Ki építi össze az otthon használt, saját tulajdonú (nem céges) asztali számítógépedet (nem tablet, nem laptop)?

Címkék

Én építem össze és én telepítem rá a szoftvereket.
72% (402 szavazat)
Én építem össze, de a szoftvereket nem én telepítem rá.
0% (0 szavazat)
Nem én építem össze, de a szoftvereket én telepítem rá.
11% (59 szavazat)
Nem én építem össze és nem én telepítem a szoftvereket.
0% (2 szavazat)
Mi az az asztali számítógép? Már 2016 van, ember! Haladni kellene a korral!
12% (68 szavazat)
Tartózkodok, ilyen titkokat nem árulhatok el.
1% (5 szavazat)
Egyéb, leírom.
1% (4 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
3% (18 szavazat)
Összes szavazat: 558

Hozzászólások

Eddig én építettem össze és telepítettem, de utoljára már laptopot vásároltam az asztali gépem helyett.

Mindenkinek laptopja van, plusz egy kozos hasznalatu HTPC fileszerverkent, ez utobbit en raktam ossze 5 eve.

--
L

Nem engedem át senkinek sem az összerakás - telepítés - tesztelés örömét. :)

Az az 5ik lehetőség mégis hogyan és miért került be? Nagyon fasza dolog a laptop ez igaz, de sok dologra még most is tökéletesen alkalmatlan, plusz hasonló desktop még mindig fele annyiba kerül.

FathoM

Még most is a második legtöbb szavazatot az 5-ik pont kapta.
Szerintem ez nem meglepő. A desktop PC egyre inkább "hobbielektronika" kategóriába kerül. Van egy réteg, aki szeret szerelni és szívesen rakja össze a saját desktop gépét. Mindenki más inkább notebookot vásárol, de már ez is lecsengőben van a teljes PC platformmal a mobil eszközök mellet.
Játékra szerintem is jobb a desktop PC. A HC gamer notebookokkal csak a baj van. Még az Alienware csúcs notebookjai is folyton a szervizeket járják, főleg melegedési problémákból adódó hibák miatt. Ha az Intel előáll egy versenyképes integrált grafikus megoldással akkor viszont gamer piacot is vihetik a notebookok. Az Iris Pro szvsz már jó úton van a gamer mainstream igények elérése felé.

Felhasználó válogatja. A PC gaming (legalábbis nekem ez csapódik le) eléggé népszerű manapság, egy-egy csúcs VGA köré hatalmas hírverést meg bejelentési eseményt csapnak és sokan tapadnak is ráfelé. Magam is notebook párti voltam, de most hogy pl. 200k-ért lehet venni olyan teljesítményű PC-t mint egy 300k-s notebook (i7 6700, 16GB DDR4, 250-es SSD), meg lesz egy korrekt 25 collos monitorom is mellé, így maradok a PC-nél. Tény, aki nem alkot csak fogyaszt, annak elég egy nagyobb tablet vagy egy könnyen hordozható notebook de a PC hobbielektronika sorolása szerintem még egy ideig várat magára.

A Valve valóban a klinikai halál állapotából hozta vissza a PC gaminget. Nappalit célzó Steames fejlesztései már konzol szintre emelik. Eközben a hivatalos kozolgyártókból kettő is PC hardverre váltott. De ez eléggé speciális felhasználási terült. A nappaliba költözött PC-n böngészés, facebookozás, irodai munka, pláne fejlesztés nem áll kézre. Még Youtube talán elmegy. Játékon és videózáson kívüli PC használat notebook terület.
Notebook számtalan előnye között például ott van az beépített "szünetmentes táp". Engem nagyon zavarna ha munka közben elszállna az munkám egy rövid áramszünet miatt. Persze van autosave de boot és minden újraindítása idő, sokkal jobb ha aksi is van. Asztali PC mellé egy profi szünetmentes táp annyiba kerülne ami eltüntetné a desktop árelőnyét. Olcsó szünetmentes pedig több problémát okoz mint amennyit megold.

