grub után, boot előtt, fekete képernyő sokáig

 ( kikadff | 2009. január 2., péntek - 16:47 )

hali! BUÉK mindenkinek!

telepítettem a Solaria-t, és felfigyeltem egy érdekességre:

grub-ban kiválasztom, hogy indulj frugal, és kapok egy tök fekete képernyőt jó sok ideig és nem mutat semmit. közben látszik a gépen hogy dolgozik, világítgat a piros led, de semmi. aztán sokára jön a splashy és indul a látható boot-olás szépen. gyorsan is végez onnanstól, ahogy szokott, nem is ír ki semmilyen hibát.

két gép amin előfordult(többre nem is telepítettem):
pII / celeron 433mhz, 256 mb ram, valamilyen asrock alaplap,
pIV / athlon 2200+, 768 mb ram, valamilyen asrock alaplap.

a pII-esen nem mértem de 30-60 sec közti fekete képernyővel indul
a pIV-esen szinén nem mértem, de olyan 15-30 sec feketeség

próbáltam nosplashy-val indítani, de ugyanaz, esetleg valami asrock érzékenység??

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Vmi kis grub.conf-ot tudsz mutatni? van egy sejtésem, hogy a nosplash kevés ide :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

a /boot -ban lévő "config" fájl-ra gondolsz? elég terjedelmes. mindjart keresek valamit ahova belinkelhetem...

Szerintem a /boot/grub/menu.lst

az nem sok:

default=0
timeout=5
gfxmenu (hd0,0)/boot/grub/message

title Frugalware ....
kernel (hd0,0)/boot/vmlinuz root=/dev/hda1 ro quiet vga=791

ennyi. a memtest-et nem írtam ide

quiet-et is kapd ki onnét :)) Illetvenézd meg, hogy az a vga beállítás fedi e a valóságot ( már ha speciális vga beállításra van szükséged.. ha valami általános monitorra kötötted rá, akkor abban se vagyok biztos, hogy az kéne )
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

hali!

na quiet-et is kikaptam onnan, meg odaírtam megint a nosplashy-t.

most már nincs fekete képernyő, látom hogy dolgozgat írja kifele a dolgokat szépen. a vga=791-et nem is piszkáltam már. köszi a segítséget!

csak azt nem értem, hogy a 0.7-esnél nem csinált ilyet, hanem egyből dobta a splashy-t, pedig gondolom akkor is ha kikaptam volna a quiet-et, láttam volna hogy dolgozgat szépen. de akkor most a 0.9-nél miért tart neki sok sec-ig, mikor 0.7-nél szinte azonnal végzett vele?

egyébként szét googliztam a sávszélességemet, de nem találtam olyan helyet ahol szépen le van írogatva, hogy mit csinál a quiet, vga=? miket állít be, mi mit jelent(oké: a felbontást a terminálnak) stb stb. voltam én az angol nyelvű grub honlapon is, de nem igazodtam el és a dokumentációban sem láttam(vagy csak nem értettem...) semmi eféle leírást, pedig gyanús hogy ott azért kéne legyen.

valami jóféle magyar grub, meg menu.lst leírást tudtok esetleg ajánlani?

ez amiatt van, mert egy ideje az udev vegzi a hardware detektalast, es amig az udev nincs betoltve addig nincs framebuffer se, tehat splash sincs.

regebben a hw detect joval kesobb futott le, es akkor meg azert sirtak, hogy pl usb bill. addig nem volt :)

kernel parameterekrol meg itt: /usr/src/linux/Documentation/kernel-parameters.txt

(kernel-docs csomag)

köszi.