OEM windows visszatérítés

Van valakinek tapasztalata, hogy hogyan lehet a gépre eleve telepített windows árát EULA-elnemfogadás okán visszatéríttetni? Mekkora hercehurca ez, ha egyáltalán járható?

Hozzászólások

Vidd vissza a gepet boltba, hogy nem fogadod el az EULA-t.

Vagy adnak engedmenyt, vagy vissza kell venniuk szvsz.

sztem is így van
annak a hatalmas vastag papikartoteknak a zarcimkeje ez, amibe a cd-t csomagoljak
DE holnap, ha el nem felejtem, akkor konkretan megnezem, hogy mi is a szoveg, DE tutira az, hogy azzal, ha felbontod, elfogadod a felteletelek, meg egyetertesz... meg lemondasz az örökségedről a májkrémszoft javara :)

Géphez vetted? Mert akkor lehet, hogy kibontották a számtek boltban, feltelepítették és esetleg normálisok lévén beletették egy cd tokba.

(Mert mostanság nem nagyon adnak szaros negyvenezer forintért csak egy papírzacskót meg valami blabla leírást, ahol felsorolják a mikrofos összes terméknevét meg logóját.)

Akkor a papírzacsi a piros kis öntapadós szírszarral el sem jutott hozzád. Ez még jobb. :)

Én voltam jópár évig eladó, de a fejem levakartam volna a helyéről ha bejön valaki és leteszi a pultra az oem vinfost, hogy neki nem tetszik a szerződés, kéri vissza a pénzt :)

Már az is érdekes, hogy mondjuk engem, mint kereskedőt kárpótol-e ilyen esetben a mikrofos, mert ugye lehet, hogy a kedves vevő miatt autóztam el a nagykerhez megvenni, most meg vihetem is vissza, meg számla sztornó meg másik számla, mivel OEM magában nem vehető tehát a hw cuccot ki kell megint számlázni stb.

( Egyszer viszont bejött egy paraszt és mondta, hogy kell neki valami nagyon megbízható oprendszer, én mit javasolnék. Mondtam neki, hogy linux. Ő meg mondta, hogy ő meg a mikrofos embere és, hogy most buktam valami húszezer forintot mert annyi jutalmat kaptam volna ha a vinfost ajánlom:) )

( Egyszer viszont bejött egy paraszt és mondta, hogy kell neki valami nagyon megbízható oprendszer, én mit javasolnék. Mondtam neki, hogy linux. Ő meg mondta, hogy ő meg a mikrofos embere és, hogy most buktam valami húszezer forintot mert annyi jutalmat kaptam volna ha a vinfost ajánlom:) )

Naháát..., hogy mik vannak.

Viszont én "élből" rávágtam volna, hogy viszont így nyertem 40 000 forintot, mert a nyíltforrás közösség tagjai közül többekkel fogadtam, hogy maga csakis M$ ügynök lehet :-)

(lesett volna a pofa :-D

Még valami olyasmi is rémlik, hogy valami zagyvaság, hogy a cimke feltépésével elfogadom a licenc szerződést, amit a cimke eltávolítása után olvashatok. (!)

Ez konkrétan egy dobozos vinfos termék felirata volt, de az oem cuccokra is ilyet raktak. (múlt időben írom, mert mostanában más területen dolgozom, venni meg nem veszek)

És még a microsoft OEM optikai egerek doboza (3 db/doboz) is ilyennel volt lezárva csak azon valami más fenyegetés volt.

"amit a cimke eltávolítása után olvashatok. (!)"

Tévedés

(Ez van rajta).

Különbség annyi, hogy ez a rendszerépítőknek szól. Ha nem te rakod fel, akkor nem te vagy a rendszered építője, ergo te már egy "kész" rendszert kapsz, aminek része az _előre_ telepített XP.

Erős a gyanum, hogy nekem is azért van, mert külön vettem, nem volt előre telepítve.

Persze ez megint egy érdekes kérdés, hogy a végfelhasználó mikor fogadta el a rá vonatkozó licencszerződést. Igaz, Linux telepítés közben se nagyon láttam még, hogy elémrakna egy GNU/GPL licencet, egyedül talán az UHU és az UHU Live (a régi, nem a mostani UHU rescue) volt kivétel.

Ez van, nem kell Windowsal előtelepített gépet venni. Másrészt tapasztalat az, hogy a Win mentes gépeket is sokszor ugyanannyiért szórják (Dell-eknél volt ilyen talán), akkor meg sztem mindegy, hogy van-e egy plusz Windows licenc (ami még valamikor jól is jöhet) vagy sem. Max elvi kérdés lehet.

De, kell lennie egy piros címkének:

Konkrétan ez a szöveg:

"FIGYELEM! A csomagolás felbontásával Ön igazolja, hogy elolvasta és megértette a csomagoláshoz mellékelt OEM Rendszerépítőknek szóló Microsoft Licencet."

Még arra se lehet hivatkozni, hogy nem mellékelik, mert ugyanazon az oldalon van egy szép hosszú apróbetűs.

Ennek az első pontja világosan kimondja, hogy ha felbontja valaki, bukta.