Azert ennyire ne ird le a desktop pc-t. Nagyon sokan hasznaljak meg munkara szorakozasra egyarant. Persze az olcso notebookok koraban valoban egyre jobban hatterbe szorul, leven mindkettonek meg van az elonye meg a hatranya mindig lesz olyan piaci szegmens, ahol vagy az egyik vagy a masik fog dominalni.

-
Go konkurencia kezelés gyorstalpaló

Bizonyos teljesítmény szint felett kompromisszumos a notebook, szerintem ez a 35W TDP. Négymagos i7-ek, meg dedikált GPU-k normális hőfokon csak workstation laptopokba mennek, ilyen zBook, thinkpad p meg hasonlók, de azok inkább terepi fotózára, videózára lehet haszna, nehezek és drágák. 300k-s erős noti az nagyon alja lesz minden szempontból.

Nem tudom milyen munkára gondolsz, de én kevés olyat tudok elképzelni, ahol egy i7-esnek órákig teljes terhelésen kellene mennie.
A szoftver fejlesztés általában nem ilyen.

Egyébként itt olvashatsz a hűtéséről, ami a kategóriájának egyik legjobbja.

Azért most is találni Acer Nitro-kat 300 körül.

Nekünk is csak laptopunk van otthon. Mindig akad "leselejtezett" munkás gép, ami otthonra netezni még jó.

Anyámnak vettem egy asztali gépet, mert akkor épp nem akadt laptop. Ezelőtt mindig én szereltem össze, de a legutóbbi esetben készen vettem a vasat, és én pattintottam rá az uborkát. Előre tudtam, hogy kompatibilis lesz, mert egy kollegám már vett egy ugyanilyet előtte.

Van egy P4 amit apránként én raktam össze. Mellette van egy I3 snsv lapos ami a belepattintott ssd miatt igen fürge.
De mégis a P4 second backup, negyedévente/félévente van bekapcsolva. A lapos mára a havi first backup, meg emellett havonta 2-10 alkalommal kapcsolom be amikor kifejezetten olyan dolgot kell csinálni amihez kell.
Minden másra telefon. (Samsung Galaxy S7)
Jobban kézre áll, kevesebb netet eszik, mindig zsebben van. (Igen, az általam használt minimális torrent (heti 2-3film, ubuntu új verziók meg ilyenek) az is egy Samsung Galaxy S5 mini 32-es kártyájára történik.)
Igaz ami igaz a munkám minimális informatikai tevékenységet igényel, az meg főleg keresés, és manual vonalon mozog viszont ezek mindig terepen.

Szerk. De ha valamihez nyúlni kell, az mindig a lapos....
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Konkrétan fogalmam sincs, milyen feladatról beszélsz, amire a laptop alkalmatlan, de "tizeniksz" éve csak laptopon dolgozom, és játszom. Jó, valóban talán picit drágább (a kétszeres szorzó persze ma már enyhe túlzás) de cserébe mobil, és kompakt a pc-hez képest, még a nagyobbacskák is.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Sose probaltam a desktop gepet az olembe venni a fotelben, kenyelmes? En most a laptop melle vettem egy tabletet is, mert mar az se volt igazan ergonomikus a hasznalatra. Laptop nyilvan megvan kodolasra, de amugy sokkal kenyelmesebb a tablet.

Szerk: mondjuk most elgondolkoztam, hogy komolyan gondoltad-e.

"Konkrétan fogalmam sincs, milyen feladatról beszélsz, amire a laptop alkalmatlan, de "tizeniksz" éve csak laptopon dolgozom, és játszom."

