MorphOS 2.4, Mac mini G4 támogatással

Rendkívüli híreinket látják. Megjelent a MorphOS 2.4, amely a szokásos Pegasos 1/2 és Efika platformok mellett immár az Apple Mac mini G4 gépeket is támogatja.

A kiadási megjegyzésekben a bugfixek és új funkciók listája is jelentős, de természetesen a Mac mini támogatás mindent elhalványit. A stuff nagyon fullosnak mondható, a CD bootol minin, a telepítő természetesen ismeri a Mac partíciós tábla dolgait, szépen kezel mindent. Olvassa a HFS+-t, írja és olvassa a sima HFS-t, szól a hang, a hálózat megy alapból, a HDD gyors, 3D-hegyek... A Firewire és a Wi-Fi/Bluetooth páros viszont (egyelőre?) nem támogatott. De hogy ne csak rizsából álljon a történet, lássuk a telepítés folyamatát, az Efika 2.3 upgrade leírásban megígért módon, eredeti skinnel, alapbeállításokkal (kattra szokásos módon minden kép nagyul).

Lépés egy: kapcsoljuk be a minit (esetemben ez egy 1.2 Ghz-s példány, 512MB RAM-mal és 40GB HDD-vel, dugjuk bele a telepítő CD-t, majd tartsuk nyomva a "C" gombot. A gép ekkor a CD-ről fog bootolni.


Voilá. Bebootolt a MorphOS 2.4 CD-ről, Apple Mac mini G4 gépen.

A "Read Me" gombra elolvashatjuk a telepítéshez hasznos, fontos infókat, de minket ez most nem érdekel, tehát "ugorgyunk", ahogy szokták mondani, és feküdjünk rá az "Installation..." gombra. Ez elindítja a tényleges telepítőt.


A telepítő üdvözlőképernyője. A daruskocsi erős. Dolgozni is bír.

Válasszuk az új telepítést, lévén upgrade szóba sem jöhet, mert korábban nem létezett mini-re MorphOS, ugye. És akkor kezdődik a szokásos kérdezz-felelek:


Nyelvek és országok kiválasztása. Van magyar is, de most mi angolhoz ragaszkodunk.


Az időzóna kiválasztása.


Alapértelmezett képernyőmód és a GUI témájának kiválasztása. Nekünk most minden jó alaphelyzetben.


Idő és dátum. Nókomment.


Billentyűzet nyelve, ismétlési sebesség, miegyéb. Van QWERTZ és QWERTY magyar kiosztás is.


Beállíthatjuk az egerünket is, ha az alapbeállítások nem felelnek meg.


Választhatunk más színű és szagú egérpointert. Atari ST fanok (sic!) előnyben. :)


A hálózat beállítása. Pöcc-röff.


Adhatunk meg kézzel hostnevet (gazdanév, MUHAHA) és névszervereket, ha akarunk.

Ééés ezzel el is fogyott a kérdezz-felelek, de tulajdonképpen minden működik, ha nyitásnak csak a "Next" gombot abuzáljuk, és majd telepítés után állítunk be mindent. Most jön a lényeg, a partícionálás. A telepítő autómata módban csak a "zúzzuk le az egészet" üzemmódot ismeri, ezért aki meg akarja tartani az OS X-et a MorphOS mellett, az válasszon kézi telepítést. Mi is ezt tesszük.


Partícionálási mód kiválasztása. "Durrle mindent" (auto) vagy kézivezérlés.

Kézivezerléssel megjelenik a HDD-n lévő partícióstábla. Igazából itt látszik, hogy kicsit csaltam, hiszen nekem már van MorphOS a gépen és ez csak egy frissítő telepítés... :) Viszont arra jó, hogy megmutassa, hogy kell a partíciókat létrehozni, hogy dual-boottal tudjon indulni a rendszer. Mivel az Apple-féle OpenFirmware csak HFS-ről tud rendszert betölteni, ezért szükséges egy HFS boot partíció, ahova a telepítő a kernelt és a szükséges miegyebet fogja elhelyezni. Ezen kívül kell egy rendszerpartíció, amit alapértelmezésben SFS-re formázunk majd és erre fog települni maga a MorphOS. Ja és igen: a telepítés előtt nyilván érdemes Disk Utility-vel OS X alól helyet csinálni a merevlemezen, mert az tud átméretezni partíciót, adatvesztés nélkül.


A merevlemezünk partíciói.


A rendszerpartíció tulajdonságai, a'la Apple Partition Map

Ha ezzel megvagyunk már a célegyenesben járunk. A next gomb után feltűnik a tényleges telepítő képernyő. Válasszuk a rendszerpartíciót. A boot partíciót a telepítő meg fogja találni és használni. Kezdődhet a tényleges telepítés.


Hova települjünk?


Ójaj, ott már van MorphOS. Biztos, hogy biztos, hogy biztos?


Települünk. Másolódják magukat az állományok! :)

És már készen is vagyunk... A MorphOS feltelepült a Mac mininkre.


Csuhú! Daruskocsi befejezte, megpihen.

