Site News:

[ 2001/08/06 ] - Hétfö

A "Hogyan állítsunk be szép fontokat Xfree86 alatt" leírás magáért beszél, itt találod. A L4TEX2e 69 percben dokumentációt pedig azért tettem ki, mert úgy érzem kicsit elfelejtették ezt a nagyszerü, de mindenekelött ingyenes szövegszerkesztö eszközt, másrészt hogy legyen mivel új LiNUX dokumentációkat írni, ha esetleg valakinek kedve lenne hozzá =]. Lenne még mit kirakni, de tudod az idö , az idö, az idö......ez az amiböl a legkevesebb van.

[ 2001/08/05 ] - Vasárnap

Újabb howto -kkal bövült a szerver gyüjteménye. A Bogomips-howto a processzorok sebességének kérdésével foglalkozik, az SGMLtools HOGYAN pedig elmagyarázza, hogyan használjuk az SGMLtools csomagot magyar nyelvü dokumentációk készítéséhez.

[ 2001/08/04 ] - Szombat

Ma kitettem a Samba könyv második fejezetének a HTML verzióját. A fejezet címe: A Samba telepítése Unix rendszerre. A dokumentum megjelenítéséhez kattints ide. Ezenkívül még két új howto -t találsz a szerveren, az egyik A dosemu-hogyan a másik pedig a Gnu Privacy Guard mini-howto.

[ 2001/08/03 ] - Péntek

A Samba olyan Unix alkalmazások gyüjteménye, amelyek az SMB protokolt használják. Számos operációs rendszer köztük a Windows és az OS/2 is ezt az SMB protokolt használja az ügyfél-kiszolgáló típusú hálózatokban. Sokan kértek tölem segítséget a Sambával kapcsolatban, de nem igazán találtam HTML alapú dokumentációt ebben a témában. Ezért úgy döntöttem, hogy a Kossuth Kiadó által közzétett Samba könyv -et átültetem PDF formátumból HTML -be. Miven elég nagy anyagról van szó, csak részletekben tudom kitenni. A könyv elsö fejezetét itt találod.

[ 2001/08/02 ] - Csütörtök

"A Mutt egy kicsi, de nagyon hatékony, konzolos MIME -t ismerö levélkezelö program. A Mutt magas szinten konfigurálható, és alkalmas bárki számára, aki levelezik olyan szolgáltatások alkalmazásával, mint a billentyüzethozzárendelés, makrók, levelek téma szerinti osztályzása, keresés reguláris kifelyezésekkel és egy hatékony mintakeresö nyelvvel, amivel egyszerre több levelet lehet kiválasztani." A Mutt - levelezöprogram leírás a Mutt képességeit, lehetöségeit ismerteti tömör, referenciaként használható formában.

[ 2001/07/31 ] - Kedd

"A Multi Router Traffic Grapher (MRTG) egy olyan program, amellyel monitorozni tudjuk egy hálózati eszközön átmenõ forgalmat. Az MRTG a hálózati forgalomból különbözõ szempontok alapján HTML oldalakat készít, amelyekben GIF képekre rajzolja a forgalmat. Az MRTG -t perl -ben és C -ben írták, fut minden UN*X rendszeren." - egy új leírás a Doc,Howto link alatt, itt találod.

[ 2001/07/27 ] - Péntek

A GIMP -et (GNU Image Manipulation Program) azt hiszem nem kell különösebben bemutatnom. Aki a Linux -ot használja elöbb-utóbb találkozik vele. A használata bizony nem egyszerû dolog. Ezt megkönnyítendõ született meg a GUM (Gimp User Manual). Ezt fordította le Sánta Csaba János [ santacs@freemail.hu ] egy szakdolgozat keretében. A magyar fordítást itt olvashatod.

[ 2001/07/26 ] - Csütörtök

Linux szekcióban egy új linket találsz Games néven. Itt egy kis összefoglaló segítséget szeretnék összegyûjteni a játékos kedvû Linux felhasználóknak, és mindenekelõtt eloszlatni azt a nézetet, hogy Linux alatt nem lehet játszani. De igenis lehet. Olyan nagysikerû játékok jelentek meg Linux alá mint a Doom, Quake, Quake2, Quake3, SoF, Deus Ex, stb. Találsz itt segítséget Nvidia, 3dfx kátya telepítéshez is. A leírások l4mer|E [ l4mer@lamer.hu ] mûvei.

