A Trend Micro szabadalomsértéssel vádolja a Barracuda Networks-t és a ClamAV-ot

 ( trey | 2008. január 30., szerda - 21:13 )

Újabb támadás a nyílt forráskód ellen. A Barracuda Networks - a HUP-on nemrég szerepelt Barracuda Spam Firewall gyártója - egy weboldalt indított, amelyen a nyílt forrású közösséget szeretné tájékoztatni arról a jogi procedúráról, amelyben megpróbálja megvédeni magát és a ClamAV-ot a Trend Micro szabadalmi fenyegetésével szemben. Mint az ismert, a Barracuda Networks termékeiben nyílt forrású szoftvereket használ fel és maga is hozzájárul ezen szoftverek fejlesztéséhez. A felhasznált nyílt forrású programok közt található a népszerű ClamAV is.

A Trend Micro azt állítja, hogy a Barracuda Networks és a ClamAV megsérti a U.S. Patent No. 5,623,600 alatt jegyzett szabadalmát (gateway szintű vírusscannelés). A Trend Micro többször felszólította a Barracuda Networks-t, hogy távolítsa el termékéből a ClamAV-ot, vagy ellenkező esetben fizessen szabadalmi licencdíjat. A Barracuda Networks úgy gondolja, hogy a Trend Micro szabadalma érvénytelen a "prior art" miatt. A "prior art" fogalom a szabadalmak témakörében azt jelenti, hogy olyan ötletre, dologra jelentenek be szabadalmi igényt, amely már a bejelentés előtt publikusan ismert volt (korábban nyilvánosságra került megoldás utólag nem szabadalmazható).

A Barracuda Networks szerint a gateway-en történő vírusscannelés széles körben alkalmazott technika, amelyet számos üzleti szereplő alkalmaz hosszú évek óta világszerte. A Trend Micro fenyegetése nem csak a Barracuda Networks-re nézve veszélyes, hanem az összes - több mint 1 millió - ClamAV felhasználóra is. - állítja weboldalán a Barracuda Networks.

A Barracuda oldalán Richard M. Stallman, Eben Moglen, Justin Mason (Apache Software Foundation alelnöke), Mark A. Lemley (Stanford Law School igazgatója) kommentálja a dolgot.

A Barracuda Networks weboldala itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Rövidke kutatás után:

A fenti patent egészen pontosan egy olyan rendszert vázol, ami vírusellenőrzést és eltávolítást végez FTP és SMTP gateway-eken. A szabadalmat 1995-ben nyújtották be, és 97-ben lett elfogadva. A Trend Micro először a Symantec-kel és a MyAfee-vel kezdett baszakodni, nem sokkal az elfogadás után, melynek végeredménye mindkét esetben peren kívüli megegyezés lett. Legutóbb ezzel a szabadalommal a Fortinet FortiGate antivirus és tűzfalmegoldása lett egrecíroztatva, ami szintén megegyezéssel zárult (2005).

Most a Barracuda Networks került elő, akikkel a TM 2006 óta próbál megegyezni, sikertelenül. Mivel a Barracuda a ClamAV-ot használja, politikája kezdetektől fogva a FOSS közösség érdekelté tétele az ügyben, amihez pár prominens figurát meg is nyert magának (ld. cikk).

Fontos elmondani, hogy, a Barracuda, valamint RMS kommunikációjával ellentétben, itt nem elsősorban a FOSS áll támadás alatt, hanem a Barracuda Networks. A ClamAV fejlesztői leginkább Európában és Ausztráliában tanyáztak, és bár fájlai az USA területén lévő sourceforge-on vannak, a Barracuda Networks jogilag importálja ezt a szoftvert, amit beépít termékeibe, és így értékesíti azokat, többek között az USA területén.

Koszi, ez hasznos comment volt. Tenyleg!

Én ehhez nem értek de itt egy '94-es levélben, már egy ilyen víruskeresőt reklámoznak. Akkor ez most "prior-art" vagy sem?

Személy szerint -kicsit- örülök az ilyen híreknek. Ezek szerint az FOSS rendszerek már akkora üzletet jelentenek, hogy egyes -hogy szóviccel éljek- Trendy :) cégeknek már komoly ellenefelei lehetnek, ha már perelnek...


Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

Imádom azokat a cégeket, akik évek óta a peren kívüli megegyezésekből élnek. :-\ A könnyű pénzt meg befektetik a saját termékük fejlesztésébe. Undorító.
---
;-(

Remélem, hogy az SCO/Rambus féle félkegyelműek sorsára fog jutni...
Múltkor volt egy gép, amelyiknek random fagyásainak a hátterében memória hibát diagnosztizáltam. 2x512Mb RDRAM van benne...

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ezzel akkor most mi is a bajod?

____
Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

Ezek melyik antivirus szoftvert generaljak?
Mer' igy elsore nekem nem elegge ismert ceg.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

PC-cillin
Mindig a legnagyobb rakás fos vírusirtó gyártói ugrálnak (pl. Symantec.) Kíváncsi vagyok, az Eset mikor kezd el valami ilyesmit.


