next up previous contents
Következő: A Beállítások (Preferences) ablak Fel egy szintet: A File menü és Előző: Nyomtatás   Tartalomjegyzék

Beállítások

Ábra: A Print funkció ablaka
\resizebox*{0.6\textwidth}{!}{\includegraphics{images/file_and_save2-image-18.ps}}

A GIMP a legelterjedtebb nyomtatókhoz belső meghajtókkal is rendelkezik, így nem kell, hogy a GhostScript rendszer installálva legyen. Ha a GhostScript már fenn van a rendszeren, akkor használjuk a PostScript Printer beállítást. Ennek ellenére is ajánljuk egy eszközfájl elkészítését a printerhez és használjuk azt nyomtatásra, legalább tesztcélból, hogy követni tudjuk a kézikönyv példáit.

A Kimenet Típusa (Output Type)-nál lehet beállítani a printer típusát, Színes (Color) vagy Fekete-Fehér (B&W). A Média Mérete (Media Size) menüben a printerben levő papír méretét lehet beállítani, a GIMP a Letter, Legal, Tabliod, A4 és A3-as papírméreteket támogatja, habár lehet, hogy a printerünk ezek közül csak az egyiket ismeri. Az Megjelenés (Orientation) menüben beállíthatjuk, hogy Fekvő (Landscape), Álló (Portrait) laphelyzetben nyomtatunk, vagy hagyjuk, hogy a GIMP válassza ki a megfelelőt (Auto). Mikor a Nyomtatás ablakot megnyitottuk, a Skálázás (Scaling) értéke 100 volt. Így a kép úgy van nyújtva, hogy betölti a teljes lapot, 6mm-es oldal-, és 13 mm-es felső és alsó margókkal. Ez kis képeknél nem igazán előnyös, mivel annyira felnagyítja őket, hogy a nagy pixelek miatt nem nyújtanak nagyon esztétikus látványt.

A nyomtatás meglehetősen fontos téma, így itt csak azt mutatjuk be, hogyan nyomtassuk ki képeinket a lehetőségekhez képest jó minőségben. A kulcs a Felbontás (Resolution) mértéke. Ha egy kis képet túlzottan felnagyítunk, akkor a felbontás nagyon alacsony lesz. Hogy szép legyen a nyomtatási kép, a képnek nagynak kell lennie és nyomtatásnál kell lejjebb venni a méretet, hogy nagyobb felbontást kapjunk. Egy 300x400 pixeles kép szépen néz ki, A4-es lapon, 300dpi-s nyomtatóval nyomtatva, ha a skálázást 30 körülire állítjuk. Az eljárás megegyezik azzal amit a PostScript-be mentéskor alkalmaztunk.

A Fényerő (Brightness) alapbeállítás szerint 100, ami lézer- vagy tintasugaras nyomtatóknál megfelelő. Ha viszont színes tintasugaras nyomtatót használunk, akkor valószínűleg ezt az értéket fel kell emelni. A plug-in szerzője szerint a 125 vagy 150-es érték már jó, de szerintünk ezek már túl világos képet eredményeznek. Mi a Deskjet 870Cxi nyomtatónkat 110-es értékkel használjuk. Az alsó sor beállításainál saját magunknak kell kikísérletezni, hogy milyen beállítások a legmegfelelőbbek a nyomtatónkhoz.

A Print legördülőmenüben tudjuk megadni azt a printert amire nyomtatunk (nem a nyomtató típusát, hanem a printersor nevét), vagy azt, hogy fájlba akarunk-e nyomtatni. A File/Command mezőben a printerparancs vagy a fájlnév fog megjelenni a Print menü beállításától függően. Ha fájlban nyomtatunk, használjuk a <könyvtár>/<fájlnév> formát, például /tmp/hello.ps. A fájlban-nyomtatás során a printernek szánt nyers adatcsomag egy fájlba másolódik. Ha már létező fájlba nyomtatunk, akkor azt a program kérdezés nélkül felülírja.


next up previous contents
Következő: A Beállítások (Preferences) ablak Fel egy szintet: A File menü és Előző: Nyomtatás   Tartalomjegyzék