Munkadíj utalása külföldről magyarországra

 ( bugos | 2009. április 6., hétfő - 17:13 )

Mostanában egyre több külföldi távmunkám akadt. Amivel nincs is gond, viszont teljesen tapasztalatlannak érzem magam a kifizetést illetően. Egy kanadai ismerősnek készült egy weblap és most kérne egy bankszámlaszámot és egyebet hogy fizetne. Mennyire adóztatják ezt meg ha magánszámlára kérem? Esetleg kérjem paypal-ra és költsem el? Esetleg Western Union? Kinek van ilyenben tapasztalata?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha vállalkozásban csinálod, a számlán meg kell adnod a számlaszámot, ami a vállalkozásodé.
Ha fusi, akkor kérheted! :9

És abban az esetben ha külföldi magánszemély utalja magyar magánszemélynek van valami összeghatár esetleg ami adómentes? És ha esetleg lesz még egy-két munka velük kapcsolatban akkor összeadódnak az egy helyről jövö összegek?

Amit nem vallasz be, az mindig adómentes. :-D Ha nem zavar/nem félsz, hogy jogilag adót csalsz, akkor nem fogsz adózni utána. Elvileg minden jövedelem adóköteles, összeghatártól függetlenül. A bankszámlával az a gond, hogy ha van valami vizsgálat, akkor rögtön megnézik a bankszámlád forgalmát, és hopp, ott látnak egy pár adózatlan tételt. Persze ha mondjuk azt íratod a feladóval a közlemény rovatba, hogy a 10 évvel korábbi baráti kölcsön törlesztése, akkor ez már nem jövedelem. De a kanadai partner hülyén fog rádnézni esetleg ilyen kérést olvasva.

És tegyük hozzá, náluk "picit" jobb az adómorál...

Azért fog hülyén nézni.

ikobo a partner kezdemenyezesevel!
Adougyileg nemtom mi a teendo...

Itt van pár érdekes leirás: http://www.ado.hu/hirek.php?idx=1486

"Az illetéktörvény szerint az ingó dolgok (ideértve a pénzösszeget is) ajándékozása csak akkor esik ajándékozási illeték alá, ha arról okiratot állítottak ki, vagy okirat kiállítása ugyan nem történt, de az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 000 forintot meghaladja."

- Nem haladja meg az összeg a 150.000 ft-ot (papir nincs róla, max skype log)

"A szakértők szerint, mivel a törvény az ajándékozási illetékkötelezettség fennállásához csak annyit támaszt feltételként, hogy az egy megajándékozottnak jutó ingó forgalmi értéke a 150 ezer forintot meghaladja, ezért szóban forgó értékhatárt – időbeli korlátozás nélkül – mindig csak egyetlen ajándékozási ügylet során kell figyelembe venni, és ennek során nem kell például egy adott személy egy évi v agy esetleg más időszakon belül történt ajándékozásai értékének összegeit összesíteni. Így amennyiben az ingó ajándékozása nem haladja meg a 150 ezer forintos értékhatárt, akkor az ilyen ügylet nem tárgya az ajándékozási illetéknek, azaz nem jár sem ajándékozási illetékfizetési kötelezettséggel, sem pedig bejelentési kötelezettséggel.
"

- Tehát lehet több alkalom is és nem adódik össze?!

"Belföldi bankszámlára történő utalás esetén viszont – függetlenül attól, hogy külföldről vagy belföldről érkezik az összeg – illetékfizetési kötelezettség ugyan nem terheli a vagyonszerzőt, de minden esetben keletkezik bejelentési kötelezettség, mivel az ügylet teljesítési helye Magyarország."

- Ehhez gondolom van valami formanyomtatvány

Ha elég egy számlanyitáshoz külföldön,
akkor csatlakozom ez előttem szólóhoz.

Ne adózz ezeknek, csak elsíbolják!
Enyves kezekbe kerül a pénzed.

forduljon föl az összes nyugdíjas, mi?

sok problema megszunne ;)

Hm. Nincs idős hozzátartozód egyáltalán? Látom én a smiley-t, csak nem értem...
Megszűnnének problémák, igazad van teljesen. Több pénz maradna a zsebünkben. Azaz elő is lehetne írni 60 felett kötelező öngyilkosságot mindjárt?
Az, hogy a társadalom korfája torz, az nem az idős emberek hibája!

