DHCP Bug (?)

Lehet az én ismereteim hiányosak de arra amit ma tapasztaltam nem igazán sikerült még magyarázott találnom, ha valakinek van tippje szeretettel várom.
A szitu a következő: Egy nagyobbacska hálózat egy DHCP szerverrel, a szerver osztogatja békésen az IP confokat (ip, netmask, gtw, dns,wins )
Majd sorra jelennek meg a kliensek rossz conffal, de a confnak csak egy része rossz. konkrétan a dns szerver van elírva ( elég csúnyán mert nem is azonos a tartomány meg semmi (192.168.0.1))
Aztán megtalálom a kérdéses címet itt lapul egy router ami még egy DHCP-t futtatott és persze nem wan portján lett bekötve.
Ami viszont fölöttébb érdekes számomra az az hogy hogyan fordulhatott elő hogy a conf elejét (ip, netmask,gtw,wins) jól megkapják a kliensek így minden "csak" Ip alapú dolog működött is tovább rendesen, de a Dns-t már egy másik dhcp-től kapja a kliens.

A négy kézfogásba nekem ez valahogy nem fér bele, hogy félig más kezét fogom ..

Hozzászólások

Azt hogy az okos user szétosztja a netét, mert ez egy olyan cucc amibe bemegy egy madzag és kijön sok madzag, neki erre kellet az eredmény meg a geb@sz mint mindig, és én szopok vele mint mindig.

De az az érzésem megint elkanyarodunk a témától, lehet olyan hogy conf eleje "A"-tól jön a vége meg "B"-től úgy ha "A" meg "B" kicsit sem hasonlítanak egymásra?

igazából csak arra szerettem volna rájönni, hogy haszna van-e a dolognak, mert kicsit kevés infot adtál a hálózatról.
ha jól értem ez a "második" dhcp szerver valami router, de mivel valahonnan jön egy net is, akkor nem lenne egyszerűbb switch-ként használni és a dhcp szolgáltatást rábízni az elsődlegesre?
minek kettő, ha látható módon csak csak a baj van vele. ha nem megoldható, akkor bocsi ;>

jó látni, hogy te is megpróbálsz segíteni, ahelyett, hogy engem piszkálnál értelmes dolgot is mondhattál volna.
ha azt kikapcsolja legalább lehetne tudni, hogy mi volt félre konfigolva vagy mi osztott rossz címet. ha így működik, akkor nyilván ez az eszköz zavart be, csak mivel túl sok konkrét info nem hazgott el, (pl melyik eszköz pontosan mit szór) elég nehéz segíteni, de legalább valaki meg se próbálja csak trollkodni jár ide

Ezt már tényleg nem hiszem el.
Csak nekem egyértelmü ennyi infóból, hogy mi történhetett? Senki nem használja az agyát?

A szerver:
oszt 192.168.x.x címet, netmask-ot és ehhez való 192.168.x.x GW-t és 192.168.x.x DNS-t

B router:
oszt 192.168.0.1 címet, netmask-ot és ehhez való 192.168.0.1 GW-t (saját maga) és 192.168.0.1 DNS-t

A kérdés az volt, hogy a kliensek egy ideig mentek az A szerver DHCP-jével, töle kaptak minden adatot, majd egyszercsak nem. Egyszercsak elkezdtek a B router-töl kapni config-ot. Elöször csak DNS-t, majd...

A kérdés a köztes állapot volt. Azaz hogyan lehetséges az, hogy a DHCP kérésének folyamatakor a kliens A-tól kapja meg az IP,Netmask,GW adatokat és B-töl a DNS-t.
(javíts ki KissT ha tévednék).

Mi ezen a bonyolult, hogy nem lehet megérteni?
Adatok nélkül is érthetöen volt leírva, vagy össze lehetett rakni az infókat.
A trollkodás helyet inkább hasznos ötleteket kellene adni nem folyton a kérdezöbe kötni...

Úgy látszik még mindig nem egyértelmű ezért leírom még egyszer.
Esszem ágában sem volt, nem is lesz az hogy másik dhcp-t indítsak, ez egy hiba volt egy user részéről, magánakció. Amúgy vlan-okra szét van dobálva a hálózat, de egy vlanon belül volt a két dhcp( amíg meg nem találtam hogy hol van és ki nem hajíottam a hálózatból a routert a userrel együtt).
Az acl meg azért kéne hogy a dhcp kommunikácót tudjam szűrni hogy csak adott interfaceről jöhet.

Hasznos tipp, köszi, de a kérdés még mindig él miszerint "hogyan fordulhat elő a vegyes conf"

Bocsánat, hogy megpróbáltam számodra megvilágítani azt, hogy feleslegesen erőlködsz egy olyan problémát megoldani, amit senki nem kérdezett. A kérdésre sajnos nem tudom a választ, de gondoltam számodra megvilágítom, hogy félreértettél valamit. Legközelebb inkább nem segítek, mert csak le lettem oltva érte...

Elvileg a DNS címe lehet teljesen más hálózatból való is, hisz ilyenkor a gateway-en keresztül fog "kérdezni" a kliens. Így ez még elfogadható.
Viszont a két különbözö szervertöl kapott adatrész tényleg érdekes.

A történetet én is alá tudom támasztani egy hasonlóval.
Linux dhcp szerver + ap-ként használt router
A router áramszünet hatására elfelejtette a konfigját és beállt a gyári értékekre, ahol a dhcp szerver is be van kapcsolva.
A hálózati kliens az IP-jét, netmask-ját és GW-jét a linuxtól kapta, de a dns-t már a router-töl. Ergó a net csak IP-vel ment...

Mindenesetre érdekes szituáció.

Esetleg a wan router dhcp relayezett, de atirta a dns cimet.
Akar a kliensgepek dhcp implementacioja is hibas lehet es mindket szerverrol elfogadta az offert - amit furcsallnek es nagyon nem valoszinu.