Mobiltelefonomról teljes mentést ... készítek.

naponta
4% (18 szavazat)
hetente
3% (14 szavazat)
havonta
6% (28 szavazat)
évente
2% (10 szavazat)
frissítések, rendszerpiszkálás előtt
14% (69 szavazat)
rendszertelenül
24% (120 szavazat)
sohasem
44% (222 szavazat)
Egyéb, leírom.
4% (20 szavazat)
Összes szavazat: 501

Hozzászólások

A telefonon lévő képek automatikusan mennek felhőbe, a zenék eleve gépről vannak másolva, így ott már van mentés. A kontaktok, naptár-bejegyzések a Google fiókban vannak tárolva, az alkalmazások beállításai meg annyira nem érdekelnek.
Így teljesen felesleges, hogy még pluszban mentegessek.

+1

Amikor az első androidos telefonomat ellopták, az újra minden visszament felhőből, mint kiderült, egy dolog kivételével: a hangrögzítő alkalmazással felvett dolgok nem voltak sehol eltárolva.

Azóta ha pl. új telefont kezdek használni, akkor lementem a felvett hangokat.
Ez az elmúlt kb. 3 évben kétszer történt, egyszer az előző telefonnak baja lett és a szolgáltató kicserélte, egyszer meg új típus lett helyette.

+1

Fontos doksik a Drive-on, zenékhez Google Play Music, kontakt, naptár, jegyzetek szintén google felhőben.
Fényképek automatikusan feltöltődnek, a 30 napnál régebbiek még törlődnek is.
A felhőben lévő adataimat meg évente 1-2 alakalommal mentem local a gépemre. (Google Takeout)

Rendszertelenult jeloltem. Akkor keszitek full mentest, mielott egy factory resetet kap az eszkoz.

Egyeb, mivel iPhone menti magat a "cloud"-ba minden este amikor wifi-n van es toltore van csatlakoztatva.

Nyilvan itt csak a kepeket + a telepitett programok beallitasait es adatait menti, beleertve a telefonkonyvet sms-t, emailfiokok beallitasait, stb.

Rendszertelenül, de most legalább eszembe jutott. :) A klódtól kiráz a hideg, oda nem mentek semmit. Meg szeretném, hogy más se mentse az én személyes adataimat (név, telefonszám, email cím...) oda, de ez ellen maximum csak morogni tudok. :(

Engem mar hivtak.

De nem az a baj, hanem, hogy mas leszari hozzaallasaval olyan embereket is nyomon tudnak kovetni, akik ezzel nem ertenek egyet (arnyekprofil).

Plusz mostmar bankkartya adatokat, hanglenyomatot, ujjlenyomatot is eltarolnak hozzad.

Paranoia ide, vagy oda, van aki ezzel nem ert egyet, es az ismerosein keresztul kovetik nyomon.

De ugy latom ez eletkor fuggo is, a fiatalabbak fel se tudjak fogni, hogy mi ezzel a baj. Tenyleg nem. Egyszeruen nem ertik.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

+1
Az új generációt így idomítják...nincs éles határ a saját eszköz és a felhő között, ne is törődj vele, gugli mindent elintéz helyetted. Az eszközöd csak másolatot tartalmaz az adataidról és egyelőre ezek egy részéhez hozzá is férhetsz. Azzal meg ne törődj mi lesz ha kihúzzák alólad a szőnyeget, élvezd az előnyöket és szállítsd az adatokat magadról és a környezetedről. És ha ez nem tetszik akkor nehézségeid támadnak.

A személyes mobil eszközök egyre inkább "okosterminálosodnak", azaz csak interfészek a felhőhöz, egyre kevésbé használhatók autonóm módon.
Mindezzel együtt vérprofi rendszerek kaptunk, de kevesen tudják mire használják és még, és nem utolsósorban azt sem, hogy kik. Az erkölcsi alapok inognak a szememben - ne legyen igazam és persze ne moralizáljunk, hogy jövünk mi ahhoz.
Egy biztos: a felhő homályos.

Off:
Arra lennék kíváncsi, hogy más is érezt frusztrációt a mobilalkalmazások használatakor? Pl. Mindenáron a megoszt funkció köszön be, kilépés funkció meg nincs, jóváhagyni se kell semmit, kipipálod (persze véletlenül mert mellényúltál) és az már úgy is van. De Te nem ezt akartad. Az üveglapfogdosás meg kifejezetten sivár foglalatosság, legyen mögötte bármi...
-s-

Tisztában vagyok vele, azonban eme kikötések elég lazák ahhoz, hogy az otthoni felhasználóknak kvázi ingyenes & legális legyen. Ráadásul "nagylelkűen" alig vannak büntetve azok, akik nem fizetnek a szoftverért.

