Automata mérés

 ( k_oxi | 2009. szeptember 10., csütörtök - 7:18 )

Tisztelt Tagok.

Régóta olvaslak benneteket és megfelelő tudás hiánya miatt fordulok hozzátok segítségért.
Szeretnék egy automata mérőrendszert építeni a magam számára, de sem elektoműszerész sem programozó nem vagyok. A feladatom az lenne hogy legkevesebb egy mérőcelláról le tudjam olvasni (számítógéppel előre beállított intervallumban - pld. 15 percenként -) a mérés eredményét, majd ezt az adatot teljesen mindegy (akár txt ben is) milyen formátumban a mérés dátumával és időpontjával tárolni ugyanezen a számítógépen.

Természetesen még jobb volna több celláról az adatot leolvasni (mondjuk max. 4) de nem vagyok telhetetlen.

Nos a saját kútfőmből csak annyi jön ki hogy a mérőcella analóg jelét át kell alakítani digitálisra amit mondjuk meg is tesznek pld: a horgászboltban és piacokon kapható olcsó mérlegek.( a mérési határ max 2500 g, nagy pontosság nem lényeges ) Megfelelne nekem ez is. De a programozott mérés, leolvasás, adatrögzítés még nyitott kérdés.

A számítógép ami ezeket megoldaná öreg leselejtezett gép (az op. rendszer mindegy milyen) soros párhuzamos port van, de ha valaki USB-s kommunikácíóban jártas az még jobb. (inkább előre mint hátra)

Tud nekem valaki ebben segíteni ?
Köszönettel Gy.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Szia!

Azert ennel kicsivet tobb infora lenne szukseg. Jo lenne tudni
-a merocellad mit mer
-milyen mennyisegu es milyen jellegu jel jon le rola
-milyen messze van a szamitogeptol a merocella
-mennyire kell pontos legyen a meres
-mennyit tudsz a dologra kolteni

Elsore ennyi jutott eszembe.

Foltos

Szia

+1;
Itt, a hupon is több találat van "mérés" ügyileg: http://hup.hu/node/39274 ; http://hup.hu/node/70895 ; http://hup.hu/node/39596 . Láthatod, hogy van néhány kolléga aki ebben igazán profi. Adjál több támpontot, legalább a kérdésfeltevésnél ne titkolódzál.
--
üdv: virtualm

Automata (fel)mérés:

Ön automata?
* igen
* nem
* csak az eredmény érdekel

(bocs :)

A szőke nő automata mosógépet kap a férjétől ajándékba.Nagyon boldog, alig, hogy beüzemelik, már másnap mosni akar.Gyorsan levetkőzik. és nekilát barakni a ruhát. Hirtelen haza ér a férj, s döbbenten látja, hogy a felesége meztelnül áll a mosógép mellett és rakja a ruhát.
- Na, DE! Drágám!! Te miért vagy mesztelen?
- Mert a használati utasítás szerint, az első programot ruha nélkül kell indítani!

Én is szeretem a viccet.

Ami nem öl meg, az erősít...

Köszönöm nektek a választ, kérdést.

Nagyon egyszerűen a következő, mivel agrármérnök vagyok és nem is vagyok fiatal, baromfikat kellene mérnem amit mai napig hetente 1*mérek. Nos lehet kapni ehhez eszközt de ezek egyrészt drágák, másrészt mind valamilyen "dobozba zárt eletronikával" akarja megoldani a kérdést.

Erre semmi szükség nincs. Miért vegyek egy csakis kizárólag erre használható PLC vagy akármi más kütyüt ?

Azt gondolom, csak a mérőcella az AD átalakító, a port kezelés és egy program a fontos a maradékot egy kommersz szgép elvégzi.

A kérdésekre válasz: Nincs még kiválasztott mérőcellám.
A számítógép és a mérőcella közötti távolság....
Jó a kérdés. Max 15 méter SI-ben :).
A mérés pontossága 2-3% ba belefér.( informatív )
A költségvetés szűkös, de nem határozott csak már 1*müködjön..

A jelölt topikokat olvasom és ez
http://sine.ni.com/nips/cds/view/p/lang/en/nid/14603
ez szimtpatikusnak tünik.

Nagyon jó ötletet kaptam töletek innen http://gonium.net/md/2009/01/03/usbtemp-continuous-temperature-monitoring/

Tehát ez is "open project" :)

REMélem most már világosabb mit szeretnék.

Köszönettel

Üdv Gy mint Gyula

Ami nem öl meg, az erősít...

Az álltalam ismert barom fiak- nak súlya és hőmérséklete mellett más egyébb mérni valója is van. Te mit szeretnél mérni ? A sok sok sok mérésnek mi a célja, mit fogsz csinálni a mért eredményekkel? Pl: publikálod a KSH felé vagy valamilyen döntést készítesz elő vele?

Ertelek. Nos én a baromfiak és nem a barom fiak mérésével foglalkozom.
A mérési eredményekből nyomon tudom követni a fejlődésüket (amit igy is megteszek) és be tudok avatkozni ha kell.

