Külföldi szerver hosting

Érdekelne,
hogy valakinek van-e külföldön (EU) szervere (saját szerver inkább) és milyen tapasztalatokkal, infókkal rendelkezik
- üzemeltetés
- jogbiztonság
- stb.
szempontjából.

A kérdést azért gondoltam konkrétan feltenni - mielőtt beindítom a saját csatornáim - mert lehet van
pár ember akit szintén érdekel. Amennyiben lehet ne dobja fel senki a "warez", "xxx", "politika" szavakat,
vagy szinonimájukat, mert a kérdést az ihlette, hogy nálam 0-ra csökkent a magyarországi "rendszer" (politika, jog, stb.)
felé a bizalmam, és még idén szeretném ezt úgy megoldani, hogy a domain/hostingot/.. egy/pár határral arrébb tenni.
Ezért érdekelnek a konkrét tapasztalatok.

Hozzászólások

Kint érdemes dedikált vasat vagy nagyobb VPS(-eket) bérelni. Nálunk van/volt 1-2 projektem, ahol direkt kérés volt hogy küffődön legyen (nem, nem warez és nem is politika, egyszerűen EU-s célpiacra szánt komolyabb forgalmú oldalak): http://www.xtrahost.co.uk
Van dedikált vasas szolúciójuk is, ha annyira nagy kapacitás kell, de 1-2 nagyobb VPS-el igen komoly forgalmat ki lehet szolgálni.

Az itthon elterjedt "fogom a gépem és beteszem hostingba" c. nagyon ritka, illetve négyzetméter/sajátrack bérlésnél dívik. A 120GBP/hónapos hostingjuk (2 x 500GB SATA drive, 4GB memory) szerintem egyáltalán nem drága elhelyezéssel és géppel együtt, különös tekintettel erre "as many IP addresses as you can provide technical justification for" és erre "24/7 hardware support and repair with 3 hour SLA". Minden esetre nem akarlak én rájuk beszélni, de máshol sem lesz sokkal olcsóbb vagy jön az hogy minden IP-ért elkérnek 1-2EUR/USD-t és más az SLA.

Az általános jogbiztonság magyarországon is jó, szóval a nagy kérdés az, hogy mit is hostolnál.

Nekem van szerverem több EU országban is, a tapasztalatom annyi, hogy még soha nem vertek át, mindenhol azt kaptam amit meghirdettek, emiatt értelmetlen ajánlgatni, go to google.

A jogbiztonság megérne egy külön fórumot..
Nem vagyok se jobb se bal oldali, de szerintem rossz irányba mennek a dolgok..
Igaz a jogbiztonság szó használata nem is legjobb a részemről.
Két dologra, gondoltam konkrétan..
.. az egyik, hogy ma a "tisztelt" urak odafönt a blogokat is regisztráció kötelesség akarták tenni, akkor mi jön holnap?
.. a másik az "indokolatlan", bejelentés nélküli szerver lefoglalásokról hallott "pletykákról" és azt követő "jogszerű" procedúrákról szól

A médiatörvény ellen nem elég az EU szerver, mert annak nagyon könnyű kikérni a magyar tulajdonosát és már megy is a bünti sárga csekken. Elhallgattatni ugyan nem fogják, de téged ugyanúgy ellehetetleníthetnek (de szép szó!).

Az indokolatlan szerverlefoglalás ellen elég megfelelő szolgáltatót választani, nem a "Warezhosting Bt" viszonteladóra bízni a géped (elnézést, ha valóban létezne ilyen cég :P ).

Ez azért szerintem nem ilyen egyszerű.
Egyrészt, mert kizárt, hogy magyar hatóságoknak közvetlenül kiadnának
adatokat, másrészt, ha egy cég van mögötte (nem Mo.-s), akkor megint nehéz bármit is lépniük.
De ismétlem, semmi politikai, vagy warez célom nincs, csak csupán nem tetszik ami itthon folyik.

"Indokolatlan" szerver lefoglalás ellen (ha hozzák a parancsot) véd egy "megfelelő szolgáltató" szerinted?
Nyilván külföldön sem, de ott legalább talán(?), van jogbiztonság.. nem úgy mint itthon, hogy X hónapig is
visszatarthatják a lefoglalt géped (tudtommal).

Igaz eddig még nem vetettem bele magam nagyon a témába, de akit jogászt/ügyvédet kérdeztem az nem sok jót tudott mondani.

Szerintem az EU-n belül magyar hatóságnak is kiadják az adatokat, vagy legalábbis balgaság abban bízni, hogy nem. Mondjuk ha egy külföldi cég áll a dolog mögött, aminek a tulajdonosa/ügyvezetője sem magyar, akkor van előnye az EU-nak.

