haiku :)

 ( mogorva | 2010. május 8., szombat - 20:00 )

Felraktam a haiku-os.org -rol a legfrisebb anyboot iso-t egy kulso USB-s diskre es rabootoltam.

Allat! :)
Nagyon-nagyon regen, amikor meg nem dolt el, hogy a VLB vagy a PCI nyer, BeOS volt a gepemen. Hogy pontosan honnan szereztem, mar nem emlexem. De szerettem.
Es most ez is tetszik, bar meg igen fapad, viszont diszno gyors. :)

---
1. wireless sajnos nem megy
2. sikerült megtalálnom az ékezeteket :)
3. a locale választás botrányos és sztem nem működik
4. ez a webpositive nevű böngésző egy elég fura állatfaj, self-signed certificate-es oldalakat nem enged megnyitni, de az ACID3-on 98%-ot hoz
5. alapból nem viszi a flash-t (pl. youtube)
6. mp3-at simán le tudok játszani

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nekem is nagyon bejon, remelem haladnak vele utemterv szerint.

Tennap még ment a locale, egész sokat lefordítottunk már belőle Bird-del, de most nincs időm rá.

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /

Működik? Nekem nem sikerült beizzítani a rendszerben, amikor próbáltam. Na, mindegy.
Szó, ami szó, magyar az összes többi string most az oldalon.
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

Még nem próbáltam ki a Haiku -t, de a képernyőképek alapján a GUI -t erősen inspirálta a Linux (ikonok, menük kb GNOME 1.x). A GUI a GTK -ra épül..?

A FAQ Why-not-Linux bejegyzésében a következőt találtam:

[...] This lack of consistency and overall vision manifests itself in increased complexity, insufficient integration, and inefficient solutions, making the use of your computer more complicated than it should actually be.

Szerintem manapság a GNOME/KDE jó úton halad ahhoz, hogy lerombolja a Haiku 2004 környéken tett megállapítását (consistency, overall vision, integration), legalábbis látszik az igyekezet.

Csak én látom úgy, hogy ezt egy Linux kernel/Xorg -ra építve is el lehetett volna érni különösebb hátulütők nélkül, viszont annak minden előnyével..?

:D Nem lattal te meg BeOS-t. Kicsit elobb volt mint a GTK AFAIK.

A linux kernel es a xorg is fos, desktopra fokepp, miert rontanak el? Igy legalabb lehetoseget kapnak hogy normalis rendszer irjanak.

==
GTK: 1.0 14 April 1998 First stable version
BeOS: DR1–DR5 October 1995

+1
Ha Xorgra vagy Linuxra épült volna, akkor mi értelme lenne az egésznek? Szarkupacból kastélyt, ezaz! :-D
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

OK, igaz, inkább a GNOME 1.x -et inspirálta a BeOS. :)

Jó, a Linux kernel legyen fos, de az összes BSD/egyéb OSS kernel is az..? Szép terv az, hogy írjunk egy jót nulláról, csak épp a PC hardverek driverekkel való ellátása óriási feladat még úgy is ha csak portolják őket. Nem ebbe kéne beleölni az erőforrásaikat. Nem hiszem el, hogy ne lenne olyan kernel amire érdemes építeni.. Ettől persze sok sikert nekik.

A FreeBSD nem fos peldaul. A tobbi BSD kernelt nem ismerem, de imho azok se veszesek. A MAC kernel se rossz peldaul.

(De amugy a GUI teljesen mas, nem olyan mint amire te gondolsz, a GTK-nak lenne tole mit tanulni. Nezz meg par videot, azt hiszem youtube-on lattam oket vagy haiku oldalan.)

(Masreszrol a KDE es a Gnome meg mindig nezd meg mit csinal. Probal workaroundolni, kis patchekkel mukodni, etc. Hogy pl mukodjon Firefox a KDE-vel. Peldaul GTK alatt ott van az SWT es az openoffice amibe kmarc ma belefutott. Peldaul. De meg rengeteg ilyen 'majdnem mukodik' dolog van, volt, lesz. (Regebben jobban allt a helyzet, kevesebb app, kevesebb gond. :))

Idézet:
Csak én látom úgy, hogy ezt egy Linux kernel/Xorg -ra építve is el lehetett volna érni különösebb hátulütők nélkül, viszont annak minden előnyével..?

Szerintem semmi értelme nem lenne linuxot+xorg-ot bevezetni, mégpedig egy nagyon szubjektív indok alapján.

Egy kb. 5 éves IBM Thinkpad R51-en próbáltam ki, USB-ről bootolva és futtatva. Ebben a notiban van egy 1.6-os Celeron proci, 1G RAM meg vmi integrált Intel video kártya. Nevetségesen gyenge konfig a most divatosokhoz képest, de önmagában bőven elégnek kellene lennie irodai/desktop feladatokra. 1.6 gigaherz és 1G RAM szerintem igenis ütőképes cucc.

Namost sem a Windows XP sem akármelyik népszerű desktop Linux nem bír ilyen iszonyúan gyors és reszponzív lenni ezen a vason, mint ez az OS. Egyszerűen úgy hasít, mint ahogy egy OS-nek egy ilyen erős vason futnia kellene.

Oké, nem 3D-s a desktop, meg jó lenne security szempontból is megvizsgálni (magát a kódot is), de egyelőre nagyon jónak tűnik.

Asus A4L
Celeron 3.0gHz
256mega ram
mocsok SIS videókari

Debian Squeeze. Gyönyörűen megy. Iceweasel, flash, zenehallgatás, DVD nézés.

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Elhiszem, hogy gyors, bár szerintem a deiban squeeze nem "népszerű desktop Linux". Abba a kategóriába az Ubuntu származékokat és pl. a Fedora-t sorolnám.

Közbe rájöttem, hogy Lenny, tehát a stable ág. KDE3-al :-)

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."

Regi 8.10/8.04-es Ubuntu-val hasznaltam hasonlo gepet, LXDE-vel/openbox-al/fluxbox-al. Hat nem voltam nagyon elragadtatva. Felraktam XP-t , s lon sebesseg. Eleg furcsa mikor egy kicsonkitott wm-et, rendszert hasznalok es utana egy teljes rendszer sokkal jobban fut.

Jajj... Jajj... Jajj..

"The way to find what the mainstream will do tomorrow is to associate with the lunatic fringe today." -- 1995, Jean-Louis Gassée
/ http://haiku-os.org /