Ha befizetsz mindent, akkor sem lesz jobb a nyugdijasoknak!
A pénz még mielőtt megmelegedne az államkaszában lenyúlják.
Ez az ami szomorú/siralmas/röhejes.
De leginkább dühítő!

Lásd Lúdas gordonnak tiszta a "lelkiismerete", az öngyílkosságba menekült
és földönfutóvá tett libatenyésztők miatt.

Nehogy azt hidd hogy a nyugdijasok miatt zavarba jönne,akár egy percig is bármelyik megélhetési politikus!

"Nehogy azt hidd hogy a nyugdijasok miatt zavarba jönne,akár egy percig is bármelyik megélhetési politikus!" - egyetértek, tudom, persze. Szomorú
"A pénz még mielőtt megmelegedne az államkaszában lenyúlják."
Ezzel viszont nem. Az állam lehet, hogy nagyon rossz hatásfokkal, de csomó mindent finanszíroz. Egy részét persze hitelből. Ha nincs bevétele, akkor semmit nem tud finanszírozni. Persze a botrányosan rossz hatásfok az sajnos tagadhatatlan.

Van fogalmad arról, mekkora a költségvetés? Oké. Ha ennek utána néztél, majd megnézed mennyi 10%-a amit már elég nehéz "sibolni". Gondolkozz, ne csak azt hallgasd meg amit mondanak.
Nem. Nem mondtam, hogy nem korrupt _bármelyik_ politikus, vagy hogy nem vesz el. Nem azt sem mondtam, hogy ezek jól csinálják. Más miatt nem lenne ott a helyük. Rég. Amit mondasz az politikai duma gondolkodás nélküli bekajálása.

Teljesen egyetértek!

Ne becsüld alá a találékonyságukat.
Nincs annyi pénz, amit ne tudnának ellopni.

majdnem 9000 milliárt a mostani költségvetés... nem lepődnék meg, ha ennem 10-20%-a átcsoportosulna... a közbeszerzések is botrányosak... nameg dupla áron fele olyan minőségű munkát végeznek, mint a versenyszférában. Időnként felkap a média egy-egy pár száz milliós botrányt... de ilyenből szerintem évente több tucatot is lehetne találni minden egyes közintézmény/hivatal kapcsán.

A közbeszerzés csak arra jó, hogy néhány ember kezébe kerüljön a döntés, nehogy a legkedvezőbb ajánlatot válasszák az alsóbb szitneken.
http://index.hu/gazdasag/magyar/korr080703/

Na látom még mindig van pénz amit ki lehet szipolyozni:
http://index.hu/gazdasag/magyar/2009/04/07/tovabb_zuhant_a_magyar_ipar_teljesitmenye/

két hétig viszonylag kussolnak, kezd erősödni a forint... majd utána bedobnak egy közleményt, miszerint szar a gazdaság vagy valami iq fighter miniszteri duma... és rögtön megzuhan a forint...

ezt játszák már hónapok óta... ha valaki ügyesen ad-vesz dollárt és eurót, akkor havonta nyerhet pár százalékot rajta... főleg azoknak megy ez jól, akik tudják mikor lesz ilyen bejelentés.

Javasolhatnám a folytatásra az épp általad linkelt portál PoliDili fórumát...? Ez itt ugyanis NEM az...

viszont ezen a szálon bedobta valaki, hogy ennyi pénzt képtelenség meglovasítani...

pedig elég csak a közvetlen környezetben szétnézni és ezt felszorozni a települések számával...

nem hitkérdés a korrupció... nem kéne elbagatelizálni.

Igaz, hogy ez nem politikai fórum.. de gyakorlatilag nincs sehol kulturált lehetőség a témában beszélgetni. Ahol volt, ott is betiltották a témát, úgyhogy bocsásd meg nekem, ha hozzászolók ott, ahol ilyen kérdés felmerül.

Nemide. Köszönjük.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

igazad van, ez az adócsalásos topic, nem a hűtlen kezeléses

köszönöm, hogy szóltál.

Az a ~10% pedig elűnik valahogy a költségvetésből. Érdemes gondolkodni azon, hogyan lettek milliárdosok éppen a politikusaink!? Nem attól mert egy multi céggel qrva jó boltot kötött saját cégük! Hanem a közbeszerzésekből. Ami a MI adónkból került ki! Nem az adózás a probléma, hanem a hűtlenkezelés!

