GPL alatt elérhető a BRL-CAD forráskódja

Címkék

A design21 magazin hasábjain bukkantam az alábbi hírre:

"Még a hetvenes évek végén állt neki az amerikai hadsereg kutató laboratóriuma a BRL-CAD nevű modellező csomagjának [Constructive Solid Geometry], ami mostanra egy méretes eszközgyűjteménnyé nőtte ki magát, amibe geometria-szerkesztő, raytracer, frame buffer, hálózati képfeldolgozó, jelfeldolgozó és beépített script nyelv tartozik. GUI-ból és parancssorból is használható."Cikk további része itt.

A projekt oldala itt.

Hozzászólások

Jé, ez sem BSD licenszü;)

Milyen érdekes.

Aki CAD terén otthon van, ismeri? Tudásban hogyan mérhető össze az olyan kereskedelmi termékekkel, mint pl. az AutoCAD, Inventor, ProEngineer Wild*?

Nehez lenne ezeket osszehasonlitani, mivel ez egy CSG (szilardtest geometria) modellezo, mig az altalad emlitettek (es PC-n kozismertek) mind B-rep (felulet kezeles) elvuek. Alapjaiban ellenkezo felfogas a ket modszer.

Inkabb olyanokhoz lehetne/kene hasonlitani, mint az Euclid vagy a Catia.

A'rpi

Es akkor mi van? Tudtommal az X nem GPL-es, a perl nem GPL-es? Es attol nem hasznalhatoak? Vagy csak te nem hasznalod oket.

Amugy meg mint fenti hozzaszolo leirta. De. Az is.

Csak persze sok "A'rpi-nickje"-linuxhivonek(*) ha azt irja valaki, hogy GPL, akkor megindul az oromhormontermelese, mig ha neaggyuristen azt hallja, hogy BSDL, akkor azt se tudja hova nyuljon ijedteben, mert majd akkor jon a gonosz Billi bacsi, es megeszi oket szorostul-borostul.

(*) A'rpi - bocs, de igy tudtam legkulturaltabban kifejezni azt a szot ...

Ott a CadKey. Az is testmodellezo.

Van meg nagyon sok terulet ahol nem jo a feluletmodellezes.

Lenyegeben az osszes mechanikai modellezo program ilyen. (amivel mondjuk egy csapagyat modellezel).

----

Olvasgattam ennek a prgoramnak a manualjait (van boven), hat igencsak nehez lehet ezt hasznalni. Es tenyleg katonai (osszes pelda ilyen, hogy tanknak a lanctalpat nem kell kimodellezni radarnal, mig robbanasvizsgalatnal meg ki kell).

Szerintem ez a program csak ugy elhet tovabb, hogyha valami ertelmes grafikai feluletet csinalnak hozza, ahol gombokon keresztul lehet modellezni.

Khiraly

Éppen ezért kérdeztem, mert ennyire sem értek hozzá. :) Csak ezeket a neveket ismerem a PC-s CAD-színtérről, azért így kérdeztem.

Rendszergazdai szemmel az AutoCAD vmi hihetetlen módon elb*szott program: mindenféle rendszerszintű könyvtárára írásjogot kell adni egyszerű usernek, különben nem lehet használni. Brávó, Autodesk! :I

Egyébként a két általad említett elv között mi a különbség? Pusztán kíváncsiságból kérdem. :)

Ez a megállapítás igaz, csak baromság hirdetni, mert sztem mindenki tud olvasni.

Képzeld el hogy a BSD és a GPL betűk

még az ilyen átlagemberek számára, mint én, is jól elkülöníthetőek, pedig _én_ még álfilozófus polihisztor sem vagyok...

Amúgy meg ha nem BSD-s licencü akkor mi van? Attól jobb lesz?

Vagy ha valami BSD licencü akkor az szarabb?

Azért elmesélhetnéd!

Komolyan érdekelne hogy ilyenkor

Sosem értettem az ilyen 0% hasznosságú hozzászólásokat.

Szerintem Te és néhány hasonszőrű társad

BSD fóbiában szenved. Értsd:

Betegesen rettegtek mindentől ami tartalmazza a BSD betűkombinációt, és azonnal megpróbáltok mindent bekenni szarral. Hát gratulálok, lelketek rajta.

A ProEngieneer-t aktívan használtam még a 13. verzió környékén, ahhoz tudok igazán hasonlítani. Az első két leckét végigtanultam, a többi részbe csak beleolvastam. Parametrikus testekkel operál, az nagyon jó dolog. Ahogy elnéztem, alapvetően mindent tud, amit a fizetős testvérek.

Kezelés: Van GUI, és parancssor is. Mindenki a saját ízlésének megfelelőt használhatja. Ha megnézel egy kereskedelmi szoftvert, első körben pont annyira nem tudsz vele mit kezdeni, mint ezzel. Megtanulható, és onnantól frankón lehet használni.

Laci

En irtam mar par programot. Nehanyba belenyultam.

Es en se BSD alatt adtam ki (nem mintha en akarnam megvaltani a vilagot).

Az ok igen egyszeru, ha valaki valamit matat benne, akkor arrol en is szeretnek tudni (foleg ha o tovabbfejlesztve beepiti szoftverebe).

Szoval egyszeri ember szamara elonyosebb a BSD.

Ilyen nagy projektnel en csak orulni tudok neki.

Persze a bsd is jobb a semminel;)

Udv,

Khiraly

Igazad van. Erre mondjuk jó példa a sok

"ellopkodott" BSD lic. rendelkező kód a

Windows-ban.

Szerintem mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy amit megír, amivel dolgozik, azt milyen licenc szerint adja a közösségnek. Választhat attól függően, hogy milyen céljai vannak az adott programmal. Ezzel nincs is semmi baj, ezért van több féle licenc, lehet válogatni, kinek mi felel meg. Akinek az felel meg az a BSDL-t választja, akinek az nemjó az a GPL-t, akinek más igényei vannak az nyilván megint mást fog használni.

Nem ezzel van bajom.

Az idegesít, hogy a cikkben abszolút semmi utalás nem volt a BSD licencre, de nem lehetett megint kihagyni a fröcskölődést, hogy "bezzegbezzegám".

Szóval nekem az ilyesmi fenemód bántani tudja az igazságérzetemet, amikor valaki leül és kitölt 20 másodpercet egy ilyen semmitmondó hozzászólással. Szerintem.