Az OOXML sztorinak még nincs vége; BRM-ülés az OOXML file formátumról

 ( babo | 2008. február 25., hétfő - 20:15 )

Tudott dolog, hogy a 2007. szeptember 2-án lezárult, szavazási eljárásban az ISO/IEC DIS 29500 (OOXML) nem kapta meg a jóváhagyáshoz szükséges szavazatszámot.

Akkor mi történik most?

2008. február 25-29-e között Genfben összeül az a 87 tagtestület, illetve a képviselőjük, akik az eljárásban szavaztak.

A BRM-ülés (szavazási eredményt elemző ülés) célja, hogy áttekintsék a dokumentumot, valamint hogy megegyezésre jussanakk a lehetséges módosításokról annak az 1100 db észrevételnek és véleménynek a figyelembe vételével, amelyeket szavazási eljárás során a szabványtervezethez beküldött 4200 javaslat alapján szakértők fogalmaztak meg

Az ülés a szabvány elfogadásáról nem dönt.

Azoknak akik eredetileg szavazatot adtak 30 napjuk lesz arra, hogy kialakítsák álláspontjukat az észrevételekkel kapcsolatban és döntsenek szavazatuk megváltoztatásáról.

Tehát gyakorlatilag újra szavaznak a szabvány tervezetről.

Ha az elfogadási követelmények teljesülnek, tehát elegen fogják támogatni, akkor a tervezet ezen gyorsított eljárás keretében szabvánnyá válhat. Amennyiben nem lesz meg a szükséges támogató szavazat a gyorsított eljárás lezárásra kerül, s vélhetően évekig (a nme gyorsított eljárás eléggé soká ltarthat) vagy soha többet nem hallunk az MS OOXML szabványosításáról.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

És persze a Microsoft véletlenül pont most Az interoperabilitás javításával kapcsolatos stratégiai változtatásokat jelentett be (http://hup.hu/node/51220).
Nagyon kell, hogy az OOXML ISO szabvány legyen.

--
A gondolat még szabad ...

Megbüntették az MS-t (http://hup.hu/cikkek/20080227/899_millio_euros_buntetes_a_microsoft-nak), de ha szabvány lesz még megérheti

--
A gondolat még szabad ...