Origyn Web Browser - Amiga goes to HTML5 #4

Ha egyszer egy üzlet beindul... Legutóbb mikor az OWB-ről írtam, ott tartottunk, hogy mindjárt lesz a HTML5 videó alatt hang. Hát lett. És még sok egyéb. Például HW accelerated fullscreen support.

A benchmark a legnagyobb hazugság, ami csak létezhet, a statisztika mellett, de lássuk a számokat. A Hardver: Mac mini G4 1.2Ghz, 512MB RAM. A Szoftver: MorphOS 2.4 + OWB 1.8 béta illetve Mac OS X 10.5.8 + Safari 4.0.5 + Flash plugin 10.0.45.2. Mindenből a leg, ami csak van még erre a gépre.

Teszt: YouTube HTML5 360p video playback CPU felhasználás, valami mozgalmas videóval, mondjuk ezzel. A felbontás 1280x1024 64k colors.

"normál", böngészőablakban:
OWB HTML5: 80% (Cairo software only rendering)
Safari HTML5: 100% + durván frameskippel
Safari Flash: 100% + enyhén frameskippel + jobb képminősége van

"double size" böngészőablakban:
OWB HTML5: 100% + frameskippel (Cairo sw only)
Safari HTML5: 100% + überdurva frameskip, nézhetetlen
Safari Flash: 100% + durván frameskippel

"full screen"
OWB HTML5: 35% (MorphOS-specifikus overlay rendering)
Safari HTML5: unsupported(!)
Safari Flash: 100%, frameskippel, plusz a fs-re váltás kb. 10mp-et vesz igénybe...

Jelenleg más böngésző nem létezik erre a gépre, amiben megy a HTML5 video. A Chrome/Chromium x86 only, az Operaból még várjuk a 10.50-et nem Windowsos gépekre, a Firefox meg nem tud H264-et. Összefoglalva, jelenleg aki egy ilyen Mac mini G4-en YouTube-ot akar nézegetni, annak a legjobb választás a MorphOS és az OWB, pedig a jelenlegi playback kódban még nincs is Altivec támogatás. Vicces. Hogy az Apple aktuális (és egyébként alapjaiban általam támogatott) anti-Flash hisztije közepette a Safari HTML5 video támogatása meg elvérzett a Flash-sel szemben, az meg a végképp vicces. Persze tudom, PowerPC, annak is örüljek, hogy egyáltalán bebootol még.

A végére összehasonlításként itt a hűséges öreg Pegasos II-m eredménye: Normál ablak: 100%, enyhe frameskip, Double size: 100%, durva frameskip, Full screen: 50%... :)

(Ps: A cucc pedig akcióban megtekinthető hamarosan a YouTube-on. Nyolcszáz mega a példa videó amit gyártottam, UPC meg nem a barátom.)

Hozzászólások

Kíváncsi voltam én is mit mérek win 7 alatt FF 3.6 legújabb és Google Chrome legújabb verzióval. Teszt video: http://jilion.com/sublime/video

/Proci: Core2Quad Q6600/

FF: 55-60% /bár ez sztem codec hiba lesz/
Chrome: 5-10%

Fulscreen

FF: 55-60%
Chrome: 15-20%

FF alatt ha megállítom a lejátszót akkor a hang ugyanúgy tovább megy :)

Az altalam linkelt videot 7-12% es dupla meretben 15-25% kozotti CPU terheltseggel viszi a Chrome itt, Win7, valami dualcore Pentium, valami nVidia szemet. :) (Ceges laptop, Java fejleszteshez, szoval kb. kiterdekel.) Viszont fullscreenben nem akar menni, csak dupla meretben. Vicces.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Update: Miután a YouTube filterbot keze betette a lábát, a videót inkább mezitlábasan feltettem ide, oszt kész. Nesze neked webkettő.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Linuxon, böngészőben, fullscreen-ben nézve a videódat pedig 1-2% cpu terheléssel néztem végig egy speedstep-el 1.2 GHz-en futó intel celeron E3200-al, firefox-ból. Az egész html5 mizéria egy vicc. Ha a google, és a vimeo nem ragaszkodna a zártforrású H264-hez, már minden böngészőben ott lenne a támogatás kb. Amúgy tetszik a MorphOS ha lenne pénzem, hobbinak tuti beszereznék egy apple macminiG4-et, és hozzá ezt az os-t.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Jó látni, hogy végre ez is össze lett hozva, ráadásul nem is akárhogy. Abba a nyavajás HTML4-be is kerülhetett volna már egy <video> tag, és azt hiszem bolgodabb életünk lett volna...

A Safari PPC-n pedig azért lassú, mert az aktuális fejlesztési vonal a Snow Leopardos build-ekre koncentrál, ahol már majdnem minden hw gyorsított. Jól látszik ez a különböző HTML5/CSS3 tesztek sebességén is. Gondolom így semmi hw gyorsítás nincs a video lejátszásban/megjelenítésben sem. :/

Vajon mennyit lobbizhatott az Adobe, hogy ne kerülhessen be még mielőtt így elterjedt a flash playerük? A kérdést természetesen viccnek szántam, hiszen 1999-ben (ekkor készült a HTML4) még a Macromediájé volt a flash nomeg a flash videózás is csak 2002-ben jelent meg, de úgy már több értelme lenne a kérdésnek, hogy vajon miért nem jutott eszébe eddig senkinek, hogy egy lightweight (tehát nem gnash) mplayer-en vagy ffmpeg-en (ffplay) alapuló lejátszóplugint írjon az ismertebb browserekre, Windowsra, Linuxra egyaránt, amely képes kibányászni a flash videó linkjét, majd natív kódú lejátszóval lejátszani azt.

Cserébe (mondjuk egy kontinens összfogyasztását nézve) gigawattokat pocsékolnak el a gépek az undorítóan erőforráspazarlóra megírt flash playerrel. Érdemes összehasonlítani, hogy egy FLV videót, amit letöltesz a YouTube-ról (vagy kibányászod a cache-ből) hány % CPU-val játszik le egy mplayer akár normál méretben akár full screen. Általában harmada a CPU terhelés, ha nem kevesebb.