A Trend Micro szabadalomsértéssel vádolja a Barracuda Networks-t és a ClamAV-ot

Újabb támadás a nyílt forráskód ellen. A Barracuda Networks - a HUP-on nemrég szerepelt Barracuda Spam Firewall gyártója - egy weboldalt indított, amelyen a nyílt forrású közösséget szeretné tájékoztatni arról a jogi procedúráról, amelyben megpróbálja megvédeni magát és a ClamAV-ot a Trend Micro szabadalmi fenyegetésével szemben. Mint az ismert, a Barracuda Networks termékeiben nyílt forrású szoftvereket használ fel és maga is hozzájárul ezen szoftverek fejlesztéséhez. A felhasznált nyílt forrású programok közt található a népszerű ClamAV is.

A Trend Micro azt állítja, hogy a Barracuda Networks és a ClamAV megsérti a U.S. Patent No. 5,623,600 alatt jegyzett szabadalmát (gateway szintű vírusscannelés). A Trend Micro többször felszólította a Barracuda Networks-t, hogy távolítsa el termékéből a ClamAV-ot, vagy ellenkező esetben fizessen szabadalmi licencdíjat. A Barracuda Networks úgy gondolja, hogy a Trend Micro szabadalma érvénytelen a "prior art" miatt. A "prior art" fogalom a szabadalmak témakörében azt jelenti, hogy olyan ötletre, dologra jelentenek be szabadalmi igényt, amely már a bejelentés előtt publikusan ismert volt (korábban nyilvánosságra került megoldás utólag nem szabadalmazható).

A Barracuda Networks szerint a gateway-en történő vírusscannelés széles körben alkalmazott technika, amelyet számos üzleti szereplő alkalmaz hosszú évek óta világszerte. A Trend Micro fenyegetése nem csak a Barracuda Networks-re nézve veszélyes, hanem az összes - több mint 1 millió - ClamAV felhasználóra is. - állítja weboldalán a Barracuda Networks.

A Barracuda oldalán Richard M. Stallman, Eben Moglen, Justin Mason (Apache Software Foundation alelnöke), Mark A. Lemley (Stanford Law School igazgatója) kommentálja a dolgot.

A Barracuda Networks weboldala itt.

Hozzászólások

Rövidke kutatás után:

A fenti patent egészen pontosan egy olyan rendszert vázol, ami vírusellenőrzést és eltávolítást végez FTP és SMTP gateway-eken. A szabadalmat 1995-ben nyújtották be, és 97-ben lett elfogadva. A Trend Micro először a Symantec-kel és a MyAfee-vel kezdett baszakodni, nem sokkal az elfogadás után, melynek végeredménye mindkét esetben peren kívüli megegyezés lett. Legutóbb ezzel a szabadalommal a Fortinet FortiGate antivirus és tűzfalmegoldása lett egrecíroztatva, ami szintén megegyezéssel zárult (2005).

Most a Barracuda Networks került elő, akikkel a TM 2006 óta próbál megegyezni, sikertelenül. Mivel a Barracuda a ClamAV-ot használja, politikája kezdetektől fogva a FOSS közösség érdekelté tétele az ügyben, amihez pár prominens figurát meg is nyert magának (ld. cikk).

Fontos elmondani, hogy, a Barracuda, valamint RMS kommunikációjával ellentétben, itt nem elsősorban a FOSS áll támadás alatt, hanem a Barracuda Networks. A ClamAV fejlesztői leginkább Európában és Ausztráliában tanyáztak, és bár fájlai az USA területén lévő sourceforge-on vannak, a Barracuda Networks jogilag importálja ezt a szoftvert, amit beépít termékeibe, és így értékesíti azokat, többek között az USA területén.

Én ehhez nem értek de itt egy '94-es levélben, már egy ilyen víruskeresőt reklámoznak. Akkor ez most "prior-art" vagy sem?