Jokor olvasom, de ezen elvitatkozhatnank, mert 18 eves korodig a szuleid felelnek erted, ergo a megszuleteseddel a Szuleid garantaljak az allam fele, hogy 18 eves korodra (meg addig is) Te is betartod a torvenyeket. Mas kerdes, hogy ha nem tetszik, akkor nem tudsz elmenni :) Tehat automatice elfogadod, rautalo magatartassal (mert nem mentel el az orszagbol :)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

Bikesched, gumicsont, stb. Ha OS-nélküli gépet kérsz, az lehet létező sorozatban előállított termék, aminek a beker. ára nagyjából 8-9E Ft-tal alacsonyabb a forgalmazó számára, vagy lehet egyedi konfig (build to order), ami meg a menyiségi kedvezmény elvesztése miatt 10-30%-kal magasabb lesz, mintha bemennél a boltba, és vennél OEM OS-sel a kereskedő által raklapszámra olcsón beszerzett termékből.

Normális gyártónál van OS-nélküli, pontosabban freedos-sal szállított nótos, de ha a hazai kereskedő nem akar egy konténerrel betárazni belőle, akkor drágább lesz, a OS-sel ellátottat meg saját szakállára nem fogja (mert nem adhatja) beker. ár alatt, illetve nem hülye, hogy nulla körüli árrést produkáljon csak neked.

de jure kötelező nekik visszaveniük.
Windows XP Professional OEM EULA
HA ÖN NEM FOGADJA EL A JELEN EULA FELTÉTELEIT, ÖN NEM HASZNÁLHATJA ÉS NEM MÁSOLHATJA A SZOFTVERT, ÉS ÖNNEK HALADÉKTALANUL KAPCSOLATBA KELL LÉPNIE A GYÁRTÓVAL A NEM HASZNÁLT TERMÉK(EK)NEK A GYÁRTÓ VISSZAVÉTELI IRÁNYELVEI SZERINT, A VÉTELÁR VISSZAFIZETÉSE MELLETT TÖRTÉNŐ VISSZAJUTTATÁSÁVAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÁS BESZERZÉSE ÉRDEKÉBEN.

nem egy ilyen eset volt már az EUban. arra is volt példa, hogy egy 600eurós computer árának a felét vissza kellett fizetnie a forgalmazónak. ugyanis a francia bíróság az előre telepített softwarek kiskereskedelmi árát vette alapul, ami ugye jóval magasabb, mint a amennyiért a gyártó megkapta a licenceket. a MS tipikus szokása, hogy jóval a kisker ár alatt ad oem licenceket, a vele együttműködő computer gyártóknak.
a végén, még ingyenes lesz az eeepc, csak egy rutinper kell hozzá LOL. :)

de az csak akkor él, ha már előre telepítették neked a windowst, és úgy vetted meg a számítógépet. ha jó magyar szokás szerint OS nélküli gépet adtak neked, és mellékelték számodra csak az Oem Windows egy példányát, akkor JÓL ÁTVÁGTAK. ugyanis ebben az esetben magad is PC gyártóvá válsz. ebben az esetben a CDt tartalmazó boríték felbontása után csak önmagadhoz fordulhatsz panasszal.

Ha vissza is fizetnének valamennyit: egyáltalán, mennyibe kerül ez a "termék"?

A szoftvert adott hardverrel együtt, attól elválaszthatatlanul vásároltad meg.

Ez egyszerűen nem így van.

A szoftvert a hardverrel együtt vásároltad meg, de szó sincs az - egyébként a mi u.n. fogyasztói többletünket a cég számára profittá átalakító - árukapcsolás szétválaszthatatlanságáról:

UGYANIS EL KELL FOGADNOD A LICENCET A SZOFTVERHEZ! És maga a licenc írja, hogy ha nem fogadod el, vissza kell hogy térítsék az árát.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Az attól függ. Ha noname vasra a pécébót rakta, akkor huszon-harmincsok is lehet, de ha neves gyártó cuccáról van szó, akkor 10E Ft körül lenne, ha a számlán külön termékként szerepelne. Mivel gyanítom nem külön termékként vetted (barna zacsistól), így nem nagyon van esélyed az egyébként is UNDEF összeget visszakapni.

miért is nem? a campusos (és tisztaszoftveres, stb.) Windowsok csak frissitési licencek. az csak akkor lesz legális ha van már egy Windows licenced (ami lehet a géphez tartozo OEM, vagy akár dobozos is, és akár win95 is, de ugye ilyenkor azt máshova nem rakhatod fel)

szoval, miért is nem?

Ki mondta, hogy nincs? Van egy német Win98sp2 a birtokában, de legyen neked igazad.

Egyébként meg igen, én simán leszarom. Tőlem lophatja bárki a MS szoftvereit, nem fogok sírni, sírj te helyettem is. Ha valakinek Win kell a gépére, törődjön vele maga, s duplán úgy kell neki.

Itthon ki tudja? Olaszországban a bíró utasította a HP-t, hogy a vásárlótól "vegye vissza" a notebook-ra előtelepített XP-t meg a Works-öt. Az XP-ért 90 eurót, a Works-ért pedig 50 eurót kapott vissza.

