Van-e hátsó ajtó, vagy nincs?

Üdv. Mindenkinek!

Sok fórum témája volt már, de (szerintem) igazából még nem tudtak rá 100%-ban válaszolni, hogy van-e hátsó ajtó a "hírö$" rendszerben, avagy sem?

Olvasom a hírlevélben, majd a cikkben is, hogy:

Titkos Windows frissítés borzolja a kedélyeket

"A Microsoft próbálja elbagatellizálni, de attól a tény még tény marad: a felhasználók akarata ellenére frissült a Windows.
Szilágyi Szabolcs, 2007. 09. 14. 10:43

"Normális viselkedés" - így minõsítette a Microsoft a minap történteket. Nemrég ugyanis mind Windows XP-re, mind Vistára feltelepültek olyan frissített file-ok, amelyek akkor is bejutottak a rendszerbe, ha a felhasználó letiltotta magánál az automatikus frissítést. A bloggerek között csak "lopakodó" update-nek nevezett változtatás augusztus legvégén következett be - minden figyelmeztetés nélkül.

A Microsoft egyik szóvivõje a következõképp reagálta le a történteket: A Windows Update idõrõl idõre automatikusan frissíti önmagát...

http://terminal.hu/cikk.php?article_id=107000

Hmmm... "Időről időre" "automatikusan"?
Érdekes, hogy mindezt annak ellenére teszi, hogy le lett tiltva az "auto update" és "amelyek akkor is bejutottak a rendszerbe".

Valahogy engem ez arra emlékeztet, amikor a gyermek nem akarja megenni a tejbegrízt és a szülő beletömi mégis...
Azért érdemes elgondolkozni: Vajon miért is tiltja le a felhasználó az auto update-t?
Talán véletlenül? Figyelmetlenségből?

Nos, biztosan nem hiszen azt sulykolják belé, hogy az milyen jó, mert a saját érdekeit szolgálja.
Erre ő mégis letiltja, mert (bizonyára) szereti tudni (legalább nagyjából), hogy mi történik a PC-jén, ám ennek ellenére mégsem az van amit ő akar!
Aztán, netalántán nem működik jól a "frissítés"(merthogy egy ideje elegánsan "frissítés"-nek nevezik a hibajavításokat) ami feltelepül (volt már ilyen) és a "user" szeretné ha csak a garantáltan jól működő javításokat telepíthetné fel, ám jön a "Nagy Testvér" és "Ha akarod, ha nem felteszem" és már települ is a...

Igen! (Bizonyára rémeket látok) De mi települ még, vagy mi történhet még a juzer tudta nélkül a saját PC-jén? Mert ugye nagyjából az "rendben van", hogy az M$ a saját szellemi tulajdonát képező szoftver felett rendelkezik, de a PC a juzer tulajdona!
Olyan ez mintha kölcsönadom a szomszédomnak meghatározatlan időre a szobabiciklimet és én meg ki-be járkálok naponta a saját kulcsommal a lakásából(ba), mondván "Csak azt ellenőrzöm, hogy minden jól működik-e a biciklimen, amit kölcsönadtam. Vagy azt mondanám, hogy csak egy csavart húztam meg (időnként), mert láttam, hogy meglazult a kormány"

Azért ez érdekes nem?
Mit szólna ehhez, vagy mit szól ehhez (amit a "Nagytesó" tesz) mondjuk az "adatvédelmi biztos"?
Ugyanis ha valaki a gépedre "bejár" szabadon, akkor az bármit ki is vihet szabadon. Nem?

Kíváncsi lennék a Ti véleményetekre is.
Bár lehet, hogy csak én "látok rémeket".
_________________________________________________
Talán jobb is, hogy jóideje hanyagolom a W$-t?

Hozzászólások

Nálunk egyszerűen meg van oldva: proxy van, és *.microsoft.com, *.windowsupdate.com meg hasonlók le vannak tiltva, kapásból visszadobja a squid... :D Csak akkor engedi át, ha én mondom...

Mellesleg: tényleg szemét dolog. Anno voltak olyan hírek is, hogy pl. a WMP is "hazatelefonál" időnként, de az a pite valahogy kihűlt... Nekem már akkor is gyanús volt, egyáltalán nem voltam róla meggyőződve, hogy a hír csak kacsa, de mostmár ki is derült...

