QNAP: fókuszban a hálózati adattárolók (x)

 ( hup | 2017. augusztus 14., hétfő - 17:14 )

A konkurenseihez képest későn lépett be a piacra, a piacon egyedülálló funkcióknak hála azonban mára meghatározó szereplővé nőtte ki magát a QNAP.

Lassan közhelynek számít, de napról napra egyre több adatot termelünk, amire egy szélsőséges, de jó példa a YouTube. A Google tavalyi számai szerint az oldalra percenként 400 óra videót töltenek fel, ez pedig naponta egy újabb petabájtnyi adat eltárolásának feladatát rója az üzemeltetőkre. A vállalat prognózisa szerint ráadásul ez a mennyiség exponenciálisan növekszik, öt évente nagyjából tízszeresére(!) nő.

A probléma nagyságrendekkel kisebb környezetben is fennállhat, sokszor egyáltalán nem triviális kérdés, hogy pontosan milyen eszközön, milyen beállítások mellett tároljuk egy cég adatait. Ma már egyre kevesebb helyen látni fájlszervernek kikiáltott PC-alapú, barkács megoldást, köszönhetően az előző évtized első fele óta széles körben elérhető, jobbnál jobb céleszközöknek, a NAS-oknak. Ennek a piacnak ma már egyik meghatározó szereplője a tajvani QNAP (teljes nevén Quality Network Appliance Provider).

QNAP #1

A 2004-ben alapult cég fókuszában a hálózati adattárolók állnak, amelyek kínálata az otthoni felhasználóknak szánt egyszerűbb modellektől egészen a nagyvállalati szintig terjed. A konkurensekhez képest néhány éves hendikeppel indult cég innovációinak köszönhetően viszonylag gyorsan ledolgozta hátrányát. A QNAP volt az első, amely SATA csatolós NAS-sal állt elő, illetve hot-swapet is elsőként implementálták adattárolójukba. Szintén ide sorolható a Thunderbolt 2 és 3 csatoló megjelenése, a tisztán M.2 SSD-s kiépítés, az IFTTT támogatás, és az erős Intel (Core i7), illetve AMD processzoros alap is, amiből már egészen izmos, akár nyolcmagos Ryzen 7-tel szerelt kiépítés is elérhető, a listának pedig ezzel még koránt sincs vége.

A QNAP NAS-ok egy részénél ugyanis egyedülálló módon HDMI csatlakozó is található, aminek segítségével például filmet is lehet nézni a tárolóról, de a kijelzőcsatlakozót a termékpalettán ugyancsak széles körben támogatott Windows, Linux, Unix, vagy éppen Android virtualizációval kiegészítve egy PC feladatát is elláthatja a NAS. Az ezt kiaknázó QvPC technológiával a tároló akár a megfigyelő állomás szerepét is könnyen betöltheti, így a mindennapos konfigurációhoz és működtetéshez nem kell egy dedikált PC-t csatasorba állítani. A piacon ugyancsak egyedülállónak számít, hogy már az alsóbb, valamivel 100 000 forint feletti árkategóriában is 10 gigabites Ethernettel érkeznek a QNAP tárolói (pl.: TS-431X-2G).

QNAP #2

Ugyancsak vállalati környezetben lehet hasznos a snapshot és auto tiering támogatás, amihez a diszkek kapacitásának hatékonyabb kihasználásához fejlett deduplikáció, illetve valós idejű tömörítés is társulhat. Ezeket a funkciókat aknázza ki a közép- és nagyvállalatoknak szánt 3U kivitelű, dual kontrolleres ES1640dc és ES1642dc, amely vezérlőnként 32 vagy 64 gigabájt memóriát, illetve 16 vagy 32 gigabájt NVRAM gyorsítótárat kínál. A tárolókhoz BSD-alapú operációs rendszer készített a QNAP, a QES nevű szoftver pedig többek között a ZFS fájlrendszert is támogatja, amely például az inkrementális snapshotok mentéseit is lehetővé teszi. Végül, de nem utolsó sorban pedig virtuális gépek mellett konténerek is létrehozhatóak Docker vagy LXC alapokon.

(A QNAP Systems megbízásából készített anyag.)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A cuccaik jok. De a customer support az eszkozok arahoz kepest rohejesen szar es lassu sajnos.

A legutóbbi (4.3-as) szoftvert kicsit elsietve adták ki, és pár hétre megemelkedett a support ticketek száma. Állítólag többen is rugóztak ezen, hogy lassabb a support, de a folyamatos patch-ekkel megoldotta a QNAP a dolgot.