CUPS és Epson FX-1000

 ( cruiser | 2008. március 7., péntek - 13:39 )

Üdvözlet!

Egy linuxszal ismerkedni akaró idősebb munkatárs egy FX-1000-es nyomtatót szeretne otthon beüzemelni UHU 2.0 alatt. Én régen találkoztam UHU-val, úgyhogy egyszerűen csak a contol centerben néztem rá, hogy mint cups nyomtatót be lehet-e állíani, de Epson gyártó alatt FX sorozatból semmit nem találtam. Van viszont egy "Dot Matrix" is a listában, azzal meg lehetne hajtani? Tudom, próbálja ki a kolléga - de hátha vacakolt valaki régi nyomtatókkal, és tudna tippeket adni.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Egy itt talált Epson LX-1050-es nyomtatót "Dot Matrix" ill. LX-1050-esként is megpróbáltam beüzemelni, de mindkét módon kb. 18-25 perc volt, míg kinyomott egy fél odalnyi szöveget. Szóval kiment, de iszonyat tempóban, ez így használhatatlan. Jó lenne tudni, hogy mélyebbre ásva a nyomtatási rendszerben (most cups printerként állítottam be) használhatóvá tehető-e, de az ilyen régebbi printerekről alig-alig találok valami infót.

Ledöbbentem, még vannak működő dotmatrix nyomtatók? :-)
Ennek jóesetben az is elég, ha a nyomtatandó text file-t cat-tal kitolod a printer port-ra. :-)
Grafikát nyomtatni persze annál trükkösebb ezekkel.
Érdemben sajnos nem tudok hozzászólni a problémához, nem emlékszem mikor láttam utoljára ilyen nyomtatót.

Ave, Saabi.

Persze már csak porosodott egy polcon. Viszont a kolléga otthon tényleg be szeretné üzemelni az FX-1000-ét.

> az is elég, ha a nyomtatandó text file-t cat-tal kitolod a printer port-ra

Na pont a legalapvetőbb nem jutott eszembe :)
Persze az ékezetes betűk helyett mindenféle grafikus karakterek jönnek. Ahhoz meg nincs elég elhivatottságom, hogy csináljak valami szűrőt, ami ezt javítaná, már amennyire egyáltalán lehetne javítani.

ha mindenigaz, lehet, hogy tudok szerezni egy epson fx-1180+ csodát, még működik is ;~))

a kérdés, hogy linux alatt mit várjak tőle?

/mazursky

Ha tényleg ki tudod próbálni, érdekelne az eredmény. Én azt hittem, hogy ezekkel simán lehet nyomtatni elfogadható módon, de az uhu-val nem volt nagy sikerem (bár egyelőre nem piszkáltam bele semmibe, nem használok uhu-t, nem ismerem különösebben). Egyszerűen örültem volna, ha a kolléga kellemes tapasztalatokat szerez a linux-szal különösebb kínlódások nélkül, ezért is próbálnám elkerülni a mély beleturkálásokat, mert az ismerkedéskor ez elrémíthet egy már korosabb embert. Ugyanakkor itt lejjebb dj írta, hogy cups alá pl. az fx-1000-hez nála van külön driver. Gyors és csak felületes kereséssel egyelőre én nem tudtam ilyet fellelni, de talán vaski voltam.

ma egy kicsit elfoglalt napom van, de elvileg holnap mebpróbálom beüzemelni, szerintem LPT-n keresztül, bár van a fx-1180 nak USB portja is...

Lehetséges oprendszerek (amik már egy tesztgépen telepítve vannak):
Debian Etch 4.0, kernel 2.6.22.3-686
PCLinuxoS 2007, kernel 2.6.18.8.tex5
FreeBSD 7.0, kernel "mittudomén", RC2-ről upgrade-eltem a napokban, mégcsak most tanulgatom ráérős időmben, nyomtatót még nem lőttem be FreeBSD alatt

Szerintem Neked a Debian-os tapasztalat játszhat, a többit csak azért írtam, ha valakit esetleg kifejezetten érdekel, akkor (ha már úgyis összedrótozom holnap) megnézem.

/mazursky

Sok helyen hasznaljuk mi is /ipari kornyezet/. De nezz korul a penztargepek mellett boven latsz kis matrix nyomtatokat. Egyszerűek, gyorsak, olcso a fenntartasuk s a celnak megfelel a nyomtatasuk minosege is.
Van tobb 1989-ben gyartott Fx1050 nyomdank. A mai napig mukodnek. Van kozte meg javitatlan is. / Bar mar nem javitja senki/. Mechanikailag meg mindig jobb allapotban vannak, mint nehany kesobbi tarsuk. Pedig gyurjak oket nalunk rendesen.

Cups alatt nekem van fx-1000-es driver. A ghostscript-omni csomag tartalmazza.

Hm, és milyen linux alá létezik ez a csomag, OpenSuSE? Mindenesetre utánanézek, köszönöm!