Az adatok ezért kellenek nekem. ( a KSH azzal a kötelező adattal, amit nekik szolgáltatnak sem nagyon tud mit kezdeni, vagy finomabban nincs semmi hatása a beküldött adatoknak a gazdaságra )

Ami nem öl meg, az erősít...

(Ez az egész nem olyan mint a bevprogos csirkeszámolás első előadáson?!)

Hát, azok alapján amit leírsz, nem tűnik nagy ördöngösségnek, első körben nézz körül milyen mérőeszközök kellenek. Írd le pontosan, miket akarsz mérni (csak súly és hő?), és próbálj ezekhez megfelelő mérőeszközt találni. Ha nem vagy programozó se e-mérnök, akkor mindenképpen valami kész és strapabíró szenzorok kellenek. Szerintem sok ilyenen van soros vagy akár usb port is, onnan meg már csak a gépen kell valahogy feldolgozni, rögzíteni.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Sztem sem lehet túl nagy ördöngösség..

Első és legfontosabb a tömegmérés.

Valóban a strapabírás az egyik legfontosabb tényező. (az ammónia ugyis előbb utóbb megeszi)

Azért a kommersz számitógép hogy később mást is tudjak vezérelni pld hómérséletmérés, regisztrálás, ventillátorvezérlés De ez most nem fontos, másképp, de megoldott.

Már régóta guglizok, Mérőcellát sokat lehet találni, sok szoftver is van csak még én nem találom a megfelelőt.

"Szerintem sok ilyenen van soros vagy akár usb port is"
-----------------------------------------------csak én nem találom.

Mégis van ilyen
http://www.acam-usa.com/Strain-Gage-Circuits.html
http://www.globalspec.com/FeaturedProducts/Detail/Digital_Weight_Measurement_Kit/77418/0

Akkor még: little bit more gugli, somebody has a seeking idea ?

Apropó, milyen volt az a bevprog, de csak ha van időd és jó a történet

Ami nem öl meg, az erősít...

"A kérdésekre válasz: Nincs még kiválasztott mérőcellám."
Ea jo is meg nem is. Jo, mert lehet valasztni megfelelot.

"A számítógép és a mérőcella közötti távolság....
Jó a kérdés. Max 15 méter SI-ben :)."
Akkor olyan merocella kell, aminek digitalis kimenete ven. Az analog kimenetet elvinni 15 meterre problemas. A digitalis adatatvite erre lett kitalalva. Ha nincs olyan cella ami tudja ezt, akkor mindenkeppen venni/epiteni kell egy kutyut, ami digitalizalja a jelet, es digitalisankuldi a PC -re.
Ha kell kutyu, akkor egyszerubb, ha mingyart rogziti is a mereseket pl SD kartyara. Aztan a mert adatokkal azt csinalsz PC -n amit csak kivansz.

Foltos,
Ez nagyon jó ötlet. (mobilis, kis helyigényü)

Te ilyesmivel foglalkozol ?

Ami nem öl meg, az erősít...

Ja, valami ilyesmivel. Beágyazott rendszereket programozok. Jelenleg adattárolással és USB driver -ekkel foglalkozom. Valamikor nagyon régen terveztem hardware -t is.

Egy sima konyhai mérleget viszonylag egyszerűen lehetne "felokosítani". A számlapot lecserélném egy fogazott (vagy lyukacsos) tárcsára. Ennek az elmozdulását egy optokapuval lehetne figyelni (régi görgős egérből kitermelhető). Az optokapu jelét feldolgoznám valami olcsó mikrokontrollerel. A méréseket, meg lementeném SD kártyára. Amíg kártyát cserélsz, nincs mérés, vagy tárolhatná az adatokat RAM -ban is átmenetileg.

Az SD kártya tartalmát meg azzal dolgozod fel amivel akarod.

Ergo lenne egy inteligens, SD -kártyára dolgozó mérleged.

Nem rossz ötlet, csak attól tartok, hogy abban a környezetben ahol ennek müködni kell, nem fog sokáig müködni. (Gondolom nem voltál még baromfiistállóban, elmondom neked, néha akkora por van hogy az már fáj.-és már érted miért keresem a megoldást.)

Viszont találtam valamit, amit esetleg a nagyérdemű tagok is használhatnak saját ötleteik megvalósítására.

http://www.phidgets.com/index.php

...van ebben olyan is amit én is használhatnék csak én nem akarok egy gombot sem megnyomni a mérés alatt...és nem a lustaság miatt.

Mit szóltok hozzá ?

Ami nem öl meg, az erősít...

Ha fogazott tarcsat hasznalsz, lehet magneses erzekelot hasznalni. Az kevesbe por erzekeny. De a merleget is le lehet szigetelno por mentesen. Eleg, ha egy soros kabel jon ki a dobozbol. Meg persze a mechanikat mozgato resz. Ebben az esetben a soros kabelen kellene kiolvasni az SD -rol az adatokat. Persze ekkor az SD helyett eleg lenne egy sosors flash chip (pl egy dataflash).

vagy a digitális kijelző jelét(értsd: kivezetéseit) DI portokra rákötni, s szoftverből feldolgozni :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Jáááj...