"Az, hogy a társadalom korfája torz, az nem az idős emberek hibája!"

Hát ki a ménkűnek kellett volna szaporodni, hogy ne legyen torz az a korfa? :-D

Számoljunk csak egy kicsit.
Adott egy 70 éves nyugdíjas. Egy ember átlagban mondjuk legyen 20 éves korától dolgozó.
A 70 éves nyugdíjas gyereke ma szerintem 40-50 éves. Akik ma még aktívan dolgoznak, 40-50 között, azoknak lehet(ne) ma több 20-30 körüli, GDP-t termelő utóda, nem?
Bár ehhez a területhez hülye vagyok :), itt egy korfa:
http://www.tankonyvtar.hu/site/upload/2008/09/kepek_2-3.jpg
Itt 20-24 és 40-44 között van egy lyuk, azt jelenleg hány éves embereknek kellett volna kitölteni? Saccra azok _még_ nem nyugdíjasok.

Szülők, idősebb rokonok jól vannak?

Hat, ebben alkalmankent (a politika es) az egeszsegugy is "besegit". Es ennek sokszor sajnos nem CSAK a penzhiany az oka, hanem a hozzaallas, es a szakertelem. Vagyis ezek hianya. Persze sok egyeb tenyezo is kozrejatszik. Gondolod, ha majd nyugdijra sem telik, az egeszsegugy "talpon marad"???

Ezt csak arra írtam, hogy nem kéne nagyon éljenezni azt, aki nem fizet adót. Ha mindenki ilyen elegánsan kijelentené, hogy nem fizet egy fillért sem az enyves kezű politikusoknak, akkor bizony az katasztrofális következményekhez vezetne. Bár sajnos a katasztrofális következmények lehet, hogy nem megúszhatók amúgy sem.

a nyugdíjat nem az adóból, hanem a nyugdíjjárulékból fizetik... nameg a magányugdíjpénztárból, amin sikerült az ügyes befektetőknem 20-30%ot bukni a múlt évben, ahelyett, hogy kamatozott volna.
(ha rosszra gondolok, akkor simán meglehet, hogy úgy kereskedtek vele, hogy máshova csoportosuljon át a pénz)

Hát aki szja-t fizet, az szokott járulékot is. Aki meg nem fizet szja-t, az ritkán fizet járulékot. Tévedek?

Sajna a járulék nem elég ezért a költségvetés (lásd adózók) is beszáll néhányszáz milliárddal.

Szánalmas. (úgy érted mi lopjuk el?)

Én pl tegnap az interspúros kocsiban találtam egy 20ast, és nem fizettem be utána a 20%-ot (egyéb jövedelem adóelőlege). Még bevallhatom?

no offense, egyetértek veled, csak lassan idáig jutunk az adózók szopatásában, a nem adózók meg röhögnek a markukba.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Lehet, hogy kicsit durva lesz amit írok, az érzelmi részét vonjátok le belőle.
Nekem is elegem van abból, hogy az adóból összejövő közpénz egy részét ellopják. Igen örülnék annak, ha látnék néhány politikust (mindkét oldalról) és mást korrupt döntéshozót börtönbe vonulni.
Másrészről viszont abból is elegem van, hogy erre az a válasz, hogy akkor nem fizetünk adót. Ugyanis aki nem fizet adót az tőlem lop. Én ugyanis fizetek adót - részben erkölcsi részben gazdasági megfontolásokból. Az állam pedig mivel meg akarja fizetni (még ha rosszul is) a rendőrt, tűzoltót, tanárt, orvost, ápolót stb. tőlem és a többi adózótól fog egyre több adót beszedni.
Én egy olyan országban szeretnék élni ahol mindenki akinek van valamilyen jövedelme fizet adót és nem csak másfélmillióan egy tízmilliós országban. És nem akarok innen elköltözni.

Erről órákig lehetne vitatkozni, de a lényeget elég egyszerűen össze lehet foglalni: az nem állapot, hogy az állam egy jövedelmet 3-szorosan adóztat meg (SZJA, ÁFA, egyéb járulékok-illetékek). Én is elgondolkodnék a becsületes adófizetésen, ha kenyérre sem jutna a hónap utolsó hetében...

