Íme a legkisebb ipari számítógép! (x)

Címkék

Az idei Hannoveri Vásáron mutatták be a Beckhoff Automation mérnökei a világ minden bizonnyal legkisebb ipari számítógépét. Az új, ultrakompakt, C6015 típusú ipari számítógépet általános célú automatizálási, megjelenítő és kommunikációs rendszerekhez, valamit EtherCAT-alapú alkalmazásokhoz tervezték. A kedvező árfekvésű, kompakt és rugalmas rögzítési lehetőségekkel szerelt PC új távlatokat nyit meg az ipari számítógépes technika előtt, különösen a szűkebb költésvetésű vagy erősen helykorlátozott alkalmazások körében. A kifejezetten ipari környezetbe szánt, többmagos gép mérete csupán 82 x 82 x 40 mm. Ezzel is hozzájárul ahhoz, hogy a Beckhoff PC-alapú vezérléstechnikai eszközeit az alkalmazások széles körében lehessen használni.

A C6015 típusú ultrakompakt ipari PC (IPC) mérete a C6905 típusú változatnak – amely a Beckhoff széles kínálatában ezt megelőzően a legkisebb vezérlőszekrénybe építhető ipari számítógép volt – mindössze egyharmada. Megközelítőleg 25 százalékkal alacsonyabb árának köszönhetően az új gép a Beckhoff eddigi legkedvezőbb árfekvésű, x86-sorozatú számítógépeinél is lényegesen olcsóbb. Mindezeknek köszönhetően a kis- és közepes méretű automatizálási, megjelenítő és átfogó kommunikációs rendszerek igen kedvező költségek mellett, minimális helyigénnyel valósíthatók meg ezzel a kompakt eszközzel. Ez új távlatokat nyithat meg a PC-alapú vezérléstechnika előtt, olyan alkalmazásokban is teret hódítva, ahol eddig nem használták ezt a technológiát, vagy ahol egyedi, drága egységként építettek be különféle alaplapokat.

„Iparkompatibilis” megoldás kompromisszumok nélkül

Rendkívül kis mérete és kedvező árfekvése ellenére a C6015 típusú ultrakompakt ipari számítógép nem kényszeríti kompromisszumokra a felhasználót. Ez többek között nagy számítási teljesítményére is vonatkozik, amit az Intel Atom processzorcsaládba tartozó (Atom E3815, E3827, E3845), legfeljebb négymagos központi egységének köszönhet. Az eddigieken túlmenően az új ipari számítógép passzív hűtésű, készülékháza pedig hosszú élettartamú, masszív, fröccsöntött alumínium-cink ötvözetből készült. Az ipari környezetben szokásos elvárásoknak is teljes mértékben megfelel, többek között üzemi hőmérséklet-tartományának felső határa +55 °C, és igen jó ütés-, illetve rezgésállósági mutatókkal rendelkezik.

A C6015 típusú ultrakompakt ipari PC mérete a C6905 típusú változatnak – amely ezt megelőzően a Beckhoff legkisebb vezérlőszekrénybe építhető ipari számítógépe volt – mindössze egyharmada.

A 24 voltos DC tápellátást igénylő, C6015 típusú IPC a rögzíthetőség tekintetében is kiemelkedően rugalmas. A vezérlőszekrény hátfalára függőleges vagy vízszintes helyzetben is felszerelhető, de akár DIN-kalapsínhez is rögzíthető. Ennek köszönhetően még a legszűkösebb helyekre is számos, különféle módon, az adottságokhoz rugalmasan alkalmazkodva építhető be. Kis méreteivel együtt mindez nagy jelentőségű, mert például hat különböző kábel csatlakoztatása esetén igen fontos, hogy a csatlakozási pontok a lehető legpontosabban illeszkedjenek a vezérelt gép kialakításából adódó kábelvezetési utakhoz.

Ez a kisméretű ipari PC a hozzá csatlakoztatható berendezések és interfészek kialakítása tekintetében is kielégíti az univerzális ipari számítógépekkel kapcsolatos elvárásokat: 30 gigabájtos, memória-alapú háttértárolójával (SSD) és Windows Embedded Compact 7 operációs rendszerével már az alapkiépítésű változata is igen hatékony. Igény esetén Windows 7 vagy Windows 10 operációs rendszerrel is rendelhető. További komponensei közé tartozik egy 2 gigabájtos (igény esetén 4 gigabájtosra is bővíthető) DDR3L RAM, egy DisplayPort-interfész, egy alaplapi, kettős Ethernet-adapter, amely 2 darab 100/1000Base-T-kapcsolat kezelésére alkalmas, továbbá USB 3.0 és USB 2.0 szabványú interfészek.

