Kamerás megfigyelőrendszer QNAP NAS-okra építve (x)

 ( hup | 2017. október 4., szerda - 18:14 )

Bár a hálózati tárolókat jellemzően első számú felhasználási területük, tehát az adattárolás miatt választják a vásárlók, a NAS-ok egy része számos extra funkciót is kínál. A QNAP esetében több más mellett ilyen a QVR (Quality Surveillance Recording) fantázia névre keresztelt, gyakorlatilag a DVR (Digital Video Recorder), azaz a digitális videó rögzítők kiváltásához fejlesztett képesség. A gyártó ehhez széleskörű támogatással készült, amely több tucat gyártó összesen nagyjából 3000 darab különböző IP kamera modellje mellett egy komplett, kifejezetten a videós megfigyeléshez fejlesztett szoftvert jelent.

Utóbbi súlyát jól mutatja, hogy a QVR Pro néven futó fejlesztés a QNAP NAS-ok operációs rendszerétől elkülönül, a QTS-től elszeparálva fut a videók rögzítése és az azzal kapcsolatos különféle folyamatok. Ez többek között úgy manifesztálódik, hogy a hálózati adattároló a tárhelyet is képes elkülöníteni a felvételek tárolásához, amelynek pontos szabályozását rugalmas keretek között a felhasználóra bízza a szoftver. Így egyszerre akár több különálló diszkre is menthetőek a videofolyamok, sőt, akár minden kamera külön meghajtót kaphat. A rendszer úgy is konfigurálható, hogy az előre beállított esemény (pl. mozgás vagy időkeret) felvételét az elérhető legjobb minőségben SSD-re, a folyamatos, de gyengébb minőségű rögzítést pedig HDD-kre végezze a NAS egyazon időben. Amennyiben a tároló maximális kapacitása kevés lenne, úgy akár egy második NAS-ra is menthetőek a felvételek, amely USB-n, SAS-on, Thunderbolton, illetve LAN-on is csatlakozhat az elsődleges egységhez.

Az egyes eseményekhez különféle akciók is rendelhetőek, a felvétel indítása mellett riasztás is beállítható, a szoftver például azonnali üzenetben (E-mail, SMS, vagy push) értesítheti a felhasználót (vagy felhasználókat), egy eseményhez pedig akár több akció is rendelhető. Utóbb kettő kombinációi meglehetősen egyszerűen, illetve gyakorlatilag teljesen szabadon állíthatóak össze, akár kameránként, egyesével. A rendszer természetesen bármilyen, a rögzítést befolyásoló tényező esetében is képes jelezni, például a hálózati kapcsolat problémája vagy a tárhely szűkössé válása esetében.

A szoftver a Windows és Mac operációs rendszerekkel, valamint természetesen a QNAP HD Stationnel is tökéletesen kompatibilis, a keresztplatform alkalmazás minden esetben egységes, átlátható felületet nyújt. Utóbbihoz sorolható, hogy például egyazon felületen és egy időben lehet visszajátszani a felvételt és nyomon követni az aktuális eseményeket. A felhasználó felület nagy része személyre szabható, néhány beépített elrendezés mellett viszonylag nagy szabadságot nyújt a QVR Pro a csatornák elrendezésénél. Emellett a felvétel vagy a képfolyam egyes részei kiemelhetőek, azaz nagyíthatóak is (ROI - Region of Interest), a Qdewarp funkcióval pedig a halszem vagy széles látószögű kamera képének egyes szekció külön szeletekre bontható így a teljes kép jobban kezelhető, áttekinthető.

A QNAP hálózati tárolók tehát a QVR Próval társítva kiválthatnak egy DVR-t, miközben azokra a szokásos NAS funkció is ugyanúgy rábízhatók, így bizonyos esetekben megtakarítható az önálló digitális videó rögzítő beszerzése, amely kkv-s felhasználás mellett akár otthoni környezetben is kapóra jöhet. A QVR-hez 64 bites processzorral szerelt QNAP NAS szükséges 4 gigabájt rendszermemóriával, az operációs rendszer oldaláról pedig 4.3.0-s vagy újabb QTS és Container Station kell.

(A QNAP Systems megbízásából készített anyag.)