Italian Judge Tells HP To Refund Pre-Installed XP

--
trey @ gépház

Ez a szoveg van az en papirzacsimon:
FIGYELEM! A csomagolás felbontásával Ön igazolja, hogy elolvasta és megértette a csomaghoz mellékelt OEM Rendszerépítőknek szóló Microsoft licencet.
es persze 1/2 A4-es oldal van a zacsin, hogy mik a feltetelek jo kis aprobetukkel...
ha nem veszik vissza, akkor a zacsi meg jo lesz elrejteni benne a pálinkás üveget :)

Sajnos nem tudok konstruktívabban hozzászólni, mint hogy próbáld meg, és próbálj ezzel precedenst teremteni. Majd írd meg minél több helyre, hogy végül hogy sikerült, hiszen a törvény betűje szerint neked kellene elfogadni az EULA-t, jogod van azt visszautasítani, és ekkor vissza kell, hogy kapjad a szoftver árát.

K.b. egy fél/háromnegyed év múlva lehet, hogy nekem is aktuális lesz a dolog, úgyhogy csak hajrá...

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Ha nem kell windows, akkor nem azzal előtelepített gépet kell venni. Nevetséges ez az egész szarakodás. Minek veszel windows-os gépet ,ha nem kell? Röhej. Majd én is visszacseréltetem a sonkás szendvicsből a sonkát, hogy én mégsem úgy gondoltam... Megvétel elött kellett volna szólni talán, hogy neked nem kell. Az úgy korrekt is lenne, de így...

Mint nem értesültél róla, jóideje törvényileg (!!!) kötelező oprendszerrel adni az új konfigot/laptopot.
Igen, erre találták ki a FreeDOS-sal előtelepített meg UHU-s gépeket.
De. Ha megnézed eme gépeket, meglátod, hogy a minőségi gépekre "véletlenül" sose tesznek freedost/uhu-t egyeb linuxot.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

NEM kötelesek, sőt, te sem vagy köteles felrakni rá semmit. Ha alkatrészenként vetted, akkor nem számítógéped van, hanem alkatrészeid vannak -- alkatrészekre meg nem vehetsz szoftvert. Ha komplett gépet vettél, addig nem kezdheted meg az écs.-t, ameddig nem mutatsz ki a nyalvántartásokban egy jogszerűen a cég birtokába került OS-t. ha magánszemély vagy, akkor meg az egész baromság a nem értelmezhető kategória.

Én erre a mondatra céloztam:

kötelező oprendszerrel adni az új konfigot/laptopot.

A lentebb idézett dolgok meg nem tudom, hogy kerülnek ide, mi közük az egészhez? Értékcsökkenés meg hasonlók.

Arra a törvényre lettem volna kiváncsi, amelyik, úgymond kötelezővé teszi az oprendszerrel szállított "konfigot".

Viszont, ha már itt tartunk:

alkatrészekre meg nem vehetsz szoftvert

tudtommal az OEM szoftver megvásárlásának egy lehetséges -jogtiszta- módja, hogy valami belső alkatrészt kell vásárolnod vele. CPU és/vagy alaplap stb. (Persze egy jumper azért nem elég) Tehát végülis alkatrészhez is vehetsz szoftvert.

Én azt sem értem, hogy miért kellene nekem leírni vagy az értékcsökkenéssel foglalkoznom. Még ha visszaolvasok, akkor sem célzott ilyenre senki. Vagy eltévedtem, és valami könyvelői kérdések voltak feltéve csak törlődtek/átíródtak?
Én inkább azt látom, hogy egy olyan törvény vagy mi lett belinkelve, ami nem az adott kérdésre ad választ hanem egy "másik malomban őről"

Ha megnézed eme gépeket, meglátod, hogy a minőségi gépekre "véletlenül" sose tesznek freedost/uhu-t egyeb linuxot.

Nem "véletlenül" van az, csak nem úgy véletlen, ahogy te gondolod, szerintem... Az egész mögött az is szerepet játszhat, hogy új alkatrészekből összerakott gépekre még mindig nem könnyű felvarázsolni egy Linux-ot. Egy boltban dolgozó szervízes meg megpróbálja felrakni az UHU-t vagy egy OpenSUSE-t, aztán amikor nem sikerül neki (mert mondjuk a kernel még nem ismeri azt az IDE vezérlőt, amelyik azon az új alaplapon van vagy a benne lévő legújabb videokártyát nem tudja meghajtani az X), akkor rak rá Windowst, mert ilyen gépeket jórészt úgyis játékra veszik, ahoz meg az úgy is ideálisabb. Persze biztos lehetne hegeszteni rá újabb kernelt, amelyikkel már működik és a videokártyát is biztos életre lehet lehelni, de ehez egyrészről nem feltétlenül kell értenie egy bolti szervízesnek, másrészről a háta középére sem hiányzik, hogy Linux életre keltésével vacakoljon, amikor sorban állnak neki az összerakásra váró gépek...

Én eddig ahány Linuxal előtelepített gépet (főleg notebookokat) láttam, azok mind katasztrófálisak voltak, a legtöbbjükön még az X sem indult el. Naná, hogy a vásárló azt választotta, mert valamennyivel olcsóbb volt, mint a Windowsal előtelepített változat, csak aztán kézhez vétel után azaz első, hogy valakivel rakat rá magának egy warez Windowst. Nyilván ilyenek miatt lobbizta ki az MS anno, hogy csak rendszerrel együtt lehessen eladni komplett gépet, mert akkor a felhasználó szépen megveszi hozzá a Windowst is. Ez azt gondolom, hogy az ő szemszögükből nézve is érthető.

