Megjelent a MorphOS 2.0

 ( Chain-Q | 2008. július 14., hétfő - 15:09 )

2008. június 30-án megjelent a Pegasos és Efika tulajdonosok által oly' régen várt új MorphOS, a 2.0. (Leánykori nevén 1.5.)

Csak címszavakban a fontosabb újdonságok (a korábbi 1.4.5-höz képest):

 • Fényévnyivel fejlettebb Ambient (desktop környezet). (Lista nézet, eszközlista nézet, archívok támogatása, fájltípusok (MIME) támogatása, beépített textview, beépített képnéző, thumbnail támogatás képekhez, realtime ikon zoom, stb.)
 • Beépített TCP/IP stack és a szabvány Prefs rendszerbe integrált GUI-s beállítófelület hozzá.
 • AltiVec támogatás és AltiVec optimalizált rendszerrutinok (PowerPC "G4" processzorokon).
 • Rengeteg új kiegészítő alkalmazás és utility (pl. webböngésző, képnézegető amely egyszerűbb postprocessing műveleteket is tud, partícióstábla szerkesztő, fáljrendszer-töredezettségmentesítő, fájlrendszerjavító, rajzprogram, szövegszerkesztő, GUI-s SSH kliens, stbstb.)
 • Újrairt layers.library, hardver-gyorsított átlátszóság és effektusok (pl. árnyék) az ablakokhoz.
 • Plugin API és új pluginok a képernyősávokhoz. (A képernyők tetején lévő Mac-szerű menüsáv.)
 • Továbbfejlesztett témázhatóság.
 • Fejlesztett OpenGL támogatás, fejlesztett videokártya driverek.
 • Új MUI4 GUI kit és rengeteg új natív custom class (widget/gadget) hozzá.
 • Továbbfejlesztett lokalizáció és Unicode támogatás. (Részben magyarul is tud.)
 • Új, 64 bites DOS (4+ GB fileok)
 • Új, natív FAT filerendszer beépítve (pl. USB eszközökhöz).
 • Új média-plugin alrendszer (Reggae) a régi Amigás datatypeok helyett/mellett, benne pl. http és streaming támogatással.
 • Fejlesztett USB stack USB 2.0 támogatással.
 • Vadonatúj TLSF rendszerű O(1) memória allokátor.
 • Képernyővédők támogatása rendszerszinten. Jó tucatnyi új képernyővédő, valamint DPMS támogatás.
 • Efika támogatás.
 • Támogatás a Pegasos II alaplapi Gigabit Ethernet controlleréhez.
 • ATX shutdown támogatás Pegasos II-n és Efikán.
 • Eszelős mennyiségű bugfix (és néhány új bug, hehe).
 • Új GUI-s telepítő.
 • Javított 68k JIT és statikus emuláció, jobb Am*gaOS 3.x kompatibilitás.
 • Pár hozzáadott játék.
 • És még sok minden más...

Bővebb információ a teljesen megújult MorphOS Team weboldalon. Ezenkívül van még screenshot gyűjtemény és egy további cikk és leírás magyar nyelven. Enjoy.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Efika-t be lehet szerezni egyszerű halandónak végfelhasználási célra (router, házi szerver) emberi áron (tehát olyan 10k körül, mert az intel hasonló cuccai is ilyen áron vannak)?


Andi, really. Take it from me. If I tell you something, I'm usually right.

Tudtommal jelenleg nem kaphato Efika. De jon az Efika 2, 5121E alapokon, allitolag ev vege fele. Meglatjuk.

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

Körbe kéne nézni, nekem is kéne egy.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Ez tényleg nagyon jól néz ki. Ilyen felületet elfogadnék Xfce alá is :-)

--
Elméletileg nincs különbség elmélet és gyakorlat között. Gyakorlatilag van.

Szép. Amiga-s feeling fejlettebb rendszerrel. Teljesítmény szempontjából gondolom hasít a g4-eseken? :D

Igazabol, egy Efikan joval latvanyosabb a kulonbseg mondjuk egy Linuxhoz kepest, semmint egy G4-en. De azert ez utobbiakon sem megy szarul. :P

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

érdekes lenne ráhackelni egy Dreamboxra. :) mennyi a mininális memóriaigénye?

32MB-n mar bebootolhato (full GUI-val) ha eleg csillag all egyutt, de min. 128MB ajanlott. Ha lecsereled a desktopot, ennel kevesebb is eleg lehet. De ahogy nezem a Dreamboxban tobbnyire 405-s szeriaju PPC-k vannak, amiket tudtommal jelenleg nem tamogat a kernel. (Mas az MMU, peldaul, meg egy rakat utasitas hianyzik beloluk.)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

kár, hogy így alakult az amigák története ahogy. imho dreambox féle műholdvevőkbe, de akár mobilokba is alapból alkalmasabb lenne egy amigás os változat mint a linux.