Bár a telepítés kész van, a CD-ről most bebootolt MorphOS szépen működik "live" rendszerként is, szóval nyugodtan körülnézhetünk. Az "Explore CD" gombra kattitva meg is nyílik a CD tartalma egy ablakban. Nézzük mellé a rendszer Prefst, és néhány apróságot. Például a rendszerinfó ablakot. Jé, tényleg Mac minin futunk! :)


MorphOS 2.4, "live CD" üzemmódban

A rendszer így is teljes értékűen működik. Pl. van thumbnail nézet is, ahol megtekinthetjük az imént gyártott screenshotjaink.


Thumbnail nézet az Ambient desktopon

És ha kitomboltuk magunk, és végre használni szeretnénk a feltelepített rendszert, akkor induljunk újra:


Itt a vége, fuss el véle!

A rendszert egyébként (dual boot esetén) az OpenFirmware beépített grafikus bootmenüjéből tudjuk elérni. Az ebbe való belépéshez bekapcsolás/újraindítás után tartsuk nyomva az ALT (Apple billentyűzeten asszem "Option") gombot. A kék lepkés ikon lesz a MorphOS... :)

A 2.4-es MorphOS egyébként egyebek mellett az OWB böngésző egy új változatát is tartalmazza, legközelebb abba pillantunk bele. :)

A bétateszteléshez és a telepítő review elkészítéséhez használt Mac mini G4-et pedig ezúton is köszönöm szépen PeLo-nak.

Hozzászólások

köszi az infókat és a sok képet, pont előbb olvastam a hírt. egy gyors kérdés: mennyi idő alatt boot-ol a feltelepített rendszer?

Kb. 30 sec a cold boot, ebből átlag 20-at az OpenFirmware tökörészik el... Bár én bootmenüvel bootolom, ami lassabb. A MorphOS bootidő a többi. Lehet hogy nem pont, de nagyságrendileg hasonló és az arányok is kb. stimmelnek. Jellemző adat, hogy a bootlogo kb. 2-3mp-ig látszik, mielőtt bejön a desktop. Hálózattal-eyecandyval-tokkal-vonóval...

De szerintem hamarosan lesz erről is video a Tecsőn mint rendesen. Akartam én is képet csinálni pl. a bootmenüről, meg a bútról videót, de sajna túl hamar kijött a release... :)))

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Muhhahaha, akkor pont időben sikerült beszereznem a minimet? :)
Na, este bevizsgáljuk... nyami. :D

Nem lehet ezt valahogy emulálni? Alapvetően tetszik így leírások alapján, s szívesen kipróbálnám, mielőtt vasba fektetnék...

Nem lehet. Keringett egy időben a neten egy proof of concept QEmu screenshot. Az egyik MorphOS kernelfejlesztő próbaképpen felpatchelt egy QEmut, hogy - nagyon alap szinten - de fusson benne a MorphOS. De tudtommal egyelőre ennyiben maradt a dolog és inkább a valódi HW-kra koncentrálnak.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Na, jelentem alassan, telepites sikerult, a beteg is eletben maradt. :)
Totalisan hasznalhato, megadobbenet. :)
Igaz, volt egy kis kamillazas az elejen, de mar elmult - en voltam a fasz, beneztem, hogy az SFS particionak is _BOOTOLHATONAK_ kell lennie....
... amugy siman felmalhazhato, nem kell szetverni az egesz rendszert, diskutil hasznalata erosen ajanlott OSX-en. ;)
Szoval, tetszik... szerintem pegara egyszerubben felhuzhato, de az gyakorlatilag nincs... :)
Akit erdekel a MOS, tessek venni Macminit, fruttiert kaphato. ;)
... megeri! :)

Szerintem ha egy ures Mac Minire akarod felhuzni, akkor meg egyszerubb mint a Pegas, mert hozza sem kell piszkalni az OF-hez (mondjuk igy sem). A dual boot miatt van csak macera es egyedul a particionalassal, de az Pegasoson sincs maskepp dual bootnal. Mas kerdes, hogy az RDB bajait minden amigas (igy pl. te is:) jobban ismeri, igy kevesbe tunik misztikusnak a vele valo buveszkedes, mintha ugyanezt Apple Partition Mappal kell eloadni. Amde remeljuk, a kozeljovo telepitoje mar tudni fog az "ures hely"-re is telepulni, es akkor csak OSX alol atmeretez, next, next, next, finish. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Végre kipróbálhatom a minimen :D
Van valami program pppoe kapcsolathoz?
Én eddig nem nagyon találtam.

Alapbol nincs. A MorphOS fejlesztok allaspontja az, hogy hasznalj valami minimal routert, ami fillerekert kaphato. :) De fel lehet rakni regi Amigas TCP/IP stackeket a MorphOS beepitett TCP/IP stackje helyett (API/ABI szinten kompatibilsek ezek), pl. a MiamiDx-et, abban van PPPoE. De ezt a mutatvanyt kezdonek en nem ajanlanam. :) Nem nehez, csak ismerni kell a rendszer alapfogalmait es mukodeset.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-