Az alkalmatlanság talán erős kifejezés, én úgy mondanám, hogy adott esetben kompromisszumos. Én ha kell, tudok laptopon dolgozni, de alapvetően desktopon _sokkal_ kényelmesebb. Rendes egér, rendes billentyűzet, rendes méretű monitor. Tudom, a laptopot is lehet dokkolni és ráaggatni mindent, de akkor megint ott tartunk, hogy asztali gépként használjuk (pontosan azért, mert úgy kényelmesebb).

Ha így nézed, ahogy leírtad, akkor pont nem a laptopnál van a nagyobb kompromisszum.
A laptopot, ha akarod, akkor dokkolod és úgy használod, mint egy asztali gépet (egy kis kompromisszum, hogy esetleg drágább, vagy lassabb), ha akarod, akkor pedig viszed magaddal, ha kell előkapod és használod.
Az asztali gépnél viszont, ha megfeszülsz se tudod hordozni, ha kell könnyen előkapni és használni.

Ha szó szerint hajlandó valaki megfeszülni bármi lehetséges. :)
Öt vagy hat évvel ezelőtt a göbzin két tata ült előttem. Végigbeszélték az utat, szóba jöttek persze az unokák. Az egyikük unokája "valami bajnokságokra" szokott járni a számítógépével. Monitort kapnak de a többit nekik kell vinniük. A hátizsákjába pakolt nagy PC-vel, billentyűzettel és többi kiegészítővel úgy nézett ki "mint valami málhás szamár".
Jól jellemezte a desktop PC hátrányait a notebookokkal szemben ez a beszélgetés :)
Azóta gamer kategóriában erősítettek a notebookok. Árban ugyan jobb a desktop, de ha a hordozhatóság szükségessége felmerül akkor egyértelműen notebook a jobb.

Mert a laptopra nem lehet külső billentyűzetet, monitort kötni. Hagyjuk már! :)
Én desktopként használom a laptopomat, nyilván, de az asztali gépet nem fogom anyámékhoz elcígölni, vagy nem megyek át vele a másik szobába, ha épp ott kényelmesebb, mert pl nem szól a tévé - szóval én nagyon úgy látom, hogy a nagyobb kompromisszumot az asztaliért kell kötni.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

"Mert a laptopra nem lehet külső billentyűzetet, monitort kötni. Hagyjuk már! :)"

Én is azt írtam, hogy lehet, nem? De nem értettétek meg amit írtam. Ha desktopot csinálsz a laptopból, mert úgy kényelmesebb, akkor végülis te sem laptopon szeretsz dolgozni, hanem desktopon. Csak te laptopot használsz arra, hogy desktopot csinálj belőle. Csak így viszont nem értem a köpködést a desktop gépekre.

Attól még nem lesz desktop egy laptop-ból, hogy rá van dugva egér, billentyűzet, ..., vagy akár csak ott van a közelében, mert wireless kommunikálnak.
Ugyanolyan kényelmes így mind a kettőt használni, ez igaz, de az egyiket tudod azok nélkül is használni, a másikat viszont nem, és ez itt a nagy különbség, ettől lesz desktop, laptop.

"Attól még nem lesz desktop egy laptop-ból, hogy rá van dugva egér, billentyűzet..."

Nyilván nem a szó szoros értelmében lesz desktop. Nem lesz belőle varázsütésre nagy doboz :) Csak desktop perifériákkal, kvázi desktopKÉNT használod (mert úgy kényelmesebb mondjuk egy egész napot végigtolni vele).

Nem azon vitatkozok, hogy a laptop amúgy jó-e. Nyilván a hordozhatóságával nem lehet versenyezni. Nekem is van, szeretem, dolgozok is rajta. De ha választhatok, hogy laptopon dolgozok mondjuk 4 órát vagy desktopon, akkor a desktopot választom, mert kényelmesebb. Az most mindegy, hogy igazi desktopról beszélünk, vagy a laptopra aggatom rá a "desktoposító" perifériákat. A lényeg, hogy a klasszikus asztali pc környezetben (nagy monitor és pc perifériák) kényelmesebb a munka, mint a kis kijelzős, kis billentyűzetes, touchpades laptop előtt ülve.