Az a 15 meter nem olyan sok. Bar szamit, hogy milyen a kabel, es hogy aramerosseg (4-20mA) vagy feszultseg (0-10V) formajaban kuldi-e a jelet a merocella. 4-20mA inkabb javasoltabb, es ha esetleg olyan kutyuvel dolgoznad fel ami csak feszultseget tud merni, az is megoldhato egyszeruen egy precizios ellenalas beiktatasaval. Pl egy 500 ohmos ellenalas a 4-20mA-bol csinal neked 2-10V-ot. Ha megis nagy a tav, be lehet iktatni jelerositot.

Ha digitalizalva akarod tovabbkuldeni, azt jelenti, hogy valamilyen komunikacios protokolt kell hasznalnod a kutyu, ami a digitalizalast vegzi, es a szamitogep kozott. Ezen a tavolsagon meg siman elmegy az RS232-es komunikacio is.

Az hogy a kutyu vegezze az adatrogzitest is, fug attol, hogy milyen gyakran kell neki az adat. Ha eleg az, hogy hetente egyszer vigye fel a gepre, akkor okes a dolog. Viszont ha azonnal szuksege van a 15-30 perces meresi eredmenyekre, akkor ez mar korulmenyes.

National Instruments teren erdemes szetnezned, mert szamos lapkajuk van, amivel feldolgozhatsz analog dolgokat. Es nem muszaj feltetlen a vele jovo soft-ot hasznalnod, ami lehet hogy limitalt, es nem felel meg. Altalaban lehetoseg van arra, hogy mas fejlesztoi kornyezetben irt programmal is elerd a lapka altal beolvasott ertekeket.

Szerintem egyszer nezz szet, hogy pontosan milyen merocellak vannak, es azok fugvenyben lepj tovabb...


Sic Transit Gloria Mundi

Azt irja az oldal, hogy ezekhez a low end usbdaq eszkozokoz is jar daqmx illetve signalexpress, ami azt jelenit, hogy kaptal egy API-t, oszt azt csinalsz vele amit akarsz, abban amiben akarod (De leginkabb C-ben vagy LabView-ban).

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

kicsit ..nem is tudom hogy nevezzem, na szóval nem a legjobb, legszebb megoldás, tessék akármilyen jelzőket ideképzelni egész nyugodtan :)
de egy lehetőség (ha nem is itt, de adódhat olyan helyzet ahol ez egy jó megoldás):

webkamera

- egyszerű, olcsó, a leggagyibb is megteszi
- könnyen védhető a környezeti hatásoktól pl egy befőttes üveggel
- bármilyen egyébként drága usb, stb képes mérleg helyett egy "hagyományos" megteszi, szal az is olcsó
- ha 7szegmenses a mérőkészülék és jól rögzítve van a kamera, akkor szoftveresen feldolgozni, tehát az ocr igen-igen egyszerű (egy programozó legalábbis hamarabb összedobja minthogy megépítene egy usb-s áramkört;probléma legfeljebb akkor van ha a kamera csak a saját, vistás programjával hajlandó kommunikálni)
(- ha az előbbi gond, tehát a a kamera mérleghez fixálása vagy programozó szerzése, akkor is legalább külön van szedve a csirkepakolás az irodai munkától időben és helyben, félmegoldás de legalább egyszerű és olcsó:) )

Ez jó! Az optikai csatoló (webkamera) biztosítja a mérőeszköz és a számítógép galvanikus elválasztását. :-)

Egy dolog nem világos előttem az egész mérésben. Hogyan zajlik le a folyamat? A pipik véletlenszerűen rálépnek a készülékre, és akkor történik a mérés? És ha csak fél lábbal áll rá? Vagy esetleg ráhelyezzük a pipit, és ekkor mérünk? 15 percenként egy pipi súlyát olvassuk ki, vagy több pipi mérőműszerben tárolt súlyát? Honnann tudjuk melyiket mértük meg? Vagy csak az átlag az érdekes?

hát kamerával egyszerűbb a helyzet a pipi-súly társítás mint a sima usb-s digitális mérleggel :)

egyébként pedig kell egy egyszerű exponáló gomb, ami vagy jár a kamerához, vagy egy ivartalanított egérrel klikkelni, annak lehet elég hosszú a farka :)

Ez nagyon egyszeruen megoldhato.
Ugy kell elkepzelni mint egy felfuggesztett huzos merleget. amelynek a merocellajara vagy terhelohorogra, raakasztunk egy egyszeru huzalbol keszult haromszog alaku segedeszkozt ugy hogy a haromszog egyik oldala a talajjal parhuzamos, amelyre csak es csakis 1 csibe fer ra meretenel fogva. termeszetesen ezt ket harom hetente cserelni kell egy nagyobbra ahogy a csibe novekszik.

Most egy kis etologiaval kihasznaljuk a csibe ama tulajdonsagat hogy minden erdekli es mindenhova felugrik.