(A Beckhoff megbízásából készített anyag.)

Hozzászólások

"kedvező árfekvésű" - mennyi az annyi? Mert a cikkben és a linken nem találtam sehol.

Hát vicces ez a legkisebb áradozás. Ez https://www.moxa.com/product/UC-7101-LX.htm szerintem kisebb, ráadásul már lassan tíz éve létező termékcsalád. Meg aztán a soros port teljes hiánya is kétségessé teszi az univerzális ipari PC kinevezést. Értem, hogy lassan megy minden ethernetre, de azért elég nagy mennyiségű RS422/482 felett működő műszer van még mindig forgalomban.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

Egyébként (sajnos) nem military. A normál (-10...60) a sima ipari kivitel, hogy be tudd építeni terepi szekrénybe. A wide temp változat meg a tengeri hajózási szabványnak felel meg. (Persze ez magával hozza azt is, hogy ami ezt nem tudja az nem ipari. Pontosan ezért szerepel a cikkben is az idézőjeles iparkompatibilis kifejezés.)
Ettől függetlenül beltéri kapcsolószekrényekbe simán betolható a cucc és sok érdekes dolgot lehet vele csinálni.

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

-IP20? nem lesz az kevés?
- 2GB memória, csak Windows, nincs Linux? Ez jó terv így?

-Vezerszekrenybe eleg lehet.
-Twincat-et gondolom tamogatja, az meg windowsos. Linuxot is tehetnel ra, de ha nem abbol a kb. 5-os listabol (Realtek 8139, 8168, meg meg egy par) valasztottak hozza halokartyat, aminel a Linux+Linuxcnc+ethercat mukodik real time, akkor nem sok elonye van.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

"ipari"
"Atom"

Minden mondat hamis, amiben ez a ket kifejezes egyszerre szerepel, es nem szerepel benne a "hulladek" szo.

Ipari gepeknel a dobozolas miatt a passziv hutes elonyos. Minel kevesebbet fogyaszt, annal kevesbe kell huteni, igy a dobozat meg lehet csinalni ugy, hogy a hutesre hasznalt levegovel egyutt ne menjen be por (a lerakodo vaspor nem tesz jot az elektronikanak). Az Atom ebben jo, ha a teljesitmenye eleg, akkor van letjogosultsaga egy ilyen kutyunek.
Nem szuperszamitogepet csinalnak belole, hanem CNC vezerlot. EtherCAT (na melyik ceg fejlesztette ki) masternek - esetleg a lancba slave-nek - szantak, gondolom ezert van rajta 2 RJ45 csati (ha slave, elhasznalja, ha master, akkor meg marad egy a gcode halozatos feltoltesere). Egyebkent ilyen nehany kW-os motorok mellett leszarnak mennyit fogyaszt.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Van azért előnye, hogy ugyanaz a platform mint amin fejlesztesz is. Meg a járt út járatlanra cserélése is kellemetlen, ha esetleg eddig mindent X86 alapon csináltak a fejlesztőid.

Van valami konkrét baj az Atom-mal? Mert a fogyasztása és az ára sok esetben tök lényegtelen.

Eleg lassunak is tartom az iPhone simulator/Android emulatort, es nem az utasitaskeszlet atwrappelese az egyetlen ok, hanem a "monopol" Intel+AMD vilag sokkal lassabban fejlodott, mint a versenyes (Apple vs Qualcomm vs Texas Instruments vs Exynos vs Mediatek vs jovore visszaszallo ARM Holdings (korabban Cortex)) ARM alapu CPU-k es GPU-k.

A Samsung is most ezzel érvel a DeX-nél. Van is benne valami, csak amíg nincs stabil Android Studio ARM-ra addig nem tartom valid alternatívának.
Különben ironizáltam. Az egész felvetés már ott bukik, hogy az ipari környezet szimulálása nélkül úgyis mindegy. Vagy beköltöznek a fejlesztők a gyárba, hogy ugyanazon az x86 platformon amin fejlesztenek tesztelgessenek egy kicsit? :) Folytathatnám azzal, hogy a fejlesztői gépen nem lesz soros port de mindegy is, mert ezen sincs. Elég gyenge egy eresztés ez a Beckhoff PC, rá is szorul a reklámra. Bár ettől sem lesz jobb.