Én még nem hallottam olyat, hogy feljelentés nélkül, hasraütésre vitt szervert bármilyen hatóság, leszámítva egy azóta halott/körözött személy körüli eseteket. A szervert valóban vizsgálhatják 2 évig is, de pl abban az ominózus lefoglalásban, ahol pl az a*ukereso.hu egyik ártatlan szerverét is elvitték egy D-betűs hostingcég viszonteladójától, 1-2 héten belül vissza is adták, amint tisztázódott a tévedés.

Ha nincs félnivalód, itthon sincs félnivalód, ez nem a vadnyugat. Ha viszont van, akkor nem igazán fog megóvni az EU se, igazából ennyit akarok mondani.

Szíved joga eldönteni, hogy hol hostingolsz, csak az érveid nem értettem.

Nos, én már több esetről is hallottam, igaz másodkézből.
Nyilván van itt pár hostingot nyújtó cég/ember a hup-on, de nem hiszem érdekük lenne ezekről/ilyenekről beszélni.
Azonkívül ugyanarról a szervről van szó, aki X embert alkalmazott szakértőnek, akiről később érdekes dolgok "derültek" ki?
Szóval pró és kontra..

Ami az adatszolgáltatást illeti.. lehet igazad van, lehet nem, nekem már az megnyugtató lesz, hogy nem itthon fogyasztják
az áramot a szerverek és nyugodtan alszok.

Elmult 1 evben 3 esetrol tudok ahol kiadtak adatokat nem a rendorsegnek. 1 esetben a kabeles elofizeto szemelyes adatait, idohoz rendelt IP cimeit. Mindezt haveri, puszipajtasi alapon. Elkepzelheto, hogy kulfoldon se kulonbek a rendszergazdak, de altalaban a kapcsolatrendszerek odaig mar nem ernek el.

mgb

A szerverlefoglalasok hogy viszonyulnak a cloudhoz? Ha pl Amazonnal uzemeltetek szervert, akkor nem hiszem hogy be tudnak menni barhova is gepet elvinni. Vagy pl Appengine-n, ott meg vszeg nem is nagyon lehet behatarolni, hogy pont melyik gep(ek) szolgaljak ki az alkalmazasomat. Gondolom ha felveszik a kapcsolatot az Amazonnal vagy a Google-el, akkor lekapcsoljak az appot, de azt nem tudjak vizsgalgatni hosszu ideig.

Egy pitiáner ügyben gyakorlatilag már a külföldi hosting is meggátolja a lefoglalást (az adatok/szerződések/számlák kikérését nem), de igazából a lefoglalás csak egy része a nyomozásnak, ha vaj van a füled mögött, akkor más úton is elkaphatják a tököd, nem kell hozzá feltétlenül a szerver. Ha nyomoznak utánad, akkor szerintem kisebb bajod is nagyobb annál, hogy mi lesz a lefoglalt szerverrel, jajj benntartják-e 2 évig. A tét inkább az, hogy téged benntartanak-e 2 évig, előzetesben. A kettő pedig igencsak más fajsúly. Az egyszerű titkosítás korában szerintem nincs túl nagy jelentősége annak, hogy lefoglalható-e egy szerver vagy sem..

A lefoglalás egy dolog, azonban van egy olyan szempont is,
hogy sok dolog magyar törvények értelmében nem legális, míg egy/pár határral arrébb már az.
A másik szempont lehet az, hogy ki miben hisz.. a magyar (i)gazságszolgáltatásban, vagy egy
nyugatabbra (és északabbra) lévő állam igazságszolgáltatásában.
Nos én inkább az utóbbiban.

Nekem van egy cégem Ausztriában és itt hosztolom a szervereket:

10Gbps hálózatuk van több irányba, fizetés átutalással történik, tiszatság és rend mindenfele, és a következő városokban vannak termeik:

- Klagenfurt 2db
- Bécs
- Frankfurt 2db
- Milánó
- Prága
- Zurich

Rosszat nem tudok mondani, Adatpark szintű szolgáltatásuk van.

