Sulinet rejtélyes hiba

Rejtélyes Sulinet hálózatot érintő hibával keresek mindenkit, arra keresek ötleteket, hogy hogyan tudom az alábbi felmerülő problémákat orvosolni:
- az internet naponta többször elmegy vándorútra kb. 3-10 percre, majd visszajön…
A fő probléma az, amiért nem cserélem le a hálózatot egy előfizetett internetvonalra, mivel a jelenlegi fix ip-s átjáró be van jegyezve egy központi helyre (Zalaszám) és a jelenlegi választék mellett elég drágán adják az elérhető szolgáltatók a fix ip-t.
A hálózati hiba kicsit összetett: a hálózati – látszólagos – kiesés alatt a ping kifelé megy. A hosszabb letöltés nem szakad meg. Elvileg ezen a szegmensen nincs sok feltöltés, de ha van több ftp kapcsolat fölfelé, akkor kipróbáltan megszűnik az internet a többi felhasználónak. De az egy kettő mért kieséskor nem volt. A Sulinet azt állítja, hogy a központtól a hozzáférési pontig nem volt szakadás. Azzal próbálkoztam, hogy az egyik kliensgépen lecseréltem a DNS-t OpenDNS-re, akkor is volt hiba.
A Sulinet routere össze van kötve egy UTP kábellel a mi switchünk (nincs semmi ami korlátoz, nincs külön tűzfal).
A kliens gépeken (XP) vírusellenőrzést és lemezfelület ellenőrzést végeztem. Régebben előfordult hogy egy hibás merevlemezű kiszolgáló gép lerántotta a hálózatot.
Kérek mindenkit, aki tud segíteni, hasonlót tapasztalt, vagy aki tanácsot tud adni, hogyan mérjem be a hiba helyét, segítsen.
A segítséget előre is köszönöm.

u.i.: A hup.hu mindig bejön az aktuális tartalommal, de a hivatkozások képei ilyenkor nem!

Hozzászólások

Ha ez a felállás:
LAN összes PC -> routeretek -> SuliNet router, akkor én első körben a ti routeretekre gyanakodnék. Nem írtad mennyi kliens lóg rajta, lehet hogy nem bírja a NAT-ot.
A közháló net ritka nagy lehúzás, de Cisco eszközöket használnak, amik azért jók.
Egyébként a fix IP-s problémád könnyen orvosolható, ugyanabban a hálózatban lehet ám másfelé is kimenni a netre. Úgy értem, ha van sok-sok PC, akkor egy részüknek lehet Sulinetes átjárójuk, más részüknek meg lehet ADSL, s mindeközben egy alhálón vannak. Én anno így csináltam meg, DHCP szerver beállítása (vagy sok-sok kézi állítgatás) az egész.

__________________________
Kinek a pap, kinek a chap.

Így elsőre úgy tűnik, mintha egy proxy fogná meg a dolgot. Nem lehetséges, hogy a szolgáltatód (sulinet) proxyja pusztul le, vagy valami ilyesmi?

Elvileg kellett mennie, a szolgáltatás külön kérhető, de mi nem használjuk. Hat éve tényleg volt valami, akkor 16 PC-re adtak valamilyen kapcsolatot, és volt valami lokális proxy, ami kapcsolatban állt a sulinet proxyjával, de az egy rémálom volt.....
Szerencsére ezeket nálunk kb. 4 éve cserélték rendes cuccokra..

Én találkoztam olyan vidéki könyvtárral (eMagyarország pont), ami benne volt ebben a HBONE marhaságban(bazi nagy Cisco-s router a pár megabitjükhöz...) és ott volt valahol egy tranzparens proxy, ami nem bírta a terhelést...

Ott napközben mindig minden http kapcsolat be van lassulva... (éjjel pedig teljesen jó...)
Minden más ment teljesen jól. (pl. ssh)

Aztán ismerős beszélgetett a helyi T-Com-osokkal és mesélték, hogy egy(vagy több? nem emlékszem) jó koros PC proxyzik a HBONE-osoknak és majd kigyullad úgy túl van terhelve.

Próbálj meg belül felhúzni egy dns-t. Lehet az timeout-ol a kérésekre, mivel a feltöltési sávszél igen gyér

vicces. ilyen gondjaim nekem is vannak... a multkor a wikipedia nem volt elerheto. telefonaltam, ott azt mondtak, hogy tudnak a hiba okarol es tovabbitottak a szolgaltato fele. hozzatennem, hogy nem voltam annyira sebesseg-bajnok, igy 1 het utan telefonaltam, mondom hatha megjavul. milyen hiba lehet az, amit 1 het alatt nem tudnak megoldani? emlitettem a random par perces szuneteket, de erre azt reagaltak, hogy nem tudnak semmi ilyesmirol...

ajandek lonak...