Mit kérdeznél Marten Mickos-tól, a MySQL vezérigazgatójától?

 ( trey | 2008. január 18., péntek - 18:49 )

A hét egyik meglepetése volt a Sun Microsystems és a MySQL bejelentése arról, hogy a Sun megvásárolja a MySQL AB-t. Az akvizícióval kapcsolatosan biztos, hogy felmerül az emberekben olyan kérdés, amelyet szívesen feltennének az illetékeseknek a MySQL jelenével, jövőjével kapcsolatban. Itt a vissza nem térő alkalom, hogy feltedd kérdéseidet Marten Mickos-nak, a MySQL elnök-vezérigazgatójának.

Jonathan Schwartz és Marten Mickos
Marten Mickos és Jonathan Schwartz

A HWSW interjút kért a cégvezetőtől, aki beleegyezett abba, hogy válaszol a kérdésekre. A HWSW felajánlotta a HUP olvasóknak, hogy bevonja őket az interjú elkészítésébe, azaz a felvetett szakmai kérdéseket továbbítja a vezérigazgatóhoz. Ha van olyan kérdésed, amelyet szívesen feltennél a vezetőnek, kérlek küldd be a hozzászólásokba.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Változik-e a community kiadás licensze?
Fennáll-e a veszélye annak hogy a community verzió kisebb prioritással lesz fejlesztve mint eddig? (Nem szeretném hogy süllyesztőbe kerüljön a szabadon elérhető verzió.)

Én úgy tudom, hogy a community verzió motorja ugyanaz mint az enterprise-nak. Csak nincs MaxDB meg egy halom analizáló, optimalizáló cucc, nameg support. Szerintem ebben az értelemben nincs különfejlesztés.
Persze, lehet hogy én tudom rosszul.

Az egyszerű végfelhasználó számára hoz-e bármilyen jelentős változást az egyesülés? Ha igen, miket?
(thx4hwsw)

Varhato-e ujabb (harmas) licenceles? (pl CDDL)
---------------------
Take my advice; I don't use it anyway.
honlap készítés

Mikorra várható a MySql 5.1 stabil kiadása ?

+1

Mikor lesznek teljes koru rendes resource management eszkozok es beallitasi lehetosegek a MySQL-hez?

Missing declaration :"rendes resource management"

Vettem a lapot :)

Szoval itt elsosorban az osztott webhosting kornyezetek szemszogebol fontos dolgokra kerdeznek ra:

- kulso auth: user/pass-t tudja venni cimtarbol
- mtop funkcionalitasa
- lehessen bm. query-t leloni x sec futas utan
- prioritas kulonbozo userek sql lekerdezesei kozott (mint processzek kozott a nice)

make clean && make all :)

Általában: kvóták.

Lesz-e barmi fejlesztes, ami Solaris kornyezetben hatekonyabb mukodest eredmeny, terveznek Solaris specifikus feature hozzaadasat? Tekintve, hogy a Sun a vevo, gondolom valami celja van, hogy a MySQL-t adja operacios rendszere melle egyes feladatokra ami talan szorosabb integraciot is igenyel/lehetove tesz. Nem erinti-e ez karosan a mas platformon valo hasznalatot a fejlesztes adott iranyba valo koncentralasaval?

"Tekintve, hogy a Sun a vevo, gondolom valami celja van, hogy a MySQL-t adja operacios rendszere melle "

Ugyan nem fogja hivatalosan bevallani, de a SUN célja a LAMP platformmal felvenni a piaci versényt, és erősíteni a SAMP pozicióját. És persze minnél több entry level szervert eladni. És valljuk be a Solarisnak esélye van megszorongatni a linuxot szerver és desktop oldalon is.

Aki olvasta a Solaris listákat, és használ is Solarist az tapasztalhatta, hogy a Internet/Intranet fejlszetőknek nagy szívfájdalma hogy az Oracle a 10g Express Edition-t nem supportálta Solarisra idáig, de Linuxra és MS Win-re már közel 1 éve: lásd ezt. Jelen pillanatban van egy erőteljesen kifejlődött JAVA platfom rengeteg inveszticióval, felvevőpiaccal; de nem áll rendelkezésre egy normális adatbáziskezelő pl. Oracle XE hanem van egy MySQL a Solarisra. Nyilván nem volt sok választás SUN-nál, meg kellett venni a MySQL-t és vele együtt a MySQL felhasználó tábort is.

De várjuk meg a hivatalos nyilatkozatot.

Solaris Desktop. Aha. Soha nem fektetett eddig erre energiat a sun, imho egy ideig nem is fog. Solaris a desktoppiacon maximum apple uttal(nevesitett hw) lehet sikeres, es egyelore nem latszik, hogy eroltetne.