---
KORPIKLAANI-Tequila http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Netto 50 euró áron megy nekem a 1U hosting, normál áramfogyasztással. Egy 100Mbps-os hálózat és 2db IP van benne az árban. Amikor beraktam a gépet volt egy egyszeri díj is, kb 40 euró. Fizetni átutalással kell, és szeretik határidőre megkapni a pénzt. A bécsi szerverterem hatalmas, parkolás nem jelent gondot. Én klágenfurti teremben vagyok, mert anno így jött össze. Bécs közelebb van de 2 éve nem mentem ennek a gépnek a közelébe sem. Ezen a gépen több céges levelezés, adatbázis üzemel, és néhány weblap üzemel virtualizált környezetben. A gép egy IBM x3550-es és méréseik alapján 180W és 240W között fogyasztok átlagosan.

Az áramfogyasztást amikor beraktam megmérik, aztán néha szólnak hogy megmérték, és tűrésen belűl van. Ha többet fogyasztanák akkor nyilván szólnának.

Itt nincs adatforgalmi díj. Németországban számolnak fel azt is.

Adnak egy jelszóval védett VPN hozzáférést, amin a managment port elérhető bármikor.

Emlékemin szerint ~100G backupot adnak mentésnek.

Lehet egyedi gépet berakni, valamint 1/4, 1/2, 2/4, 1/1 szekrényt bérelni, ezeknek az árát nem tudom.

Azt nem tudom hogy most mi az akciójuk, meg kell kérdezni Őket...

---
KORPIKLAANI-Tequila http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Egy VPS-em van a sitegroundnál. Illetve csak annyira az enyém, hogy az oldal gazdája érteni se ért hozzá illetve nem mert itthon hostoltatni és engem kért meg, hogy. Üzemeltetés szempontjából annyi, hogy soha, semmi gondom nem volt vele. A jogbiztonságról nem tudok mit mondani, sose volt jogi vitám. De ha parázol, akkor napi db dump, mentés, amit le tudsz szedni, aztán akár 1-2 órával később fel lehet húzni máshol az egész cuccot. Én, ha attól félnék, hogy a gonosz emberek betiltják az oldalamat, akkor eleve úgy készülnék vele, hogy hamar költöztethető legyen, így aztán már akárhol lehet a világban.

Hetzner.de-nél rendeltem a legolcsóbb szervert + netet (havi 8000 ft), teljesen megvagyok vele elégedve. 100 mbit/s-es net van hozzá nagyon jó külföldi sávszélességgel

-sok

itteni komment alapjan en is naluk bereltem. Eleinte minden rendben is volt, aztan a masodik utalast januar 20- an ejtettem meg februar 8- i hataridovel. Errol szepen is kaptam swift igazolast, el is kuldtem nekik minden adatot, aztan 8- an szo nelkul kikapcsoltak mondvan, hogy nem jott meg a penz, es ujrahasznaltak a gepet torolve az adataimat... . Persze, volt mentes szerencsere, de toluk tobbet nem.

Nekem hollandiában a leaseweb -nél van bérelt szerverem már lassan második éve. Gondom nem volt velük, mindent gyorsan és profin csináltak. Egyszer meghalt az egyik diszk a gépben, bejelentés után 3 órával cserélve volt.

Nagy előnyük hogy európában mindenhova vettek sávszélességet. Magyarországra van 1 Gb-jük, bix tagok.
Ping a holland szerverre UPC hállózatból:
icmp_req=1 ttl=57 time=34.5 ms
icmp_req=2 ttl=57 time=33.0 ms
icmp_req=3 ttl=57 time=32.9 ms
icmp_req=4 ttl=57 time=34.7 ms

Ping a proserverig:
icmp_req=1 ttl=60 time=10.1 ms
icmp_req=2 ttl=60 time=12.7 ms
icmp_req=3 ttl=60 time=9.96 ms
icmp_req=4 ttl=60 time=9.21 ms

Most nézegettem külföldi termeket, és itt 35 euro-ért lehet hosztolni 1U-s szervert. A gáz hogy Budapestől Katovice az ~400km!

---
KORPIKLAANI-Tequila http://youtu.be/wzEahz7pa7k

Sok éve (asszem 8) futnak szervereim és szerverek amiket van szerencsém adminolni hazai szervertermekben és titokzatos árnyékszervek vagy egyáltalán szervek még egyszer sem csöngettek. Régebben lett volna pedig olyan, amiért jöhettek is volna, ha tényleg szigorítanak.

Adott szolgáltató számlázási rendszerének bődületes ökörségei miatt viszont már buktam be szervert, de az szerencsére nem volt olyan értékes, hogy továbbvigyük.

Azért néztem, mert hálózatilag jónak tünnek, és valóban megfontoltam hogy átvigyem a szolgáltatást, mert az éppen tervezett HW és SW upgrade ürügyén úgyis el kell mennem érte. A távolság ugyan adott 400km, de tapasztalatom szerint nem kell a vasat sűrün látogatni. SW problémákat távolról orvosolni tudom, HW javítást meg elvégzem (kap nagyobb HDD-ket).

