23 év felett ingyenes OKJ képzés?

 ( Tomcsi1987 | 2011. március 1., kedd - 0:28 )

Üdv mindenkinek.
Érdeklődnék valaki tud valami lehetőséget 23 éven túl ingyenes OKJ-s képzésre? Rendszergazda képzés szóba jöhetne. Probléma a korom meg, hogy későn érettségiztem, de egész életembe nincs kedvem földet túrni mint tettem fél évig...
Ott kezdődött ez hogy érettségivel lettem segédmunkás, (közmunkás)
Anyagiam meg sajnos elég szűkösek, Levelező esti tagozat képzés is fizetős?
Persze itt lenne bökkenő, de gondolom kapok diák igazolványt ha esti tagozatos lennék. Esetleg járt már valaki hasonló cipőbe mint én?
Azon is agyaltam, hogy meló mellet suli és legalább komolyan veszem de mostmár 8 órás közmunkának is ennyi, 4 óráért meg fele fizu minimálbérnek.
Előre is köszönöm a válaszokat, ötleteket.
Lehurrogást mellőzétek please:)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jopar ev keseben vagy, olyan kepzest mar nem talasz amit finansziroznanak neked, max nappali felsooktatas, ott meg van egy vodor diakmunka.
Ha bizonyitod, hogy csoro vagy akkor koleszba felvesznek az olcso, bar jo szar is, kiveve ahol nem, az meg draga koli.

Mindenesetre mas alternativat nem latok neked, mint egy kozep bufe felsooktatasi karon es melette exp. szerzesnek diakmunkak, akar a tanulas rovasara is.

Nem nappalos kepzesben neked nem erdemes, mert tudtommal akkor kiesik a diakmelo munkahelyed meg nincs, ahogy levettem.

En meglatasom ennyi.

Egyik barátom 10 évvel ezelőtt ECDL + felsőfokú programozóit csinált a Komárom-Esztergom megyei munkaerőközvetítő által. Aztán önszorgalomból megtanulta a többit, tényleg sokat tanult esténként, ami jelenlegi vidéki munkahelyéhez kell. Hivatalosan munkanélküli volt és így ingyen vehetett részt ezen a képzésen.

Ilyen lehetőség nincs már? (mondjuk az indulási időpontokat akkor is ki kellett fogni)

Piaci alapon egyébként az ilyen OKJ-s képzések 250-300 ezer Ft körül vannak és egy évig minden szombat (vagy heti kettő este), amelyet oly módon tudsz például elvégezni, hogy elhelyezkedsz valami kis céghez, amelyiknél ha kötsz tanulmányi szerződést, hogy végzésed után N évig náluk maradsz, akkor ők állhatják az összeget, mert utána lesz szakemberük.

Ennek veszélye, ha netán kirúgatod magad - akár az iskolából, akár az állásodból. Akkor bizony vissza kell fizetni valamiből. Illetve a megkötött szerződés kapcsán ha kimaradsz béremelésből, akkor is köt a tanulmányi szerződés.

Viszont a leglényegesebb, hogy részedről a tanulás vágya valóban erős legyen és ne csak pillanatnyi fellángolás, amit adott esetben valami külső tényező darabokra téphet.

Első szakma megszerzése ingyenes tudtommal, a megyei munkaügyi központban majd felvilágosítanak, hogy milyen képzések vannak, de szerintem a rendszergazda helyett valami hiányszakmát kellene választanod mint a villanyszerelő, hegesztő, hentes stb., mert amit egy rendszergazda okj-n tanulnál azt otthon is könnyen megtanulhatod, talán van keresetpótló támogatás illetve támogatják a képzőhely és lakhely közötti utazást is.

+1
Átképző tanfolyamok vannak a munkaügynél, illetve a TIT-eknél (ha még léteznek). Infós képzés általában nem szokott lenni, de hátha. Területi munkaügyi központ ad róla majd felvilágosítást.

szerk.: http://www.titteleki.hu/
Ha meg már van ez után fizetős állásod, akkor levelezőn lehet infó kart csinálni. Esetleg autodidakta módon tanuld meg nagyon alaposan a szakmát, s egy kis szerencsével találhatsz még állást is. De ez ugye nem fél év.

+1 Nézz rá erre

A munkaügyi központok rendszeresen indítanak mindenféle tanfolyamokat, a feltétel az, hogy munkanélküli legyél. Ha mégsem akarsz 120 gyógymasszőrrel egyszerre végezni :) akkor van lehetőség egyéni támogatásra is, azaz megbeszéled velük, hogy mi szeretnél lenni és ők megpróbálnak pénzt szerezni a képzésedre. Persze csak ilyen OKJ szintű pár hónapos dolgokról van szó, egyetemre nem fognak befizetni. A fentebb említett villanyszerelő, hegesztő és a többi hiányszakma tényleg javasolt, stabil megélhetést ad, botcsinálta rendszergazda lassan minden bokorban van.