MorphOS 2.6 - PowerMac G4 támogatással

Megjelent a MorphOS 2.6.

A MorphOS csapat ezúttal sem hazudtolta meg magát és a release-t egy érdekes dátumra, 2010. 10. 10-re időzítették, ráadásul a hivatalos kiadást délelőtt 10 óra 10 perckor ejtették meg. A 2.6 legfontosabb újdonsága természetesen a végre végfelhasználóknak is elérhető PowerMac G4 támogatás, amely a következő modelleket jelenti:

  • PowerMac 3,1 "AGP-Graphics"
  • PowerMac 3,2 "AGP-Graphics"
  • PowerMac 3,3 "Gigabit Ethernet"
  • PowerMac 3,4 "Digital Audio"
  • PowerMac 3,5 "Quick Silver", "Quick Silver 2002"
  • PowerMac 3,6 "Mirrored Drive Doors", "FW 800", "Mirrored Drive Doors 2003"

Fontos, hogy az alaplapi hang egyelőre csak a PowerMac 3,4-3,6 modellekhez támogatott, a korábbi gépekhez egyelőre PCI-os hangkártyát ajánlanak. A MorphOS csak ATi videokártyával működik, az egyes PowerMac 3,x modelekben gyárilag megtalálható nVidia kártyák nem támogatottak. Ugyanaz a gép ATi kártyával természetesen működhet.

A MorphOS 2.6-ra természetesen a korábbi verziókat más hardvereken használóknak is megéri frissíteni. A lista a fejlesztett Radeon támogatástól, a Rage128 kártyák támogatásán át (persze ez utóbbi elsősorban régi PowerMacekhez került be), a szerteágazó, desktopot, konzolt, parancssoros utility-ket és support library-kat érintő hibajavításokig, frissítésekig terjed. A teljes releasenotes angolul elolvasható itt.

A MorphOS 2.6 letölthető innen. A letöltött változat 30 percig működik LiveCD-ként, de telepíteni is lehet. A mellékelt regisztrációs utility használatával (és 111 EUR-ral) pedig teljes értékű rendszert kaphatunk. A 2.6 frissítés a 2.x-et korábban megvásárlóknak természetesen ingyenes.

Továbbá említésre méltó még, hogy a MorphOS 2.6 egy új OWB böngészővel, az 1.10-es változattal érkezik, amellyel kapcsolatban érdemes tudni, hogy az OWB-főág fejlesztésének abbamaradása miatt, immár közvetlenül a WebKit főágából frissítik (html5test.com score: 198 + 13), és a CD-n található verzió konkrétan a 66666-os WebKit reviziót tartalmazza... :)

Hozzászólások

G5 supportra van remeny a kozeljovoben? Mintha tettel is volna mar ra utalast korabban, hogy fejlesztes alatt
(a release-notes linkbol egy kettospont kimaradt)

Kösz, javítva. Nem tudok a G5 támogatásról egyelőre többet, mint ami publicba ment. Elég kemény menet volt a PM G4 támogatás (és a már szintén demózott PowerBook support, ami majd jön...) nem tudom, mennyi energiája maradt a kulcsembereknek a G5-re. A bejelentéstől (2009. november 30.) számítva majdnem 1 év volt a PowerMac G4 support. És a G5-öt még be sem jelentették, hivatalosan...

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-