[ 2001/07/19 ] - Csütörtök

A mai napon három howto -val bõvült a kínálat. A DVD-Howto Magyarul bemutatja hogyan telepítsünk, használjunk DVD lejátszót LiNUX alatt. A dokumentum végigvezet a telepítés, konfigurálás, fordítás lépésein, tanácsot ad, hogy milyen lejátszó programokat használjunk, stb. Az írást stevee -nek [ stevee@debian.ath.cx ] köszönhetjük. A Linux MP3 HOGYAN tartalmát gondolom senkinek nem kell magyaráznom =]. A Gravis UltraSound kártya telepítése dokumentum a híres, sokak által szeretett hangkártya telepítését mutatja be az ALSA segítségével by damon [ damon@damon.hu ].

[ 2001/07/17 ] - Kedd

Egy nagyobb cég, vállalat hatékony internet eléréséhez elengedhetetlen egy proxy szerver, és valamilyen tűzfalas védelem kiépítése. Ennek megvalósításával foglalkozik a Squid+ipchains Howto. A Howto végigvezet a tervezéstől, az operációs rendszer telepítésén keresztül a SQUID beállításáig. Olvashatsz az ipchains alapú csomagszűrés felállításáról is.

[ 2001/07/16 ] - Hétfõ

A lilo felváltására készített új bootloader a Grub (Grand Unified Bootloader). A Docs, Howto link alatt találsz egy frissített FAQ -t mhp [ 8@free.bsd.hu ] jóvoltából : Grub-FAQ

[ 2001/07/15 ] - Vasárnap

Új leírások a Docs, Howto link alatt : Tv tuner kártya telepítése Linux alá. Egy új link a Linux szekcióban 'Stuff' néven, amiben Friczy password wrapper -ét találod meg elsõként. A wrapper segítségével nem interaktív módon tudsz jelszót változtatni, akár WEB felületen keresztül is. A program leírását, forrását is itt találod.

[ 2001/06/01 ] - Vasárnap

Egy rövid leírás a Docs, Howto link alatt a Ximian Gnome 1.4 telepítésérõl Debian/LiNUX 2.2 potato alatt. A Ximian a Helix Code csapat projectjének az új kódneve. Valamilyen jogi probléma miatt változtattak nevet, de a fejlesztés folyik tovább.

[ 2001/05/30 ] - Szerda

A szerver HDD hiba miatt nem volt elérhetõ egy napig. Az adatokat sikerült megmenteni.

[ 2001/04/06 ] - Péntek

Új leírások a Solaris 8 link alatt : Solaris 8 i386 telepítése, Solaris 8 i386 konfigurálás. Ezen kívül a Ports, Patches, Csomagok is bõvült. Egy rakás anyag van még, amit ki tudnék tenni, csak hát az idõ... =].

[ 2001/03/23 ] - Péntek

A Solaris support elindítása. A www.freesolaris.com létrehozása. Ennek a folytatása sajnos egyelõre idõ hiányában kicsit csúszik. Majd a nyáron =).

[ 2001/01/xx ] - Ismeretlen

Felkerülnek a serverre az elsõ dokumentációk. Feltettem minden fellelhetõ magyar nyelvû leírást, amit a NET -en találtam. Azok a szerzõk akik úgy érzik, hogy az írásuk nincs megfelelõ helyen, kérem szóljanak, és leveszem a dokumentumot. Sajnos nem tudtam mindenkivel beszélni a szerzõi jogok miatt. [ trey@debian.szintezis.hu ]

[ 2000/09/06 ] - Szerda

Létrehoztam az IRCNET -en egy magyar nyelvû, debian/linux/unix témájú support csatornát. A #debian.hu célja, hogy az itt leírt dolgoknak egy interaktiv hátteret adjon.

[ 2000/08/12 ] - Szombat

A project indítása. Ekkor határoztam el, hogy létrehozok egy olyan servert, ami gyûjtõhelye lehet az elsõsorban magyar nyelvû leírásoknak, dokumentációknak. A NET -et böngészve meg kellett állapítanom, hogy hiány van olyan oldalakból, amelyek összegyûjtenék az ilyen dokumentációkat, és segítséget adnának a Linux -al éppen ismerkedõ felhasználóknak. A rövid történetet itt olvashatod.

 

send a mail