Első körben az alapértelmezett beállítások értékei. Minden szir-szar-szemét gyűjtése alapértelmezetten be van kapcsolva. Persze ez jól le van védve jogilag, hiszen legalább kikapcsolhatóak. A hozzáállás, érted..

A látszat ellenére igyekeztem nem szemellenzősen szemezgetni, szóval az önkéntes szolgáltatások dolgait nem vettem bele és feltételez(t)em hogy ami ki van kapcsolva, az valóban ki van kapcsolva, azaz igyekeztem mindent kihozni az adatvédelmi lehetőségekből és mindent kikapcsolni, amit csak lehet. Tényleg.

Mivel az EULA csak a "A Windows 10 Adatvédelmi Nyilatkozata" és "Microsoft Szolgáltatási Szerződés" dokumentumokkal teljes, ezért a https://www.microsoft.com/en-us/privacystatement/default.aspx oldalról nézegetek.

Security and Safety Features
The BitLocker recovery key for your device is automatically backed up online in your Microsoft OneDrive account.

Még ha nem is kötelező az MS fiók, ez akkor is durva.

Telemetry & Error Reporting
Some diagnostic data is vital to the operation of Windows and cannot be turned off if you use Windows..

Ez gondolom az "alapszintű" adatok jelentését reprezentálja, ugyanis teljes kikapcs nincs. Miért nincs? De ha van, merre?

Web Browsers: Microsoft Edge and Internet Explorer
AutoSearch and Search Suggestions ... In Microsoft Edge, this feature automatically sends this information to Bing even if you have selected another default search provider.

O'really? És mégis miért?

Kicsit off:
Valahol nem hittem nektek, hogy tényleg kikapcsolódtak eme funkciók, úgyhogy elkezdtem közelebbről nézelődni. Edgeben és "egyben :)" kikapcsoltam az "AutoSearch and Search Suggestions", "Page Prediction" és Suggested Sites" lehetőségeket. Cortana és SmartScreen természetesen kikapcsolva. Google lett az alapértelmezett kereső és üres lapot állítottam be kezdőlapnak valamint új fül lapnak is. Majd bezártam az "új generációs" böngészőt és indítottam egy adatforgalom elemzést.

Edge indítása után, 0 interakcióval az első dns query egyenesen a static-spartan-neu-s-msn-com.akamaized.net felé ment, majd újabbak a c és www msn.com félé. Új fül nyitásakor mindig volt egy kis adatforgalom az akamaized felé, sajnos nem tudtam meg mi, mert titkosított. De legalább TLS & Spdy. A c és msn.com a "Show top sites *" fícsőrök miatt kapcsolódik (preload, gondolom).

Következő lépésben _csak gépeltem_ az url sávba egy szót és néhány karakter után egyből megjelent egy dns query a bing.com felé, innentől megint mindent sikerült titkosítani. Ja és ez működik ám privát módban is.

> Minden szir-szar-szemét gyűjtése alapértelmezetten be van kapcsolva.

Ha a telepiteskor feltett kerdesekre gondolsz, amin ujabban a fel internet lovagol - nem, nincs. A telepito felsorolja a default beallitasokat, es rakerdez, hogy ez igy jo-e, vagy at akarod allitani oket. Explicit engedelyt kell adnod arra, hogy ezek mukodjek.

> Még ha nem is kötelező az MS fiók, ez akkor is durva.

Annyira azert nem, mert a recovery key hasznalatahoz fizikailag jelen kell lenni bootolaskor, illetve a Windows eleve akkor mukodik, amikor mar fel van oldva a titkositas - ez nem befolyasol mar semmit

> Kicsit off:

Erre nem tudok erdemben reagalni, mert nem ismerem az adott szolgaltatast. Erdemes lenne egy ugyanilyen tesztet vegezni a dobbi mainstream bongeszovel. Na, majd ha egyszer lesz ra idom. :)

"Annyira azert nem, mert a recovery key hasznalatahoz fizikailag jelen kell lenni bootolaskor, illetve a Windows eleve akkor mukodik, amikor mar fel van oldva a titkositas - ez nem befolyasol mar semmit"