Szerk.: http://www.nettober.hu/
Írd be a bruttó jövedelmedet az első sorba. A lényeg az utolsó 3 sor. Az összes államnak befizetendő jóval több, mint a nettód. Ezt kellene megfordítani... Szerintem...

:DD Elmeletileg ez mind szep es jo, de mindig is volt, van es lesz utanpotlas politikusbol, max a bortonok telnenek meg, amit persze szinten a te adodbol kellene megepulni, fenntartani, uzemeltetni. Az pedig szinten koztudott, hogy az elitelt, a bortonbol kiszabadulva valoszinuleg ugyanott folytatna, immaron felkeszultebben... Sajnos csak magadra szamithatsz, es az a "biztos", amit magad raksz felre (aranyban, USDben, EURban, ingatlanban....). Nem eleg megfizetni a kozalkalmazottakat! Eloszor is jo(bb) munkakorulmenyeket is kellene biztositani, es valahogy a nekik jaro tiszteleten esett csorbat is helyre kellene allitani, versenykepes fizetest, es karrierlehetoseget is biztositani kellene, ezek egyutt meg mar "lehetetlen"... Nem utolso sorban a nem kozszferaba valokat el kellene tavolitani, ami szinten penzbe kerul, a sulyos eseteket fel kellene gongyoliteni, a bunosoket elitelni, penzbuntetest behajtani!!!, karosultakat kifizetni (ha egyaltalan penzben merheto a veszteseguk...). Es akkor oktatasrol, egyebekrol meg nem is beszeltunk... Elhiszem, hogy te ugy gondolod, hogy jobban be tudnad osztani valamelyik csaladtagod keresetet, nyugdijat, zsebpenzet, de vajon te rabiznad masra a penzed? Akkor is, ha a megbizott szemely szenvedelybeteg??? Ezen kellene elgondolkodni...

Korrupt politikusok bebörtönzésére nem sajnálnám az adót, sőt felajánlok havi 100 Ft-t. :-) Ha minden adófizető felajánlja akkor a bejövő havi 150 millióból jó sok börtönkosztot lehetne állni (nyilván nem jobb minőségűt, mint a többieké).
A tanároknak és közalkalmazottaknak a presztizse a megalázó fizetés miatt olyan amilyen. Ha rendesen meg lehetne belőle élni sőt kihívásokkal teli érdekes pályának tartanák az emberek akkor nem lenne ilyen botrányosan alacsony a színvonal sem. Bele kell tenni mondjuk kétszer annyi pénzt az oktatásba, el kell vonni a korrupciót és 20 év múlva lenne világszínvonalú tanári kar és oktatás. Van ahol meg tudták csinálni. Úgy tudom, hogy Japánban a tanárok és a miniszterelnök fizetése ugyan abból az alapbérből képződik csak más szorzóval, azaz ha a miniszterelnök több pénzt akar akkor emelni kell a tanárokét is. Persze Japánban a tanárok nem tespednek, hanem foilyamatosan képzik magukat (kötelező is) és igyekeznek nagyon jók lenni, mert jó állásuk van.
Sajnos a politikusaink olyanok amilyenek - ki milyen rózsát szakít olyat szagol. :-(
A gond az, hogy nem látok nagyon más választékot sem.
De ez már nem szakmai kérdés.

:D Nem csak bortonkosztbol all egy borton letesitese. uzemeltetese, fenntartasa... Jo esetben 3-400 %-os haszonkulccsal sokan bevallalnak az etetest, ezesetben pedig a havi 100 ft nem lenne eleg... Regesreg onfenntarto bortonoket kelleme letesiteni, uzemeltetni... A szabadlabra keruleskor pedig sok eliteltnek jol jonne, hogy talpraalljon (mar amelyik fel tud hagyni korabbi tevekenysegevel...
Ez itt Magyarorszag! Ezt ne felejtsd el... Nem csupan az anyagiak miatt olyan az oktatas, amilyen, bar az is sokat nyom a latba... Az ertelmesebb, sikeresebb resze a tanaroknak ha esze van, elhagyja az oktatast! A "kremje" meg marad... Csakugy, mint az orvosok... Esetleg mellekallasban korrepetal...
Ebben az orszagban "csak" az a baj, hogy nem kepesek tamogatni fontos es a polgaroknak szep osszeget hozo kezdemenyezest, nem tudnak esszeruen, eletszeruen gondolkodni, cselekedni... Manapsag kit erne kar, ha pl a prostik (ellenorzott korulmenyek) kozott adot, es egyeb jarulekokat fizetnenek??? Kinek jobb, hogy feketen, orvosi vizsgalat nelkul uzik az ipart??? Kinek jobb, hogy majd minden agazatban ez a tipusu "uzletvitel" (folytonosan, vagy ideiglenesen) jelen van??? Miert nem folytathat egy allampolgar (tanar, asztalos, komuves, acs, masszor...) a burokracia es jogi utveszto ismerete nelkul torvenyesen, nyugodtan, irracionalis ellenorzesek, buntetesek nelkul gazdasagi (termelo) tevekenyseget? A hivatalok, kozalkalmazottak miert ellenuk, miert nem a segitsegukre vannak? Tudom, elmeleti lehetoseg megvan, bizonyara a gyakorlat "hazudik"... :DD