Mar merhetnenk is ha lenne mivel, azert negyed orankent mert ennyi ido alatt biztosan leugrik egy atlagmadar es egy masik atlagmadar felugrik. (ha nincs madar, akkor a tomege 0 es kihagyom)

Es tenyleg az atlag erdekel meg persze hogy benne legyen a 10% os szorasban.

Ami nem öl meg, az erősít...

ha az átlag kell nem egyszerűbb/pontosabb egyszerre mérni nagyon sokat? (technikailag itt gondolom elég sokféle megoldás lehetne)

Röviden az átlaggal, szórás nélkül van egy kis baj..

egy példával :

Az átlagos magyar középkorú (40-éves)férfi potenciájával nincs baj erősíti meg a hirt...

Igen ám, de a mintában 79 éves férfiak száma 100 és az 1 éveseké is 100.

Nos ezért kell egyedileg mérni.

Akkor most mi az igaz ? A mintavételezés a rossz és a szórása is rossz

Ami nem öl meg, az erősít...

[reklam on]
http://www.emodule.hu/hun/emoduleaio
[reklam off]

a letoltesben van forrasban minta progi linuxra is, de szivesen segitek a txt-be rogzitest par sorban meglehet irni

mgb

Ezek elég jónak tünő modulok. (Szemezek is az egyikkel.) De az ilyenekből elég nagy a választék.
Én inkább magát a mérőeszközt tartom problémásnak. Magyarországon például nem találtam egyetlen kereskedőt sem, aki kb. 2-3 kg-ig mérni képes, analóg vagy digitális kimenettel rendelkező mérleget árusítana. (Több száz kilóra alkalmasat lehet kapni.)
Ezen kívül a mérlegnek is intelligenciával kell rendelkeznie, hogy például kiszűrje a triangulumra lépéskor fellépő tranziens jelenséget, és csak a nyugalmi állapot elérése után rögzítse a mérési adatot. Illetve a mérési adat lekérdezéséig nem végezzen újabb mérést. A konyhai és hordozható mérlegek általában nem rendelkeznek semmilyen kimenettel, nem programozhatóak, és egy idő után automatikusan kikapcsolnak. Tehát az nehezen járható út, hogy egy ilyen mérleget meghackeljen valaki. Legfeljebb a mérőmodult lehet használni belőlük, de akkor kell mellé építeni egy mikroprocesszoros mérés vezérlő/tároló/illesztő áramkört.
Fentebb volt link egy igéretes mérőkitre, de sajnos regisztráció nélkül túl sokat tudtam meg róla. Annyi kiderült, hogy windows alá van hozzá szoftver.

szerintem ezeknek a feladatoknak nagyresze megoldhato pc-n szoftveresen, pl azt is belekel veni hogy a csibe oszevisza sz*rik es emiat ujra kell kalibralni alandoan.
mgb

Kalibrálni nyilván kell, de nem emiatt (ti: a sz"r a csibe felépitésénél fogva nem esik rá a "triangulumra" ) :)

Ami nem öl meg, az erősít...

Viszont amikor felugrik, akkor picit hintázni fog a keret, bár ha valamilyen kényszerrel függőlegesben tartod, akkor nem kell az "inga kötelében ébredő erő" című örökbecsű feladatot megoldani a mérés kiértékelésekor :-)

http://www.emalog.hu/eng/webapp/CellaKatalogus/Katalogus.aspx?fajta=5

de az ilyen ipari cucokat aranyarba merik!

hetvegen megnezem a konyhai merleg merocelajat

mgb

nem kell túlbonyolítani, jó az a linkelt usb-s mérőizé, egyszerűen rá kell kötni egy csúszóellenállásra ami arra a meglévő felfüggesztett húzós mérlegre kerül, a több szoftverből nem egy nagy munka

Ez jó, bár a kalibrálással lehetnek prückök.

kijelölöd, hogy minden pl hétfő pl 0800-0805 között nincs mérés, ez előtt pl letakaritod a platot, s mondjuk 0803-kor mer egyet, ez lesz a referencia a hetre, amivel szoftverbol offszeteled a merest.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Már csak a rugó és az ellenállás összefüggését kell megoldani...

ezt siman lehet szoftveresen
rarakod a sujt megnezed a mert erteket csinalsz tablazatot vagy interpolalsz

mgb

hihetetlen egyeseknek mi okoz gondot, a legkisebb problémákon fennakadnak :)
sokkal nehezebb a kosztól megvédeni, feszültséget ráadni (mindkét jelet mérni kell, összehasonlítani), stb.., a rugós mérleg pont úgy működik hogy egyszer ráírod mennyi és ott marad, a kosztól kalibrációt, madarak ugrálását, stb pedig nem nehéz szofverből megoldani, pl semmiképp nem kell órára beállítani, egyszerűen ha sokáig 0 körül van, az lesz a 0, de ekkor inkább figyelmeztetni kell hogy takaríts :)

Pláne, hogy ez 7. osztályos fizika, a rugó nyúlása :) A többi specifikáció (-->takarítások ütemezése/mit is akar mérni).