Nekem szempont a hálózat és az ár, mert illegális dolgot nem művelek rajta. Ha 1 évig hosztolom a lengyeleknél a gépet, akkor 9.600Ft/hó áron van egy Dataneum szerü helyen a gép. Itthon ez 16.000 Ft/hó. Ez évente 76.000Ft megtakaritást jelent, amit azért nem nagy pénz, de azért én nem dobnám el...

---
KORPIKLAANI-Tequila http://youtu.be/wzEahz7pa7k

http://www.server4you.com/ - ezt ismeri valaki? Mi most ismerkedünk vele, de eddig igen biztatóak az eredmények és még a vasról sem kell gondoskodni. Igaz minden bizbaszért extrát kell fizetni, de nem vészes.
Lehet a szervert amerikai és európai kp.-ba is kérni. Az európaiból egy invitelnél elhelyezett szerver
rendben viszi a 100Mbit-et. Amerikával még nem tudom, h mi a helyzet.

Asszem az amazonnál is van virtuális szerver bérlési lehetőség, ahol ráadásul adatmozgás alapján számláznak.

A jogbiztonsági részt pedig nem értem.
Ha necces az amit szórsz a neten, akkor mindenhol megfürdetnek.
Itthon még kifejezetten jó a helyzet, ugyanis egyedül a warezra ugranak nagyon.
Ha figyeled a hireket, akkor biztosan olvastad, hogy hány weboldalt kapcsoltak le pedofil gyanúval tévedésből.

Ha "poltikai" okokra hivatkozol, ott is csak azt tudom mondani, hogy az adat milyenségétől függ. Ha wikilieks súlyú a cucc, nem menekülhetsz :)

Igazálaz érveid akkor lennének megalapozottak, ha massziv warezt akarsz szórni, vagy te vagy a kurucinfo2. Minden más esetben (nagyon finoman megfogalmazva) alaposan félretájékoztattak a jelenlegi kormánypárt ellenfelei, akik nagyon jól tudják mindezt mait leirtam, ellenben tisztában vannak vele, hogy sokan el fogják hinni amit mondanak.

Valójában az egész kérdéskörnek oltári nagy a hirverése a már ismeretett politikai okokból, és csak azért. Ha nem akarsz illegálisan sunyiskodni, akkor nem fog bántani senki.

--
A hosszú élet titka, hogy csak F8 után nyomd meg az enter-t.

Tudnék megalapozott érveket mondani, de nem részletezném..
Annak amit írsz, hogy "Ha necces az amit szórsz a neten, akkor mindenhol megfürdetnek", semmi köze a valósághoz.
Fent leírtam, hogy vannak dolgok ami itthon nem számítanak legális, míg más országban igen, vagy legalább nem illegális.
Ez igaz XXX téren, de hogy egy általános dolgot mondjak: torrent téren is.

Nem csak a warezre ugranak.. másra is, csak amíg vannak kiskapuk, és a jó magyar nyelv, addig vannak lehetőségek, a probléma,
hogy állandóan "résen" kell lenni.

Nem érdekel a politika, magasról leszarom és rühellem mind a jobb mind a bal oldalt, de sajnos ebben az országban élek: http://www.transparency.hu/cpi2010

Ami a félretájékoztatást illeti, semmi köze a politikának, hanem szerintem inkább Neked felszínes a rálátásod pár területre a neten, ami nem baj.

"Neked felszínes a rálátásod pár területre a neten, ami nem baj."

A világért sem akarok kötözködni, de honnan tudja valaki 150%-os biztonsággal, hogy neki nem felszines a rálátása vagy azt hogy tényleg mindent lát? :) Nyilván vannak ilyen munkakörök, de azokból szerintem (tehát csak vélemény, mert nem tudhatom) ritkán írnak ide vagy bármilyen fórumra.

Mivel még nem nagyon említette senki sem: Amazon AWS. Írországi és vagy valamelyik USA-beli data center egész jó, mindenféle egyéb szolgáltatásaival együtt használom, nekem bejött.

Bėcsben ismerek egy megbizható, de kicsi cėget. Az áraik:
1. U: 45,- € + Áfa + 0,25 € / kWh (garantált öko-áram)
2. U-tól 35,- € + Áfa + áramfogyasztás

Lehet csak sima FreeBSD jailt is bėrelni, az AFAIR 40,- € + Áfa

Ėn már kb 8 ėve náluk vagyok