Szokott-e derék vagy hátfájásod lenni?

Címkék

Ülőmunkát végzek, soha nem volt.
13% (75 szavazat)
Ülőmunkát végzek, ritkán van.
46% (268 szavazat)
Ülőmunkát végzek, gyakran van.
22% (127 szavazat)
Ülőmunkát végzek, folyamatosan van.
6% (33 szavazat)
Nem ülőmunkát végzek, soha nem volt.
0% (2 szavazat)
Nem ülőmunkát végzek, ritkán van.
4% (24 szavazat)
Nem ülőmunkát végzek, gyakran van.
2% (10 szavazat)
Nem ülőmunkát végzek, folyamatosan van.
0% (1 szavazat)
Egyéb, leírom.
4% (22 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
4% (23 szavazat)
Összes szavazat: 585

Hozzászólások

Azt szokták mondani, hogy aki ülőmunkát végez, annak mindenkinek van, csak még nem biztos, hogy előjött. Csak idő kérdése.. :)

--
trey @ gépház

Szerencsére ritkán fáj a derekam. Főleg ülőmunkát végzek.
Viszont azt figyeltem meg, ha rendszeresen járok edzőterembe, (főleg kardozni szoktam) akkor szinte sohasem fáj.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Mindegy. Olyan ami az állóképességet kicsit karbantartja! Különben meg főleg elliptikus tréner, meg szobakerékpár, meg egy olyan szerkezet mint a kerékpár csak kézzel kell hajtanai. Ennek mindig elfelejtem a nevét. Néha evezőgép és egy kicsi futószalag. Ez utóbbit csak miután a többin bemelegítettem, mert nem bírja a térdem meg a csípőm.
Na, most teljesen kiadtam magam, remélem a kíváncsiságodat is sikerült kielégíteni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Heti 4x1-et járok lassan 3 éve, ebből 4x30 perc futás, 4x30 perc egyéb erősítés. És bizony néha fáj a derekam. Főleg ha autózok hosszabb távon. Érdekes, hogy ha nem én vezetek, akkor gyakrabban.

A napi 8-10 óra ülés egyértelműen rossz dolog. Főleg, hanem ergonomikus székkel, rossz üléstartással párosul. A rendszeres mozgás önmagában nem biztos, hogy elég.

--
trey @ gépház

Egyéb, leírom:
- Régen sokat fájt a hátam. (Még Tini koromban) Eljártam tornázni és megszűnt.

- A sportot egyébként tudom ajánlani mindenkinek. Én azt figyeltem meg, hogy a sport nagyon jó ellenszer az izommerevség ellen, ami a hátfájás okozója is lehet. (Van bemelegítés, kemény edzés, majd lazítás)

Mondjuk ez most pont ilyen bort iszom vizet prédikálok szöveg részemről, mert jelenleg nem sportolok. :D De tervezem fojtatni. :)

Nem azt mondtam, hogy permanens módon áttértem az építőiparra, csak hogy viccből belekóstoltam. :-) Egyébként én is tartottam tőle, hogy árthat, de azt kell mondjam, hogy még az ilyen típusú fizikai munka is ésszel csinálva teljesen jó. Határozottan jobban érzem magam tőle.

---
Science for fun...

±1 Ülőmunkát végzek, de jellemzően foci közben (innen a -1) szoktam túlfeszíteni magamat, felváltva derék- és ágyékfájásokkal jutalmazva magamat. Azt persze nem tudom, hogy ha nem fociznék, akkor nem-e lennének egyéb bajaim helyette már most, vagy X év múlva (innen a +1). Szubjektív megfigyelésem szerint a derékfájás bekövetkeztének valószínűsége erőteljesen korrelál azzal, hogy mennyire teszem ki hidegnek. Autóban több éve rászoktam már egy jó derékpárnára, nem is nagyon tudnék elképzelni hosszabb utat nélküle.

Sokat vagyok gép elött, it átka.

Viszont heti 3 gyurma, meg ami bicaj belefér, bár ilyen fosch időben a szobában görgőzök fél órákat. Derekam csak akkor fáj, ha brutál súlyokkal guggolok, meg felhúzok (140-150+kg-okról van szó). Amúgy magától nem. :)

én 10 évig csináltam elég komolyan (heti 6 nap). mindazonáltal az első komoly esetem ezzel kb. egyidőben volt, a vége felé - nyilván hasonló komolyabb guggolással egybekötve. bemelegítés - okés tartás - súlyemelő öv szart se ért.