De ez a komment mehetett volna eggyel feljebb is a kommenthierarchiában :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

10 kilóig, RS232:

http://commed.boltmotor.hu/labor-c743/

Bár ezek labormérlegek, száezer felett.

http://www.merleg.net/reszletes/f200.htm
http://www.merleg.net/reszletes/wpt.htm

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Én a hardvert kitenném egy irodába, és RS485-tel odavinném a
jelet. Hardver: ALIX.1D alaplap, CF kártyáról boot, Slack
10.2-es oprendszer.

Cella + elektronika: Agricomp
Adatgyűjtés: meditor (-::

Egy professzionális megoldás néhányszázezerbe kerül. A nem
professzionális sokkal többe.

> Sol omnibus lucet.

up 1*

Ami nem öl meg, az erősít...

Ha majd két etetés kötött, méricskélés vagy (sz@r)lapátolás után lessz energiád akkor menj el a postára, ott a csomagfeladónál láthatsz egy jópofa mérleget. Az EMER KFt csinálta, PS 612 tipusú COM porton van lekezelve, 1/2 gr pontosságú, 3000 / 6000 gr méréshatárral. Ez lehet, hogy jó lenne neked. Látod, még a postán is rád gondolunk.
Azt hiszem, hogy a COM- port lekérdezése nem okozhat megoldhatatlan problémát.

http://www.meditor.hu/imeadoc.php

Ebből ki lehetne hasítasni egy olyasmit, ami neked kell. Van
ott telefonszám is. Üdv: meditor

> Sol omnibus lucet.

Szia

Lehet, hogy már nem is kell neki? ( mert már megoldotta )
--
üdv: virtualm

Minden probléma megoldódik egyszer... (-::
> Sol omnibus lucet.

off, azazhogy nincs olyan hogy off, mert legalább up:)

hogy lehet a legegyszerűbben szgpel egy (bonuszfeladat a több:)) 230voltos konnektort kapcsolni?

- egyrészt a relét hogy kapcsoljuk: scrolllock-ot egyszerűen kivezetni vagy milyen kütyüre keressek rá amo olyasmi mint fentebb az emodule?

- a relénél mire kell ügyelni? tud valaki egyszerű "kapcsolási rajzot"?

- a relénél hogy hívják, azt hogy "passzív" legyen tehát ne akkor húzza be a kapcsolót áramot fogyasztva amikor egyfolytában feszt kap, hanem csak átkapcsoljon, tehát kikapcsol géppel is bekapcsolva lehessen a konnektor és ekkor hogy lehet meggyőződni hogy akkor most fel vagy lekapcsolom? ((naívan valami morzeszerűségre gondolok))

Ha gyári megoldás kell, akkor a korábban már linkelt honlapról egy másik link: http://www.phidgets.com/products.php?category=9
Ha egyszerűbbet akarsz, akkor: a soros porton kapcsolóüzemben működtetett tranzisztor vezérli a jelfogót. Hogy a jelfogó a meghúzáskor nyitja vagy zárja az áramkört, az a jelfogó típusától függ. Van olyan is amely több munkaérintkezővel rendelkezik és -- bekötéstől függően -- vegyesen használható. A saját készítésű áramkör esetén azonban figyelj arra, hogy az üzemeltetés során bekövetkező külső hatások következtében (pl. vezeték szigetelésének sérülése) a 230 V semmilyen körülmények között ne juthasson a soros portra, vagy a tranzisztorra. Ez a soros port vagy esetleg a teljes alaplap tönkremenetelét okozhatja (esetlegesen személyi sérüléssel kombinálnva).

Ha csak időzítetten akarsz ki- illetve bekapcsolni elektromos fogyasztót, akkor egy programozható konnektor a legegyszerűbb és a legolcsóbb.

perpill* arra kell hogy azt a távoli gépet, amit egyébként is hálózatival kapcsolom be (biosban beállítottam hogy powerlossnál restart vagy mi), szeretném távolról bekapcsolni, itt ugyan egy kis logikai anomáliába ütköztem :) de nem török le, mert az is jó lenne ha legalább a hálózat lekapcsolása mehetne az egyik tápkábel áramtalanodásával ((bekapcsolni pedig egy ahhoz viszonylag közeli állandóan menő szerverrel gondoltam))

*: most ez a projekt olyan hobbi céllal menne, egy kicsit zavar hogy a külvilággal összekötni a gépet olyan nehéz házilag.. (pl jó lenne ha csak kávéért megyek le, mire leérek kész lehetne)

ps: csak hogy valami konkrétumot kérdezzek:
létezik-e "passzív relé"? tehát valami olyan egyszerű bigyó aminek nem kell egyfolytában áram hogy a kapcsoló adott állapotban maradjon

