Adatforgalom csokkentese

Neha feltoltokartyas mobilinternetet hasznalok es jo volna, ha minel alacsonyabb lenne az adatforgalmam netezes kozben. A kepek kikapcsolasan (amit nem fogok megtenni) es az adblockon kivul mit tehetnek meg?

Hozzászólások

Opera böngésző tud olyat hogy tömöríti még a letöltés előtt egy szerveren a képeket és mire hozzád jut már sokkal kisebb lesz a letöltés mennyisége.

Ez működik rendesen?

Egy ideje, amikor próbáltam (2-3 alkalommal), nem volt meggyőző.
Lassú volt vagy üzemen kívül...

...pedig öcsémnek jól jönne néha "olcsó" Vodanet mellé, mert az meg csak gprs kapcsolatot engedélyez, ami a mai weboldalméretek mellett... gyakorlatilag nulla.

Legutóbb tegnap néztem, de kikapcsoltam, mert nem volt az igazi... a kábeles neten sem... mintha régebben 100x jobb lett volna, szerintem le vannak terhelve...

browser.cache.check_doc_frequency=2
(és cache méretet jó nagyra)

Az összes automatikus update-et kapcsold ki.
Pl.: vírus írtó, java, flash, divx, qtime, stb.
Nem tudom, hogy ezek mennyire relevánsak linux desktopon, remélem azért segített.

(félig off)

Linuxon nem nagyon, mármint az _automata_ frissülés :)
De Windowson tényleg jó ötlet. KIVÉVE a vírusirtó automatikus frissítését. Ezt egy Windows-desktopon szerintem vétek kikapcsolni. Bár ki tudja, lehet hogy tényleg azokon a megabájtokon múlik egy adatforgalmi limit túllépése. Ezesetben lehet olyan vírusirtót feltenni, aminél rendesen tudod szabályozni, hogy meddig kapcsoljon ki a milyen feature rajta. Pl. az ingyenes Avast-nál ha jól tudom, be lehet állítani, hogy "mostantól kezdve 1 órán keresztül ne keresgéljen a neten". Egyébként naponta le lehet tölteni a vírusdefiníciós adatbázist: http://www.avast.com/download-update

Menj el külföldre, és használj mobil internetet a fontos leveleid elolvasására. Ha nem kapcsolod ki az automatikus update-eket (köztük a vírusírtót), akkor simán lesz 50-70 ezres internet számlád. Én inkább bevállalom, hogy "néha" a legfrissebb adatbázis nélkül nézzek meg egy két weblapot, emailt.

A külföld nyilván más. Meg se fordulna a fejemben, hogy ne kapcsoljam ki. De az is lehet, hogy gondolkoznék, és nem a mobilneten nézném meg az e-mailjeimet, hanem keresnék egy normális WiFi-hozzáférést. (Biztonsági kérdések maximális figyelemben tartásával persze, titkosítatlan vacak szóba sem jöhet, azzal csak híreket érdemes olvasni.)

Én a rabbit chrunching proxyt használom, ha van egy gép, ami állandóan neten van,és van rajta Java, akkor nagyon zsír!
Pl. index.hu ~1.5MB -> ~ >200k (kb. a telefonos opera mini tömörítési arányára képes!)
Html-t/javascriptet tömörít, optimalizál, flasht kiszed, képeket (konfigurálhatóan persze!) jpeg2000-be áttömörít,stb...
Ráadásul java-s, azaz multiplatform, és pofonegyszerű a konfigurálása (jó, nem 5 perc, egyszer érdemes az időt rászánni, és belőni).
Most telefonon vagyok, linket nem tudok adni, de az első mondat első fele ad elég kulcsszót a kereséshez :)
Sok sikert!

szerk:
Itt a link: http://www.khelekore.org/rabbit/
Illetve még egy dolgot nem írtam: ez természetesen szerver szoftver. Kliens oldalon ugye elég a böngészőnek elmagyarázni, hogy proxy-t akarsz használni, viszont, mint fent is utaltam rá, kell egy másik, folyamatosan neten levő gép is. pl. az irodai gép. - vagy éppen az otthoni is megteszi, ha ott van drótos, gyorsabb net.
<-------
You can't grep on dead trees.

