static routing és samba gondom

sziasztok
szeretném a közönség segítségét kérni Vágó úr! :)

akadt tegnap egy kis problémám (magamnak csináltam :) ), lehet valami egyszerű megoldása van, de az is lehet, hogy totális baromságot csináltam (mert ismeretlen dolgok ezek még nekem...), inkább kérdezem itt.

szóval: kis hálózat, net routeren keresztül jön be (router=dhcp szerver is), majd egy gigabites switch, rajta pár kliens és egy fájlszerver, amin ubuntu 7.04 fut. a szerver elsődlegesen samba fájl és print szerver, de mellékállásban imap, postfix, ftp, ssh, vnc, webmin, stb. is van rajta. (ezek elsődlegesen a belső hálózat kiszolgálására vannak, de azért pár dolog elérhető kívülről a külsős emberkéknek is.)
mindez a szerverben lévő gigabites intel hálókártyán megy. minden szépen és jól működik röccenésmentesen. úgy gondoltam, hogy ez elég ok, hogy valamibe jól belepiszkáljak, mert miért is ne? :) hátha tanulok valami újat.
a fentivel az egyetlen problémám az volt (apróság, pusztán kényelmi kérdés), hogy így a szerver teljes adatforgalma, a local és az internetes is egy interfészen megy keresztül (eth0) és a forgalmi grafikonokon nem lehet elkülöníteni, hogy melyik forgalom mekkora.
ezért bedobtam még egy hálókártyát (eth1), amit közvetlenül a routerre kötöttem, és megpróbáltam szétszedni a belső és külső forgalmat, hogy a kintről jövő illetve kifelé menő forgalom az eth1-en keresztül menjen, minden más (local) forgalom meg az eth0-on.
az eth0 statikus ip címmel és konfigurációval rendelkezik, 192.168.2.10, az eth1 pedig 192.168.2.11 lett, de ugyanaz a subnet meg minden. na már itt nem vagyok biztos, hogy ez így működhet-e? lehet inkább két külön subnetbe kéne rakni a két kártyát?
illetve nagyjából meggányoltam a dolgot (lényegében az /etc/networks/interfaces-ből az eth0-nál kivettem a gateway-t), így működött is, és a routing tábal is szemre jónak tűnt, kivéve a sambát, mert az valamiért az eth1-en forgalmazoot és lassan. hiába tettem bele interfaces =.... és bind interfaces only-t, az sem segített.

így most egyenlőre visszaállítottam a régi, egykártyás működést, mert a sambának pörögni kell, de ha segítenétek, akkor megpróbálkoznék még a dolog megvalósításával. :)
szóval mit és hogyan kéne csinálnom?
előre is köszi.

(szerk.: konfigokat majd csak este tudok mutatni, mert most használatban van a szerver, nem kezdhetek el a hálózattal barkácsolni)