RLAN vs meteorológiai radarok

 ( sebist | 2008. február 12., kedd - 22:21 )

Nemrég írtam röviden a meteorológiai radarok zavarásáról. A közeljövőben változik a szabályozás, a radar(sáv)ok védettséget kapnak:

Idézet:
2008. július 1-jétől a szabványnak erről a változatáról is vélelmezhető, hogy megfelel az 1999/5/EK irányelv 3. cikkének (2) bekezdésében található követelményeknek, a következő kiegészítő feltétellel: Az 5600–5650 MHz-es frekvenciasávban sugárzó berendezés által végzett dinamikus frekvenciaválasztási (Dynamic Frequency Selection, DFS) mechanizmusnak képesnek kell lennie arra is, hogy azokat a meteorológiai radarokat is érzékelje, amelyek nem állandó időközönként bocsátanak ki rádióhullámokat....

2009 áprilisára várható az új szabávány megjelenése amely rendezni fogja a jelenlegi "nem túl ideális" viszonyokat.

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Sajnos mindét fél (meteorológia, wlanosok) számára rossz az, hogy egy sávban vannak az eszközök.
Szerintem valamelyiknek odébb kellene tenni a freki sávját. De sztem a radaroknak kellene, egy teljesen üres és védett sávot biztosítani. Az semmiképp nem lenne jó, ha pl a 5600–5650 MHz sávot letiltanák a wlanosok elől. De az "együtt élés" ezen a sávon nem hiszem, hogy sokáig fog menni. A wlannál a 2,4-es sáv túl telített így mindenki át áll a 5Ghz sávokra, ...

Ennek elsősorban fizikai okai vannak. Régebben, amikor szovjet(MRL-5) radarok üzemeltek, akkkor a 3 és 10 cm-es sávon voltak mérések. Zívataros (nyári intenzív cellák esetében) a 10 cm-es hullámhosszúságú mérés volt megfelelő(nem gyengült), de gyengébb intenzitású csapadék esetén(főképpen a téli időszakban) a 3 cm-es mérések voltak a legideálisabbak.
Egy szó mint száz, jelenleg az 5 cm-es hullámhosszúságú mérések a legmegfelelőbbek, így a meteorológiai radarok nem tudják elhagyni ezt a sávot.

hat, ez tipikus igyjaras*. mivel most nem fog egyik nagy wlaneszkozgyarto se modositani semmin, foleg nem a szabvanyokon :)

*: ha tevednek, FIXME, de nekem ugy tunik, hogy ennel vannak mar jobb radarok is nyugaton, amik nem ebben a savban dolgoznak. persze nem ertek hozza, ha tevedek, cafoljatok, de csak azert mert mi elavult szarokat hasznalunk, ne varjuk, hogy a vilag hozzankigazodik

Korszerű doppler-radarjaink vannak, melyeket a frekvenciasáv szerint C-band típusba sorolhatóak. Ezen a földrajzi szélességen ez a típus ideális. Nyugat-Európában is elterjedtek az ilyen típusok. Ez egész Európában probléma, így van esély arra, hogy egymás kölcsönös zavarását megszüntessük.

Nem lesz egyszerű. Szerinted hogy lehet megoldani az rlan cuccok gazdáinak szarrábüntetésén kívül hogy kimenjenek a meterolológiai radarok sávjából ha már az eu volt olyan idióta hogy engedélyezte ezeket egyszer? Ráadásul 10 felhasználóból 3 vagy több azt sem tudja hogy zavar valakit vagy hogy egyáltalán milyen frekvencián megy a rádiója.. de azért sok sikert hozzá.

Ez nem egyik napról a másikra fog megoldódni. Úgy gondolom, ha közösségi szinten arra késztetik a gyártókat, hogy ezt a néhány csatornát ne tudja használni az eszköz, akkor néhány éven belül a régi eszközök kikopnak a használatból. Megoldás lehet még a régi eszközök esetében, ha az új firwareban letiltják ezt. Nem hiszem, hogy büntetgetni kell, nem is ez a cél. Ha valaki zavar minket, akkor bejelentjük az NHH-nak, akik megkeresik a forrást és megkérik, hogy használjon másik csatornát.
A hír beküldédének éppen az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy ilyen zavarás létezik. Ha a fenti 3 emberből már 1 értesül róla - megnézi az eszközét, átállítja ha szükséges - már megérte. Legyen akár otthoni felhasználó, akár vállalati.

Ezekhez a radarképekhez (főleg a Gilice téri) hozzá lehet valami publikus úton férni?

Az országos kompozit radarkép közérdekű adatnak számít, így ez a meteorológiai szolgálat honlapján elérhető 15 percenként. Ha kutatási vagy egyéb céllal kellene radarkép,(például jobb felbontásban), akkor keress meg priv üzenetben.

Üdv:
István