De. A biztonsag ugyanis nem arrol szol, hogy csinaljunk valami biztonsagosnak latszot majd hagjuk meg hatulrol, hanem arrol, hogy valami _tenyleg_ biztonsagos, es _esetleg_ en donthetek arrol, hogy hova akarom menteni a kulcsomat, a jelszavamat, vagy barmely mas erzekenynek minosulo adatomat. A biztonsag ugyanis - most mondok egy meglepot - a bizalomrol szol. Abban a cegben, ami a hatam mogott meghagja a biztonsagot hatulrol, raadasul a tudtom es beleegyezesem nelkul - nos, abban a cegben keves a bizalmam.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

De ugy latom ez eletkor fuggo is, a fiatalabbak fel se tudjak fogni, hogy mi ezzel a baj. Tenyleg nem. Egyszeruen nem ertik.

Az hagyján, de sokszor IT-hez értők is nyomják a full kretént a témában, pedig nekik legalább át kéne látniuk a lehetőségeket. Ugyan egy kissé "borús" beszólás lesz, de néha az az érzésem, hogy erre a civilizációra is ráférne egy reboot. :)

Naponta. Üzenetek, híváslista egy app segítségével folyamatosan megy google calendarba, (onnan vissza is állítható) a többi dropbox, drive, és google account, plusz félévente, vagy frissités/romcsere esetén gépre teljes mentés (amelyik hamarabb következik be).

Android, Titanium Backup: nagyjabol hetente lementem a telefonra az elozo 3 hetben valtozott alkalmazasokat (es beallitasaikat, ez volna ugyebar a lenyeg); nagyjabol hetente-kethetente felszinkronizalom a mentest a google drive-ra (ami lementodik PC-re kesobb, de ez mar tenyleg sokadlagos).

Hasonlo ritmusra mentem a szinten androidos tabletem.

Arra mar volt szukseg, hogy egy alkalmazas beallitasait visszahozzam; szerencsere a felhos mentes meg nem kellett.

Jah, barki elolvashatja az adataim: nincs benne olyan titok, amit ne lathatnanak; a leveleim es naptaram eleve google, igy aztan ...

Zenek eleve PC-rol jonnek; osszes ebook (parszaz darab) es tarsasjatek-kozeli info (bo 3 Gb) dropbox-ban (igy ezek PC-n, telefonon es tablet-en is megvannak). Mivel a dropbox szinkron nalam offline android-on (Dropsync Pro app, de nincs automatikus szinkron), ezert ezeket nehez eltunteni alolam.

Semmi olyant nem tarolok a telefonon amit sajnalnek ha a telefon tonkremenne, elveszitenem vagy ellopnak.
--
FeZo

3-6 havonta

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Windows Phone-om van, képek, videók automatikusan mennek a OneDrive-ba, zene Xbox Musicból van, contactok MS fiókban, az alkalmazásokat, üzeneteket is menti a felhőbe, tehát egy esetleges eszközhiba, eltűnés esetén az új eszközre ugyanúgy vissza tudok költözni, mintha az előző lenne.
Az egyetlen hiba, hogy nem minden szoftverkészítő csinálja meg, hogy az alkalmazása beállításairól készíthető legyen mentés, így pl az Angry Birds-ben elért pontok mennek a levesbe.

Gondololom, ennek igazából csak az okostelefonokra van értelme, nem a mobiltelefonokra.

Amíg butatelefonom volt (SE W800/K300/G502) addig többet mentettem mint amióta okostelefonom van. Kb ugyanarra használtam, mint amire most. FTP, mail, csengőhangszerkesztés, minimal office, játék/zene/film, internet...
Mióta a játékok/alkalmazások felhőbe mentenek, (vagy import/export lehetőség van az sd kártyára) azóta nincs szükség erre az esetemben. De akkoriban rendszeresen mentettem FAR Manager+SEFP pluginnal, vagy a SE gyári megoldásával...
Az akkori használati viszonyokról annyit, hogy havi 7giga mobilnet kevés volt a telefonos szórakozásaimra... :)
- - - - - - - - - - - -
A buszállomás az a hely, ahol a buszok állnak, a taxiállomás az a hely ahol a taxik állnak, az íróasztalomon viszont van egy munkaállomás....
300hsz feletti topicot nem olvasok.