Először azzal próbálkozol, hogy bedobod a Beckhoff saját EtherCAT-jét. Mintha más alternatíva mint TTEthernet, Prifibus, EthernetIP, PRP/HSR nem is létezne.
Ezzel felsülsz, mert már régen kínálják az ARM megoldások is. Majd jön a következő érved "X86-os alkalmazások" LOL!
Csipázom az érvelési technikádat. Tényleg! :D

Meg fogsz döbbenni: Igen, használ. És beágyazott rendszerekben is bőven ott a helye az X86-os motyóknak, még akkor is, ha Timikének ez fáj :-P Ugyanis X86-ra jelenleg még hamarabb találsz jó fejlesztőt/fejlesztői környezetet, mint ARM-ra, meg az arra ráhúzott OS-(ek)re.
Ipari környezetben még szerintem nem, hogy Intel (X86, 8080), meg akár Zilog (Z80 család) is találsz hardvereket - amiket nem tizenpár éve indítottak be... Igaz, ez utóbbiakhoz jóval nehezebb jó fejlesztő találni...

A kérdésre azért válaszolhatnál: Az ARM-os kütyüket be lehet illeszteni gond nélkül az X86-os környezetbe, vagy külön kell kezelni őket, sw, kommunikáció meg úgy minden tekintetben?

Nem vetted észre, hogy black mirrort tartottam neked? Sebaj!
Nyilván remek dolog, ha újabb x86-os ipari PC-kel minél több vállalathoz bejut az Intel CPU-ba integrált kiskapuja. Hátha nem is a szövetséges Egyesült Államok hanem majd Oroszország dönti romba a gyártósorokat egy egész országban. Egy baltikumi ország már kapott egy kis ízelítőt. De Amerikában a
vermonti villamoshálózatnál is voltak már gondok. Iránban is vannak ipari PC-kről vicces történetek.

Válaszolok a kérdésedre is. Be lehet illeszteni egy jó környezetbe ahogyan korábban Intel x86-ot is be lehetett illeszteni Zilog környezetbe. Ahol nem lehet, zárt, rosszul vagy egyáltalán nem dokumentált környezet miatt az nem jó környezet. De ezzel a reklámozott PC-vel a gondok már ott kezdődnek, hogy még a soros port is hiányzik róla. Biztosan elvitte a nemzeti konzultáció.

Azért nézd meg alaposan a CPU-k tipusát. Ha van X86-ra készített sw, ami a gyártósor valamennyi eszközén egységes, akkor mennyi az esélye annak, hogy a rendszer bővítése során egy másik platformot tartanak célszerűnek berakni - a szoftveres változással nyakonöntve az egészet? Mert a működtető szoftver X86-ra megvan, ARM-ra meg meg illendően portolni kell. MI a gazdaságosabb?
Aszinkron soros port nincs, univerzális soros busz van :-P Abból meg akármit is csinálhatsz egy megfelelő átalakítóval.

Aszinkron soros port nincs, univerzális soros busz van :-P Abból meg akármit is csinálhatsz egy megfelelő átalakítóval.
Már, ha leszarod az MTBF, zavarvédelem, mechanikus-, szennyeződés elleni védelem és hasonló fogalmakat. ;) Nálunk ipari környezetben hullik a laptop, főként az usb port miatt. (Remélem elfogadsz egy motorszervizt/fékpadot ipari környezetnek.) Amit a fékpadhoz terveztem - soros porttal -, érdekes módon soha nem kell cserélni. :)

Pont az ilyen infók miatt kapargattam meg az elején a kérdést, pont ezekre vagyok kiváncsi.

Az "ipari PC"-ről egyrészt a real-time működésre lehet asszociálni, de legalább ilyen fontos tényező az, hogy durva körülmények között, megbízhatóan kell működnie.

Vannak nem hard realtime (itt értsd alatta, hogy nem mikro meg milliszekundumokban mérjük az elfogadható válaszidőt) ipari alkalmazások is. Ezek működhetnének akár USB-n vagy sima etherneten is, viszont a mechanikai strapabírás akkoris fontos.