--
Vége a dalnak, háború lesz...
Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerintem ez nem csak ülő munkára igaz, álló munkánál is ugyanúgy kijön. Ugyanez igaz a visszérre is. Sőt, ha egész nap ágyban vagy, attól is fájhat. Kell némi mozgást, edzést beiktatni, az sokat segít, és semmi esetre sem gyógyszert, vagy ortopéd fűzőt...

Huszonéves koromban: Kb. 50/50%-ban ülőmunkát,illetve állómunkát (inkább mozgó) végeztem, és nem fájt a derekam vagy a hátam.
Most: Kb. 80/20 a megoszlás, az ülőmunka „javára”. 2-3 havonta szokott fájni a hátam. Ez valahol a ritkán és a soha között van. A fontosabb kérdés az, hogy ez az ülőmunka arányának növekedése miatt van, vagy az azóta eltelt kb. 30 év miatt?

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

Ulo munkat vegzek, sosem tokeletes a derekam, de ugy igazan fajni ritkan szokott (evente 1-2-3 alkalom 1-3 hetig). Viszont meg egeszen fiatal koromban kezdodott - bar a suliban akkor is ultem, de szerintem nem attol van.

Az utobbi idoben azt tapasztalatam, ha veszek be fajdalomcsillapitot es inkabb normalisan mozgok, nem pihentetem kifejezetten (fekves), akkor hamarabb javul.

/sza2

22 eve egy mersekelten sikerult lumbalas ota faj a derekam folyamatosan, de neha kevesbe.
5 eve volt egy autobalesetem, eltort alattam az ules, bennem meg egy csigolya.
4 eve ujabb autobaleset, akkor ujra megreccsent
~1 eve volt egy motorbalesetem, 3 nap utan mar jarokepes voltam.

Mindig sor vegen alltam, es mindig hatulrol kaptak tele, fek nelkul.

Ulomunkat vegzek, szerintem attol szokott fajni a hatam. :)

Amikor kezdtem az új munkahelyemen rengeteget fájt. Aztán úgy néz ki hozzászokott a székhez a hátam, mert már kb a nyár óta nem volt ülés miatti hátfájásom.

-------------
DevMeme, fejlesztői pillanatok...

Gyakran van, de ezen a divatosan teltségem csak ront.

Néha előjön :-(. Most pont elevenembe vágott a kérdés, mert szenvedtem az utóbbi napokban. Ma már jobb. Csak akkor jön elő, ha nagyon nem figyelek. Több ponton is támadom a problémát:

  • speciális hát erősítő gyakorlat hetente egyszer
  • sétáló munkaállomás használata napi 1-2 órát
  • maximum 45 perc ülés egyszerre

Sajnos ha ihletetten dolgozom, akkor képes vagyok mindenről elfelejtkezni, még a fájdalmat sem érzem meg, és ülök úgy tovább.

A járógépes munkaállomásomról küldve.

Q: Szokott-e derék vagy hátfájásod lenni?

a, Igen, láttam Conchitát a tv-ben
b, Bombera Kriszta menjen szülni
c, Kuruc infót szoktam olvasgatni
d, Az előbb kommenteltem a 444.hu-n

Jól van.

No rainbow, no sugar

Erdekes modon elvileg a dereka kene, hogy az embernek fajjon, de nekem a hatam felso resze, vallam kornyeken faj. Meghozza nagyon fajt, szal vettem egy allvanyt, ugyhogy alakul. Van mas is akinek a hata felso resze faj?

A derekam nekem sem szokott fájni, bár időnként a vállam igen. Ez nálam gyerekkorom óta fennáll, bár eddig nem volt annyira zavaró, hogy foglalkozzak vele. Azt vettem észre, hogy a stresszes napjaimon sokkal gyakoribb és intenzívebb ez az érzés. Talán van valamiféle összefüggés. El kell kezdenem sportosabb életet élni :)

Ez nekem is megvolt évekig, majd rájöttem hogy ha párnát változtatok, változik a gyakorisága és a mértéke. Sok "anatómiai" párnát kipróbáltam, végül a tönkölybúzával (nem pelyva) lazán töltött jött be, azóta (5+ év) abszolút elmúlt.
Ja és még egy. Ne lógass nehezet a kezedben sokáig, főleg ne féloldalasan. Ha sima notebook táskád van cseréld hátizsákra.