Ha bekapcsolni lehet a "viszonlag közeli állandóan menő szerverrel", akkor az ki is tudja kapcsolni. Ehhez így elegendő az előbbi linken szereplő modulok egyike (vagy ahhoz hasonló). A szerverről vezérelten tudod ki- és bekapcsolni a másik gép tápellátását. A kikapcsolásnál javaslom, hogy először a szerverről állítsd le az oprendszert (pl. ssh-n keresztül), és csak utána kapcsold ki a tápfeszültséget. Megméred a gép kikapcsolási idejét, hozzáadsz x mp-et és ennyi késleltetéssel kapcsolod le a tápfeszt.

hát pont ez a kikapcsolási módszer iszonyú gány :)
nagyságrendekkel szebb és biztonságosabb* ha az atx-re bízom ha már úgyis áramtalanította a gépet akkor mehet a hálózati is

(*:konkrétan jelenleg nem garantálható a leállás ideje, ténye)

Ezt most nem értem. Miután leállt a gép, utána kikapcsolja a tápfeszt? Az ATX szabványt nem ismerem, de akkor ezek szerint van egy kimenet az alaplapon, mely azután kapcsol át, ha kikapcsolt a gép?

miután az oprndszer az alaplappal kikapcsolja az atx tápot a molexekből eltűnik a fesz. :)
egyszerűen erre a feszültségeltűnésre triggerelne a kapcsoló az atx előtt

ps: perverzül fogalmazva az atx kimenetét akarom a bemenetére kötni, hogy csak akkor kapjon bemenetet ha van kimenete :)

azaz házi 0wattos kikapcsolt gép, nem tudom a nagyobb vállalatok miért* ölnek rengeteg pénzt marketingre hogy _csökkentették_ a kikapcsolt állapot fogyasztását amikor egy filléres kütyüvel kereken 0 lehetne
*: erősen költői kérdés:)

Ha erre akarsz játszani, akkor szerintem egy kereskedelemben kapható jelfogó modult (talán a Conrad-nál is kapható) kell illeszteni a feszültség eltünésére. Itt mindenképpen célszerű egy kis logikát is összedobni, mert a bekapcsolás során is előfordulhat, hogy rövid időre "eltünik" a jel. A bekapcsoláskor a power good jel jelzi, hogy már minden feszültség stabíl. Ennek a megjelenéséig -- bizonyos határokon belül -- bármi történhet a kimeneteken. És ha ezt mind megoldod, ez lesz ám a nagy gányolás.

Amennyiben az alaplap és a hálókárty Wake-on-LAN képes, akkor én azzal próbálnám meg bekapcsolni, bár ezzel is lehet szívni (http://hup.hu/node/11170). Ha működik, akkor ez a tisztességes megoldás.

a jeleltűnéstől nem félek főleg mert egyébként is olyannak kellene lenni a bekapcsolónak (ha majd többet készítenék) hogy ne lehessen gyorsan be-ki kapcsolgatni

a won a konkrét gépnél nem működik:
- lusta vagyok kipróbálni hogy ha egyáltalán plusz vezetékkel összekötném a hálókártyát az alaplappal (ez ilyen régi) működne-e
- biztonsági okokból a router kívülről nem irányatható hogy won-t küldjön*
- gazdasági okokból a router nem degagyizálható
- a fő ok pedig hogy elsődleges a 0watton (ill hogy egyáltalán le legyen választva a "villámhárítóról":)

A '- a relénél mire kell ügyelni? tud valaki egyszerű "kapcsolási rajzot"?' kérdésed alapján arra következtetek, hogy nem rendelkezzel ilyen irányú elméleti és gyakorlati ismeretekkel.

Ha közvetlenül a tápegység jelével akarod vezérelni, akkor:
- a gyors be-ki kapcsolgatás elkerülésére bistabíl vagy monostabíl multivibrátor
- legalább 230 V/3 A-es jelfogó
- a jelfogó meghúzó áramától és feszültségétől függően esetleg szintillesztő a jelfogó és a multivibrátor közzé
- a multivibrátor és a figyelendő tápfesz vezeték közzé optikai csatolás (mint írtad fontos a biztonság)
- tápegység a kütyűhöz (optikai csatoló, multivibrátor, szintillesztő, jelfogó működtetése)

Így, ha tényleg fontos a biztonság (sz@rt se ér a biztonságos router, ha a mögötte levő gép zárlat miatt visszaadja lelkét a teremtőjének), és többet is akarsz csinálni, akkor bízz meg a feladattal egy technikust/mérnököt, aki ért hozzá.