Köszönöm, hogy írtál erről, eddig nem ismertem.

Írásod alapján megkerestem és feltettem tegnap a házi "szerverre", kifejezetten tetszik.
A telefonomon már próbálgattam, szerintem ezt fogom beállítani öcsémnek. Végzi a dolgát szépen és gyorsan.
Tulajdonképpen ha azonosítást használ az ember és beállítja a megfelelő portra, mást nem is igazán kell csinálni a beállításaival.

Köszi mégegyszer, hasznos dolog.

hmm, nekem alapból 2.6 mega volt az index.hu ezzel a proxyval alap konfiggal 1 mega, hogy csináltad, hogy 200 kbyte lett?

bár lehet én csinálom rosszul, mivel lehet lemérni ezt az oldal méretet, mert most jut eszembe, hogy én csak simán lementettem a tartalmat, de az lehet nem releváns

Ümm... lehet, hogy a Zindeksz.hu pillanatnyi állapotától is függ (több/kevesebb kép, "vehemensebb" flash cuccok :)), és bevallom sokat nem méricskéltem.
...meg a képeket jól elrondítottam :)
Mérni a Firefox egy pluginjével mértem (asszem az "Extended Statusbar" volt az, de most másik gépen vagyok). Mindenesetre akkor ilyesmi jött ki - lehet, hogy csak szerencsém volt :)
<-------
You can't grep on dead trees.

Igen, néztem ezt is anno.
Én viszont Solarist nyomkodok, a ziproxy-t meg le kellett volna fordítani, ami akkor (2 éve?), valamiért nem ment. Miután ilyesmit kerestem, elég gyorsan megtaláltam a RabbIT-ot, ami multiplatform, ment OOTB - a gép meg, amin használom, bőven bírja ezt is :)
<-------
You can't grep on dead trees.

Nem tudom mennyire de extrém esetben lynx. Mondjuk a mai világban ez már a használhatatlanság határa, de nekem jópárszor jól jött.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Az adblock mellé én még a flashblock-ot raktam fel.

Ne fogadj minden sütit automatikusan. Jegyezd meg, hogy mi az a néhány, ami mindig kell, ezeket állítsd be. A többiről inkább kapjál értesítőt, így eldöntheted, hogy valóban kellenek-e. Sok kicsi sokra megy.

Amikor falura - világvégére megyek, ahol csak GPRS van, akkor links2 -g és megúszom az olvasnivalót 2-3 mega forgalommal. :-}

A gépen amúgy is folyton mogyorózgatom a privoxy konfig fájljait, az is be van faragva a links elé...

Másrészt ilyenkor szoktam a webdizájnereknek száz szeretőt, olyan hosszú autót, hogy ne tudjon a háza elé parkolni (nincs elég hely neki) és mind ehhez jó egészséget kívánni! :-D

Teljesen jól megmutatja, mennyire hiábavaló amit csinálnak - ha infó keresésről van szó... :-\ A fenti jókívánság komoly, viszont tartom magam ahhoz, hogy a dezájnnal csak sűrűbben vagyunk - de nem többen. :-(

Én operában egy gombnyomással kikapcsolom a képeket, majd visszakapcsolom ott, ahol tényleg az a lényeg.
Így jóformán csak text jön le ami kellően lomhán tekeri a számlálót:)

van proxy ami tud sdch-t? egyszerűen nem találok semmi benchmarkszerűséget hogy mennyit érhet, ennyire rossz vagy ennyire "új"?

Ezeréve nem használtam, de most találtam egy ilyet...

..... 1/23 10-12 10:53
Nem tudom, használja-é még valaki..
Ha igen, és szeretne "újabb" verziót:
http://data.hu/get/3066223/WinWAP_for_Windows_v4.2.0.290_Multilingual.r…

Bemutatni ugyan gyanítom, nem kell, de ha mégis:
http://www.winwap.com/desktop_applications/winwap_for_windows

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Fejlődőképes hiperláma, és okleveles érdekfeszítő