Nem én építem össze, de ha kisebb javítások kellenek később, azt magam csinálom.

[trollon]
És, ha a céges gépemet is én építem össze? :D
[trolloff]

Ez szerintem nem annyira troll téma. Én minden körülöttem lévő gépet igyekszem én magam összeállítani. Magán,munkás,pc,lapi.... ha lehetne a telót is. ;-)

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Az király lenne, ha lennének hekkelhető telók :-). Laptopot hogy raksz össze? Megveszel hibás gépeket és építesz belőle egy működőt?

Én is így voltam ezzel egyébként az asztali PC-kkel, de aztán kifogytam a végtelen szabadidőből és a saját szórakozásomat kellett beáldozni.

"Megveszel hibás gépeket és építesz belőle egy működőt?"

Volt már ilyenre is példa. De inkább ismiknek/rokonoknak maxolom ki a meglévő régebbi gépeiket. Leginkább lapikat.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.

Masfel eve vettem egy gepet, amit en raktam ossze alkatreszenkent. Remelem ez az utolso ilyen. Az elozo gepem majdnem 10 evet ment... talan ez is kihuz kb annyit, aztan remelem mar csak egy telefont kell rakotni (bedugni?) a monitorra, vagy egy raspberry 9-et.

16 éve nem használok asztali számítógépet.

De ha valamiért úgy döntenék, hogy kell még egy gép, mondjuk szoba sarkában álló szervernek, akkor valószínű vennék egy brand gépet összeszerelve (pl. egy HP microservert vettem karácsonykor, de aztán visszaküldtem pár nap után). Erre magam telepítenék.

Amennyiben valami speciális hardverre van szükségem, mondjuk játszós gépet építenék és kellene bele valami bivaly videokártya, ha brand gépben nem találnék olyat, ami megfelel, akkor valószínű magamnak szerelném össze - és ugyanúgy magamnak telepíteném.

nem lehet mellette aludni:) Porszivo hangja volt.

Egyszer 2000 kornyeken nekem is volt asztali gepkent egy 4 processzoros xeon.
De nem volt annyival gyorsabb, hogy azt a zajt 2 honapnal tovabb birjam, pedig attettem a masik szobaba es falon furtam egy lyukat ahol visszajott a bill+eger+monitor.
(bar ekkor a csaladban mar nemcsak en nem tudtam aludni tole. Igy vegulis ki lett utalva.)

Mostani szerverek is hangosak, megha csendes profilt is valasztok, indulasnal hajszarito hangja van (hajszarito kicsit csendesebb a porszivonal). Ez egy HP gen9 szerver tortenetesen.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Indulasnal"...

Es milyen surun inditgatod?

Amugy meg, ha nem birsz mellette aludni, miert a haloszobaba tesed?
En speciel, az elozo albimban pesten a bejarati ajtohoz kozel eso kis kamra-szeru helysegben kiepitettem neki egy rendes cat5e vegpontot, melle 1 szunetmentes + nyomtato, es fel...tam a pocra.
Az elott, szegeden kint volt az eloszobaban a foldon, a "pop": router, switch, modem, ups, nas (hp micro). onnan mentek be a strukturalt vegpontok a szobaba.

Az itteni epiteszeti stilus kicsit masabb. Itt a deregszogekkel / teglalap alapu - alaku helysegekkel valoszinuleg valami orok haboruban allhatnak az epiteszek.
:D
Itt meg fogalmam nincs hova fogom tenni, ha egyszer utanamjon a nas + a tobbi cuccom.