OpenSuSE 10.2, Celeron 2,4Ghz, 768MB, 2*160GB IDE Raid0, FX5200, SBLive! E400
OpenSuSE 10.2, Acer Aspire 5020, AMD Turion 64bit @ 1,8Ghz, 1GB, 80GB Toshiba, Mobility Radeon X700 PCI-E 128MB/128bit

ezeken kivul meg egy rakat cimet be kellene kalapalni a squidba ha normalis vedelmet akarsz az alabbi programok hasznalata eseten:
- internet explorer
- media player
- msn messenger
- windows messenger
- outlook
- outlook expressz
- windows mail
- windows defender
- windows update
- remote desktop
- windows installer
- stb ami nem jut eszembe, roviden windows

ugyhogy nekem nem eri meg vele foglalkozni

udv Zoli

Hello !

Amit irtál azért az nem teljesen igaz,ahogy én az index cikkből olvastam. Azoknál az embereknél akik teljesen kikapcsolták az autoupdate cuccot azoknál nem települ semmi. Azoknál volt ez a mókás frissítés akik teljesen a windowsra hagyatkoztak és akik értesítést kérnek a letöltésekről és csak azok a frissítések települnek amit ő kiválaszt. Ez persze akkor is egy nagy szemétség Bill részéről ,de aki az ő szoftverét használja az úgy is hozzászokott,aki meg nem szokott hozzá és megveti az ilyesfajta eljárásokat az remélhetőleg a open source rendszert használók népes táborát gyarapítja.

Üdv.

Hello !

Amit irtál azért az nem teljesen igaz,ahogy én az index cikkből olvastam...

Nos, hát, akkor felmerült a kérdés: Az index.hu tájékoztat pontosan, vagy a terminal.hu?

És ha megengedsz egy tiszteletteljes kiigazítást:
Az "Amit irtál..." az valóban tényleg nem teljesen igaz. Egyszerűbben: Nem én vagyok Szilágyi Szabolcs, vagyis a cikkíró, ezért én csak az általa írt cikkre apellálva tudtam a véleményemet leírni és a kérdésemet (feltevésemet) felvetni.
Lehet, hogy érdemes lenne a cikkíró Szilágyi Szabolcs-ot megkeresni emailban, hogy akkor most, hogy is van ez.
Ugyanis, ott van a logikai bukfenc, hogy ha én lennék az MS és nálam reklamálnának, "így" (vagyis azért, hogy az auto update kikapcsolás ellenére települ a javítás), akkor nem úgy reagálok, hogy "Ez természetes jelenség" hanem azt mondom, hogy: "Kérem, ez teljességgel lehetetlen, mert ha kikapcsolja az auto update-t, akkor semmi sem települ."

1értelmű nem? És ugye az MS-nél is értelmes emberek vannak. (ha azt kérdezem hány óra, akkor nem azt válaszolják: napos idő van :)

Egy másik dolog amit nem értek úgy "cuzammen", hogy miért van, az, hogy ha felvet egy dolgot egy cikk, vagy hozzászóló, akkor a "másik oldalról" a juzerek megvédik "kajakra", izomból, és csípőből érvelnek, hogy: "De, hát nem értem, hogy itt mi a probléma, hiszen az teljesen természetes, hogy az autoupdate működik, mert mások meg azért nyikorognak, hogy miért nem megy a frissítés." (a terminal.hu-n van most hasonló vélemény)
Aztán ha teszemazt a Linux esetében is van egy olyan dolog, vagy jelenség ami párhuzamba hozható a winnel, és/vagy az MS-al, akkor egyböl odabökik, hogy "Na, látod! Hát erről beszéltem! Ilyen a Te Linuxod! Látod? Az sem jobb, csak még nem ismerted ki ezt az oldalát" (persze a WS/MS esetében nem is akarnak tudni ilyenekről, de a Linuxnál 1ből észreveszik)

Tehát, ha valaki tudja az okát ennek a "rejtélyes" reakciónak, akkor írja meg, ne kíméljen :-)
Kössssz...

Tehát, ha valaki tudja az okát ennek a "rejtélyes" reakciónak, akkor írja meg, ne kíméljen :-)
Kognitiv disszanancia
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kognitív_disszonancia

Amugy probald ki:
-felteszel egy xp-t (mondjuk sp2-vel az egyszeruseg kedveert) egy virtualis gepre letiltott haloval..
-kikapcsolod az autoupdate-et
-elinditasz host-on egy wiresharkot
-engedelyezed a VM-en a halot
-figyelsz

Egyszeruen kiprobalhato, az XP kivetelevel mindbol van ingyenes/FOSS, csak kicsit sok ido.. ha valoban utana akarsz jarni, es nem csak az emberek velemenyere vagy kivancsi, akkor hajra!
---------------------
AFPer: We've missed you, did you miss us?
Pratchett: Yes, but I think I have time to reload.