Az USB 3.0-val egyébként bevezettek egy úgynevezett vision szabványt (nem tudom mennyire szabvány, lehet hogy gyártónként eltérő szabvány :-), aminél a csatlakozókat csavarral rögzítik. Lásd: "usb 3 vision cable". Ha egy ilyen be van építve csavarral, akkor azért valamivel strapabíróbb, mint egy "sima" USB.

ahogy lentebb írtam, annyi RS232/RS485 portot köthetsz rá, amennyit akarsz terminálokon keresztül (www.beckhoff.com/EL6021 talán a Weidmüllertöl is van ilyen) és ezekre van EN 61000-6-2/EN 61000-6-4 tanúsítvány

a real time kifejezésbe itt bele kötnék kicsit, a kifejezés nem mond semmit a sebességéröl - csak annyit, hogy a megadott feladat elvégzödik-e a megadott idön belül determinisztikusan vagy nem és milyen hatása van az eredménynek az egész rendszerre. IMHO USB-vel is lehet hard real time feladatokat ellátni, csak az adott oprendszernek az USB-t determinisztikusan kell kezelnie. Ehhez persze egy stock Windows vagy linux még nem (lehet) elég, kell egy RT-kernel hozzá.

Ez csak akkor igaz, ha Windows driveren keresztül méred. ;)
Ezt egészen biztosan tudom, mert Full-speed HID kapcsolaton keresztül, ún. interrupt módban használom. Az pedig pontosan 1ms szinkron SOF-ot jelent. Ennyi időnként tud leadni 64B adatot, valahol a két SOF között.
Tehát ez <=1ms latency. A High-speed meg ennél 40x gyorsabb.

Mérés közben minden blokkot adok, mert a teljes sávszélességre szükségen van. Nem marad ki egy blokk sem! A "valódi soros port" esetében ehhez 640.000b/s sebesség kellene.

az ipari környezet szimulálása
Azt nem szimulálják. ;) Inkább specifikálják. Pl. hőmérséklet, szennyezés, zajszint, stb. A másk meg a stabilitás/rendelkezésreállás. Nem jó buli, ha az eszterga leszalad a szánról, vagy a bányában megáll a szállítószalag...a Windows Update miatt. :-D

"jovore visszaszallo ARM Holdings (korabban Cortex)"

Ezzel mire céloztál? Már nem a Cortex nevet használják? A felsorolt gyártók mindegyike máig használja az ARM cég Cortex magjait, az Apple kivételével. Texas Instrument meg el is tűnt már a mobil világból, azzal pedig az erős ARM chip-ek piacáról ami egy fejlesztésre használt gépen szóba jöhetne. Ipari gépekben máig elég jók és régebbi Cortex magokat használnak.

Van egy Raspberry Pi 1B+-om, es van egy Orange Pi-m. Az utobbi olcsobb volt, es sokkal erosebb vas papiron (mondjuk kesobb is vettem, akkor mar RPi 2 vagy 3 is volt), de az RPi-nek sokkal jobb a software-es tamogatottsaga, es jobb a kozosseg (mindenre van megoldas), ezert foleg azt hasznalom.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

például szakosan meg lehet csinálni device treebol dolgokat, amiket pl rpinél nem láttam máshogy, csak scriptezést. továbbá feltétele a perifériák konfigurálásának a procidoksi, és ezen kettőbol csinálok neked 3-4 uartot 1-2-3 i2c-t, canbuszt, device treeből inicializált saját hardwert. vagy wlant mmc buszra. és 2013as proci az am335x. 1 GHz meg sokmindenre elég.
------------------------
Jézus reset téged

Nincs vitám veled ebben. Sőt igazat adok abban, hogy egy otthoni modern hobbi-elektronikára szánt kis számítógépnek nem a teljesítményről kellene szólnia, hanem a házi projektekben kihasználható képességektől.
A Raspberry Pi érve meg gondolom az, hogy a vásárlóik többsége úgyis mediabox-ot csinál belőle és ahhoz nem árt a több mag meg 64-bit, még úgyis ha a legelterjedtebb codeceket a VideoCore GPU szolgálja ki. Amlogic alapú box-okból ráadásul egy LibreElec-kel hamarabb megvan az otthoni mediabox.

Ezt elvileg portolhatnad akarmire, nyilt forrasu. A nagyobb baj az vele, hogy osszehozd a real time mukodest (anelkul az ethercatnek nincs sok ertelme).
A konkret ARM lap halokartyajahoz kell drivert irnod a real time linuxos implementaciod ala, azzal osszehozhato.
Ha nem kell a kis latency, akkor persze nincs ra szukseg, az IgH-s master kezel generic halokartyat a kernelen keresztul.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Ha kis fogyasztas kell, es x86, arra van az Atom.
Ha x86 kell, es teljesitmeny, arra ott vannak a komolyabb Inteles cuccok.
Ha nem kell x86, de kis fogyasztas kell, arra ott vannak az ARM SoC-ok.
Ha ARM kell meg kisebb fogyasztassal, vannak ARM alapu mikrokontrollerek. De uC-bol ott van ezen kivul az AVR 8 es 32 bitese, MSP430, mindenfele PIC, STM8, 8051, meg egyebek.