ilyen eszközökkel nem kunszt egy kapcsolót összedobni, de mégiscsak egy kapcsolónak tápegységet???
(csak gyakorlatom nincs benne, de értem amiket és amiért írod)

kicsit pontosabban: olyasmire gondolok hogy nem kunszt mayaval, photoshoppal, istennyilával szép videókat összedobni, de egyrészről más 256byteból valami látványosat produkálni directx meg egyáltalán osztás nélkül, azaz egfajta kihívás, hobbi, másrészről van gyakorlati értelme is, amikor az olyan bitvadászatok igenis jól jönnek

most például arra gondolok hogy aki ért hozzá mindenféle aktív eszközökkel tényleg egyszerűen rutinból megépíti, sőt ha annyira képzett egyszerűen boltosként leveszi a polcról a kész terméket :D (ha tényleg megbízható kellene nem technikust keresnék hanem a boltban keresném, ilyen biztosan kapható)

de ez egy egyszerű kapcsoló, egyáltalán a relé behúzva tartásához miért kell aktív fogyasztás?
még egyszer: ami problémákat írsz, azokat értem, de nem kell annyira robusztusnak lennie, teljesen megértem azt a gondolkodást hogy a hozzáértő mayát használ és nem c-t egy animációhoz, ezekkel az eszközökkel amiket felsoroltál (meg még másokkal) tényleg sok hibát ki lehet küszöböli, megbízható kapcsoló lesz, de a lényeg: az volt a célja a kapcsolónak hogy a készülék amit kapcsol ne fogyasszon, erre te meg odaírod: plusz tápegység

Kétlem, hogy olyan eszközt boltban veszel, amit a tápegység kimenetére kell rágányolni.
Mint írtad el akarod kerülni a gyors be- és kikapcsolgatást. Ehhez kell valamilyen emlékezettel rendelkeznie az eszköznek, ami alapján el tudja dönteni, hogy 20 mp-ce kapcsolták ki, tehát hiába akarjuk bekapcsolni, juszt sem fog bekapcsolni. Ahhoz, hogy kikapcsolt állapotban is legyen emlékezete szükség van valamilyen "memóriára", amely képes megállapítani, hogy már eltelt-e a kikapcsolás és bekapcsolás közötti minimális idő. Továbbá kikapcsolt állapotban kell meghúzatni jelfogót a bekapcsoláshoz, amihez szintén nem árt valamilyen kisfeszültség. Ugyanis néhány voltal akarsz 230 V-ot kapcsolni. Ha már meghúzott a jelfogó, akkor van a tápcsatlakozóról feszültség, amivel meghúzott állapotban tarthatjuk, de amíg nem húzott meg, addig is kell valahonnan biztosítani a feszültséget. Nem kötelező tápegység, lehet szó elemről vagy akkumulátorról is, de akkor gondoskodni kell az elemek/akkumulátorok rendszeres cseréjéről vagy töltéséről.

A relé háromféle lehet:
1. Alapállásban bontott munkaérintkező, ilyenkor meghúzáskor zár az érintkező, és meghúzva tartáshoz szükséges biztosítani az áramot (tehát amikor be van kapcsolva a gép). Elvileg a kikapcsolt állapothoz nem kell energia, de ha el akarod kerülni a gyors kapcsolgatást, akkor ahhoz az áramkörhöz, mely ezt figyeli, már kell feszültség. Ha a galvanikus leválasztást optocsatolóval végeztük, akkor ahhoz is kell -- még a bekapcsolás előtt -- feszültség. Persze azt is megtehetjük, hogy a kikapcsoló elektronika tápfeszültségét távolról kapcsoljuk ki egy másik kikapcsoló elektronikával, aminek a kikapcsolását egy újabb kikapcsoló elektronikával távolról kezdeményezzük. És ezt az utolsó kapcsolót természetesen szintén távolról vezéreljük egy ... :-D
2. Alapállásban zárt munkaérintkező, ilyenkor a kikapcsoláshoz kell meghúzatni a jelfogót, és kikapcsolt állapotban szükség van a meghúzó áramra.
3. Az első két eset kombinációja.

Amit még továbbra sem értek: ha fontos a megbizhatóság a routernél, akkor itt miért lényegtelen? Azt itt legtöbben tudják, hogy az IT területén nem lehet gányolt megoldásokkal megbízható rendszert létrehozni. Miért kell azt gondolni, hogy az elektronika területén lehet? Miért akarjuk egy megbízhatatlan elektronikára rábízni a fontos gépünket?

4.(=3?) ilyen relét kerestem csak a nevét nem tudtam: latching v. bistabil, azaz "behúzott" állapotban nem fogyaszt, kis fesz sem kell neki, konkrétan elsőre ezt találtam, de nem értek hozzá hogy tényleg jó-e: http://www.arwill-elektronic.hu/img/relek/g6a.jpg ezek közül a latching,singlecoil,DPDT (persze egy dpst is elég lenne)

megbízhatóság a routernél pontosan annyira fontos, ott ha kinyitnám a külvilág felé azonnal feltörnék tehát azt értem ezalatt hogy itt is csak elég ha épp hogy működik, igényesség ide vagy oda :)

kikapcsolni a vinyót se szokta a táp, elindulás után közvetlen sem, így attól nem félnék csak 1secig kell bekapcsolva tartani (max), azaz marad a kézi bekapcsolásnál a nyomvatartás felelőssége, vagy (gondolva a későbbi távoli bekapcsra) csak azt kell megoldani hogy bekapcs után azt az 1 másodpercet várja meg, azaz egy kondenzátor kisülése elég kell legyen mérni, semmiképp nem kell 20s, sőt programozható órát sem szeretnék bele :)

de csak hogy igazad legyen így beleélve magam, én is szeretnék bele legalább egy optikai izét, meg szeretném igényesre csinálni... hmm picit úgy érzem magam mint amikor megkérdi az egyszeri júzer hogy tárolja azt a maxpártucat fényképét és az a válasz rá hogy gyorsaság miatt kell a raid, biztonság miatt ugye geológiailag eltérő helyeken legyen még egy vinyón, fizetett szolgáltatásként még egy-két helyen hisz fontosak azok a képek, pedig két dvd-re ha kiírná máshol tárolva és kétévente újraírná elég lenne:)

ps: a fentebbi relé helyett valami itteni képen lévő kellene inkább valami, de nagyobb áramú