Kérd ki a bankszámlád IBAN és SWIFT kódját ==> utaltasd arra. Szarul fogja a bankod konvertálni a zsét. Gondolom, nem akarsz kanadai dollár számlát nyitni emiatt. ;-) A példád miatt mondtam.
PayPal asszem 25 000 HUF feletti pénzkivételnél (withdrawal) nem von le illetéket... ez is a bankszámládra megy.
Mi a faxért akarod bevallani? :-O Ajándékot bankszámlára akármennyit fogadhatsz - cashben NAPI 149 999 HUF... :-S lehet.

Ha többet akarsz így fogadni - 1-2 esetet a kutya nem fog észrevenni -, ejsze menj át Ausztriába, nyiss ott számlát valami bankban... szlovén haverom tippje, ezt nem próbáltam még személyesen.

lol A haverod és az is aki azt hiszi, hogy az APEH nem tudja, hogy külföldön van magyar a polgárnak számlája. Pláne az EU-n belül! Előbb lebuknak azok az adókerülők akik külföldön próbálják a pénzüket eltüntetni.

----- www.blackpanther.hu -----

Hát elég durva lenne, ha pl. egy svájci vagy angol bank adatot szolgáltatna az APEHnek...

Nem kell adót csalni, és akkor nincs is miért aggódni. Külföldön megkapod a pénzt, itthon bevallod, leadózod. Nem annyira bonyolult.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Nem értem, ez hogy jön ide...

A svájci nem. Az angol meg igen.

Vannak országok, amik nem adnak adatot. Nem sok. Ezeket hívják adóparadicsomnak, és próbál mindenféle nemzetközi összefogással a többi ország változtatni az állapoton.

Pl. a barátnőmnek angol banknál a Man szigeteken van offshore számlája. Ha pl. magyar állampolgár lenne, a bank vagy automatikusan utalná a kamatjövedelem utáni adót az APEH-nek, vagy tolná az adatokat az APEH-nek (ha az ember azt választja, hogy majd az APEH számolja ki az adót). Ezt a számlanyitáskor kell választani.

G

Update, épp most olvastam az indexen:

A G20 csúcs másik fontos eredménye volt az EU által is követelt adóparadicsomok elleni fellépés. Svájc, Ausztia, Andorra, Luxemburg és Liechtenstein máris rendelkezett, hogy külföldi adóhatóságok könnyebben kutathassanak a náluk elhelyezett számlák után.

Erre linket legy szives.

A svájcit nem tudom, de az angol-bankok és a bankok általában szolgáltatnak az államkincstár és a titkosszolgálatok felé minden tranzakció alkalmával. A neten van is egy érdekes cikk azokról az idiótákról akik külföldi számlán akartál elrejteni a pénzeiket, aztán a kommandósok szakították rájuk az ajtót, here-vere közben. Csak, hogy érdekes legyen:)

----- www.blackpanther.hu -----

Ha jól tudom, akkor (már előttem is írták) 150k HUF-ig nincs ajándékozási illeték. Viszont ha 1 év alatt többet ajándékoznak Neked, akkor az adóköteles. Tehát többször is kap6sz 149.999 forintot egy évben, de akkor már szerepelnie kell az adóbevallásodban (illetéket megúszod, SZJA-t nem).