Az elejehez meg hozza lehetne fuzni azt is, hogy epelmeju oprendszer meg tudja csinalni rebootkor (emlekeim szerint), hogy csak a bootmanagerig (grub) "megy ki", biosig csak akkor, ha kulon megkered ra ;)

Azért küldtem vissza, mert a leírásból nem derült ki, hogy az ingyenesen elérhető iLO csak bootolás előtt működik.
Amikor megnéztem, úgy láttam, hogy évente kéne azért fizetni, hogy bármikor működő iLO-m legyen.
Nem erre számítottam, mert korábbi (régi) HP proliant gépeken ingyenesen tudtam karakteres terminállal iLO-t használni.

Nem emlékszem a generációra, az volt, amit tavaly karácsonykor újként lehetett venni.

A Mac Minit készen vettem úgy 7-8 éve, bár azóta párszor szétszedtem, bővítettem. Más asztali gépem meg nincsen. Ja, de, még egy G3-as iMac, de az is egyben érkezett. Mondjuk az RPi-ket magam szereltem be a házukba, de asztali gépnek legfeljebb az tekinthető, amelyik egy Smartitouch házba került, az is csak messziről, hunyorogva.
Játékra egy PlayStation 4-et használok, szintén egyben jött. A VT510 és a HP 700/96-os terminál szintén egyben darabok. És persze a laptopom is komplett eszköz.

Asztali gép? Minek? :-D

Ave, Saabi.

Szeretek gépeket összerakni, mostani asztalim én raktam össze 2010-ben, de előtte meg azóta is rendeltem és szereltem össze néhány ismerősnek, szomszédnak gépet. Telepíteni már nem én szoktam általában, max oprendszert. Jómagam 2012 óta notebookot használok, abból már a másodikat, de nyáron volt alkalmam egy munkahelyen nagyon erős asztali géppel dolgozni és azt kell mondjam, a notebook sehol sincs hozzá képest élményben. Szóval a közeljövőben tervezek egy erősebb asztalit venni, első körben VGA nélkül és úgy talán belefér egy utolsó generációs i7 a keretbe.

Persze, hogy én rakom össze, telepítem fel!
Az asztali gép olyan mint a fénykard! Azt minden jedinek magának kell megépítenie!

Ha gépet veszek, akkor én válogatom össze, hogy mely alkatrészek legyenek benne, de a fizikai összeszerelést nem én végzem. Nagyon-nagyon nincs kézügyességem, nem jó engem a hardver közelébe engedni.

A szoftvereket magam telepítem, és általában nagyon idegesít, ha bármi is nem pontosan úgy áll, ahogy szeretném ezek kapcsán. Előtelepített Windows, amire felraktak egy RAM tömörítő csodaszoftvert? Kikapcsolták mindenhol az IPv6 támogatást? Neeem, majd én beállítom, ahogyan szeretném.

Regebben en raktam ossze, mostansag egy Macmini az asztali gep, abban csak bovites/csere tortent.
A NAS hangosabb mint a Macmini...egy nagyobb PC-vel nem tudom mit csinalnek (biztos kikapcsolnam estere).

-----
"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Aki maga rakja össze, annak volt-e már ebből adódóan garanciális problémája?

Úgy értem az a hír járja fórumokon, hogy egyes (magyar) forgalmazók nem nagyon szeretnek garanciálisan cserélni olyan alkatrészt (pl.: alaplapot), amit nem ők üzemeltek be.
---
Science for fun...

Igen, ez sajnos igaz.
Én pont egy alaplappal jártam így. Én raktam össze a gépemet.
3 nap után ment tönkre, tehát nem én rontottam el a szerelést, és nem is cserélték ki, hanem elküldték javítani.
Meg is javították, de az valami förtelem volt. Össze-vissza forrasztgatták vezetékekkel az alját.
Megmondtam nekik, hogy nekem így nem kell. Elsőre nem engedtek, mert szerintük jó ez így is.
Szerintem viszont egy új alaplapnak nem így kell kinéznie. Megemlítettem a fogyasztóvédelmet, hogy esetleg felkeresem őket.
Erre azt mondták, hogy akkor válasszak egy másikat, mert ilyenük nincs, mert típushiba miatt visszavonták a forgalmazását.
De amíg nem fenyegettem őket, addig még véletlenül sem említették a típushibát...

