domain infó

 ( mogorva | 2007. november 6., kedd - 11:15 )

Sziasztok,

Honnan lehet lekérdezni, hogy egy adott domain mikor jár le (meddig él)?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

meglepő módon :D

www.domain.hu

Celeron-M 1400Mhz, 768M, Ubuntu 7.10, 2.6.22

de ott nem találtam meg lejáratra vonatkozó infót. csak olyat találtam, hogy mikor nyúltak hozzá utoljára.

Miből gondolod, hogy van lejárata egy domain név használati jogának?

Abból, hogy van tulajdonosa és regisztráció ideje. :) A regisztrált vagy fenntartási időszak az, amíg effektív használhatja a tulajdonosa. Mondjuk úgy, hogy kiemelt használati jog jár a cégnévvel és regisztrált védjeggyel egyező neveknek a .HU esetében. A .EU és a gTLD (net com org) esetén pedig mostmár a firstcome-firstserved dolog működik. A .EU esetén volt egy 2x3 hónapos sunrise időszak, amikor biztosították a prioritást. A gTLD-nél nem tudom, volt-e ilyen, de az az egyik legrégebbi TLD.

Namost a whois szervert .hu nem a regisztrator, hanem a delegator tartja fonn (ISZT) a .hu terminologiaban nincs lejarat.

Persze hogy az ISZT tartja fennt, ezt senki sem mondta másképp. A használati jognak valóban nincs lejárata a Te olvasatodban, viszont magának a domain névnek van adott időre egy fenntartása, amit aki használni szeretné fizetnie kell.

Megnéztem konkrétan a szabályzatot és tényleg nem lejárat van hanem: "delegálás menszűnése".

http://www.domain.hu/domain/szabalyzat.html

"6.3 A delegálás törlését a 6.1 c), d) és e) pontban meghatározott esetekben 60 nap türelmi idő követi, amely idő alatt a felszabadult domain névre vonatkozóan kizárólag a volt domain-használó, illetve - az e) pont esetében - örököse vagy átruházó nyilatkozatának kedvezményezettje nyújthat be új igényt."

"[6.1] c) a Regisztrátor a Nyilvántartásban rögzíti, hogy a delegálás-fenntartási szerződés megszűnt, illetve azt felmondta és 45 napon belül egyetlen Regisztrátor sem rögzíti a Nyilvántartásban, hogy a delegálás fenntartására a domain-használóval szerződést kötött,"

A 6.1 c) a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az ügyfélnek szólunk hogy hosszabbít-e ha igen akkor megy tovább a fenntartás egy újabb évre. Ha nem hosszabbít vagy nem elérhető adott időn belül (2-3 héttel a lejárat előtt szokás először keresni) akkor nem kerül a domain hosszabbításra, azaz a számlafizető/regisztrátor megszűnteti a delegálást. Van olyan regisztrátor aki két hónappal előre kiszámlázza alapjáraton a domaint, holott egyáltalán nem biztos hogy a tulajdonos/számlafizető akar-e hosszabbítani. Pont nemrég volt ilyen hogy adott év adott eseményére utaló domaint már nem hosszabbítottak az első két éve után.

Nézd meg jobban:
http://www.domain.hu/domain/domainsearch/whois.html?domain=domain.hu&ekes=domain.hu&crypt=mtx5ar32d5pa99p7cnwy6f0ynx81syfz&code=ayebhmb

névszerver: ns.iszt.hu[193.239.149.116]
regisztrálva: 1999-12-29 13:39:21
módosítva: 2005-12-16 17:20:49

A regisztrálva bejegyzés a fordulónapja is egyben. .HU esetén az indulás egy 2 éves regisztráció és utána évente kell hosszabbítani. A .HU domainek nem hosszabbodnak automatikusan, hanem az alapértelmezés, hogy lejárnak.

Köszi a linket, ez jó, csak..... B-)
A "módosítva" mező jelentené a legutóbbi megújítás dátumát?

Idézet:
http://www.domain.hu/domain/meghirdetes.html

Törlés előtti parkolásban lévő domainek listája

Törlés előtti parkolásban 60 napig várakoznak a domainek. Ha ezalatt az idő alatt a domain használója valamelyik Regisztrátornál újraregisztráltatja a domaint, akkor az az ő használatába kerül vissza. "

Két esetet tudok elképzelni:
1) a regisztrátor kiküldi a megújító csekket de az ügyfél nem fizet
2) lejár a domain 'életciklusa' (asszem most 2 évet kell kifizetni egy domain-ért) és ekkor magától kerül listára a domain

Én meg bele vagyok zavarodva, hogy az ügyfeleim (akik össze-vissza reggeltek mindenféle regisztrátoroknál) domain-jei mikor járnak le.

Belevisznek a malnasba. .hu -nal nincs lejárat. Ha nem fizet a regisztratoranak, akkor az lemondja. Igy a kerdesnek nincs ertelme. (2-es valasz itt ertelmetlen) A .hu domain rendszer a domainregisztraloert van es ez igy jo.

A regisztráció ideje számít. A 60 nap pedig az ami oda van írva és valóban szerencsésen védi az előző felhasználót.

A kettő év után pedig valahogy jelezni kell a regisztrátor hogy igen hosszabbítod. Ha előre számlázott akkor a számla kifizetésével elég egyértelműen lehet jelezni.

köszi mindenkinek