Ülő és nem ülő munkát végzek vegyesen, de élsportolói koromból örököltem egy gerincsérvet. Nem túl vészes: 2 hetente masszőr + földönalvás...

Rajtam segített a hátpárna. Főleg autóban, de a melóhelyen is használom. Előtte volt, hogy 3 napig csak a földön bírtam feküdni, olyan idegbecsípődéseim voltak.

Minden hátfájós embernek tudom javasolni a meditációs hátmasszázst. A lényege, hogy hanyatt fekve, meditáció közben az ember képzeletben saját magának masszírozza meg a hátát. Elég időigényes, mert egy alapos masszírozás 1 óráig is tarthat (legalábbis nekem), ráadásul nehéz olyan 1 órás időszakot találni, hogy ne aludjak el. Viszont egy jól sikerült "masszírozás" után napokig sokkal jobban érzem magam. Jól sikerült "masszírozás" alatt szabályosan kattognak a csigolyáim, miközben az izmokat ellazítom.
Szerintem bármilyen meditációs technikával működik, hiszen nincs nagy különbség közöttük.

Mostansa'g az u:le'st ma'r a cigize'ssel egy szinten szokta'k emlegetni hasznossa'gban. Ez vsz tu'lza's, de sztem nagyon keve's ember tartja be me'g azt is, hogy o'ra'nke'nt egy nyu'jto'za'sra keljen fel, azt meg hogy olyan sze'ken u:ljo"n ami 'nem stabil', az egyensu'ly fentarta'sa'hoz ige'nybe veszi kisse' a gerinc ko:ru:li izmokat (nagy gumilabda vagy 'ru'go's sza'ru ba'rsze'k') azt meg me'g ennyien sem ... a'llo'-magassa'gu asztalt meg me'g ennyien sem ... Szeretne'm ha megca'folna'tok ...

Ülőmunkát végzek, ritkán van, de nem attól.

félig ülő, félig mászkálós munkát végzek. amióta földön (matracon) alszom, azóta nagyon ritkán fáj a hátam. pedig már keveset sportolok mostanában.

Legfeljebb akkor lehet, ha hanyagolom a jógát.

1-2 évente 1 alkalommal fáj, ülő munkát végzem, igyekszem mellette mozogni...

Reggel ugy ebredek, hogy faj a derekam, aztan napkozben elmulik. Probaltam mar tobbfele matracot, parnat de semmi sem hasznalt.

--
FeZo

Azt hiszem, rengeteg múlik az ülésen, testhelyzeten.
Napi 8-10 óra ülőmunka: semmi hát/derék fájás.
Havonta egyszer 3-4 óra autóvezetés: ordítva szállok ki.

Ami gyakoribb és rendszeres, az nálam inkább a váll-fájás. Bár mióta van egy mászópanel az ajtó fölött, és rendszeresen lógok (nem a melóból, hanem a fogásokról), azóta jobb a helyzet. Egyébként a lógás a hátat is jól pihenteti, szerintem hátfájósaknak is jót tehet.

Na, velem a gyógytornász a következő gyakorlatokat csináltattam, tessék, használjátok egészséggel:

1. alkalom

Kobra - 10x10x
Lógás - 3x, kb. 20 másodperc
hason fekvés labdán, homorítás vízszintesig, arc lefele néz
négykézláb, egyik kéz előre nyújtása, tenyérrel előre
négykézláb, ellentétes oldali kéz-láb emelése előre (ugyanez hason is)
négykézláb, ellentétes oldali kéz-láb emelése, mindkettőt oldalra kivivés, majd visszazárás