Személy szerint -kicsit- örülök az ilyen híreknek. Ezek szerint az FOSS rendszerek már akkora üzletet jelentenek, hogy egyes -hogy szóviccel éljek- Trendy :) cégeknek már komoly ellenefelei lehetnek, ha már perelnek...

Ha ismered a Slackware-t, ismered a Linuxot.

Remélem, hogy az SCO/Rambus féle félkegyelműek sorsára fog jutni...
Múltkor volt egy gép, amelyiknek random fagyásainak a hátterében memória hibát diagnosztizáltam. 2x512Mb RDRAM van benne...

Üdv,
Dw.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Ezek melyik antivirus szoftvert generaljak?
Mer' igy elsore nekem nem elegge ismert ceg.

kötöjelkötöjel
//:wladek's world

Arra az eset-re gondolsz akinek a csodalatos ferge kozolte tegyek fel anti szpajvert mert o biza kilep es nem bir el a kartevovel? ;o)) megalol egy active-x-es "rakas fos" meg levakarta... kucc-kucc csak meg ne fulladj ;o))

Amugy a tm nevehez inkabb a serverprotect es az officescan termekek fuzodnek a pc cillin sztem max apropenz az enterspajz bevetelek mellett (noha arra epul az elso 2 termek is)... De igen prominens tamogatoja a tm a a cisco nac es hasonlo rendszerekhnek, ha jol emlexem a szabvany egyik kiagyalojat tisztelhessuk benne.

Mindezek ellenere tenyleg vacak a termekuk...

En is fejlesztek es hasznalok egy ilyesmit smtp gw-t (ami virusellenorzest is vegez), most felnem kell?

ASK Me No Questions, I'll Tell You No Lies

csak egy kis erdekesseg a ClamAV-rol:

Keszitettunk egy nagyobb cegnek, akik elegge erzekenyek a virusokra egy gateway szuro szervert
6 virusirto fut rajta (kb 250 pc van mogotte)
kb masfel eve megy a cucc

szamolunk hatekonysagot is
Hangsulyozom hogy a minta nem reprezentativ, viszont jo hosszu idore vonatkozik!
"Sajnos" a postfix szuroin mar rengeteg mail fennakad, ezert ezek a szazalekok csak a maradek virusokra ervenyes!

1. ClamAV 88,5%
2. F-secure 85,47%
3. Virsubuster 83,14%
4. Bitdefender 82,71%
5. NOD32 78,40%
6. Avast 70,75%

Hmm, ahogy látom Bitdefenderből van free edition, de sehol semmi infó, hogy a free edition mit tud... Pedig szimpatikus lenne, ahogy nézem, a híres NOD32-t simán felülmúlja...

Azt megkérdezhetem, hogy avg azért nincs, mert nem felel meg a célnak/rossz hatásfokkal dolgozik, vagy azért, mert a többi 6 mellett nincs értelme, vagy azért, mert drága a licence?

hat a nod32-ben nagyon nagyot csalodtam
Elso kb fel evben kemenyen nyomon kovettem hogy hogy reagalnak virusirtok
Legtobbszor NOD32 nagyon keson reagalt, ha meg jobb volt mint a tobbi akkor heurisztikan mulott a dolog

Clamav reagalasi sebessege meg egyszeruen lehengerlo, pedig tudtommal csak virusminta bekuldes alapjan muxik! Igy valszeg foldrajzi elhelyezedes alapjan is valtozhat hatekonysaga...

biztos, a fenti teszt nem erről szólt. továbbá nálam sem igazán az volt a szempont a választásnál, hogy 3 óra múlva van sig, vagy 5, inkább user oldalról néztem őket, így pedig a nod32 kezesnek és gyorsnak bizonyult (az, hogy fogja a gépet, egész egyszerűen urban legend), a clamwin (win deszkákról van szó) pedig messze a leggyengébb

ja, hogy ne csak fényezzem, a 3-as nod32 smart security telepítő lefagyott :)