Találó az idézőjelezés a telefonszámoknál, mert egy telefonon pont azok szoktak a legfontosabbak lenni.
De azért volt egy rövidke időszak az okostelefonok előtt, amikor egy butatelefonon volt naptár, MMS, ilyen-olyan alkalmazások és azoknak tán még adatai is.
Illetve a Symbianos Nokiákat ma nem tekintenénk okostelefonnak, de azokon már aztán főleg sokféle mentenivaló akadt.
De egy mai kínai butatelefon is tud fotózni, videózni, hangfelvételt készíteni (mikrofonról, rádióból és telefonbeszélgetésről is), vagy akár böngészővel netről tartalmat menteni.

Mybackup Pro-val havonta egyszer. Felhőbe nem mentek semmit sehova.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

amikor wi-fi közelében vagyok a lumia automatikusan synkel felhőbe :)

A teljes mentés nálam a nandroid backupot jelenti. Az adatok hetente titanium backuppal vannak mentve, a tel. beállítások a miui backuppal. Ez utóbbi képes rá, hogy a témákat,ikon elrendezéseket, app csoportokat is mentse. Kézzel szoktam futtatni nagyobb rendrakás előtt.
--
TH

feltetelezem ez csak a telefonon kepzodott adatokra lenyeges, mert a tobbi adat megvan mashol is. owncloud szerveren vannak a nevjegyek es naptarbejegyzesek, ezeket a davdroid app szinkronizalja 2 iranyban, kepeket es videokat az owncloud app egybol feltolti. tobbi adatot nem tartom fontosnak. az owncloud szerveren levo adatokat naponta mentem. (thunderbird/lightning szinten latja a naptar adatokat)

Btw valaki tud Androidra alternativ telefonkonyvet ajanlani?

Elvarasok:
- nevre lehessen kattintani,
aminek aztan a telefonszamat beteszi a normal hivo alkalmazasba, amirol tenylegesen telefonalok
- telefonkonyvet sajat magan belul tarolja
- telefonkonyvet tud szinkronizalni, vagy fel tudja tolteni sajat szerverre,
ki lehessen exportalni egy .zip-be, amiben .vcard-ok vannak.

Cel:
Normal telefonkonyvben ne legyen semmi.
Egy huszarvagassal meg van oldva az osszes kivancsi app adatehsege.

Egyelore 5let szinten merult fel bennem, de ha lenne ilyen,
akkor futnek vele egy kort.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Fura, hogy a toll + kockás füzet kombót nem hozta még fel senki.

Ha a pc klienssel kezelem, akkor automatikusan keletkezik egy adatbázis. Ki lehet olvasni és előállitani az adatokat.

ha pedig nincs mentés és gond van bosszankodom, és megfogadom, hogy máskor mindig mentek.

naponta automatikus inkrementalis rsync backup, de nem teljes, csak ami meg van adva es fontos: kepek, sms-ek, stb.

Minden nap automatikusan rsyncel mindent a gepemre. Rootolt, ugyhogy azt is update-eli, ami egyebkent nem menne a normal backup programokkal (Angry Birds pontszamokat is).
Visszaallitani viszont csak nehezkesen tudnam, mert amit telefonrol torlok (szandekosan) meghagyom a gepemen, es mar tul nagy ahhoz a backup, hogy raferjen a telefonomra.
Gondoltam mar ra, hogy letrehozok a jelenlegivel parhuzamosan egy masik mentest is, ami konnyen visszaallithato, mindig a telefon tartalmaval egyezik.

Egy script a megvaltozott appokat is backupolja kulon idobelyeggel, ugyhogy ha az egyik update valamiert nem tetszik (regresszio vagy bug miatt), vissza tudom tenni a korabbi apk-t.

--
The Bible is the longest set of Terms & Conditions ever.
So many people agree with it without knowing why.

En szeretnek, de nem nagyon lehet rootolas nelkul. Eleg sok GoogleAuthentikatoros helyre vagyok beregelve, jo lenne valahogy neha kiexportalni az adatait, de maga az app nem ad erre lehetoseget, az atlagos mentoprogik meg nem nagyon tudjak menteni.
--
Blog | @hron84
Üzemeltető macik

Én nem szoktam.Mivel Google fiokkal van szinkronizálva így az adatok nagy része megmarad(képek,zenék...).Telefonváltáskor meg minden a MicroSD-re kerül és megmaradnak az adatok.
---------------------------------------------------
"Az informatika a problémamegoldásnál kezdödik."
---------------------------------------------------