--

nTOMasz
"The hardest thing in this world is to live in it!"

Tapasztalataim szerint nincs ebből gond. Általában csak akkor jön ez elő, ha felmerül annak gyanúja, hogy nem volt szakszerű a beszerelés. Ez leginkább a külsérelmi dolgoknál jön elő, szóval magán személyként érdemes alaposan átnézni átvételkor a vasat ez ügyben, mert távozás után már rajtad marad a cucc. Cégesben ennek sincs olyan nagy jelentősége.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

+1

A garancia a megvett alkatrészekre vonatkozik, hogy hogyan rakja össze a boldog tulajdonos, az az ő dolga. Természetesen a fizikai sérülést azonnal észrevenni az alkatrészeken, és akkor ugrott a gari.

Túl nagy szakértelmet ma már nem igényel egy desktop összerakása, ha jól válogattad össze az alkatrészeket, mert minden egyes csati, elem, legódarabka jól láthatóan jelölt és nem is igen tudsz rosszul összepárosítani összetartozó darabkákat.

A szavazáshoz: én minden egyes ügyfélnek, aki azzal keres, hogy "venni akarunk egy új gépet, szerintem laptopot" elmondom, hogy mi a legnagyobb különbség: ha a kölök ráborítja a málnaszörpöt a laptop billentyűzetére, akkor rosszabb esetben kuka a cucc, jobb esetben csak billentyűzetcsere, amit megúszhat cirka 16-18 ezer forint + futár + szerelési díjból. Ha a desktop billre borítják rá a málnát, akkor meg 1800 forintért vesz hozzá másikat az első teszkóban. Ha nem fontos a hordozhatóság vagy a lakás hasznos teréből elfoglalt légköbméter, akkor a dekstopot szoktam javasolni otthoni felhasználásra.
---
Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Sokat gondolkodom ezen, hogy van-e értelme asztalinak de végül folyton arra gondolok mennyivel egyszerűbb azt javítani, ha valami elromlik benne. Egy laptopon sokkal macerásabb a memóriacsere, tele van integrált részekkel... Nem jutok sosem dűlőre, de a tized akkora fogyasztás miatt sokat vacillálok ezen, hogy érdemes-e feladni a desktop gépezést. Végül is sem az asztalimban sem a laptopomban nem romlott el semmi eddig, pedig évek óta megvannak. Kérdés, hogy tényleg akarok-e esetleg 10+ évre tervezni amikor 5+ évente úgyis sokszor esélyes egy váltás a szoftverek és böngészők növekvő memória és processzorigénye miatt.

Mindkettő mellett erős érveim vannak, és elég nehezen döntök el dolgokat szóval van laptop és desktop is.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A tized akkora attól függ, hogy van az asztali összerakva?
Én eleve nem veszek 45 W TDP-nél nagyobb procikat. Drága, hangos, felesleges. A ma 45 W-os procija pedig agyonveri a tegnap 120 W-osát.

Ezen kívül csak a 3.5" HDD zúg egy asztali gépben, amiből ugyancsak be lehet tenni 2.5"-t, vagy akár SSD-t.

Amúgy egy érdekes számolás: egy laptop akksi 20000 Ft körül szokott lenni.
Ha egy asztali gép 100 W-ot zabál, akkor kb 4000 óra, azaz ~160 nap folyamatos(!) üzem alatt fogyaszt el ennek megfelelő mennyiségű energiát.
Egy mai li-ion akksi kb. 350 töltés-kisütés ciklust visel el, azután látványosan romlik az üzemideje.