... vagy a benne lévő legújabb videokártyát nem tudja meghajtani az X)

Mondjuk nem kötözködésképpen, de már legalább 5 éve, hogy a VGA kártyákat úgy dobják piacra, hogy mindegyik elindul VESA módban.

Jó, persze ilyenkor nem megy a 3D viszont a játékokon (persze amelyek 3D-t igényelnek) kívül minden más működik és manapság pl. egy LapTopnál, vagy egy TFT monitornál, már nem annyira (lehet) zavaró a VESA módban (az OCR) montiroknál látható villódzás.

Egyrészt a HP nx7300 minőségi gép és szerencsére árulják FreeDosszal is.
(Nekem Dellem van és amíg lehet, az is lesz mindig. És szerencsére a Dellre is rájött, hogy áruljon gépet Ubuntuval.)

Másrészt meg éppen most szenvedek a hápéval, hogy Campusos (igen, az állam már kifizette a licencet) XP-t tegyek rá, de a gép annyira új, hogy a 3-4 éves SP2-ben sincs benne a SATA vezérlő (Intel AHCI adapter), ezért saját telepítő cédét kellett gyártanom a drájverrel, hogy felismerje végre a vinyót.
Ellenben a legújabb Linuxok simán települnek rá.

Másrészt meg éppen most szenvedek a hápéval, hogy Campusos (igen, az állam már kifizette a licencet) XP-t tegyek rá, de a gép annyira új, hogy a 3-4 éves SP2-ben sincs benne a SATA vezérlő (Intel AHCI adapter), ezért saját telepítő cédét kellett gyártanom a drájverrel, hogy felismerje végre a vinyót.
Ellenben a legújabb Linuxok simán települnek rá.

Egy majdnem hasonló szituációban mondtam "valakinek", hogy: És még azt hallom, hogy "A Linuxot nehéz telepíteni"

Persze ilyenkor jönnek azzal, hogy "ÁÁáááá... Te láma vagy, mert mit vársz egy hatéves oprendszertől?"
Miért? Van másik (újabb) windows? (persze, ekkor még Vista nem volt)

http://www.osoa.hu/pr01.htm
http://www.bmbah.hu/2000ctv.pdf?PHPSESSID=f0297d639d847348adda2608bc64e…
Hosszulink

Mellesleg szvsz maguk a gyartok amiatt telepitenek ra windowst, hogy aztan ne szivjon az egysugaru userrel senki, hogy haaaddeeee nem ilyet akartam, ez nem mukodik (mert ugye az volt az olcsobb azt vette). Lehet venni windows nelkuli laptopokat is, ez is igaz, csak sajnos alt. a windows nelkul kaphato laptopok az also arkategoriaba tartoznak, amiben pl nincs nvidias kartya, vagy egyeb extra. Teny nincs ez jol, de ha valamelyik gyarto a kinezett notit csak windows-zal adja, akkor meg kell nezni egy masikat, hatha az is tudja azt amit szeretnel, cska windows nelkul. A boltban meg mondhatjak azt, hogy a windows az ingyenes jar a notebook melle, igy mint ajandek nem visszateritheto. (Ill. en szerintem nem szamlazzak le kulon a windowst, mivel benne van egy nagy dobozban ami a notie)

Sajnos a lovon történő fordítva ücsörgés esetének fennforgása vagyon az említett cikkben, ugyanis abból vezeti le a szg. écs-i leírására való jogosultságot, hogy arra vásárolt szoftver van telepítve, ami marhaság, a helyes kifejezés az, hogy a gazdálkodó szervezet birtokába jogszerüen került szoftver. Mivel egy F/OSS operációs rendszer esetében a beszerzésről szóló számla nem értelmezhető kitétel, a jogszerű birtokbakerülés pedig pont a szoftverekhez mellékelt licencek alapján bizonyítható.

A harmadik link alapján szerintem az OEM Windows-t az "Eszközhöz szorosan kapcsolódó szoftver" kategóriába kellene sorolni, hiszen de jure csak az adott eszközzel használható. Az ingyenes szoftverekkel nem foglalkozik, azonban szerintem levezethető belőle az, hogy 0 Ft-os bekerölési költség mellett kell nyilvántartani, és jó'ccakát, de majd a szakértő kijavít :)

..csak hogy nem egy sivatagban vagyunk, hanem piacgazdagásgban, ahol van ez a(z egyébként egyre csökkenő) verseny dolog, amivel mindenki nyerni szokott...

Persze éltethetjük a kényszerű árukapcsolást, monopóliumot stb., mindenki veszít vele, de attól még az élet megy tovább.

Ráadásul itt arról van szó, hogy az EULA szerint (ami a termék része) _jogod van_ nem elfogadni, és ekkor _kötelesek_ visszatéríteni az árát.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

Na rákérdeztem, ahol vettem, hogy mi van ezzel a visszatérítéssel. Lelomboztak. A boltos ilyenről még soha nem hallott, hogy ilyet bárki csinált volna, és szerinte ezt nem is lehet megcsinálni. Mondá, hogy a win ára benne van az árban, és hogy a SW része annak a konfigurációnak.

A licenc-elnemfogadásról meg annyit mondott, hogy szerinte azzal, hogy valaki olyan gépet vesz, amire eleve van teleítve win, elfogad mindenféle fetételt.

