, úgyhogy ha akarok valamit, kérjek birtokvédelmet, mire a végére érünk, úgyis el fogok költözni.

Ertem amit mondasz, de itt a zavaro hangok megint olyanok, hogy mas aki ugyanabban az alberletben lakott utanunk, azt mondta, hogy neki egyaltalan nem volt zavaro, hogy reggel felettuk futkaroztak a gyerekek, siman ataludta. Neki nyilvan mas az elvarassa egy lakassal/hazzal szemben, mint nekem.
En erzekenyebb vagyok ezekre, masnak fel sem tunik, de van olyan szomszed aki innen koltozott el, mert neki ez is tul zajos volt, O meg erzekenyebb ezekre mint en. vagy rosszabbul volt szigetelve a haza.

Ahogy irtam, nekem ezek voltak az okaim, masnak nyilvan mas.

Namost a varosban nem csak a wannabe ingatlanfejlesztok altal megtakoltatott gipszkarton remsegek vannak. Zsenialis nagy alapteruletu polgari lakasokat lehet talalni, amik kis felujitassal maximalisan kielegitenek egy csomo igenyt.

Mi pl.egy 87m2-esben lakunk a 8. keruletben. Felettem mar csak a padlas van, egyetlen falszomszedom nincs (illetve van egy a szomszed hazban, akitol ket fal valaszt el, tehat 60cm + a masik haz falvastagsaga, soha nem hallottam meg feloluk egy hangot sem), az alattam levotol meg eleg massziv fodem valaszt el. Nyilvan nem minden lakas ilyen itt, a tetelmondatom csak annyi akart lenni, hogyha csendre vagysz, azt meg helyenkent a belvarosban es kornyeken is meg lehet oldani, ha eleg kitartoan keresgelsz. En pl. eppen azt szeretem, hogy itt felenk reggel a kukasauto az egyetlen zajforras az utcan, de rovid setatavolsagra (<5perc)van a mozi-szinhaz-etterem-kavezo-romkocsma-showderklub-edzoterem-plaza-festekbolt-barkacsbolt-automoso-kezmuvessorozo-tarsasjatekbolt-gyogyszertar-orvos-bolcsode-ovoda-iskola-gimnazium, stb. stb.

Ami az erdekes: a 12. keruletbol koltoztem ide, varosi panoramas, nayterteraszos lakasbol (csak albi volt). Azt hittem akkor, hogy nagyon meg fogom banni, de vegul rajottem, hogy azt a rengeteg lehetoseget, amit nyujt a belvaros, nagyon nehez uberelni.

Felre ne erts, nem azt mondom, hogy rosszul dontottel, csak a csend iranti igeny az meg nem feltetlen olyan, ami miatt erdemes az agglomeracioban menni. Vannak ismeroseim, akik kulso keruletekben laknak kerteshazas reszen es szerintem jo dontest hoztak vele. A mondas csak annyi, hogy a csend iranti igeny nem zarja ki a Hungaria koruton beluli eletet.

Ez ízlések és pofonok dolog. Számomra a polgári ház szitokszó. Polgári ház = 4 méteres belmagasság, postahivatal szerű hangulattal és a szükségesnél jóval magasabb fűtési költséggel. Szerintem borzasztóan néznek ki ezek a polgári háznak nevezett indokolatlanul nagy és barátságtalan rémségek.

Hát, a panel falai vékonyabbak, cserébe kisebb belmagasság miatt kisebb a melegítendő légtér. Múlik azon is, hogy a szomszédok mennyire melegítik át a falaidat, múlik a fűtésrendszer hatékonyságán, nyílászárók minőségén, stb.

Én nem próbálnék egyértelműen egyik mellett voksolni, miszerint jobban vagy rosszabbul éri meg. Nem konkrét panel, ahol most lakom, újabb építésű, vékony falú, kis belmagasságú lakás, a fűtésszámlám pedig jelentősen kevesebb (pedig fűtök mint állat) mint korábbani lakóhelyemen, ami konkrétan egy vaskos falú, nagy belmagasságú polgári lakás volt.

"fűtök mint állat" Lehet amúgy itt a különbség, mi valahova 20 és 22 közé szoktuk rakni a fűtést, szóval inkább pulcsis melegítős, nem pólós hőmérséklet. Szóval ha ledőlsz filmet nézni a kanapéra akkor már érdemes magadra húzni a pokrócot. De ezzel nem valami spórolás a cél, csak ez a megszokott.
Az adott lakásban amikor nagymamám lakott ott konkrétan ilyen tizenx ezer volt a gázszámla, most a fele van kiadva, bőven 10 ezer alatt. Pedig az is 70 m^2, belmagasság kb. 4 méter.

