Karcos DVD másolása?

Fórumok

Üdv,

Kerestem a Hup archivumai között és a neten, sajnos eredménytelenül.

Olyan megoldás érdekelne, amivel Linux alatt lementhetem a merevlemezemre a karcos DVD-imet. Nem szeretnék újra pénzt adni értük csak azért mert a karc miatt nem olvasható.

Mintha rémlene hogy olvastam valamelyik Hup cikkben erről a témáról, csak sajna nem találom. Azt hiszem volt Linux-ra ilyen megoldás.

Ha Win-re lenne progi, az is érdekelne ha minden kötél szakad.

Köszi.

Hozzászólások

winre van pl isobuster. korlátozottan ingyenesen használható.
linuxra ddrescue, magicrescue, safecopy, testdisk (ezt használtam memóriakártyán)

Én csak párszor másoltam karcos dvd-t, Alcohol 120% -ot használtam Windows alatt. Nem pont erre a célra kifejlesztett, de tökéletes eredményt kaptam még óriási karcok mellett is. Szerintem érdemes próbálkozni vele. (Vigyázz: Vista-n a régi verziók (ősrégi alcohol120) fagyást okoz). Sok sikert! Remélem segített a post.

szerk.: Alcoholban keress majd olyant beolvasásnál hogy HIBÁS SZEKTOROK ÁTUGRÁSA, majd pedig HIBÁS SZEKTOROK GYORS ÁTUGRÁSA. Így biztos jó lesz. Legalábbis tapasztalat szerint. Ha nem tudja az íród a gyors ugrást, úgyis ugyanazt kapod, csak nagyon lassan olvassa be. De 100% hogy mükszik.

Régebben mentettem videocd-t ami karcos volt és nem tudtam lemásolni, sajna nem tettem el a linket.
De a k3b-ben a dvd másolásnál van olyan, hohy az olvasási hibák figyelmen kívül hagyása. Talán ez segít rajtad.

cd-k javítása nem jöhet szóba? pl.: karcos réteg lecsiszolása (persze korlátozottan) lehet kapni cd-reparáló készletet is 2000ft-ért láttam a média marktban (bár nem tudom mit tartalmaz) persze ezekra csak akkor éri meg ha szoftveresen az eredmény nem elfogadható, ill megéri)

Ha nagyon fontos adat nem jönne le akkor, megér egy próbát egy órásnál felpolíroztatni.
Ha joltudom, szoktak órák plexi lapját polírozni.

A csiszolás házilag is megoldható. Kell hozzá finomszemcsés (nem dörzsölős!) fogkrém, meg jó minőségű vatta. A kör-körös mozdulat kerülendő! Az igazi cél az, hogy a hosszanti karcokat tüntessük el, ezért bentről kifelé sugárirányban húzd. Gondolj bele az olvasás folyamatába: te is könnyebben ugrasz át keresztben egy árkot, mint hosszában...
A túlcsiszolás erősen kerülendő, mert a hordozóanyag vastagságának a csökkenésével megváltozik a fénytörés és a visszaverődésnél gond lesz.

Sokat csináltam ilyesmit, mert a gyerkõc keze alatt igen hamar összekarcolódnak a dvd-ink.
Nekem az isoinfo, dd_rescue, dd_rhelp trió jött be.
Akármit is választasz, azt vedd figyelembe, hogy az eredmény nem lesz hibátlan, és a karcosság, és az elérendõ eredmény függvényében akár több óráig/napig is futtathatod a dd_rescue+dd_rhelp párost.
Ebbõl kifolyólag néhány további szempont, ha a dvd nagyon karcos:
- ha egyetlen nagy méretû tömöritett fájlt, vagy telepitõ programot tartalmaz, akkor lehet kidobni; nem érdemes idõt pazarolni rá
- mielõtt nekiesnél egy ilyen dvd-nek, az isoinfo-val nézd meg, hogy hol van rajta a tartalomjegyzék, és a dd_rescue-val elõször próbáld csak azokat a blokkokat kiszedni. Ha sikerül: van remény. Ha nem: megspóroltál több órai felesleges kinlódást.
- ha film van rajta, érdemes a dd_rhelp-re bizni a lementést: az hamarabb kiszedi a jól olvasható részeket, aztán bármikor kilõheted, amikor úgy látod, hogy a foghijak már kellõen kicsiek. Filmeknél a kb. 1M alatti foghijak már elviselhetõek, ha nem sikerül ez alá menni, megfontolható a hibás rész késõbbi kivágása (vagy a film ûjra beszerzése).
- ha netán egy dvd-rõl csak töredéknyi méretû pótolhatatlan állományt szeretnél lementeni, akkor szintén sok idõt nyerhetsz az isoinfo/dd_rescue párost célirányosan alkalmazva

Én már odáig "süllyedtem", hogy a jövõbeli karcokra számitva még plusz 15%-nyi ECC hibajavito kod állományt iratok a dvd-imre (azon felül, amit az iró eleve alkalmaz). Sõt, még a hibajavito allományokhoz is vannak 70M-s hibajavitó állományaim, amiket 2 vinyón tartok :)). Igy ugyan vesztek némi tárhelyet, és sokkal tovább tart az iras, de még mindig jóval rövidebb, mint amennyi ideig enélkül az adatmentés tartana. Ráadásul igy a hibamentes adatmentésre is nagyobb esély van, ami fõleg program állományoknál jól jön.
---
Mondjon le!