Magyarul: a boltos félti a hasznát és nem akar bíbelődni, telefonálgatni, utánanézni a dolognak. Egyértelmű.
A mikrofos üzletpolitikája visszaköszön. Megvetted? Meg. Akkor innentől kezdve KUSS! Segítség kell? Azt nem kapsz! (De a bugreportot nyugodtan elküldheted, a vonal végén várja a szemetes)

Ismét mondom, nem olyan bonyolult ez. Bementél a boltba. Letagadta a boltos, hogy windows-al előtelepített a gép? Nem hiszem. Elérhető volt számodtra a konfig neten, árlistán stb. ahol feltüntették a windowst? Gondolom. Hozzáférsz ,ha akarsz a windows licenc feltételeihez? (Segitek: www.microsoft.hu) Igen.
Innentől kezdve miért is megy az óbégatás utólag? Nem vertek át, nem tagadtak le dolgokat, nem kényszerítettek, hogy megvedd.

Ismét mondom, nem olyan bonyolult ez. Bementél a boltba. Letagadta a boltos, hogy windows-al előtelepített a gép? Nem hiszem. Elérhető volt számodtra a konfig neten, árlistán stb. ahol feltüntették a windowst? Gondolom. Hozzáférsz ,ha akarsz a windows licenc feltételeihez? (Segitek: www.microsoft.hu) Igen.
Innentől kezdve miért is megy az óbégatás utólag? Nem vertek át, nem tagadtak le dolgokat, nem kényszerítettek, hogy megvedd.

Persze, tiszta sor "Ismét mondom, nem olyan bonyolult ez. " csakhát tudod sok esetben (talán) nincs más választása a vásárlónak.
Tegyük fel, hogy egy eldugott vidéki kisfaluban él, ahol egyetlen számtech bolt van és "Eszi nem eszi nam kap mást" vagyis: Ha kell neki PC, akkor megveszi úgy ahogy kapható.
Vagy tehet mást: Nem veszi meg. Akkor viszont üres kézzel megy haza.
Ilyen esetben van más választása?

Előtted volt valaha is az a képernyő, hogy EULA elfogadása?

Rá tudtál kattintani arra, hogy elutasítottad?

Ki tudod nyomtatni azt a részt, ami arról szól, hogy az elutasítás esetén visszakapod az árát?

Az, hogy az eladó miről hallott/eddigi életében mit látott, irreleváns. Ha neked eladta a fenti feltételekkel, vissza kell hogy térítse. Ha persze már ők rákattintottak helyetted az EULA elfogadására, nehezebb lesz bizonyítani az igazad.

--
The Net is indeed vast and infinite...
http://gablog.eu

+1 fel a két topiknak, nemsokára érintett leszek és ha le akarnak húzni, jól a rájuk lépek, minta besenyővistabácsi...

mod://
http://hup.hu/node/46415

ami át van húzva, azt teljesen fölösleges elolvasni. az olyan, mintha ott sem lenne

érdekelne igy 4 hónap után hogy mire jutottatok? sikeres volt-e a misszió?

Már egy hete foglalkoztat a kérdés. (eee pc kapcsán is), így kicsit utánna kérdeztem.
http://dancsokzoltan.com/index.php?op=full&q=123

Ennyire jutottam (egyenlőre). Az m$ válasza jelen esetben súrolja a "nesze semmi fogd meg jól" kategóriát, de ez is némi információ a témakörben.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

EgyELőre. Az egyeNlőre egészen mást jelent. Bocs, de csípi a szememet...

A válasz pedig az, amit itt már páran megfogalmaztunk: Létezik a gyártóknak OS-nélküli/freedos-os terméke. Ennek a gyrátói oldalon számolt bekerülési költsége nem sokkal (<10E Ft) alacsonyabb, mint a OS-sel ellátotté, mivel minimális áron kapja az OEM Windows. A forgalmazónak akkor jár a legtöbb menyiségi kedvezmény, illetve akkor tud kedvező beker. árat kialkudni, ha azonos termékből rendel be sokat. vagy a Windows-os, vagy a pucér verziót. Mivel nagyon kevesen vannak, akik pucér gépet vesznek (nem, nem csak azért, mert nincs, egyszerűen azért, mert hasz-nál-ni akarják, nem hekkelni), így az os-nélkül berendelt vas a nyakán maradna -- márpedig a szeretetszolgálat az teljesen más cég.
Megtehetné a kereskedő, hogy bevásárol os-nélküli vasból, meg vesz mellé más csatornán OEM Windows-t, persze. Ez a megoldás viszont tótzicsi, hogy jóval drágább lenne (neki is), mintha a gyártótól oprendszerrel egyben venné a terméket.

Igen, vágom. Ez az OEM konstrukció lényege. (tehát alapvetően tették a kereskedőt érdekelté a dologban. amíg erre nem tud válaszolni egy disztró gyártója, addig a linuxszal előtelepített gépeknek nincs nagy jövőjük az OEM csatornákon, és ezáltal a desktop-on sem. Ez vili.)

Azt hiszem megállapodhatunk abban, hogy vagy megveszed OS-el a gépet, vagy keresel egy másik kereskedőt, amelyiknek van "pucér" verziója is belőle. Esetleg választasz egy olyan vasat, amiből alapból van pucér. Egyszóval keresgélsz.