Hát nem valami felhasználóbarát a desktopon az tény, se a JDS (bár ez félig Gnome) se a régebbi CDE.
Mondjuk én csak vékonyklienses verzióval találkoztam és csak "mezei" userként.

--
http://kac.duf.hu/~balage/blog

"Hát nem valami felhasználóbarát a desktopon az tény"

Való igaz hogy a desktopon elég gyenge a Solaris poziciója, de azért azzal vitatkoznék hogy a "felhasználóbarát" jelzőt admin vagy user szemmel kell -e mérni?
SZVSZ userként használva nem annyira ellenséges JDS, meg lehet szokni. Az adminnak meg a Win vagy a Linux sem kell hogy "barát" legyen. :)

Az előző postot elég későn írtam, félreérthető így visszaolvasva. A lényeg az hogy a Sun a LAMP piacára vágyik nagyon, amiből az "M"-et megszerezte, az "L"-t meg szeretné "S"-re cserélni. :)

lattatok-e mar solaris 11-et?

-. . - -... ... -..

Tisztelt Martin,

Nagyon sikeres munkát végeztetek csapatoddal a MySQL projekten. A sikeretek egyik alappillére, hogy a licencelést jól sikerült megválasztani, és így a szoftveretek kedvelt megoldás lett a tárhelyszolgáltatóknál. A SUN -al történő üzlet is ennek a sikernek az eredménye. Milyen pozitívumait lehet ennek a megállapodásra nézve látni a MySQL, és a fejlesztők szempontjából, illetve megmarad e a lehetőségetek, hogy a fejlesztési kérdésekben ti döntsetek, illetve a forgalomba hozatal licenc kérdéseit továbbra is ti határozzátok meg?

Mi a stratégiája a Sun-nak (MySQL-nek) az Oracle-el (InnoDB) ill. SAP-vel (MaxDB) kapcsolatban?

Megpróbálják-e "házon belül" (Sun - Solaris support) a Postgresql-t teljesen felváltani és globálisan várható-e a híres [L/S/W]AMP irány erőteljes bővítése általános adatbázisszerver irányban?

Lásd Josh Berkus (PostgreSQL Core Team Member és Sun alkalmazott) blogját:
http://blogs.ittoolbox.com/database/soup/archives/sun-acquires-mysql-21822

"Sun wants to be the leading provider of datacenters. Not just MySQL datacenters"

Várható-e java integráció (pld. tárolt eljárások, stb), ad absurdum java rewrite? (lásd pld. OpenDS)

Phujj

Miért? Informix pl. cirka 8-10 éve tudja.

init();

Temerdek ember hasznalja emiatt:)))

+1
erre en is kivancsi vagyok/erdekes lennne

Tervezik-e a Java platformmal, alkalmazásokkal való széleskörűbb integrációját (pl. a MySQL Connector/J -n túl)? Lesz-e új, komplett, "out-of-box" "(S/L)AMJ" megoldás?

(szerk: mire elküldtem, látom más is hasonlót kérdezett..)

MaxDB marad az SAP-nál

http://mysql.com/sap/

Mik az okok, amik a mysql-t uzletileg sokkal sikeresebbe tettek, mit a tobbi open-source RDBMS-t?
Hogyan valtozott az elmult evekben a fejlesztesben aktivan resztvevo programozok szama? Mekkora hanyaduk fizetett mysql alkalmazott?
Mik a mysql uzleti/strategiai celkituzesei a kovetkezo 5 evre?
Hogyan fog a mysql-nek idomulni a Sun kivulrol nezve kaotikusnak tuno belso viszonyaihoz, harcaihoz?
:)
--
Live free, or I f'ing kill you.

srácok, csak egy hint: mielőtt kérdeztek, olvassátok el a sajtóbejelentést, és célszerű elolvasni még Jonathan Schwartz kapcsolódó postját is. a jelenlegi kérdések jelentős része konkrétan címezve van ott. (és akkor több idő marad tényleg értékes kérdéseknek, stb. stb.)
sorry, nem flamewar, konstruktív javallat :)
--
speak no evil - lipilee.hu

Engem az érdekelne, hogy miért adták át a SUN-nak a MySQL-t ? Mik voltak a főbb motiváló okok, ami miatt így döntött Marten Mickos ?

:)

Hát ennek egymilliárd oka lehetett :)

Igen, egymilliárd oka lehet, de én csak a főbb okokat szeretném megtudni (ha mondhatom így, akkor a top10 okokat :)).

Úgyértette, hogy egymilliárd dollár oka lehetett:)
(szerintem)