MorphOS 2.6 - PowerMac G4 támogatással

 ( Chain-Q | 2010. október 10., vasárnap - 16:15 )

Megjelent a MorphOS 2.6.

A MorphOS csapat ezúttal sem hazudtolta meg magát és a release-t egy érdekes dátumra, 2010. 10. 10-re időzítették, ráadásul a hivatalos kiadást délelőtt 10 óra 10 perckor ejtették meg. A 2.6 legfontosabb újdonsága természetesen a végre végfelhasználóknak is elérhető PowerMac G4 támogatás, amely a következő modelleket jelenti:

  1. PowerMac 3,1 "AGP-Graphics"
  2. PowerMac 3,2 "AGP-Graphics"
  3. PowerMac 3,3 "Gigabit Ethernet"
  4. PowerMac 3,4 "Digital Audio"
  5. PowerMac 3,5 "Quick Silver", "Quick Silver 2002"
  6. PowerMac 3,6 "Mirrored Drive Doors", "FW 800", "Mirrored Drive Doors 2003"

Fontos, hogy az alaplapi hang egyelőre csak a PowerMac 3,4-3,6 modellekhez támogatott, a korábbi gépekhez egyelőre PCI-os hangkártyát ajánlanak. A MorphOS csak ATi videokártyával működik, az egyes PowerMac 3,x modelekben gyárilag megtalálható nVidia kártyák nem támogatottak. Ugyanaz a gép ATi kártyával természetesen működhet.

A MorphOS 2.6-ra természetesen a korábbi verziókat más hardvereken használóknak is megéri frissíteni. A lista a fejlesztett Radeon támogatástól, a Rage128 kártyák támogatásán át (persze ez utóbbi elsősorban régi PowerMacekhez került be), a szerteágazó, desktopot, konzolt, parancssoros utility-ket és support library-kat érintő hibajavításokig, frissítésekig terjed. A teljes releasenotes angolul elolvasható itt.

A MorphOS 2.6 letölthető innen. A letöltött változat 30 percig működik LiveCD-ként, de telepíteni is lehet. A mellékelt regisztrációs utility használatával (és 111 EUR-ral) pedig teljes értékű rendszert kaphatunk. A 2.6 frissítés a 2.x-et korábban megvásárlóknak természetesen ingyenes.

Továbbá említésre méltó még, hogy a MorphOS 2.6 egy új OWB böngészővel, az 1.10-es változattal érkezik, amellyel kapcsolatban érdemes tudni, hogy az OWB-főág fejlesztésének abbamaradása miatt, immár közvetlenül a WebKit főágából frissítik (html5test.com score: 198 + 13), és a CD-n található verzió konkrétan a 66666-os WebKit reviziót tartalmazza... :)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

G5 supportra van remeny a kozeljovoben? Mintha tettel is volna mar ra utalast korabban, hogy fejlesztes alatt
(a release-notes linkbol egy kettospont kimaradt)

Kösz, javítva. Nem tudok a G5 támogatásról egyelőre többet, mint ami publicba ment. Elég kemény menet volt a PM G4 támogatás (és a már szintén demózott PowerBook support, ami majd jön...) nem tudom, mennyi energiája maradt a kulcsembereknek a G5-re. A bejelentéstől (2009. november 30.) számítva majdnem 1 év volt a PowerMac G4 support. És a G5-öt még be sem jelentették, hivatalosan...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-