--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

Akinek van pucér, az nem biztos, hogy olcsóbban kapta, mint az, aki os-sel vette, de van rá jó nagy kedvezményel, ergo előfordulhat, hogy os-sel olcsóbban kapod, mint os nélkül, és mindkét kereskedőnek nagyjából azonos haszna van rajta...

12E Ft bruttó, az durván 7.5%, nettóban 10E Ft -- igen, kb. ennyivel kerül kevesebbe a kereskedőnek a freedos-os masina, mint az XP-s. Dell-éknél "természetes" dolog, hogy van windows nélküli gép is, sőt, ők azok, akik a MS ellenében kijelentették, hogy XP-t is adnak a vasaikhoz, ha van rá igény. (A másik, hogy a Dellnél a menyiségi kedvezmény feltehetően rendelési összegre, és nem azonos tipusú eszközre jár...)

Miért kell másik csatornán venni az OEM nélküli gépet? Az úgy nem működik, hogy ugyanattól a beszállítótól ezerből 900 OEM, 100 mezítlábas, ugyanannyi kedvezménnyel, mint 1000 OEM-es gép esetén? Ugyanolyan típust vettem, ugyanúgy 1000 darabot, ugyanolyan alkatrészek vannak benne, ugyanolyan csomagolásban van, csak 100-ra nem kell telepíteni a rendszert. Ezen mi kerül többe? (Értem én, hogy az, hogy nincs rá kedvezmény. Nade kedvezmény arra nincs, ami az eladónak is többe kerül. Szóval mégsem értem, hogy mi kerül többe).

A mezitlábas az logisztikailag más termék, más rendelési szám, etc. A "külön csatornán"-t arra értettem, hogy vesz egy raklapnyi mezitlábas gépet, meg hozzá igény szerinti darabszámú zacsis OEM windows-t, valahonnan máshonnan (vagy akár a gépeket szállító cégtől). Ez a kombó nag valószinűséggel többe fog kerülni, mintha a gyártótól már eleve OEM windows-zal rendelte volna meg a gépeket, ergo nehezebb lesz eladni. Bár az is igaz, hogy a Microsoft a céges-előfizetős licenszelésével pont ezeknek a mezitlábas gépeknek a forgalmát erősíti, hiszen egy olyan cég, akinek van két kiló (na jó, két kiló tíz deka) Windows licensz a birtokában, az mezitlábas gépet akar venni.

A beszerzésnél lehet egy tételre menyiségi kedvezmény, azaz a 900 gépre kap kedvezményt, a 100-ra meg nem, meg lehet olyan, hogy a teljes rendelésre kap x% kedvezményt, attól függetlenül, hogy a ikszezer Euro/USD rendelési összeg miből, hogyan tevődik össze. Ez utóbbi a gyakoribb érzésem szerint, ergo lehetne így is megosztani a rendelést, de ez már a kereskedőn (is) múlik, hogy szerinte mi az, amit visznek (meg a gyártón is, hogy épp akkor mit akcióz le jelentősen).

Magam reszerol ha komplett gepet, vagy laptopot veszek, akkor elore kozlom, hogy nehogy windowst adjanak hozza, mert ugyis debian, vagy gentoo kerul ra, szoval nem eri meg. ;) Ha mar oprendszerrel egyutt akarjak adni, akkor ott a FreeDOS. (Mint a laptopomnal: "Ez itt a FreeDOS, de ezt ugyse fogod hasznalni!") :D
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

Én is addig kajtapajtáltam amíg nem találtam egy oprendszer nélkülit, ami megfelel az igényeimnek, és rettentően meg vagyok elégedve vele (Asus fs3cv ap325 kb ez a neve), cask a wifi-vel nem bírtam eddig, de nem adom fel. Ja meg az ujjlenyomatolvasó, de az kimarad az életemből azt hiszem.

Nézelődtem de az ujjlenyomatolvasó széritartozék volt (lehetett volna rendelni olyat amiben nics, de valami 4-5 eft difi volt + 1 hetet kellett volna várnom). A wifi meg már megy csak 2-3 perc után leakad, és csak akkor van baja, ha wpa-titkosítást használ a router amire csatlakozok, nem értem mi a nyavaja az oka, de előbb utóbb biztos az is menni fog. Arra sem veszek mérget hogy az újjlenyomatolvasó nem fog működni 1/2 éven belül (de ezt akkor sem fogom használni mert nem érdekel).

Szeretnék venni egy netbookot, de egy ilyen _célhardverre_ feleslegesnek tartom Windows telepítését, úgyis csak a helyet foglalja. Az előre telepített Windowst nem tehetem másik gépre. A Windows szemmel láthatólag 8-10.000 Ft-tal növeli az árat. Nem akarok annyira netes boltban vásárolni, de máshol gyakorlatilag nem lehet látni gépet Windows nélkül. Eddig ahol kérdeztem azt mondták, hogy nem adják vissza, mert csak. Most mi van? 2010-ben még nem jutottunk el idáig? A többi EU országban is ekkora gondot okoz ez?

Én fedorával használok eee901-et + külső HDSPA modemet, majd később be akarom tenni, van rá módszer. Minden megy rajta, webcam, wifi, LAN, kártyaolvasó, monitorváltás, többujjas tapipad, bluetooth. Még eddig nem találtam olyan funkciót ami nem menne.

