SuSE Linux 8.0: ilyen egyszerű még sosem volt a Linux

 ( trey | 2002. április 22., hétfő - 17:30 )

Május elejétől kapható az áruházakban és a szakboltokban Európa legkedveltebb Linux csomagjának nyolcadik generációja. A szinte teljesen automatizált telepítési folyamatnak és a kényelmesen használható KDE 3 grafikus munkakörnyezetnek köszönhetően a SuSE Linux 8.0 minden kezdőnek és otthoni felhasználónak is bátran ajánlható.

A továbbfejlesztett hardverfelismerésnek köszönhetően gyerekjátékká válik a telepítés. A YaST2 hardvermester, telepítő és beállítóeszköz felismeri a meglévő Windows 95/98/ME partíciókat (FAT32) és ésszerű javaslatot ad a meglévő merevlemez kapacitás kihasználására, valamint a telepítendő szoftverválasztékra. A felhasználó nevének, jelszavának, valamint a monitor felbontásának megadása után már kész is a rendszer telepítése. A YaST automatikusan beállítja a nyomtatót, a hangkártyát, akár a TV kártyát is, nekünk már csak jóvá kell hagynunk a beállításokat és máris használhatjuk az eszközt.Teljes komfort a KDE 3 felületen
A SuSE Linux elsőként tartalmazza a jelenleg elérhető legkomfortosabb, KDE3 névre hallgató grafikus munkakörnyezetet. A felület használata egyszerű és kézenfekvő; ez megkönnyíti a kezdők számára a belépést a Linux világába. ezen felül a gyakorlottabbak az internethasználathoz igazított munkaasztalon számos hatékony szoftvereszközt fognak örömmel használni. A Konqueror, mely egy univerzális böngészőt és fájlkezelőt is magában foglal, kicsinyített formátumban automatikusan megmutatja a fájlok tartalmát. Ez különösen hatékony képek, hangok, zene- és videofájlok esetén, mikoris a fájl ikonja fölött mozgatott egérmutató hatására rövid bejátszásokat csalhatunk elő a tartalomból. Az új KDE felületen az összes régebbi KDE2 alkalmazás is futtatható.

Linux az irodában
A SuSE Linux 8.0 mindent tartalmaz, ami az irodai használathoz szükséges. Kiemelkedő ezek közül a KMail levelezőprogram, ami professzionális igényeket is kielégít. Az OpenOffice szintén része a SuSE Linux 8.0-nak. Ez egy teljeskörű irodacsomag, mely szövegszerkesztőt, táblázatkezelőt, bemutatókészítőt és adatbáziskezelőt is tartalmaz. Az OpenOffice, nevéből adódóan a nyíltságot képviseli. Meglévő, windowsos dokumentumainkat könnyedén beolvashatjuk, és ilyeneket készíthetünk is. A SuSE Linux 8.0 kiválóan működik együtt más számítógépekkel, azaz a Linux gépek fájljai kiajánlhatók a többi gép számára, valamint a Linux munkaállomásokról láthatók a hálózat többi számítógépének fájljai.

A SuSE Linux 8.0-ban számos felhasználói programot találunk a biztonsági mentésekhez, grafikához, kiadványszerkesztéshez, hálózati munkához. Az új progamok között találhatjuk a kvoctrain nevű idegennyelvű szógyakorló programot, a kgeo geometriai alkalmazást, a kstars planetárium programot, valamint sok egyebet.

Játékok és szórakozás
A multimédia kedvelői is úgy érezhetik, hogy megtérül a beruházásuk a SuSE Linux 8.0- val. CD-k összeállítása és írása, hangkeverés, video vágóstúdió, szoftveres szintetizátorok, és mindez egy fillér felár nélkül! A 8.0 verzió tartalmazza a Kooka lapolvasó (szkenner) programot.

Több mint két év feljesztés után a SuSE elsőként mutatja be az ALSA 0.9 verzióját. Az ALSA, a SuSE hangrendszereként támogatja az összes használatos hangkártyát, beleértve a felsőkategóriás professzionális hangkártyákat is. A SuSE Linux 8.0-val a CD-k mellett DVD-ket is írhatunk. A játékok kedvelői sem csalatkozhatnak, mert bővült a játékok kínálata, példaként említhetjük a Vegastrike űrpárbajt, a Racer háromdimenziós autóversenyt, a FlightGear repülőszimulátort, valamint a Falconseye labirintusjátékot.

Biztos ami biztos!
Az adat- és számítógépvédelem területén sok újdonságot tartalmaz a SuSE Linux 8.0. Már a telepítéskor aktivizálható a kibővített SuSE személyes tűzfal, egyetlen egérkattintással. Titkosított fájlrendszer védi a laptopokat és merevlemezeket lopás és "kölcsönvétel" esetén. A beépített GPG titkosításnak köszönhetően lehetővé válik, hogy csak az tudja olvasni emailjeinket, akinek címeztük. A SuSE Linux 8.0 professzionális biztonsági rendszereket is integrál, mint például az OpenSSH, a PAM és az IPSecure.

Erő a profiknak
Új, modern Linux technológia komfortosan - ez a SuSE Linux 8.0. A 2.4.18-as rendszermag, több mint 1200 meghajtóval és a 2.2.5-ös glibc a Linux fejlesztések legújabb eredményeit reprezentálja és kiemelkedő teljesítményt jelent. A 4.2 verziójú XFree86 szinte minden aktuális grafikus kártyát támogat. A YaST2 a tűzfal támogatás, az ISDN, a modem és a levelezés továbbfejlesztésén túlmenően a merevlemezek gyors átviteli módjának (DMA) bekapcsolását is támogatja, és még számos egyéb kényelmi funkcióval is szolgál. Az 1.3.23 verziójú Apache, a 2.2.3a verziójú Samba és egyéb szervercsomagok teszik a SuSE Linux 8.0-t optimális választássá az otthoni és a professzionális felhasználó számára egyaránt.

Magyarítás az irodában
Mivel magyar kiadásról van szó, számos bővítésre került sor a magyar fejlesztésekben is. A telepítés és a futó rendszer beállítása a YaST2-nek köszönhetően teljesen magyarul végezhető. A KDE3 grafikus felület is magyarul köszönt minket. Az OpenOffice teljeskörű irodacsomag a Linux világában először a hivatalos disztribúció részét képezve magyarul érhető el mindenki számára. Része a SuSE Linux 8.0 magyar kiadásának az ispell helyesírás-ellenőrző modul, mely nem csak az összes KDE alkalmazáshoz, hanem az OpenOffice-hoz is kiválóan használható. Ahhoz, hogy a szöveges parancsértelmezővel ismerkedők se vesszenek el a Linux bugyraiban, a parancsértelmező hibaüzenetei is magyarul figyelmeztetnek. A nyomatatott dokumentáció közel ezer oldalon át teljesen magyarul osztja meg velünk a Linux tudást a kezdő szinttől egész a professzionálisig.

Május elejétől kapható a SuSE Linux 8.0 Professional magyar kiadása az ország számos áruházában, könyvesboltjában és szaküzletépben.

Bővebb információ a SuSE Linux magyarországi honlapján.