2. alkalom

Hason fekvés, nyújtózkodás egyik kézzel, másik kézzel, mindkét kézzel. Arc előre néz.
Kobra
Lógás
Seiza ülés, alkartámasz, előre hullám, a fej indít, a végén a fejet megemeljük, majd vissza, ez volt kb. 10x
Négykézláb, egyik kéz oldalra, másik láb oldalra, a csípő vízszintes marad, tehát a lábat csak kicsit, kb. 30 fokban szabad mozdítani
Labdán hason fekvés, egyik kéz kinyújt, másik kéz előrenyújt, mindkét kéz előrenyújt

3. alkalom

Lógás a bordásfalon
Hasonfekvés, fenék feszít, egy kéz emel, másik kéz emel, mindkét kéz emel
Hasonfekvés, kezek fent, karok mellkashoz húz úgy, hogy a könyök a levegőben van, majd előrenyújt
Ugyanez labdán
Plank
Plank úgy hogy a feneket feltoljuk (30mp-1 percig tartás)
Plank úgy, hogy feneket feltoljuk, és egyik lábat megemeljük

Nyújtások:

- Háton fekszik, két térd össze, kezek oldalt, nyújtva, tenyér a földön. Lábakat összezárva oldalra döntjük, úgy, hogy a földet érintjük, majd a másik oldalra is
- Háton fekvés, test megemel, test oldalra shiftel, lerak, majd vissza. Nincs csavarodás a gerincben

1, Csigolyák távolítása, nagyon jó gyakorlat

Háton fekvés, kezek a fülek mellett nyújtva, térd felhúzva. Toljuk a kezünket felfele, miközben
a csípőnket lent tartjuk. 2x 1 perc

2, Hullámzás

Sarkakon ülés (japán ülés) tenyerek a földön, előredőlve, kényelmesen. Előre toljuk a testünket
a kezeinkre, majd a végén csinálunk egy kobrát, és visszamegyünk.

3, Kobra

Kinyomod magad úgy, mintha a talajt tolnád el, majd fent kifújod a levegőt. (10x-10x)

4, Hasizom

Háton fekszel, lábak a levegőben, térd 90 fokban behajlítva, alsó lábszár párhuzamos a földdel. Valami nehezet ráraksz, pl. egy könyvet, vagy egy kardot. Hasprés, lassan, csak a hasizom
dolgozik, 2x 20

5, Hátizom

Hason fekszel, kezek előre nyújtva, arc lefele néz, nyak nyújtva. Megfeszíted a feneked, majd
felemeled az egyik kezet, majd a másikat, majd mindkettőt. Aztán lehet olyat, hogy mindkét kéz
a levegőben, és ehhez képest emeled az egyiket vagy a másikat. Aztán lehet olyat, hogy bal kéz, és jobb láb emel, majd jobb kéz és bal láb

6, Négykézláb állás

Négykézláb állsz, 90 fok minden.

a, Megemeled a bal kezed, és a jobb lábad. Tartod, majd vissza.
b, Ugyanez jobb kézzel, és bal lábbal is.
c, Megemeled a bel kezed és a jobb lábal, a bal kézzel egy negyedívet leírsz balra, míg a jobb lábaddal egy negyedívet jobbra. Ismétles 10x-10x. Fontos, hogy a csípő végig vízszintes maradjon

7, Plank

a, Szokásos plank gyakorlat, alkartámasz, lábak összezárva, tartod magad.
b, Feneket feltolod, ugyanúgy plank
c, Feneket feltol és egyik lábat is megemel

Másoknak is hasznos lehet a módszer, ezért leírom, hogyan sikerült ágyéki gerincsérvből három év alatt az átlag fölé javítanom az állapotomat. Sokat kísérleteztem és próbálkoztam gyógytornákkal, különféle edzéstípusokkal. Itt csak a három "nyertes" módszert foglalom össze, mert egymást kiegészítve nagyon hatékonyak.

Egy extra súllyal nehezített, 11*10 ismétléses, szettenként váltogatott felülés / GHR edzéssel okoztam magamnak az ágyéki gerincsérvet három éve (nagyobb volt az akarás, mint a kondíció és a felkészültség). A sérülést követő tíz hónap durván fájdalmas volt, és utána is minden terhelésnél fájt egy adott ponton a hátam.

