Hallottál már a Slush startup eseményről?

 ( csortu | 2017. december 5., kedd - 8:20 )
Technológiai startupnál dolgozom (dolgoztam) de nem hallottam még a Slush-ról.
10% (26 szavazat)
Technológiai startupnál dolgozom (dolgoztam) és hallottam róla, de nem jártam ott.
1% (2 szavazat)
Technológiai startupnál dolgozom (dolgoztam) és voltam is már.
0% (1 szavazat)
Nem technológiai startupnál dolgozom (dolgoztam) és nem hallottam még a Slush-ról.
67% (169 szavazat)
Nem technológiai startupnál dolgozom (dolgoztam) és már hallottam róla, de nem jártam ott.
2% (4 szavazat)
Nem technológiai startupnál dolgozom (dolgoztam) de voltam már Slush-on.
0% (1 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
20% (50 szavazat)
Összes szavazat: 253

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Slush-ról bővebben itt.

Az idei pénteken ért véget, szerintem idén is nagyon jó volt.

--
Csaba

Valahogy minden csapból ez folyt az elmúlt hetekben körülöttem, de átnézve a programot, nem igazán éreztem magam megérintve. Kolléga azt mondja, talán jövőre mi is kimegyünk, de neki sincs tiszta képe miért lett ennyire felkapott.

Ha jöttök, szóljatok, és összefuthatunk!
--
Csaba

A Jolla kapcsán hallottam róla.

Ez egy reklám, hol az (x)?

Direkt az esemény után küldtem be, hogy ne legyen reklám íze.
--
Csaba

fair enough

szóval az emberek vagy startupnal dolgoznak vagy nem erdekli oket a szavazas? :)

Igaziból az érdekel, hogy a magyar startupos scénában mennyire ismert a Slush (végülis csak Európa legnagyobb ilyen jellegű eseménye). A nem startupos csoport lenne a kontroll.
--
Csaba

És, megéri? Úgy látom, 400-900 EUR között variáltnak a jegyárak, mit ad hozzá ez a rendezvény?

Találkozhat az ember befektetőkkel, vannak akik ott szerzik meg az első külső befektetéseiket. Találkozhat és beszélhet az ember mas startuposokkal, meg olyanokkal, akiknek bejött a dolog, és kinőtték magukat. (Sok felnövekvő cég évekig visszajárnak a Slushra, elmondják a sztorijukat az újaknak.) Lehet ott hallania most formálódó trendekről, ötleteket lehet szerezni, hogy milyen irányba gondolkozzon az ember a következő projektjéről, vagy akár partnereket is lehet ott találni egy új ötlethez.

Egyébként találkoztam már ott magyar startupokkal, de nem bánnám, ha többen is jönnétek.

--
Csaba

Köszönöm Trey, hogy kitetted.
--
Csaba

Tipikus startupos "körbefölszopó" rendezvény. Azok akik megszedték magukat, így próbálják monitorozni a konkurenciát és beugrani esetlegesen felfelé induló cégbe, az indulók egy kis hírverést csapni maguknak. Értelme nem sok, csak mindenki elmondja, hogy mennyire volt/van/lesz sikeres. Miközben a szomorú valóság, hogy a startup lufi kezd rohadtul leereszteni.
Magyar viszonylatban az utóbbi 2-3 év tapasztalata, hogy az microseed befektetők és az angyalok is inkább más területekbe, vagy sokkal magasabb kategóriákba invesztálnak. Alapkutatásra, korai fejlesztésre, különösen hard területre (magyarán, minden ami nem szoftver vagy szolgáltatás) szinte semmi pénz nincs.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Azok akik megszedték magukat, így próbálják monitorozni a konkurenciát és beugrani esetlegesen felfelé induló cégbe, az indulók egy kis hírverést csapni maguknak.

Kicsit sarkos a fogalmazás, de a startup világ valóban ilyen. Nem kell szeretni, csak élni vele, ha valakinek van erre hajlandósága. Saját véleményem szerint a startup vonal egy kitörési lehetőség azoknak, akik nem jönnek vagyonos háttérből, de van ötletük, tudásuk, kitartásuk. Tény, hogy nem mindenkinek járható ez az út, az is igaz, hogy sokan kihullanak a rostán. De saját szememmel látok errefelé mesébe illő sztorikat (pl itt egy parasztgyerek, aki menő médiacéget épített fel a semmiből; vagy az egy szál bőrönddel megérkező külföldi lány, akinek a cége pár évvel később már három országban rendelkezik irodákkal). Klassz lenne, ha lenne több magyar sikersztori is. (Van néhány, lehetne több is.)