Viszont XP alatt ha kilóg egy ablak akkor megszivtad. Ezt tapasztalatból tudom, netbooknál sűrün előfordul.

Semmi hátrányt nem érzek egy ilyen gépen attól hogy nem XP van rajta. Sőtt, legalább nem kell 6 tüzfalat és 8 viruskergetőt futtatni rajta, és nem kell évente ujrahuzni.

Az utolsó mondatomat viccnek szántam, érdekes hogy komolyan vetted. Persze 1 virusirtó kell mert kettő már összeverekedik.
Ismeretségi körömben szőke nő is használ netbookot fedora-val és 0 számítógépes tudással. Na neki magyarázd el hogy ésszel használja az XP, adnék neked hozzá egy levél xanaxot.

eddigi tapasztalataim szerint az fc11/fc12 az asus netbookokon csont nelkul mindent felismer, csak a 2G-s ssd -t tartalmazo verziora picit necces felgyotorni. igaz ami abbol nalam volt, ahhoz nem is adtak os-t ; es a windowst is cipokanallal lehetett csak ratenni. tinyxp vagy mellik volt a nyero.

Hát Bécs azért elég messze. Miskolcon lakom azért voltam itt. Jövőhéten kezdődik az egyetem megyek vissza Budapestre :). Ma is voltam pár boltban: Media Markt, Electro World, Euronics, névtelen számítástechnikai bolt a plázában, Acer mintabolt. Egy dolog közös bennük: kizárólag Windows van a gépeken és egyik sem hallott még olyanról, hogy vissza lehet kérni az árát.

Én EEE901-et kutatok már egy ideje. Ott elvileg ugyanannyi a XP-s és Linux-os verzió, legalábbis ezt mondja az eladó. Ha igy lenne rendben is lenne, de ha utánnanéznének akkor látnák hogy nem azonos a kettő és a Windows-os verzióban kevesebb az SSD.
Én pedig nem akarom megvenni a kisebb SSD-set egy olyan opcióval amit nem fogok használni.

A dolgo azért is érdekes, mert az MS egyre jobban erőlteti a kis cégek felé is a bérleti konstrukciót. Na most ha van céges mennyiségi licenc vagy azzal egyenértékű változat, akkor mi a fenét kezdjünk a laptopra feleslegesen feltett szofverrel vagy szoftverekkel?

Nos éppen két órája voltam az árkád media markt-ban (BT headset-et vettem a telómhoz), és végigfutottam a laptop, és netbook kínálatot.
Volt egy nagyon nice gép, (79e) de XP-s. Rákérdeztem, és kiveséztem az eladóval a kérdéskört. (tökvéletlenül kiderült, hogy ő felel az egész műszaki osztályért, és éppen ellenörző körúton volt)
Nos tömören a lényeg.
- Nem adják ki oprendszer nélkül. Amit a beszállító hoz az van, és kész.
- Ha valaki utólag nyűglődik, akkor mindent megtesz nek, hogy "lebeszéljék", egészen pontosan úgy megnehezítik a dolgát, hogy elmenjen a kedve. Ugyanis kb:5e forint az XP licensz a netbook-ra, nekik pedig a többszörösébe kerül mire egyáltalán lebizniszelik ezt a licensz dolgot.
- A Linpus linux kérdésemre (miért ilyen gány módon baxák rá a gépekre), a válasza viszont logikusnak tűnik. Mert aki linuxos gépet keres, az úgyis felrakja a saját kedvenc disztróját, és ezért értelmetlen fenntartani egy kapacitást, hogy jól belőjenek valamit, ami törlésre kerül. Megmondta világosan: A tapasztalat szerint az ilyen gép ha visszajön gari okokból, mindig warez wint találnak rajta.
Abba már nem mentem bele, hogy le is fogják törölni, ha grafiksu felület sincsen, mert nem keménykedni akartam, csak kérdezni :)))))
--
A linux felhasználóbarát. mindössze megválogatja a barátait...

jah ez igaz.

Mondjuk értelmes ember nem media marktban vesz laptopot. Ott csak kommersz szart lehet kapni.
Legalábbis én még egyetlen rendes laptopot sem láttam.

Netbookra meg úgyse rendes áron kerül fel az oprendszer.A 79.000ftos netbook árából sosem fogsz visszakapni 40k-ftot. Ha valahol van belőle linuxos változat, általában 10k-val olcsóbb.

Csak nem neked...
És tegyük még hozzá, hogy a gyártó/win oprendszer csak azon hardveren mükszik amire megszerkesztették. Ha másra teszed fel cd/dvd telpitéssel már kéri a kulcsot + aktiválást.
De a pl a HP recovery CD azt is megnézni, hogy a géptipus egyezik e a támogatásával avagy szerezz olyant amire a licenszed szól.

Állatbarátokat keresek http://hup.hu/node/66090
http://elütöttek.hu/

"... Ők radikális megoldást találtak ki, szerintük az operációs rendszert csak külön dvd-n szabadna árulni."

Akkor a Dell Ubuntus gépei esetén is ebbe a katergóriába sorolandók. Ez szerintem a ló túlsó oldala.
Miért ne lehessen OEM-es oprendszerrel kapni gépet?
Az más kérdés, "lehet", meg hogy "csak ez van".
De ez a radikális "megoldás" badarság szerintem.