It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing

Arra az eset-re gondolsz akinek a csodalatos ferge kozolte tegyek fel anti szpajvert mert o biza kilep es nem bir el a kartevovel? ;o)) megalol egy active-x-es "rakas fos" meg levakarta... kucc-kucc csak meg ne fulladj ;o))

Amugy a tm nevehez inkabb a serverprotect es az officescan termekek fuzodnek a pc cillin sztem max apropenz az enterspajz bevetelek mellett (noha arra epul az elso 2 termek is)... De igen prominens tamogatoja a tm a a cisco nac es hasonlo rendszerekhnek, ha jol emlexem a szabvany egyik kiagyalojat tisztelhessuk benne.

Mindezek ellenere tenyleg vacak a termekuk...

olyan nagyon szar nem lehet a legjobb virusbulletin eredményekkel

megalol :D
(kisfiam, hanyszor mondjam mar el, es a telapo tenyleg nem letezik, NA)

nem ez az egyetlen hely, ahol jónak tartják

Összehasonlítva más KKV által elérhető kommersz termékekkel, nagyon nehéz jobbat ésvagy megbízhatóbbat találni.

nem tudom, mi az a KKV

Kis- és középvállalat. Ismert magyar elnevezés az SMB-re a szakmában.

--
trey @ gépház

ahha

En is fejlesztek es hasznalok egy ilyesmit smtp gw-t (ami virusellenorzest is vegez), most felnem kell?

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Amíg kicsi vagy, addig nem. Szauron szeme nem látja a porszemeket.

cool....

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Az USA a kamuszabadalmak hazaja. Nalunk elvileg el sem fogadhatnanak egy ilyet.
Szoval nem.

---------------------
-Tudod, szep az, amit erdek nelkul szepnek latunk.
-Peldaul matrixfuggveny.
honlap készítés

Majd akkor, ha az USÁ-ban árusítod.

--
Sokan nincsenek tudatában annak, / hogy egyszer mindenki meghal. / Akik ráébrednek erre, / azonnal abbahagyják az ellenségeskedést.

csak egy kis erdekesseg a ClamAV-rol:

Keszitettunk egy nagyobb cegnek, akik elegge erzekenyek a virusokra egy gateway szuro szervert
6 virusirto fut rajta (kb 250 pc van mogotte)
kb masfel eve megy a cucc

szamolunk hatekonysagot is
Hangsulyozom hogy a minta nem reprezentativ, viszont jo hosszu idore vonatkozik!
"Sajnos" a postfix szuroin mar rengeteg mail fennakad, ezert ezek a szazalekok csak a maradek virusokra ervenyes!

1. ClamAV 88,5%
2. F-secure 85,47%
3. Virsubuster 83,14%
4. Bitdefender 82,71%
5. NOD32 78,40%
6. Avast 70,75%

jah es trendmicros irtot nem lehetett sajnos felnyomni ubuntura

Hmm, ahogy látom Bitdefenderből van free edition, de sehol semmi infó, hogy a free edition mit tud... Pedig szimpatikus lenne, ahogy nézem, a híres NOD32-t simán felülmúlja...

Azt megkérdezhetem, hogy avg azért nincs, mert nem felel meg a célnak/rossz hatásfokkal dolgozik, vagy azért, mert a többi 6 mellett nincs értelme, vagy azért, mert drága a licence?

"BitDefender Free Edition is an on-demand virus scanner"

aha, felülmúlja... :)

Na, akkor mégsem. :) Amit pero írt, az alapján egész szimpatikus lenne. De persze csak ha vesz hozzá az ember licencet...

nincs licence, command-line-os, lassu mint a dog, de birja a szerver :)

hat megvettek a f-secure a virusbuster a nod32 a trendmicro licenc-t! ez nem eleg? :))
(trendmicro egy masik gepen http szurest vegez, f-secure-al egyutt)

Ezt nevezem en paranoianak :-)

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

Ilyesztő.
Gondolom a megfogott virnyákok 60-70% közös.

fogalmam sincs, hol láttam egy másik tesztet, abban clamav-nak 50% körüli aránya volt, a nod32, bitdefender és tsainak meg mind 90+ %

szóval ennyit erről (mármint az av-tesztek értelméről) :)

hat a nod32-ben nagyon nagyot csalodtam
Elso kb fel evben kemenyen nyomon kovettem hogy hogy reagalnak virusirtok
Legtobbszor NOD32 nagyon keson reagalt, ha meg jobb volt mint a tobbi akkor heurisztikan mulott a dolog

Clamav reagalasi sebessege meg egyszeruen lehengerlo, pedig tudtommal csak virusminta bekuldes alapjan muxik! Igy valszeg foldrajzi elhelyezedes alapjan is valtozhat hatekonysaga...

biztos, a fenti teszt nem erről szólt. továbbá nálam sem igazán az volt a szempont a választásnál, hogy 3 óra múlva van sig, vagy 5, inkább user oldalról néztem őket, így pedig a nod32 kezesnek és gyorsnak bizonyult (az, hogy fogja a gépet, egész egyszerűen urban legend), a clamwin (win deszkákról van szó) pedig messze a leggyengébb

ja, hogy ne csak fényezzem, a 3-as nod32 smart security telepítő lefagyott :)

Arra gondolok, ha 5 virnyak kereso atlagosan 80% fog. Meg igy eselyes, hogy atcsuszik valami. Pedig ez mar tenyleg paranoid, kergetesi mod.

Eselyes, hogy igy is csak 95%-ot fog meg .