A tutit viszont egy könyvelő fogja megmondani, nem a kockák... :-)

Adózás tekintetében én megkeresnék egy szakértőt, mert a törvényt ő tudja. Arra tippelek, hogy semmi "extra" nincs vele, megkapod a pénzt, és pontosan az egyik országban be kell vallanod, és ott (és csak ott) kell fizetni utána valamilyen adót (pl. SZJA).

Utalás: utalhatod bankközi utalással (SWIFT, IBAN kód kell hozzá). Nyithatsz deviza számlát itthon is, és akkor nem a bank konvertálja, hanem te, amikor jól esik. Vagy utaltathatod rögtön forint számlára, és akkor konvertálják.
Nem a konverzió a drága, hanem a nemzetközi tranzakció. Ezért inkább használnám PayPal-t, mert ott az kvázi 0. Már egy ideje teljes jogú PayPal tagok vagyunk, haza tudod utalni a pénzt onnan is.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Én szívesen olvasnék paypal-ról egy magyar nyelvű és érthető leírást. Leginkább az összes trükköt/buktatót/kiskaput/okosságot/tapasztalatot/lehúzást részletező leírást. Ilyen téren teljesen analfabéta vagyok (sajnos).

Esetleg tudok megoldást, keress meg

----- www.blackpanther.hu -----

1. Van főállásom ahol a brutto bérem 40+x % ugrik egyszer.
2. Van kiegészitő EVA-s vállalkozóim ahol a bruttó számla kb. 25+2%-at fizetem adóba.

Nem kifejezetten az adó meguszása lenne a lényeg, csak ugye a magayar adórendszernek semmi sem elég. Tudomésom szerint nem rendelkezek nemzetközi adószámmal, másrészt egy külföldi lehet bután nézne ha az összeg mögé még oda biggyesztenék kb 40%-ot hátha abból kijönne a köfa, gyufa meg minden. Lehet jobban járok ha paypal számlámra kérem az összeget és egyszerüen levásárolom az ebay.de-n és akkor vám sincs, meg illeték sincs, meg szja meg áfa.

És akkor még az ÁFA-t fel akarják emelni 23%-ra, én meg rokkanjak bele 3-4 műszakba meg a sok lakáshitelbe.

Ez is egy lehetseges es kituno megoldas. Sajnos itthon keves a paypal elfogadohely... Akinek pl webshopja van, most duplan meg kellene gondolnia a paypal elfogadast, annak minden (akar kellemetlen) velejarojaval...

Én két dolgot szoktam (nekem nincs főállásom).

Vagy EVÁs számlát adok, és fizetek 25 + 1 %-ot adóba (+ minden hónapban fix járulékok persze), vagy ha olyan a hely, akkor kint fizetek SZJA-t, és Magyarországra már mint adózott jövedelem érkezik a pénz.

Európai Úniós adószámot kérhetsz az APEH-től, ha akarsz.

Ha kanadainak adsz számlát, akkor oda felesleges adószám, meg minden. Az összeget úgy határozod meg, ahogy akarod. Kicsengeted az EVÁt, meg az iparűzési adót, a maradék 74%-ot meg zsebre teszed. Én így szoktam, és én nem gondolom, hogy a 26% elviselhetetlenül sok lenne.

G

" maradék 74%-ot meg zsebre teszed."

És az szja-t, köfat, céfat, stb.... ki fizeti?
Az eva csak a vállalkozást terhelő adó.
Ha jól tudom, de lehet nem. :)

Nem tudod jól.

Az EVA törvény IV. fejezetéből derül ki.

Ahogy írtam: 25% EVA, 1% iparűzési adó. Ez a bevétel után.

Van emellett fix járulék, amit a minimálbér duplája után kell fizetni, ha az ember csak vállalkozó, és nincs mellette egy főállása, ahol ezt már kifizették utána egyszer.

A kérdezőnek van főállása, tehát neki nem kell járulékot fizetnie pluszban.

Az EVA minden mást kivált, ami a fentiek után marad a számlán, 74%, azt el lehet költeni, az a te pénzed.

Az E betű az EVA-ban egyszerűsítettet jelent. Ez az egyszerűsítés, hogy nem kell mindenféle egyébbel szórakozni.