----
Hol van a kígyónak farka? Minek annak az a nagy karkötő?

Normális esetben az OS a konfigurátorban egy külön pont, és van lehetőség választani. A problémát abban látom, hogy a kereskedő, aki eladja a cuccot, az két dolgot tehet: Megrendel egy konténernyi, OEM Windows-zal ellátott gépet, amire kap discountot, hiszen sokat vesz, és azt jó eséllyel el fogja tudni adni, vagy rendel OS nélküli gépeket (szintén egy konténernyit), meg melléjük valamivel kevesebb OEM Windows zacsit, és bevállalja, hogy ő fogja a teljes OEM supportot adni (hiszen ő az, aki "összeépíti" a hardvert az OS-sel).
Minthogy a hw+os kombóban 10E Ft-nál nem lesz több az OS költsége, így a 2. megoldás magasabb árat fog eredményezni, hiszen a pécéforgalmazó káefté nem ad el annyi Windows-t, mint pl. a Dell vagy a HP, ergo az OEM zacsikra bőven nem fog akkora kedvezményt kapni.
Ott van persze az a lehetőség is, hogy vegyesen várásol be a gépekből, ebben az esetben a mennyiségi kedvezménye látja a dolognak kárát, vagy pedig több pénze fog áruban ácsorogni.

nem is kivitelezhetetlen ez az OS választó képernyő.
a legegyszerűbb megoldás egy BluRay lemez lenne, pár év mire elterjedtté válik a BluRay drive minden computerben. de a merevlemezre is fel lehet tenni egy ilyen alap rendszert, amely tartalmazza több OS telepítőjét és a választás után törli a többit és telepíti a választott rendszert automatikusan. a gyártóra hárulna az OSek előzetes konfigurálása, hogy az end usernek csak annyi dolga legyen, hogy kiválassza a megfelelő OSt, és onnantól csak várnia kelljen amíg automatikusan feltelepül a választott OS.
windows választása esetében megveheti prepaid mobilfeltöltőkártyáknál szokásos módon a licencet. licenckulcs kaparós csík alatt, egyébként maga a kártya hologramokkal ellátva átveheti a mostani Ms hologramos matrica helyét.
Windows Home + Windows Business + Ubuntu + Fedora + OpenSuse + még egy két regionális linux disztribúció.

Win 7 és Win 8 esetén mekkora lehet most a különbség? Írtad, hogy az XP esetén 10 ezer forinttal volt drágább a laptop és érthető okok miatt mért nem éri meg a boltosnak rendszer nélkülit venni.
Változóak az igények és egy piackutatással ki lehet deríteni, hogy a vásárlók hány százaléka venne mondjuk linuxos változatot csak azért, mert így 10 ezret megspórol az árból. Mit gondolsz, mekkora százaléknak kellenne lennie ahhoz, hogy a boltos Windows helyett linuxost is merjen adni? Mondjuk ha minden harmadik vásárló linux mellett dönt?
Azt hiszem a 3.8-as kernel felettiek azok, amik alapból felismerik a wifit. Például feltelepítettem a Manjaro linux LXDE-s felületű változatát a régebbi laptopomra és automatikusan felismerte, csak kapcsolódnom és jelszót megadnom kellett. Debian még régebbi kernelt használ, ezért az még nem ismeri fel automatikusan a wifit.
Az Ubuntu linux lett talán a legnépszerűbb, elég felhasználóbarát.
Ha hirtelen jönnének többen, hogy Windows helyett linuxot használnának, akkor az már ezek miatt vannak, hogy vannak már jól használható rendszerek.
Ugyanúgy van Firefox, Opera, Google Chrome. Automatikus frissítés még nincs, a tálca ikon viszont mutatja, ha van frissítés és csak néhány gombnyomás.
Igazából azt kell kideríteni, hogy mennyire nyitottak az emberek a linuxra. Lesz aki élből elutasítja, ami nem baj. Ha viszont elég sokan nyitottak rá, akkor nem feltétlenül kell a Windowst erőltetni.

Valaki tudja e, hogy az előretelepitett brand gépeken lévő MS szoftver ára mennyi is ?
Mivel ha vissza akarja valaki kérni az árát, akkor mennyit is ?
Apró kérdés még, ha van valmi gond a géppel hardware nem müködik a szerviz mit mond ilyenkor ?
Linuxra nincs támogatás az eszközhöz és mivel nincs rajta MS lehet hazamenni ?

Állatbarátokat keresek http://hup.hu/node/66090
http://elütöttek.hu/

Mi köze a szoftvernek egy hardver hibához? Ha én bemegyek, hogy a WiFi a múlt héten még out-of-box működött Linux-szal, a héten meg meg sem nyikkan, akkor azt a szervizesnek meg kell vizsgálnia garanciaidőn belül. Legfeljebb azt mondják, hogy "hülye vagy apukám", mert frissítetted és az új kernelben nem került be a driver. :)

Anno emlékeim szerint 8-12E Ft körül jött ki a beker. árban egy XP pro licenc.
A szervíz a rendelkezésére álló eszközökkel fogja bevizsgálni - pl. úgy, hogy kiveszi a diszket, tesz bele egy másikat, teszkörnyezetet telepít, etc. Ja, hogy ez megdrágítja a szervízt? Nem baj, annyival drágább lesz a gép...