22 hónapja elkezdtem rendszeresen a "nyárson forgató" törzsizomzat edzést csinálni, és az jelentős javulást okozott:
https://www.youtube.com/watch?v=oOvo2PDmL0E

Múlt év végére akkora javulást értem el, hogy elkezdtem a "Berec" gerincnyújtást és a Pendlay-féle vízszintes törzses evezést is rendszeresen végezni. Előbbitől a gerincem mozgástartománya javult tovább, utóbbitól pedig a teljes gerinctartó- és hátizomzatom erősödött fel jelentősen:
https://www.youtube.com/watch?v=yMnamNJZMBk
https://www.youtube.com/watch?v=ZlRrIsoDpKg

Javaslom a minden másnap elvégzett "Berec" nyújtással való kezdést, majd két hónap elteltével hetente legalább kétszer a "nyárson forgatást" is beiktatni 10-15 mp-es fázisokkal ("Superman"/oldalsó plank/felülés vagy hasprés/másik oldali plank/elülső plank), a fázisok között 25-30 mp-es pihenőkkel. Legalább három hónap elteltével, ha már sikerül azt minden másnap egymás után kétszer, mind az öt fázisában egyenként legalább 40 mp-ig végrehajtani, a fázisok között legfeljebb 15 mp-es pihenőkkel, akkor jöhet a Pendlay-féle vízszintes törzses evezés is. Ezt eleinte javaslom a testsúly kb. 40%-ával végrehajtani, konditól függően 3-2-1 vagy 3*3 ismétléssel kezdve -- nagyon fontos, hogy már korán beidegződjön a precíz végrehajtása, emiatt javaslok ilyen kis szetteket az induláshoz. Én úgy tapasztaltam, hogy haladóként is elégséges a saját testsúllyal megegyező terheléssel végezni, de aki csak karban kívánja tartani magát az ülőmunka mellett, az legfeljebb kb. a testsúlya 65-75 %-ig pakolja fel a rudat.

Emésztőrendszeri betegségekről is kéne egy topic. :|

Nem "csak" ülőmunkát végzek, (és mégis) folyamatosan van.
Ahogy azt "trey" az elején említette leginkább azzal értek egyet. Szerintem a legtöbb esetben korral is jár, még akkor is, ha rendszeresen sportolsz.

Ülőmunkát végzek, régen volt, már évek óta nincs.

Régebben fájt (jó régen).
Ha valakinek csak annyi mozgás kellene, hogy ne fájjon, akkor kevés kocogás is elég, de még a napi 15 perces torna is képes elmulasztani (klasszikus tesiórás csípőkörzés, törzshajlítás/fordítás, fekvőtámasz).
Ami a legtutibb az a Fegyencből a híd és a lábemelés.

Ulestol ritkan faj a hatam/derekam, de a sok allastol, jarastol hamar megfajdul.
Uleshez mar hzzaszoktam. :)

Ülőmunkát végzek, kicsi van, de leginkább a gyerekcipeléstől. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

Ülő és álló munkát is végzek. Van egy bal oldali kiszakadt porckorongsérvem ami által fáj a derekam és a hátam. Gyógyszerekkel és rengeteg mozgással korrigálható.
---
Bill Gates a sátán, a Microsoft pedig az apokalipszis egyik lovasa...
Amíg a test renyhe, az elme dolgozik...

Egy par eve mellekallasban butort szallitok, eddig semmi gond nem volt, az utobbi fel evben jott elo a hat es sarokfajas. Sajnos nem tul surun, de massziroztatom, ez atmenetileg segit. A fajdalom miatt le kellett mondanom a hosszutavfutasrol es az okolvivo edzesekrol. Azt hiszem, ideje lesz abbahagynom ezt a fajta hobbimat. :)

Ülő munka, normális székkel és időnként 5-10 perces séta-mozgás-torna-nyújtás, és nincs gond. Persze az is kell hozzá, hogy a padló - szék ülőlap - asztal - monitor távolságok megfelelőek legyenek.

90%-ban ülő munka... ezzel szemben áll heti 2 karate edzés + havonta 1 yumeiho masszázs... mi az a derékfájás? :)

Nekem a kettlebell segített. Naponta 10-15 perc reggel (munkanapokon este is) otthon egy 8 kilós golyóval, 3 hét alatt totál rendbetett.