Egyebkent nagyon durvan legacy rendszerekkel talalkozhatsz ilyen kornyezetben: mukodik, nem basztatjak, halon nincs fent, igy torni nem fogjak, az esetleges bugokat meg inkabb kiismerik es megtanulnak egyutt elni vele, mint hogy ujrairjak. Az emberek gondolkodasat meg ennel is nehezebb megvaltoztatni. A fent emlitett letra is arrol szol, hogy a szaki hozza van szokva a relekbol felepitett rendszerhez, es inkabb felprogramoz egy PLC-t letra diagramos modszerrel, mint irjon 3 sor C kodot.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

Igen, egy csomo mindenre eleg az ARM. Szinten CNC vezerlesre ott a Machinekit, ami egy ipari kivitelu Beaglebone + ARM-ra portolt Linuxcnc. Ennek ellenere van igeny az ipari PC-re is.
A Beckhoff peldaul az utobbi vonalat viszi, a twincat-et mar emlitettem feljebb, az windowsos PC-n megy: TwinCAT (The Windows Control and Automation Technology). Ablakok automatikus nyitas/zaras vezerlesere is hasznalhato, de nem az epuletautomatizalasrol kapta a nevet. Ugyanakkor a Beckhoffnak vannak ARM rendszerei is, meg i7-ig is felmehetsz x86 vonalon. Igazabol nyilt kapukat dongetsz. Ennek most - ha jol ertem - az az erdekessege, hogy viszonylag kis helyen elfer a szekrenyben. Egy nagyobb gep eseten ez altalaban nem problema, de gondolom azert fejlesztettek ki, mert volt ra igeny.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

na jól van timike, nézzük mi van a kulcsszó gyüjteményemben:
az az ellenérv, hogy az ARM-ra nincs állítólag backdoor és mennyivel olcsóbb? Felhoztad az iráni Stuxnet nagy szopást, pedig a S7-ek sem x86-osok. Ez rohadtul nem érv, mert minden rendszer törhetö (csak érdek kérdése) és ott az emberi komponensre tették a hangsúlyt. csak menj fel a shodan-ra és írd be hogy "ARM"...kapsz megannyi támadható gépet, a hw alapból nem véd az exploitok ellen...
elárulom, felhasználó vagyok, és néha Beckhoff-ot is használok...ha kell ARM-os cpu-t, ha a feladat megengedi. Van egy cpu linux image-el és open EtherCAT masterrel is, de használj azt az, akinek két annya van vagy nagyon ráér...fejlesztö rendszer nélkül IMHO elég macerás az esetleges CoE paramétereket a terminálokba leküldeni.

És hogy tényleg milyen gáz a x86 alapú soft-PLC-s megoldás, mutatja, hogy a Siemens is elkezdte nyomatni az S7-1500-nál ezt a típust. OMG, ez is Win10-es! Most mi lesz?!

De ha kell, nézd meg a B&R-nél a VXworks alapú rendszereket (tudjuk, az "linux")....vagy a KEBA-nál.

Ami viszont tényleg érdekelne, hogy hozol össze egy ARM cluster-el (bár ilyenröl irányítástechnikában még nem hallottam) olyan teljesítményt, ami mondjuk egy 4 magos XEON CPU teljesítményével verseng? És most ne az legyen az ellenérv, hogy "jó, de ilyen applikáció 100 évben egyszer van", mert ez nem igaz.

ja és a killer érved, hogy nincs soros port? hát azzal megfogtál...ja nem. ha szükség van rá, teszek hozzá EtherCAT terminálon keresztül...akár 65 ezret is, ha van ilyen követelmény...bár azt azért megnézem. Vagy CAN-t vagy PROFIBUS-t vagy ami kell.

és hogy az ARM-os lelked megnyugodjon...sok helyen bent vannak ilyen rendszerekben az ARM CPU-k, csak sokszor nem is tudsz róla...célhardverként szervó erösitöben, nagy felbontású/teljesítményü analóg terminálokban, stb.

és még egy kérdés: miért kell ilyen keménykalaposnak lenni? sokszor tapasztalom itt a hup-on (is), mennyire radikálisak az emberek a véleményükkel - anélkül, hogy körülnéznének a világban. Biztos nem azért hírdet itt, mert a HUP-os community (ha van ilyen...) az utolsó mentsvára...