Tehát valószínűleg előbb kell a laptopban akksit cserélni, mire visszahozná az árát a kisebb fogyasztás, és nem is egy fogyasztásra optimalizált asztali gépről beszéltünk. Persze lehet a laptopot töltőről használni, de akkor meg miért laptop? :)

Ha asztalinak használod akkor is kell bele akku?
Sok embernél látom natúr hálózati töltőről menni ezeket. Az akku meg becsomagolva bent a hűtő tojástartójában olyan 60-80%-ra töltve.
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

Ez a tökfölösleges kategória. 3 éve használom a laptopomat hálózatra dugva, akkuval bent, alkalmasint lehúzva, ölbe véve, mászkálva vele. E pillanatig kibír simán 3 és fél órát, új korában se bírt 4 óránál sokkal többet. A trükkje a megfelelő vezérlés, ami leállítja a töltést a beállított szintnél. Cserébe bármikor felállhatok, és mehetek akárhova kényelmetlenség nélkül, és ha a porszivó levágja a biztosítékot, akkor se kell aggódnom a renderelés, vagy compile miatt. :)

Persze nem mondtam semmit, ha valaki olcsó (mondjuk) FuSi laptopokat vesz, azok tényleg megmurdelnek, és félórás üzemidőre csökkennek 1 év után.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Értem amit írtál. Én sem félek akkut használni a kereskedőtől vett használt snsv notebookomban. Lassan 3 éve vettem, akkor tudott 3+ órát, ma is tud 2+ órát. Pedig lassan már az snsv sem foglalkozik az X54H-val...
:)
- - - - - - - - - - -
"A fejlesztők és a Jóisten versenyben vannak. Az előbbiek egyre hülyebiztosabb szerkezeteket csinálnak, a Jóisten meg egyre hülyébb embereket. És hát a Jóisten áll nyerésre." By:nalaca001 valahol máshol

1. A 100W egy elég gyengécske asztali géphez elég. Egy jobb videó kártya is eszik annyit.
2. Az összehasonlítás úgy állja meg a helyét, ha az asztali géphez is beszámítod a szünetmentes tápot, vagy a laptophoz sem számítod be az akksit.

Persze lehet a laptopot töltőről használni, de akkor meg miért laptop? :)

Az esetek 95%-ban hálózati áramról használom, 5%-ban cipelem minden felé, és nagyon fontos ez az 5% is, emiatt mindenképp kellene egy laptop.
Miért laptop? Fontossági sorrendben (az én szempontjaim szerint):
1. Kiváltja teljes mértékben az asztali gépet.
2. Könnyen hordozható.
3. Szünetmentes működés, akár hosszú áramkimaradás esetén is, vagy olyan helyen, ahol nincs áramhoz hozzáférésem.
4. Halk működés.
5. Kis helyigény.
6. Olcsó üzemeltetés.

1. Persze, fullon kihajtva. De fullon kihajtva egy laptop sem 10W-ot fogyaszt! Egyébként videokártya szerintem eleve csak indokolt esetben kell ma már. Mivel a gép nagyrészt idle-ben megy, ezért az idle fogyasztás számít igazán. Az meg egy jól összerakott gépnél ritkán van 60 W felett.
Csoda nincsen, mert ugyanolyan gyártástechnológiával készül a desktop és notebook proci is. Ha utóbbi kevesebbet fogyaszt, akkor lassabb is!

Ne érts félre, nekem is van laptopom, mert utazás során jól jön, és szeretem is. De minden olyan helyen (otthon, műhely, munkahely), ahol huzamosabb ideig tartózkodok, van egy asztali gép, és ott azt használom. A szinkronizálást megoldom verziókövetővel.

És azért a desktop monitor/egér/bill munkára sokkal kényelmesebb, mint a laptop kijelzője, billentyűzete, egere. Plusz pl. az asztalihoz való monitort megvettem ha jól emlékszem 10 éve, azóta gyűröm.