A miénk "kicsit" nagyobb és max. akkor van feltekerve a radiátor, ha valami frissen mosott ruhát akar párom gyorsan szárítani... :)
Csak az a gáz, hogy nem mindegy, a fasznak fűtőrendszernek melyik végén vagy.
Míg nálunk elég a fűtéscső és az alsó szomszédtól felszálló hő, addig a cső "végén" lakók szentségelnek, mert ugyan egész nap megy max.-on a radiátor, mégsem ér semmit.

Amikor néhány éve bevezették, hogy a külső hőmérséklethez igazodjon a hőközpontunk, akkor közel két éven át veszekedtem az illetékes elvtársnővel, hogy basszák meg, max.-ra nyitott radiátor 35-36 fokos, ez nem fűtés, csak pazarlás. Nem tudom, volt-e köze hozzá, de a harmadik évtől kezdve relative jónak mondható a fűtésünk. Más kérdés, hogy milyen távhő számlák jönnek tavasszal... :(

Itthon dolgozom, szóval x < 15 perc még elérek a gépem elé :)

– Átlag hány órát utazol a munkahelyedhez?
– N perc!
– Jóvan.

:)

Mostanra nálam extrémen alakult:

A munkahelyem több költözés után BP másik felére került a lakhelyemhez képest.

Tömegközlekedéssel: ~90-110 perc (~45 perc helyközi + BKV)
Autóval 44,3km és forgalom nélkül 46 perc, de ezt megközelíteni is csak hajnalban vagy késő este sikerült.

WFH a cégnél macerás, havonta két napot kérhetünk. Korábban volt időszak amikor heti három napot dolgoztam otthonról.

Kerékpárral kb. 30 perc, de a lényeg, hogy jobban felébreszt mint 2 kávé és talán még egészséges is a városi levegő ellenére. Hátránya, hogy át kell öltözni érkezés után.

Kocsival ~10 perc.
Biciklivel ~40.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

60-65 km-re lakom a munkahelyemtől és nincs wfh. Autóval járok mert több mint egy órát spórolok a tömegközlekedéshez képest. A fent vázolt munkahely körüli 900 m több okból sem játszik. Egyrészt mert Budapesttől minimum 30km-re vagyok hajlandó élni. :-) Másrészt ahhoz gyakran váltogatom a munkahelyemet, hogy a munkahelyváltás okán 3-4 évente lakást cseréljek. :-) Imádok vezetni és 10 év alatt sem tudtam megutálni pedig rettentő mennyi gyökér van az utakon. Sajna a kocsik kopnak de ez van. Bőven többet keresek még az üzemanyagot is levonva mint helyben. Az ingázás ideje 45 perctől 4,5-6 óráig terjed függően hogy kit esz a fene a városba vagy unatkozó gyerekek biciklis felvonulásosdit játszanak vagy valahol bombát találtak esetleg máv sztrájk vagy idióta belügyminiszter lezáratja az utakat hóesésben stb stb...

0. Itthonról dolgozom.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Eleinte ez bennem is felmerült, de idővel megtanultam kezelni a fel-fel hangosodó gyereksikolyokat.
Koncentrációs zenéket hallgatok fülessel, ha hangosak a kicsik. Idén a nagyobbik kicsi ovis lesz, a kisebbik talán nem fog annyit kiabálni egyedül. :)

kb 20 éve is dolgoztam már otthon, akkor azt vettem észre, hogy elparasztosodik az ember. Értem ez alatt, hogy megszokod, hogy nem öltözöl fel (alsógatya, macinaci, etc) és idővel már egy félcipő farmerral is kényelmetlenné válik.
Más hátrányt én nem tudok, ezt sem érzem feltétlen annak, mert a kényelem fontos. :)

Max 10 perc gyalog. Nem vagyok hajlandó ekkora távért kocsiba ülni. Ekkora < 1 óra kocsival. Bár ez utóbbi előfordul egy 13-11. ker között is a sok lusta gyökér miatt, de belvárosba ha fizetnének se mennék kocsival.

--
openSUSE 42.2 x86_64

Szervíz cégnél dolgozom a munkaterűlet az országkűlőnböző pontjain van. Átlag 3óra az út oda elvégzem a feladatom azt vissza is 3 óra. Van amikor motelban alszok a munkaterűlet közelében 2-3 napig.

3 órát, de csak havonta kell bejárni vagy amikor szólnak.