Azért van még néhány relé fajta:
"DPDT - Double Pole Double Throw. These have two rows of change-over terminals. Equivalent to two SPDT switches or relays actuated by a single coil. Such a relay has eight terminals, including the coil"

De ne kábítsátok már a népet, ez a topik nem erről szól, egy kissé elkanyarodtatok.

az hogy (dp)dt az bőven a "3.fajta", tehát nem mondtál újat, de ezek között lényeges eltérés nincs, akit érdekel ott a wiki

egyébként ne tudom hogy rossz néven veszi-e k_oxi, legalább up neki, különben sincs nagyon messze a témától, de hogy neked is eleget tegyek részemről már nagyjából mindenre megkaptam/találtam a választ :)

Tévedsz, mert az egy bistabil relé, csupán átbillenteni kell és úgy marad, tehát a nyugalmi zárt és a nyugalmi nyitott mint fogalom itt nem így működik. ( azon kívül, még vannak érdekes relék, de az már a múlté )
.

nem tudom mi alapján mondod, az idézeted is csak azt mondja amit a wiki (javaslom nézd meg) hogy ez csak az érintkezők számára és nyugalmi helyzetű állására vonatkozik, nem a relé működési "elvére", de erről nincs értelme vitatkozni, te meg vagy győződve úgy látszik valami régi alaposan megtanult anyagtól, én csak tegnap láttam életemben először, de ami kép bennem kialakult az eléggé logikus, meg friss, egyelőre sehol sem hibádzik, az hogy praktikussági okokból hány és milyen állású érintkezőt tesznek bele semmi köze a stabilitáshoz

ha nagyon nem értesz velem egyet nagy hősi tapasztalatoddal kijavíthatnád wikit, mert akkor félreinformált, tényleg megköszönném :)

Ne az angol wiki javításon agyaljál, hanem gondolkodjál. Értsed a magyar szót is. Lassan (írom) mondom, hogy megértsed. Két stabil ( fix - nyugalmi - feszmentes ) állapota van, először én is furcsállottam. A JK és RS flip- flopra hajazzál. Fölállsz, odamész a polchoz leveszed a "Titze Schenk" - et felütöd az 591. oldalon, olvasol még vagy 6 oldalt és megvilágosodsz.

ha ez a definíció elhiszem, de az idézetedben, meg a 'Pole and throw' címszó alatt nem látom hogy a "stabil" szót semmilyen formában, csak hogy van-e egy olyan kapcsoló amit egy másik behúzásakor elenged, azt hogy ott marad-e az más kérdés, pontosabban amit írsz hogy stabil-e
két állapota van, mint (szinte) minden relének, az egyikben az egyik kupac kapcsoló, a másikban a másik kupac, ez a "Pole and throw" csoportosítás a kapcsolók topológiájára utal akárhogy nézem is, nem arra hogy két stabil, csak hogy a két állapotában hogy viselkedik; e a könyv most nincs kéznél hogy megnézzem, definíciókat nem tudok, csak ezt a wikis logikát

mellesleg Tietze, de ezt elfogadom freudi elszólásnak :D

A kimenet a bemenetre, ez már logikailag működésképtelen. Ha nincs kimenet, akkor nincs bemenet, de amíg nincs bemenet, addig nincs kimenet sem. Ezzel sikerül megvalósítani az örökké kikapcsolt gépet :-)

Az ATX-es alaplap nem 0 W-ot fogyaszt kikapcsolt állapotban. A Wake-on-xxx működéséhez szükséges áramkörök ilyenkor is fogyasztanak. Különben nem lehetne hálózatról/időzítve felébreszteni a gépét.

Köszönöm Mindenkinek az együttgondolkodást.

Szeretnék még egy kérdés feltenni Nektek.

Milyen távolságig lehet USB kábelt jelerősítés nélkül használni ?

Gy

"Cogito, ergo sum"

Ami nem öl meg, az erősít...

Na, mi lett a megoldás ?

A nagy hallgatás oka:
Édesanyám halála.

Jelentkezem.

Update:
Szeresd szeretteidet...
http://www.youtube.com/watch?v=1SNakJ5JXp4

Plz: NO KOMMENT.

Hivatalosan 3, illetve 5 m-es távolságig: http://www.usb.org/about/faq/ans5
A faq-ban is van tipp a távolság növelésére, de lehet venni extendert is: http://www.everythingusb.com/hardware/USB_distance_extension/