Késhet a Sun Rock processzora

 ( trey | 2007. december 20., csütörtök - 10:13 )

Egyes hírek szerint problémák adódtak a Sun következő generációs UltraSPARC processzorával, a Rock-kal. A Sun azt remélte, hogy a 16 maggal rendelkező, összesen hatvannégy programszál párhuzamos végrehajtására képes processzort a 2008-as év végén piacra tudja majd dobni. Azonban a The Register úgy értesült, hogy a Rock-kal problémák adódtak a tesztek során, így a cég azt várhatóan csak a 2009-es év első felében tudja elérhetővé tenni termékeiben. Az online lap megkereste a Sun-t a (rém)hírrel kapcsolatban, de a szóvivő csak egy sablon választ adott arról, hogy a Rock egy új processzor dizájn, így a cég kiterjedt vizsgálatokat végez annak érdekében, hogy az egyedülálló és komplex CPU megfelelően letesztelt legyen.

Sun "Rock"

Arra a kérdésre, hogy tudják-e tartani a 2008. végi megjelentetést, a szóvivő csak annyit mondott, hogy jelenleg nincs új információ a processzor kereskedelmi forgalomban való megjelentetésének időpontjával kapcsolatban.

A lap szerint azonban néhány Sun ügyfél más információt kapott. A hírek szerint néhány Sun képviselő kiválasztott Sun partnereket keresett fel 2009-es dátumra frissített roadmap-pel.

Ha igazak a hírek, az rossz hír a Sun-nak, ami a Rock-kal előnyre szeretett volna szert tenni az IBM-mel és az Intel-lel szemben. 2008 második felében várhatóan megérkezik az Intel 4 magos Itanium processzora, amely már beépített memóriavezérlőn kívül QuickPath Interconnect-et (az Intel által a Front Side Bus lecserélésére kifejlesztett pont-pont processzor kapcsolódási felület) tartalmaz majd, és várhatóan ezek az újítások teljesítménynövekedés tekintetében jelentős változásokat hoznak. Az IBM pedig tovább halad a gyors Power6 vonalon és a Power6+ frissítés piacra dobására készülődik.

Bővebben itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hogy a nyavajába tudnak ezek 16 magot belerakni, mikor az AMD 4 maggal is szív?

Hát úgy, hogy olyan pici magokat csináltak, amikből pont 16 fér fel a lapra... :)

akkorát mint egy morzsa? :D

Nem ördöngősség, az én reggeli müzlimben is voltak olyan magok, amikből simán elfér 16 egy lapra :)

de nem voltak "szálak" a lapon :D (haj)

Hat mert ez nam a tobbmint 20 eves CISC szart erolteti mint a x86-os vonal
Letisztult RISC arhitectura. Abbol lazan bele ver a 16 mag nem annyira complex mint a x86-os tarsai. En majd a G6-val kivancsi leszek mire jutnak...

Egy modern x86 processzor a közvélekedéssel ellentétben nem attól lesz komplex mert CISC, és egy RISC chip nem feltétlen egyszerű -- a Rock például egy rettentően bonyolult RISC chip. Nem véletlenül szívnak vele. Ja, és a SPARC architektúra is több mint 20 éves.

Ráadásul a mai x86 procik is RISC-ek igazából belül... :)

De az nem is hordozza magaval az elmult 30 ev hibait.

> Az IBM pedig tovább halad a gyors Power6 vonalon és a Power6+ frissítés piacra dobására készülődik.

Na, kivancsi leszek, a Sun-os trollblogokban ezt milyen fikazas fogja kiserni igy, hogy a Rock (DJ) kozben meg egy evig vergodik a laborban.

Az eredeti kijelentés (Power vs. Rock) értelmetlen, mivel a kettő nem összemérhető - a Rock egy teljesen új tervezés, nem pedig egy jelenlegi termék továbbfejlesztése.

Ők legalább tesztelik rendesen nem úgy mint az AMD.. bár azt is meglehet érteni, mert nekik éppen marha sűrgős volt az új proci, de akkor is..

Hát szvsz. a Sun-nak is marha sürgős lenne egy új proci...

Nekik van más jövedelmező üzletáguk is, amd-nek nem nagyon. Az ati egy elég nagy bukás, processzorok tekintetében meg új procik nélkül szintén bukás.

Hát igen, nem ártana, ha az AMD is talpra állna már... Intel párti vagyok, ennek ellenére azt mondom, hogy talpon kell maradni az AMD-nek is. Mert ha elbukik, akkor megint ott vagyunk, mint szoftverek terén az ablakokkal. Az Intel hatalmas monopóliumba kerül, és elszabadul a pokol. Ugyanis nem hiszem, hogy a Sun UltraSPARC vagy akár a Via vagy Ciryx processzoroknak akkora lenne a piaci befolyása (legalább is desktopok és soho gépek terén), hogy féken tudná tartani az Intel-t.

--
Discover It - Have a lot of fun!