Emlékeim szerint már akkoriban is sok Motorola chip-et tettek elektronikai cuccokba (repülők számítógépe, TV). Gyakorlatilag nem értem hogy maga a hardver miért tűnt el. Hogy maga a rá épített szoftver tegyük fel nem sok mindenkinek kellett, az egy dolog. De az architektúra jó volt szerintem. Elég összehasonlítani a 90-es évek elején megtalálható PC-k hardverét mondjuk egy A1200-al (hang, teljesítmény, grafika hardvergyorsítással, színek száma, blitter, mmu).

imho nem kár a motorola 68k vonalért. régi cisc architektúra volt, amit felváltott egy jobb risc a PowerPC. az UPPnek köszönhetően nem volt olyan fájdalmas a váltás a programozók számára. a macintoshoknál a 68K emulator probléma nélül működött. inkább az a sajnálatos, hogy az x86 vonal még ma is vonszolja magával a régi cisc örökséget. mintha ma is a motorola 68080 vonal futna tovább.
a power/powerpc vonal sikeres, mindhárom új generációs konzol ilyen cpu változatot használ, szervereknél is sikeres, sőt sikeresebb, mint az annyit hypeolt itanium. beágyazott eszközökben illetve olyan célrendszerekben is sikeresen használják, mint a korábban emlegetett dreambox műholdvevő és khhmm törő beltérik, és sok társa.
ahol az i386 kompatibilitás nem musthave, egyből megcsillan a PowerPC.
szerintem a motorola 68k temetése egy víg búcsú volt, mert egy jobb utód vette át a helyét, és mindenki jól járt. persze a egyik meghatározó os sem volt olyan, mint a PC vonal összegányolt DOSa.

a jó öreg Amiga pedig, nemcsak a PCt verte kenterbe, de még az azonos kategóriában versenyző Macontoshokat is, köszönhetően a jobb amigás hw grafikána, hangnak és az amiga workbenche is jobb volt a mac systemeknél.

Azert egy Motorola 68k-t es egy x86-ot egy lapon emliteni mint "elavult CISC"... Hat en kerek elnezest. :) Arrol nem is beszelve, hogy manapsag mar nincs RISC meg CISC. Szinte minden proci, talan a legkisebb ARM magok kivetelevel ugy epul fel, hogy van egy reteg az ISA meg az ALU-k kozott, es nehany utasitas mikrokodbol hajtodik vegre. PowerPC-n, foleg az IBM 64 bites procijain ilyen az AltiVec/VMX egy jelentos resze. De meg tudnam sorolni a RISC rendszerek bajait is. Ironikus modon egy 68k ISA rettento jol illeszkedne ebbe a kornyezetbe, mert az ISA szintjen is hatekony es tiszta (ellentetben az x86-tal), egyszeru dekodolni (vicces modon, ezert is gyorsak a szoftveres 68k emuk), es sokminden olyat is le tud irni, ami a RISC ISA-kkal nem trivialis (lasd a load/store koruli mizeriak), viszont lehet hogy a vegrehajto egysegek szintjen megis egyszeruen megvalosithato.

Es amugyis. Amikor egy 68060 megindul, az egesz mas. Szep meg jo a PowerPC is, de valahogy nincs benne az az osero. Mint mikor valami elpusztithatatlan pancelos dinoszaurusz indul meg. Nem igazan gyors, de nem sokan mernek az utjaba allni. Aki erti, erzi, az ugyis egyertert. Aki meg nem, annak hiaba magyarazza az ember. :)

-=- Mire a programozó: "Na és szerintetek ki csinálta a káoszt?" -=-

a felépítésében azért volt valami hasonlóság a vége felé. 68060 superscalar proci volt akárcsak a pentium1, mindkettő két instruction pipelineal. ha lett volna utód, az bizonyos mértékig szintén hasonlított volna a P6ra. az intel a mai napig ezt a vonalat nyomja, főleg most a netburst bukása után.
ettől még természetesen számtalan ok miatt jobb volt a 680x0 az x86 vonalnál, programozásáról nem is szólva.

a powerPC viszont imho minden szempontból jobb a mai x86 összes változatánál. különböző PC változatokon kívül alig lehet találkozni vele. még az x86hoz ezer szállal kötődő microsoft is szakított az x86al konzolgépénél, és powerPCre váltott.
az Apple x86ra váltása mellett, gondolom a pc hardware olcsósága és óriási volumene volt a fő érv. a mai mac egyébként is csak egy PC skinnelt bsd változattal. :D