Tárolórétegzés és pillanatképek QNAP NAS-okon (x)

 ( hup | 2017. augusztus 28., hétfő - 11:55 )

A komolyabb, modern adattárolók ma már szinte elképzelhetetlenek rétegezés és snapshot (pillanatkép) funkció nélkül. A technológiákat így természetesen a QNAP NAS-ok többsége is támogatja, a vállalat ráadásul a rétegzéshez egy saját, Qtier névre keresztelt architektúrát dolgozott ki, amely akár már egy olcsóbb, Celeron processzorral szerelt modellen is aktiválható. A megközelítés számos felhasználási területhez passzol, amire jó példát jelent egy komplexebb virtualizált környezet, ahol dinamikusan változik a rendszer terhelése.

A rétegzés alapvető logikája a QNAP-nál sem tér el: a tároló vezérlése a sűrűn elért adatokat automatikusan a rendszerben lévő leggyorsabb meghajtóra (leginkább SSD-re) mozgatja, míg a ritkábbak megmaradnak az olcsóbb, lassabb diszkeken. Így például más rétegre kerülnek a biztonsági mentések, a céges dokumentumok és az adatbázisok. Ennek eredményeképp úgy lehet egy tároló teljesítményét növelni, hogy közben az ára nem szökik az egekbe, hiszen a heterogén, all flash tárolókkal ellentétben a továbbra is viszonylag drága flash memóriás meghajtók ebben az esetben csak a kapacitás egy jellemzősen kisebb szeletét teszik ki.

A Qtier az adatokat legfeljebb három rétegen oszthatja el, a leglassabb, de legnagyobb kapacitású részt SATA csatolós merevlemezek biztosíthatják, ezeket hideg (cold) tárolóknak titulálja a QNAP. Ezt követheti a nagyobb tempóra képes meleg (warm) réteg, amely gyorsabb SAS csatolós merevlemezekből épülhet fel. A forró (hot) réteget természetesen már SSD-k jelentik, értelemszerűen ide kerülnek a mindenkori leggyorsabb elérést igénylő
adatok.

A QNAP saját fejlesztésű megoldása már második főverzióját tapossa. A Qtier 2.0 algoritmusa folyamatosan elemzi a NAS-ban történt olvasási és írási műveleteket, a kvázi vég nélküli tanulási folyamattal pedig a rendszer napról napra hatékonyabban működik. Emellett lehetőség van kézzel is belenyúlni a Qtier működésébe, az On-Demand Allocation Priority segítségével akár egy mappa is kiemelhető, amelynek tartalma a leggyorsabb rétegre, tehát az SSD-re kerül, így az abból dolgozó alkalmazás gyakorlatilag megkapja a tárolórendszer maximális teljesítményét.

Fontos kiemelni, hogy a Qtier 2.0 működése nem befolyásolja a rendszer teljesítményét, az automatikus rétegzést ugyanis a rendszer üresjárati kapacitását aknázza ki, emellett pedig a folyamat ütemezhető is az alacsonyabb kihasználtságú időszakokra, például éjjelre vagy hétvégére. A rétegzés működéséről természetesen statisztikát is készít a NAS, amely megmutatja a már rétegzett, illetve a folyamat befejezésére váró adatokat is. Emellett
a rétegzéshez automatikusan hozzárendelt sávszélesség is változtatható, illetve szükség szerűen akár szüneteltethető is a folyamat.

Snapshot

Az adatrétegzéssel ellentétben a snapshot az adatbiztonságot célozza. A pillanatkép funkció a komplett fájlrendszert írásvédetté teszi egy időpillanattól kezdve, így teljes, konzisztens képet kaphatunk a rendszer mindenkori állapotáról. Az ezután érkező írási parancsok már vadonatúj blokkokat kapnak a meghajtón és a snapshothoz képest differenciáltként jelennek meg. Ehhez nagyon hasonlóak a klónok, a gyakorlatban itt is egy snapshot képezi az alapot, amelyhez a módosítások differenciáltként tárolódnak. A megközelítés előnye, hogy spórol a tárhellyel, hiszen csak a különbségeket tárolja, illetve a "másolás" azonnal lezajlik, hiszen fizikai duplikációra nincs szükség. A gyakorlatban ezen modern képességek például a biztonsági mentéseknél rendkívül hasznosak.

A megfelelő támogatással rendelkező QNAP NAS-ok a QTS operációs rendszer 4.2.0-s verziójától kezdve kínálják az úgynevezett Snapshot Replica funkciót, amely lehetővé teszi, hogy a pillanatképek a rendszerben található több NAS között legyenek elosztva, amely hatékony és rugalmas tárolást biztosít. A különböző, távolról készített pillanatképeket a Snapshot Vaultba kerülnek, az itt található snapshotokat egyszerűen lehet visszaállítani, sőt akár a teljes vault tartalma is replikálható egy másik NAS-ra. Végül, de nem utolsó sorban a klónozás funkció is támogatott, amellyel az elkészült pillanatképek építhetőek fel az adott tárolón. A snapshot lehetőségét szinte az összes x86-os processzorral szerelt QNAP NAS támogatja, kivételt csupán a HS-251 modellek képeznek.

(A QNAP Systems megbízásából készített anyag.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

.

Tisztelt QNAP. A ES-1640dc is támogatja a Qtier-t és a Snapshot Replica-t? Ha nem akkor várható a támogatása?

A Snapshot Replica fel van készítve WAN-on keresztüli replikációra?

A Qtier itt nem támogatott, mert csak SAS csatoló van az eszközben. Ugyanakkor az SSD cache működik.
65 536 snapshot-ot támogat max a ZFS fájlrendszernek köszönhetően. SnapSyncnek hívják ennél az modellnél a Snapshot Replicat, mivel itt a rendszer QES, míg a többi modellnél QTS névre hallgat és megy WAN-on is.