Amugy probald ki:
-felteszel egy xp-t (mondjuk sp2-vel az egyszeruseg kedveert) egy virtualis gepre letiltott haloval..
-kikapcsolod az autoupdate-et
-elinditasz host-on egy wiresharkot
-engedelyezed a VM-en a halot
-figyelsz

Üdv.
Köszi a tippet, de gondolom 1szerübb lenne, ha úgy közelítem meg a kérdést, hogy:
Valaki próbálta már?
Akkor ossza + velünk a tapasztalatát.

Köszi :-D

squid log toredekek pl:

TCP_DENIED/407 1814 CONNECT urs.microsoft.com:443 - NONE/- text/html
TCP_DENIED/407 1928 GET http://redir.metaservices.microsoft.com/redir/allservices/? - NONE/- text/html
TCP_DENIED/407 1871 POST http://sqm.msn.com/sqm/wmp/sqmserver.dll - NONE/- text/html
TCP_DENIED/407 1826 CONNECT mpa.one.microsoft.com:443 - NONE/- text/html

termeszetesen 443-on titkositva :)

udv Zoli

Itt most tulajdonképpen nem arról van szó, hogy a frissítő szoftver frissülését nem lehet kikapcsolni? Mert ez végülis nem akkora hülyeség :)

A WSUS-ban van egy olyan beállítás, hogy egy már jóváhagyott frissítés frissítését automatikusan jóváhagyja a rendszer. Ezt ki lehet benne kapcsolni. A frissítő klienseken valószínűleg alapból be van kapcsolva ez az opció, és ez tűnt fel most.

"Van-e hátsó ajtó, vagy nincs?"
Van, de hogy éppen most mi és hol azt nem tudni. És nem véletlenül van ott ahol van.

Hello!

Két lehetőséged van. Vagy teljesen kikapcsolod az autoupdatet és akkor semmilyen frissítés nem fog letöltődni a számítógépedre,beleértve a biztonsági lyukak foltozását is. Vagy bekapcsolod vagy részben automatán vagy teljesen és nem idegesíted magad ezeken a dolgokon magad. Ohh! Az a proxy megoldás is egy jó ötlet lehet,amit talán az első hozzászóló ajánlott.

Üdv.

> Talán jobb is, hogy jóideje hanyagolom a W$-t?

ahhoz képest túl sokat foglalkozol vele (azt nem mondom, hogy túl sokat tudsz róla, mert a bulvárhírekből meríted minden tudásod)

ahhoz képest túl sokat foglalkozol vele (azt nem mondom, hogy túl sokat tudsz róla, mert a bulvárhírekből meríted minden tudásod)

Ja.
Ja?

Talán éppen ezért érdeklődtem itt a profiktól és például nálad is
:-))

Speciel én erre http://hup.hu/node/19523 gondoltam a "win hanyagolása" említésekor.

Amúgy meg a topic címe (és tárgya, témája) Van-e hátsó ajtó, vagy nincs?, nem pedig az, hogy honnét szerzem az értesüléseim.

Talán még annyit, hogy ( a módszereddel élve) én is levon6tam volna hasonlóan "magvas" következtetést rólad.
Legalább is azok alapján, hogy az általam gyakorlati kérdésekben nyitott fórumtémákkal (volt nem 1) kapcsolatosan nem igazán hozakodtál elő akár ötletekkel, vagy használható megoldásokkal (pedig hasznos lett volna).

Akkor most én is mondjam azt, hogy?:

(azt nem mondom, hogy túl sokat tudsz róla, mert a bulvárhírekből meríted minden tudásod)

No, nem kötekedésképp mondom, "csak úgy" :-P

csak két gyors kötekedésmentes kérdés:

1.) Használsz Windows-t vagy sem? Hallomásból úgyhallottad az ismerősöd ismerősének a bátyja
húgának a nagybátyjától, vagy személyesen érintenek a "fos windoswos" problémák?

2.) elég szar dolog itt ilyesmikkel hivatkozni, hogy "hát tőled még nem láttam gyakorlati
problémákra megoldást", mert tudod se a mostani sem előző életedben:))) lévő nicken
nem láttam semmi értelmes gyakorlati prtobléma megoldását, csak állandó hosszú terjengősre
sikerült fogalmazásokat, amiben kifejtted magvas gondolataidat a Windowsról, miközben
pont úgy nézel ki mintha csak képen láttál volna. Tehát akkor?