Miért lenne jó asztali gép a laptop helyett?
1. Teljesítmény
2. Bővíthetőség
3. Vételár

1. Az i7-es laptop processzor teljesítménye nekem tökéletesen kielégítő és nem játszom a számítógépen, legfeljebb sakkot. Sokáig ez a pont tartott vissza az asztali gép elhagyásától.
2. Itt is az a helyzet, hogy a laptop elérte azt a szintet, hogy az általam szükségesnek véltnél nagyobb tudású részegységeket tudok használni, így a laptop élettartama alatt nem szükséges bővítenem.
3. Mivel számomra szükséges a laptop, ezért ez nekem nem jelent előnyt.

Mivel én napi 8-10 órát aktívan használom, így nekem nagyrészt nem idle-ben megy. Az előző asztali gépem 80W-200W, a laptopom 25W-50W teljesítményű.

És azért a desktop monitor/egér/bill munkára sokkal kényelmesebb, mint a laptop kijelzője, billentyűzete, egere.

Ezért is használok a laptophoz én is ilyeneket, plusz a laptop 17"-os kijelzője mellé egy 24"-os monitort is.

Desktop környezetet NAS célból, valamint tesztelés miatt tartok fent. Eddigi rutin szerint általában brand gépeket vásárolok, sff kiépítésben. Ezeket aztán nagy műgonddal magam szabom belső szerint megfelelőre. (aka gányolás :D)

Lehet, hogy régimódi vagyok, de nekem még ma is az asztali gép a legkényelmesebb.

Az asztali gép összerakása tényleg olyan dolog amit nem bíznék másra ki tudja mit kontárkodik bele, ugyan ez igaz szinte bármilyen elektronikus eszköz javítására laptop, mobil, erősítő stb. A másik amivel én így vagyok az a bicikli, nem szeretem ha más szereli, amúgyis szeretem szerelni, ahogy a gépeket is.

"Nem én építem össze és nem én telepítem a szoftvereket."
Mivel mac-em van és az oprendszer előtelepítve érkezik, ezért ezt jelöltem, de érdekes, hogy én voltam az első, itt mind utáljuk a Mac-et, vagy mi? :D
--
Syrakuza Team
http://www.syrakuza.hu

Az asztali gép, úgy mint az egér vagy billentyű, sosem fog meghalni semmilyen laptop vagy tapis tablet hatására, ez biztos.
Nálam csakis asztali gép, vagy asztaliként használt notebook (rendes billentyűzet, egér, külső monitor, külső hdd) jöhet szóba. Nem vagyok mazochista.
--
The Community ENTerprise Operating System

Ha így definiálod az asztali gépet, akkor nyilván nem fog kihalni :D
Ezen definíció szerint azon mobil telefonok, amikhez lehet ezen külső eszközöket kötni, azok is asztali gépek.
A hagyományos értelmezésnél azok az asztali gépek, amik ezen kiegészítők nélkül nem is használhatók.

3 hónapja váltottam asztali gépre, mert korszerűsíteni elkerülhetetlen volt és árérzékeny volt a manőver - a gépet nem én raktam össze* és ezután sem én fogom szervízelni; a software-t viszont magam telepítettem és tartom karban, abban semmi szükségem segítségre.

*Durván bő 10 éve nem foglalkozom hardware-rel, mindenkinek jobb így. Megadtam, hogy mire van szükségem, kaptam rá ajánlatot, leokéztam, kifizettem, kézbe kaptam kulcsrakészre szerelve.
------------------------
{0} ok boto
boto ?

Nekem szükségem van asztali gépre (annak ellenére, hogy csak fogyasztó vagyok). Előző gépemet még boltban rakattam össze, még talán a Windows-t is ők rakták rá (az se ma volt...), de a jelenlegi gépemet már teljes mértékben itthon raktuk össze a sógorral és telepítettem fel a Linuxot.

--
-- GKPortál Blog
Tégy Jót!®
Legyen neked is Dropbox tárhelyed! :)

Brand gépet veszek (mert olcsó), és beleteszek egy külön vásárolt ssd-t meg sok memóriát (mert az viszont nincs benne).