Azt az apróságot tegyük hozzá, hogy az EVA-hoz kell néhány nem EVA-s vállalkozóként lezárt adóév, meg azt is, hogy a konstrukció megszüntetésére lehet számítani... Pedig ez lenne a normális adózási/közteher-fizetési metódus: egyszerűen, a bevétel fix hányadát, 1024-felé bevallva/könyvelve/papírozva/trükközve helyett...

Az EVA egy jó kompromisszum, tanácsadást, fejlesztést - egyéb kisköltséghányadú vállalkozó tevékenységet - folytató 1-2 fős cégek számára. Egy évi 20 milliós bevételű tanácsadói tevékenység (ami annyira nem is sok, már egy 10-12 ezres óradíjú mérnöki tevékenység nyújtásával megközelíthető) után tehát az ember leadózik 5 millió EVA-t, 200ezer iparűzésit, meg befizet 12 x kb 80 ezer, tehát durván még 1 millió járulékot. Ezzel kb annyit adózik ezután vállalkozóként, mint tenné Írországban családfenntartó magánszemélyként, szja-ban.

Ha megszűntetnék az EVA-t, és a 20 milliós bevételből először ugye befizetnéd az 1/6-od ÁFA-t (mondjuk ha külföldi a bevétel akkor ez a tétel ugrik), majd a költségekkel csökkentett összeg után a 16+4%-os társasági szolidáris adót:), majd a bevétel után a 2% iparűzésit, majd a leadózott eredményt ha még ki is akarod venni, akkor az után a 25%-ot, meg valami járulék itt is van, és a 12 x kb 80 ezret is ugyanúgy csengetni kell.

Azt hiszem ez lenne az a pont, amikor megszüntetném a magyarországi cégemet, átsétálnék 1 km-t északra Párkányba, és vigyorogva fizetném inkább a szlovák államnak a 19% adót.

--
The reason that half of us are in computing at all is that we see computers as things that we can make beautiful things out of..

Azért ott sem csak 19%-ot fizetnél. Ott is van TB is meg ÁFA is. Persze attól még kevesebb összeségében, de azért messze nem 19% vs 50-60%.

Mielőtt félreértesz, nem az alapvető állításoddal vitatkoznék, csak nem akarom, hogy egyesek itt vérszemet kapjanak a harmadakkora szlovák adótól. Merthogy nem harmadakkora.

nem tudom mennyire hiteles, de itt van pár összehasonlítás
http://www.szlovakceg.eu/

Én sem tudom, de ÁFA akkor is van. A lényeg, hogy akkor sem csak 19%. Nem vitattam egy percig sem, hogy ott olcsóbb. Mondjuk ez az osztalékadó nincs nekem gyanús, de én sem tudom. Pl. nálunk sincs, ha az osztalékot cégnek fizetik ki, és nem magánszemélynek. Nekem mindig gyanús egy olyan weboldal, ahol abból élnek, hogy szlovák céget alapítasz, valószínűleg nem bontják ki az igazság minden részletét. A költségelszámolásos szövegük kicsit kavarásnak tűnik.
Sajnos viszont az átköltözés egyéb járulékos költségekkel is jár. (Különben hány multi lenne még itt nálunk? Annyira csak nem hülyék, hogy a drágábbat választják.).

szerencsésebb lett volna talán egy szinttel fejlebb linkelnem :)
a multik külön történet, mert gyakran adókedvezményt kapnak, vagy akár adómentességet is x évre ha itt telepszenek le... ha lejár, akkor továbbállnak.

Mtelekom, Mol, OTP fizet adót, mégsem áll odébb. Pl. Valami oka csak van.

Lehet, hogy nem harmadakkora, de egy IT fejlesztéssel foglalkozó, minimális elszámolható költséggel bíró cég számára optimálisabb.

Nézd, az egész beszélgetés ott indult, hogy fizessünk-e adót. Szerintem egyértelmű a válasz: igen, fizessünk. De okosan.

Ha megszűnne az EVA, én megszüntetném a cégemet és nem maradnék itthon. Így is szinte teljes egészében külföldi cégeknek dolgozom (ÁFA nélküli számlákat állítok ki), de nem hiszem, hogy tetszene neki, ha egyik napról a másikra 40%-kal megemelném az óradíjamat, hogy ugyanannál a nettó keresetnél maradjak, mint amit most kiveszek a munkámból.

Mondom, nem is mondtam, hogy nincs igazad. Csak árnyaltam.