--
Csaba

A sarkosság oka, hogy pár éve szügyig vagyok a "startup" cégekben ilyen vagy olyan formában. Hard tech területen, a legnagyobb bullshit, a "kapcsolatok nélküli parasztgyerekből lesz csúcsvállalkozó" történet. Pl. csak ebben a félévben dolgoztam három olyan projecten, aminek a teljes költségvetése(!) nem érte el egy ilyen faszrázogatós esemény beugrójának a díját. Arról nem is beszélve, hogy ezek között volt olyan is, ami egy 2x millás project, csak nekik jobb volt olcsójánost játszani egy alvállalkozóval.
Hard tech vonalon napi 8 órás főállás mellett, 4-5 millió HUF seed nélkül szinte képtelenség elindulni, és ekkor egy seggel min két lovat ül az ember. Ehhez hozzájön, hogy pont az ehhez hasonló konferenciákkal immunizált befektetők, körberöhögik az embert, ha azt mondják neki, hogy öt év múlva lesz 8%-os profitja.
SZóval, én örömmel hallgatom a sikersztorikat napestig, de szeretnék egyszer látni egy olyan konferenciát, ahol két sikersztori mellett meghallgathatunk 18 "hogyanbuktaméletemösszekuporgatottvagyonát", 5-6 "szarbanvagyunkésfélévenbelülbezárunk", 2-3 "még egyévigszipiszuperekvagyunkdeutánabecsődölünk". Mert ez a rögvalóság, az egész startup scene egy kibaszott nagy képmutatás a vevők, a befektetők és a világ felé. És néha rossz nézni, mikor a szegény, 3 gyerekes, behülyített cégvezetőnek problémát okoz a 2000HUF-os, "kézműves, koffeinmetes, szójatejes lattét" kiköhögnie a startup imagetől behülyített, frissen végzett, szoftveres atyaúristennek.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

ennyi

Maradjunk annyiban, hogy mást tapasztalok. (Évek óta én is szügyig vagyok a témában.) Az általam fent említett példa két létező sikersztori, személyesen ismerem mindkettőt. Abban igazad van, hogy van rájuk százszor annyi bukástörténet is, de szerintem ezzel nincs probléma. Olyanból is ismerek párat.

az egész startup scene egy kibaszott nagy képmutatás a vevők, a befektetők és a világ felé

Szerintem a startup scéna egy lehetőség. Aki józanul annak is kezeli, az nem lesz "hogyanbuktaméletemösszekuporgatottvagyonát". Nem működik bármilyen tevékenységre, nem való bárkinek, nem mindent tudó csodaszer. Egy csomó érvet el lehet mondogatni, hogy miért nem működik az egész mechanizmus. Aztán valahogy mégis csak ott van minden évben az a pár tucat cég, akinek sikerül. Az biztos, hogy ha valaki nyugis, "nyolctólnégyigaztánkiesikaklaviakezemből" melót akar, annak nem való ez a dolog.

--
Csaba

Nem tudom, ha statisztikai alapon nézem a dolgokat, akkor ez bizony egy magaskockázatú, alacsony megtérülésű terület. És nem egy szipi-szupi, csillivilli dolog.
A hiba ott kezdődik, hogy hogyan definiálod a startup-ot. Itthon minden frissen indult cégre, ráhúzzák, holott tőlünk nyugatabbra legalább series A founding utáni, termékkel rendelkező céget hívnak annak. Az meg min.8-9 alkalmazottat, irodát, infrastruktúrát jelent. Ez hazai viszonylatban,éves szinten, alaphangon (pályakezdőkkel,minimálbéresekkel,másodállsú, szerződéses zenészekkel), olyan 15-18 millió HUF-ot jelent. Nem nagy összeg, de nagyon nehéz ezt a bukás kockázata nélkül megugrani. Különösen, külső segítség nélkül. Amiről nagyon sok startupper nem beszél az, hogy amiért ő napi 1x órát dolgozik, az nem az övé, hanem a befektetőké. Olyan személyeké, akik bármikor kitehetnek az általad épített cégből. Vagy becsukhatják, vagy eladhatják, vagy kiherélhetik. Ültem befektetővel szemben, és álltunk fel asztaltól csak mert nem értette a koncepciót és mindenáron a bevett, iparági trendeket akarta követni. Pedig csak annyi kellett volna, hogy hagyja a vevőt hülyének lenni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "