Szerintem egy szabad szoftver dokumentációjában (README, man oldal stb.) .... a "felnőtt" szavak, utalások.

Címkék

elfogadhatók
37% (172 szavazat)
elfogadhatatlanok
58% (267 szavazat)
Egyéb, leírom.
5% (24 szavazat)
Összes szavazat: 463

Hozzászólások

A szavazás apropója egy, az openbsd-misc listán éppen folyó vita. J. Lewis Muir észrevette, hogy az OpenBSD spamd(8)-jének man oldalán van némi "felnőtt" tartalom. Ez alatt olyan e-mail címeket kell érteni, amikben például a

bigbutts () bofh.ucs.ualberta . ca
beardedclams () humpingforjesus . com

utalások vannak.

Az észrevételt tevő patchet készített, amely kicserélné a szerinte nem helyénvaló szavakat megfelelőbbekre. Kérdés, hogy a patchet elfogadja-e az OpenBSD projekt. Természetesen a felvetés megosztja a közösséget. Vannak támogatók és ellenzők is...

--
trey @ gépház

Érdekes kérdés. Nehéz volt elképzelni a szituációt, de azt hiszem, ha egyáltalán megtalálnám, akkor átírnám valami kifejezőbbre (már ha nem egy lovászati szoftver urológiai moduljáról van szó), aztán haladnék tovább. Nem gondolkodnék a mögöttes tartalmon.

Szerk.: Egyébként a szignódban miért pont az van, ami?

---
Science for fun...

Ha átmenetileg írok valamit, vagy csak ki akarok próbálni egy ötletet, akkor a sor,bor,palinka, (ahol a sor sör akar lenni ugye..) változó nevek után a pina jön :D

(remélem, hogy production kódba aztán ez sehol se került be... :D)

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Annyira, mint amennyire megérdemelné a változó elnevezője, hogy análisan intrúdáljanak neki egyet, amiért nem képes értelmes, beszédes változónevet adni.

Persze, ha egy ló osztályban szerepel, mint mező, még akár indokolt is lehet, leszámítva, hogy kissé nehezen generalizálható osztály lesz a vége. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Egy dokumentáció legyen pontos, lényegretörő. Káromkodni akkor kell, ha valami nem műxik, vagy nem úgy műxik, ahogy dokumentálva van.

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba

Nem kellene képmutatónak lenni, a programozó először a káromkodás nyelvét tanulja meg :)

Nem is arról van szó, de a dokumentációban azért illene tartózkodni a f**k,s**t és hasonlóaktól, akkor is ha fejlesztés közben egész nap ez megy szóban. :) A projekt komolyságát is jelzi az összeszedett és normális dokumentáció, amit később ki tudja milyen állás/pozicíó betöltésekor fognak megnézni.

+1

esetleg annyi fer(ne) bele nalam, ha valami nem ugyes adottsag (pl. IE :-)) kezelesenel a forraskod kommentjebe bekerul, hogy az adott workaround azert kellett, hogy a cucc ezzel a szarral is egyutt tudjon mukodni.

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Egyebet írtam, mert elvi értelemben elfogadhatatlannak tartom, gyakorlatilag viszont egyáltalán nem zavar, sőt jót szórakozom, ha bárhol is ilyesmit találok :-).

Én más irányú kreativitást várok el egy fejlesztőtől. Tehát elfogadhatatlan.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Réthy László íroi álnéven adta ki verseit és nem mint az MTA tagja, vagy a Révai lexikon szerkesztője. (http://hu.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9thy_L%C3%A1szl%C3%B3)
Tehát ha a doksi írója csillapíthatatlan vágyat érez ilyen témájú szövegek kiadására, azt tegye máshol. Nem ?

Azért azt tegyük már hozzá, hogy - ha jól értem - ő éppen azt dokumentálta (példákkal), hogy mi mindent lehet kiszűrni a kérdéses szoftverrel. Ennek megfelelően ezen felháborodni olyan, mintha valakit az zavarna, hogy az orvosin tanítják a közösülés komplett élettanát.

---
Science for fun...

Sziasztok,
Bár később olvastam a kiváltó okot, mint szavaztam volna, de ennek ellenére azt mondom, belefér. Szerintem, ha ezek ellenére igényes dokumentációt ír, nem okozhat problémát. Ha ezzel együtt is igénytelen marad, az nem ezen a pár kifejezésen múlik...
Nem azt mondom, hogy káromkodjon, mert az tényleg eléggé alpári, de egy-egy ilyen poén még elférhet ( Ugyanúgy mint magyar nyelvű doksikban az Elek névvel való élcelődés is elfogadott, nem hinném, hogy ez okozza a gondot. Gondolok itt a Teszt Elek példa névre...)
A humor néha hasznos tud lenni (kis apró motivációs löket a száraz doksit tovább olvasni, vagy rávilágítani épp egy ok-okozatra), még akkor is, ha kicsit alpári. A gond abból jön, ha ezt valahol túlzásba viszik szerintem...
Üdv,
LuiseX

Nem csak. A forráskódot a fejlesztők olvassák, a dokumentációt a felhasználók. Persze mivel a forrás nyílt, ezért azt is elolvashatja bárki, de általában a felhasználók nem olvassák a forrást. Ezért a fejlesztőgárda általános hozzáállásán múlik, hogy mit fogad el és mit nem. A linux kernel pedig pont az a project, ahol a fejlesztőgárdát az ilyesmi nem igazán zavarja, lásd még forráskommentekben, levlistán előforduló káromkodások.

"Cegnek ego, ha kiderul, nyilvanos bocsanatkeressel vegzodik az ugy."

Végül ez történt, mivel a kernelbe fejlesztő Microsoft alkalmazottak reprezentálják a céget. De általában az ilyen külső projectbe fejlesztő alkalmazottak szabad kezet kapnak, szóval ebből nem kell messzemenő következtetéseket levonni a cégre nézve.

Ha nem lenne ego, akkor nem kertek volna bocsanatot. Szerintem.

Szerintem ha dokumentacioban vagy a forraskodban felnott szavakat es/vagy utalasokat irsz, abbol semmilyen elonyod nem szarmazhat, legfeljebb hatranyod. Innentol kezdve, a frusztraciodat el lehet mondani a kolegaknak kave/cigi/akarmi-szunet kozben, esetleg karomkodhatsz nagyot a gep elott, s a kodot/dok-ot tartsd tisztan. Nem tudhatod, hogy fonokod is poenosnak fogja talalni, s a projekt menedzserek is lecserelodhetnek, es lehet, hogy a kovetkezo mar nem talalja viccesnek.

Ha mindenaron poenkodni akarsz komentekben, meg lehet ezt oldani korhatar nelkul is. Szerintem az mar elfogadhato.

Nyilván egy cégnél, ahol valószínűleg úgy is van policy arra, hogy mit lehet és mit nem (vagy ha nincs, akkor is van valamilyen informálisan létező etikett), ilyet nem csinál az ember. De itt közösségi fejlesztésről van szó, egy nem igazán szabályzott közösségben, amin belül az ilyesmi szerintem elfogadható. Az egész bocsánatkérésre már csak azért került sor, mert felkapta a hírt a média, és egyből összekötötték a fejlesztőket és a kódjukat a Microsofttal, ami viszont már nem engedhet meg ilyesmit magának a cégen belül.

Elfogadhato, csak ego. A dokumentaciot nem minositi, attol az meg lehet informativ, cserebe a doksi iroja gyerekes lesz a szememben. Vagyis igazabol nem tudok ra jo magyar szot, de az angol erre azt mondana, hogy very unprofessional. Akar szabad szoftver, akar nem.

Szerintem a helyes válasz: "attól függ". Ha a szabad szoftver a "scratch the own itch" esete (azaz, írok egy programot, mert nekem kell, aztán kiteszem a entre, hátha másnak is), akkor szerintem azt írok a dokumentációba, amit akarok. Akinek nem tetszik, ne használja, vagy forkolja, küldjön patchet, ami kiszedi, stb.
Ha valami nagy projektről van szó, szponzorokkal, felhasználóbázissal, stb, akkor legalábbis nem elegáns.

Én arra szavaztam hogy elfogadható, de most végigolvasva a szálat azt hiszem, hogy a legpontosabban talán épp a te véleményedet osztom, "rpsoft"! Azaz ha valami igazán nagy projektről van szó, akkor nem kellenek bele ilyesmik.

Minthogy persze az "igazán nagy projekt" fogalma nem egyértelmű, igyekszem pontosítani:

- népszerűsítő kiadványokba, mint amilyen mondjuk az én általam a VIM-ről írt könyvem, vagy amit a GoboLinuxról írtam annak idején, nemcsak elfogadható, de szerintem még kívánatos is (persze nyilván van egy határ, mennyiségben is meg alpáriságban is...) mert az a cél hogy ne legyen unalmas, ha ugyanis unalmas, a fickó végig se olvassa, és nem jön meg a kedve kipróbálni-megtanulni, stb. Azaz ismeretterjesztő dolgokba mehet. (valamilyen mértékben). Szerintem.

- Amint te is írtad, ha valaki magának csinál valamit, aztán csak közzé teszi "csak úgy", különösebb cél nélkül, csak hogy "hátha akad a világon még jóesetben 3 tucat másik elvont fazon aki rácuppan mert megtetszik neki", na akkor is azt ír bele amit akar. Ilyen projektnek tartom az általam e pillanatban csinált "disztrót" is. (most fordul a kernel). Ha aztán a projekt váratlanul nagyon népszerű lesz, úgyis rengeteg módosítás lesz benne, belekapcsolódnak más fejlesztők is, lesz komoly verziókövető rendszer, mindenféle nyelvekre fordítás, stb, s akkor az ilyesmiket úgyis kiszedik belőle mert tuti lesz a többi fejlesztő közt valami prűd alak aki nemiségellenes, vagy bigottan vallásos, vagy akármi.

Most is amíg dokumentálom a disztrómat, van a doksiban egypár olyan kifejezés, hogy "fucked udev", meg "fucked progs", ugye amikkel sokat szívok...

Igen, igaza van annak aki fentebb írta, hogy a programozó (vagy bárki aki komolyabban foglalkozik a számítástechnikával) először a káromkodás nyelvét tanulja meg.

Egyáltalán, minek ez az álszentség, hogy úgy kéne tennünk, mintha épp e szakma művelői vagy az ebben önmegvalósító hobbysták valamiért is finomabb beszédűek volnának mint a nagy átlag?!

Ami azt illeti, a HUP kommenteket elnézve, örüljünk ha nem épp fordítva van...
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

> - népszerűsítő kiadványokba, mint amilyen mondjuk az én általam a VIM-ről írt könyvem, vagy amit a GoboLinuxról írtam annak idején, nemcsak elfogadható, de szerintem még kívánatos is (persze nyilván van egy határ, mennyiségben is meg alpáriságban is...) mert az a cél hogy ne legyen unalmas, ha ugyanis unalmas, a fickó végig se olvassa, és nem jön meg a kedve kipróbálni-megtanulni, stb. Azaz ismeretterjesztő dolgokba mehet. (valamilyen mértékben). Szerintem.

Ezzel nagyon nem értek egyet. Szerintem régen rossz, ha az érdekességhez kell az alpáriság, akkor a jegyzet/ismeretterjesztő/whatever írója rossz munkát végez.

Ez megint attól függ, mit értesz alpáriság alatt. Ha olyasmi kifejezéseket, amikben mondjuk az istent szólítjuk fel mindenféle nemi jellegű tevékenységre, azt én is elítélem, annak ellenére hogy nem igazán lennék mélyen hívő valakinek mondható... De a topiknyitóban említett "szakállas kagyló"-n én csak jót mosolyogtam. Az is oké szerintem ha olyasmi lenne egy effélében, hogy "aki ilyen interfészt programoz ehhez a feladathoz, azt nem szabadott volna számítógépközelbe engedni", vagy afféle kiszólások egy nyíltan a Linuxot propagáló kiadványban, hogy "bizony mondom néktek, jobb a Felhasználónak a Windowst nem ismernie", stb.

Szóval meg kell találni az egészséges határt. Ami nyilván függ az adott kultúrától is. Ha a viktoriánus korszakban élnénk, amikor még a szekrények lábát is harisnyába burkolták nehogy "illetlen gondolatokat" ébresszenek férfiakban, akkor nyilván sokkal kevesebbet lehetne megengedni doksi írás közben is, mint manapság.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

"Engem irritálnak,..."

Teljesen át tudom érezni a problémádat.

Engem először az anyacsavar mint fogalom kezdett irritálni, hiszen miféle perverz disznó nevez így egy a lejtő elvén működő kötőelemet. Képes voltam ugyan elviselni, hiszen az "apacsavar" mint fogalom végül nem honosodott meg, és a csavarkötés meghúzását (pfúj!) sem nevezték a mérnöki szakirodalomban coitus rotativusnak. Mindazonáltal undorodva fordulok el, valahányszor egy Salgó polcot látok, az összeszerelését pedig szigorúan becsukott szemmel vagyok csak képes elvégezni.

Aztán jött az Ethernet technológia, amely "male" és "female" csatlakozóival még egy lépéssel közelebb ment ahhoz a határhoz, amit még képes vagyok tolerálni.

És ki tudja, mit hoz a jövő...

---
Science for fun...

Azért ha semmikor máskor, de legalább egy spamszűrő doksijában légy engedékenyebb... Mert ha ennyire merev az álláspontod, akkor kérlek próbálj megírni egy nyelvészeti szakkönyvet a káromkodások kialakulásáról, használatáról, változásáról, létezésének okairól és az egyes nyelvekben való különbségeiről úgy, hogy egyetlen káromkodást se írsz le benne szó szerint!

Vagy méginkább: írj tengerbiológiai szakkönyvet, úgy, hogy benne egyszer se írod le azt a szót, hogy "hal"...

-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Amennyire ismerem az ügyet, nem szórakoztatás céljából trágárkodtak, hanem konkrét példát hoztak fel, olyat, ami vagy fennakadt már korábban egy spamszűrőn, vagy nem akadt fenn de valaki épp emiatt már találkozott vele, vagy csak kitaláltak valami olyasmit, ami hasonlít a spamokban használt kifejezésekre! Szerinted talán azt kellett volna példaként használniuk (magyar nyelvre vonatkoztatva az esetet) hogy "harapós kutya", ahelyett hogy "szakállas kagyló"?! Mert szerintem az ilyen esetben ez nagyonis mesterkélten hatna.

Az nem tartozik ide, hogy én egyéb esetben is megengedhetőnek tartok bizonyos mértékű humort a doksikban. Nem minden esetben és nem bármit, van nálam is határ, de igen, én messze sokkal jobban megengedhetőnek tartom ezt mint sok komolykodó "nagy arc", aki azt hiszi attól értékesebb és szakmaibb egy mű, minél unalmasabb és szárazabb. De most konkretice egy spamszűrő lett a példa, na ha az, akkor merészeljék a szűrő által kezelt kifejezéseket konkrétan le is írni!

Érdekes lenne egy andrológiai szakkönyv is, ahol nem merik leírni azt a szót hogy "pénisz". Sőt talán azt se hogy "ötödik végtag"...
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Egy informatikusnak legyen már annyi absztrakciós készsége, hogy egy példát úgy is meg tud érteni, ha az mesterségesen lett megalkotva. Amúgy is, semmi funkciója nincs a kifejezésnek, a spamszűrőt nem fogja érdekelni, hogy mit jelent az adott string. Tehát nyugodtan lehetett volna írni foo@bar.baz-t is.

a spamszűrőt nem fogja érdekelni, hogy mit jelent az adott string

wrong. A spamszurok (jellemzoen) emaileket olvasnak, es szamukra nem csak ertelem nelkuli stringek vannak a levelben, hanem a szokapcsolatokat is figyelnek, igy alkalmasak koncepciok felismeresere is, pl. buy v1@gara now!

--
"Pontosan ez a ti bajotok. Ez a kurva nagy csőlátás. [...]" (bviktor)

Az egyébre szavaztam. Szerintem, ha nem erőltetett, nem túl sok és inkább csak utalás, a szövegkörnyezetbe illik, akkor belefér. Az álszentséget mindig is utáltam. A lényeg, hogy ne legyen közönséges.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

szerintem a biciklitároló legyen inkább zöld

Nem elfogadhatatlan, viszont valószínűleg felesleges és inkább zavaró.
Szerintem érdemesebb lenne kerülni, de nem minden áron, és nem ez a legfontosabb probléma.

Szerintem az a faszkalap, aki a kibaszott véleményét nem képes kurva normálisan megfogalmazni, az kapja be.

:)

Elnézést a szóhasználatért, úgy érzem, ehhez a témához ez illik.

Elfogadhatatlanok.

Raadasul egy profi dokumentacioban nagyon vigyazni kell arra, hogy ki/mi a celcsoport (vagy lehetseges felhasznalo). Egyes kifejezesek, jelek, kepek teljesen mast jelenthetnek a kulonbozo kulturkorokben.

A legtobb szabad szoftveres projektnek nyilvan nincs meg a kapacitasa, hogy szem elott tartson minden ilyen problemat, de azert igenytelennek se kene lenni. Kozepiskolaban meg viccesnek tunhet, de az emberek tobbsege kinovi hamar az ilyesmit.

"Egyes kifejezesek, jelek, kepek teljesen mast jelenthetnek a kulonbozo kulturkorokben."

Igen. Nekem például fogalmam nincs, mi az a "humping for Jesus". A "szakállas kagyló" a kontextus alapján valahogy rögtön megvolt, de előbbivel kapcsolatban legfeljebb találgatni tudok, és ahogy a kommenteket olvasom, nem vagyok egyedül. Szóval szerintem is ügyelhettek volna a közérthetőségre.

"Kozepiskolaban meg viccesnek tunhet, de az emberek tobbsege kinovi hamar az ilyesmit."

Ha ez így lenne, nem létezne a kabaré, mint műfaj.

---
Science for fun...

Ez a hozzaszolasod hiven mutatja, hogy egy kis duzzogo nebantsvirag vagy, aki, ha megbantjak a pici lelket, kepes a masik utan koslatni, es total irrelevans temakba belebofogni valami eroltetett beszolas-csokevenyt, csak azert, hogy "visszaadja", mint az oviban.

Treyhez mikor szalasz "megmondani"? Vagy mar tul vagy rajta? :))

Édes öregem, te kezdted! Olvasd csak vissza miféle hangnemben irogatsz a magam nyitotta topikokba! Tudtommal nem hívtalak oda, és pláne nem szólítottalak fel afféle ordenáré stílusra. Én fejleszteni kezdtem egy rendszert, ami nem árt neked, én magam se ártottam neked soha, de te mégis úgy döntöttél, ellenségemként lépsz fel, s mindent elkövetsz a megalázásomra, bántásomra, bosszantásomra, kigúnyolásomra. Hát akkor vedd tudomásul, ha valakit ellenséggé teszel akkor az ellenséged is lesz, és nem fog veled barátságosan viselkedni, ami azzal a következménnyel jár, hogy azontúl igyekszik ott ártani neked, ahol csak tud!

Nem, ez nem óvodás viselkedés, hanem általános emberi tulajdonság.

De én még most is kész vagyok a békére: kopj le rólam, azaz soha többé ne írj semmit semmiféle nem kifejezetten neked címzett kommentemhez, de pláne nem azokba a topikokba vagy blogokba amiket én nyitok, s ígérem, ezesetben én se szólok hozzá semmit a te topikjaidhoz vagy megjegyzéseidhez!

Szerintem ez tisztességes alku. Még azt se várom el hogy az eddigiekért bocsánatot vagy elnézést kérj. Sőt azt se hogy itt megígérd hogy ezt fogod tenni. Egyszerűen ne válaszolj erre, és semmit soha arra amit én írok. Ez ilyen végtelenül egyszerű.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Mindig van egy pár ember, aki az általa nyitott topicokat túlzottan a sajátjának érzi. Te is elég gyakran teszel ilyen megjegyzést, és újabban tordai_hasadek is kezd feljönni.

Akkor mondom: ez nem XY ember topicja. Egyik sem az. Azért hívják fórumnak, mert valaki nyit egy témát, és bárki hozzászólhat.

Engem meg marhára nem érdekel hogy miféle indítékból kommentel valaki emberi méltóságomat megalázó stílusban: ha ezt teszi, ahol tehetem, visszaütök!

Elvem: ha valaki megdob kővel, dobd vissza atombombával!

Nem arról van szó, hogy ne szabadna kifejteni olyan véleményeket, melyek ellentétesek az enyémmel, de azért az extrabarbár, őskőkorszaki, bunkó stílust nem díjazom, tecciktudni! Mindent ki lehet fejteni, de nem mindegy milyen stílusban! A kedvedért hozok néhány példát:

Bunkó stílus: — Te túl idióta vagy hozzá, hogy ezt megcsináld, seggfej!

Intelligens stílus: — Kételkedem benne hogy ez összejöhetne neked.

Bunkó: — Baszdmeg, erre a baromságra kurvára nem lesz senkinek se igénye, ez senkit nem fog érdekelni, max jóesetben is csak még 2-3 hozzád hasonló húgyagyú idiótát!

Intelligens: — Módfelett csodálkoznék ha erre tömegigény lenne, sőt, ha akár csak 2-3 embert is érdekelne rajtad kívül!

Bunkó: — Rengeteg időt elbaszol ezzel feleslegesen, dugd helyette inkább a nődet, már ha van neked!

Intelligens: — Szerintem más munkából többet profitálnál te is és a közösség is, de még az is jobb lenne ehelyett ha ezt az időt a családodra fordítanád.

És így tovább... Nem tudom, érted-e hogy mi a kifogásom a kommentjeid ellen?

-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Érdekes. Én még soha nem mentem a topikjaidba fikázni téged. Akkor ki is kezdi?

Mert szerintem ez így megy:

- nyitok egy blogbejegyzést valamiről ami engem érdekel. Te odajössz és benyögsz valami sértőt. Azután már persze hogy én is úgy válaszolok, hogy reményeim szerint kellemetlen legyen neked! De te ugye mint az ovisok: —Tanárnénikérem, az úgy kezdődött hogy a Poliverzum visszaütött!

-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Na épp ez a bajom a stílusoddal b+viktor, hogy így fejezed ki magadat, hogy "FASZSAG". Rögvest a legdurvább szavakat használod. Annyi minden mást lehetne találni amivel kifejtheted hogy te nem értesz egyet a céljaimmal vagy a módszereimmel vagy a véleményemmel — de nem, te mint a legbunkóbb kocsmatöltelék, a legarrogánsabb stílusban, a legundorítóbb és legdurvább szavakat használod!

Na az ilyen emberekről megvan a magam véleménye, s ez a vélemény cseppet sem hízelgő. Ezek után az ilyen ember (ember?!..) ne csodálkozzék ha felkerül arra a listámra, melyen a - nagyon finoman fogalmazva - "nem-barátaim" vannak... Márpedig azoknak ott teszek keresztbe ahol csak tudok, hiszen látom hogy ugyanezt művelik ők is velem!

Azaz: vagy társalogj velem kultúrlényhez méltó stílusban, vagy ha erre nem vagy képes, ne társalogj sehogy se velem — hidd el, ha nehezen is, de ki fogom bírni hogy mellőzöl!

Ellenkező esetben pedig, hát igen, amint látok valamit bármely postodban ami lehetőséget nyújt nekem a megalázásodra, a neked való bosszúságokozásra, azonnal lecsapok a kínálkozó alkalomra.

Nem vádolhatsz alamuszisággal, előre megírtam neked ezt! A döntés rajtad áll.

-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Hm, hát igen, ez is valami... Persze, tartok tőle, ez nem tudatos döntés a részéről, egyszerűen hosszabb gondolatok létrehozására alkalmatlan a fejében működő bio-hardware...

Igazából persze hálás kéne legyek amiért itt megjelent, mert ebből látom, hogy a trollok közt is mekkora különbség van. Például, te ezt messze intelligensebben műveled, amikor belekezdesz. (És nem is mindig kezdesz bele). Nálad látszik, hogy azért igen jelentős szakmai ismeretekkel is rendelkezel. De ez a b+viktor, ez csak egyszerűen simán bunkó.

Például, én nem tudom hogy eddig miket alkottál, de rólad el tudom hinni, hogy azért szép szakmai múlt áll mögötted. B+viktor esetében ezt legalábbis kétlem. Meglehet hogy ez csak előítélet a részemről, de akkor is így vélem.

És igen, most ránéztem az adatlapjára: a fickó 35 hete regisztrált ide! Nem sokkal több mint fél év. Jól sejtettem... Veri itt a nyálát a semmire.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Bviktor már egyszer elhagyta a hupot, a nickjével találkozhatsz sokkal régebbi topicokban is, és ami konkrétan a nevéhez fűződik az a hexchat.

Egyébként a baj az, hogy a stílusnak semmi köze a szakmai tudáshoz, ezt ti ketten remekül demonstráljátok. Vagyis néha érdemes lenne elgondolkozni azon, amit mond, mert nem biztos, hogy nincsenek a szavai mögött saját tapasztalatok.

A stílus, az a tartalom, a közlendő egyfajta csomagolása. És valós tárgyakkal is úgy van, hogy az ocsmány, undorító csomagolás hiteltelenné teszi az árút. Az ember többnyire nem veszi meg az olyat, sőt el se gondolkodik rajta, hogy érdemes-e energiát feccölnie a csomagolás belsejében levő holmi megismerésére.

Néha téved, s értékes kincset hagy veszni emiatt. Többnyire azonban igaza van, s mert ez a "többnyire", ez az esetek 999 ezrelékére igaz, emiatt hosszútávon messze sokkal jobban jár így, mintha időt pazarolna minden vacakság tüzetes megvizsgálására.

Továbbá: Aki ilyen stílusban irogat nekem, azt lehet-e másnak tartanom, mint az ellenségemnek?! Aki engem megsérteni, megalázni igyekszik, arról hihetem-e józan ésszel, hogy de mégis jót akar nekem, s hasznos tanácsot ad?!

Ugyan kérlek, ezt te se gondolhatod komolyan!
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Nem baj, én ilyen vagyok. Fogadj el (te is) ilyennek, s ennek megfelelően használj velem szemben finomabb stílust (úgy tűnik nem azonos kultúrkörben nőttünk fel...) s akkor nem lesz semmi baj, vagy nagyon sajnálom, de akkor én is ott piszkálom a belémmaró illetőt ahol csak tudom.

Aki nem akar harcot, bánjon velem kultúrember módjára, vagy egyszerűen ne kommunikáljon velem.

Nem értem, miért kell ezt ezerszer is elmondanom magukat állítólag értelmesnek tartó embereknek?! Ezt annyira nehéz felfogni?!
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Én elfogadom a tényt hogy ő olyan. Tudomásul veszem hogy ő olyan, aki minden ok nélkül szeret belém marni, engem megalázni. Olyan mint egy harapós kutya, ami minden ok nélkül képes belém marni. A kutya ezt fizikálisan teszi, bviktor pedig verbálisan, szavakkal.

Na most tudod mit mondok én az ilyen kutyákra?! Rohadt mocskos dög! Ezt mondom. Elfogadom hogy az a kutya egy ilyen mocskos dög, de ettől még nem fogom szeretni, és ha módomban áll hogy belerúgjak, azt MEG FOGOM TENNI! Sőt, ha tehetem, mérget is etetek vele, dögöljön meg!

Teljesen álhumánus és elfogadhatatlan követelés a szememben az, hogy mindig az áldozat tűrjön. Ő ugye fogadja el hogy a gonosz az gonosz, s mindig csak ő alkalmazkodjék! Nyavalyát. Miért nem alkalmazkodik a gonosz?! Jelen esetben egyszerűen nem kellene belebüfiznie abba amit írok. Ez messze sokkal könnyebb volna neki, mint nekem az, hogy az emberi méltóságomat sértő kijelentéseit megálljam visszavágás nélkül.

A gonosz dolgok ellen harcolni szoktam és kész, pont. Mellesleg állítólag épp ez a mentalitás teszi "igazi férfivá" a férfit, úgy hallottam nem is egyszer.

Bevallom, bár sokszor írtam tündérekről a műveimben, de én nem vagyok az. Tőlem nem áll távol az a mentalitás, hogy "döglesszünk meg minden rohadékot, s akkor jobb lesz a világ"!

Szívfájdalom nélkül képes lennék megölni nagyon sok embert a világban. Volna tippem úgy egy százas listára... És nem lenne semmi lelkiismeretfurdalásom! Lássunk világosan: amíg a gonoszok azt látják hogy büntetlenül gonoszkodhatnak mert senki nem mer visszaütni, mindenki csak tűr, addig úgyse hagyják abba a gonoszkodásukat sosem.

Na én visszaütök. Nem mindig tehetem meg, sajnos, de amikor van rá módom, azonnal élek vele! És ebben semmi rosszat nem látok. Sőt, kifejezetten így tartom helyesnek.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Elottem van az emberunk, mikozben a patchet faragja... :)
http://4.bp.blogspot.com/_uLEl_Km4s5c/TOp8YIx3B2I/AAAAAAAAASg/22ty2puti…

Spamekrol van szo, es igenis azok gyakran az adott temaban erkeznek, igy a dokumentacioban a fenti hasznalat egyszeruen eletszeru.
Igy aztan ugy gondolom, hogy elfogadhato, ha indokolt, es a spamekrol irt peldak pont ilyen indokolt esetek.

-------------------------------
"A gorog katolikus noknek 8 dioptria alatt nem kotelezo a bajusz!" avagy "Nozni csak muholddal lehet..." | http://lazly.hu

Csak, hogy ontopic legyek: 0xB16B00B5

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ajj ez a "ne káromkodj mert unintelligensség" csak álszentség. Ha a lábadra ejtesz egy kalapácsot, nem azt a mondatot fogod keresni, hogy "a cica rúgja meg, de megütött", hanem azt ordítod, hogy "a k.... i.... b.....meg ezt a sz..."! ugye ki kell pontozni, me még itt szívrohamot kapnak az álszentségüktől egyesek...
és igen, mikor reszelek valamit, ami szopat, akkor sem olyan szavakkal illetem, hogy "jaj de kedves" hanem hogy a "kurvaanyádé nem mész má'" és társai. és ettől (és attól sem, hogy ha minden mondatomba ott van minimum egy "bazmeg") sem érzem magam kevesebbnek, és ne is próbálják meg rám tukmálni azt, hogy ettől kevesebb vagyok. Főleg, mikor mindenki egyformán káromkodik, csak egyesek basszák bevallani..

Csak kiegészítéskén, a "má", meg "azér" meg szimplán olyan mint a "h" meg a "vok". Azaz rövidítés. Nem sokszor használom (pláne nem szóba. Hülyén is jönne ki, hogy "nem aszondod hö valami"). Szóval nem vagyok kevesebb, csak leszarok mindent... (ámen)

--
openSUSE 12.2 x86_64

Engedd meg nekem, hogy lenézzem azokat, akik írásban nem képesek káromkodás nélkül megnyilvánulni.
Amikor a lábodra ütsz a kalapáccsal akkor káromkodsz, rendben. De nem teszed ezt a diplomavédéseden, ha elejted a krétát.

Írásban meg van időd átgondolni, kijavítani, megfésülni a mondatokat. Ha nem teszed, az szerintem igénytelenség. Önmagaddal szemben is.

--
openSUSE 12.3 x86_64

Vagy 5 percig azon gondolkodtam, mié válaszoltam én magamnak... (aláírás)

Diplomavédésen nem, de szóbeli érettségin már voltam, ahol a következő kérdés hagyta el a számat, miután 4 órakor még vártam a semmire: "mi a halál faszáért kellett nyócra jönni, ha még azt is előbb behívták, aki utánam jött???" oszt nem húztak meg ezért, csak kb. fél perc múlva sorra kerültem...

--
openSUSE 12.2 x86_64

tl;dr az opensource közösség nem szereti a káromkodó fejlesztőket. Kivéve, ha Linus csinálja, mert akkor ő a Király Arc, de így, nagybetűkkel, hogy jól megmondta az alja népnek.

Úgy gondolom, reklamálni annak van joga, aki fizet a másik munkájáért. Ez a FOSS világban kevéssé jellemző, szóval aki ingyen software ingyen dokumentációjában neki nem tetsző dolgot olvas, egyet tehet: nem olvassa tovább.

Persze, de ha amugy a projektnek celja hogy terjedjen az adott szoftver akkor erdemes figyelni a ilyesmire. Ha meg valaki hajlando javitani, akkor erdemes befogadni a patchet. Mondjuk ebben az esetben szerintem ez nem kritikus. A LibreOffice dokumentaciojaban sokkal gazabb lenne. Ismerni kell a felhasznalokat.

A "számonkérés" túl erős kifejezés. Számon kérni olyasmit szoktak, melynek elvégzése kötelessége lett volna valakinek. Azonos kb a kérdőrevonással. Maradjunk inkább az "érdeklődés" mellett.
-------------
Honlapom: http://parancssor.info
Könyvem a VIM-ről
=== Sabayon disztró, DWM ablakkezelő ===

Az említett példák egyáltalán nem durvák, számomra ezek teljesen elfogadhatóak.
Sőt, az ilyesmi talán picit megsózza-megborsozza a doksikat, élvezetesebb az olvasás, megmosolyogtat. Feldobja a napomat. Ettől is olyan más a szabad szoftver világa.

Ellenben akkor kezd zavaró lenni a dolog, amikor a közvetített érték csekély, a stílus pedig gonoszan-primitíven alpárivá válik. Itt szerintem erről szó sincs.

Nem árt néha elgondolkodni, vajon tényleg a másik ember prosztó, vagy csak én vagyok túlérzékeny. Mert bizony a túlérzékenység is elég aktuális problémája kis társadalmunknak.
Persze még szerencse, hogy nem kötelező ingyenes, open source megoldásokat használni. Vagy nyugodtan lehet forkolni, nomeg saját man-t írni.

Ne legyünk durvák, de álszentek se. Hisz tudjátok:
,,Szép dolog a szerelem, csak az a ronda b*szás, az ne volna...!''