A GIMP felhasználói felületének újratervezése

Címkék

A GIMP UI csapata egy blogot hozott létre, ahol a népszerű képmanipuláló program felhasználói felületének ráncfelvarrására gyűjtenek ötleteket. Az ötletelésben bárki résztvehet. Ötletek itt, itt, itt, itt, itt.

Hozzászólások

végre :)
néha már idegbajt kapok attol hogy külön ablak az eszköztár, rétegek és a kép...
elég egy ablak, azon belül meg dokkolva/lebegve eszköztárak, kép ablakok... valahogy igy vagy igy.

(remélem emberi időn belül meg is valósul pár dolog a tervekből)

Éljen! Az se lenne rossz, ha esetleg váltogatni is lehetne a különböző UIk között. Mert valakinek a régi jön be jobban, valaki a photoshopos nézetet szereti, stb.

GIMP-eknel mar evek ota tervezgetika felhasznaloi felulet ujratervezeset.
Ahelyett, hogy peldat vennenek az inkscape-rol. Az is ugy kezdte mint a gimp (sodipodi idok) es most mar docking ablakok lesznek mindenhol a 0.46-os verzioban. (svn-ben mar elerheto).

Szoval inkabb csinalnak mint tervezgetnek. (bar sokaig meg voltak gyozodve(fokepp Sven, az egyik fo fejleszto), hogy a gimp felulete A FELHASZNALOI felulet, minden mas hulyeseg (pl. nem mukodik tobbmonitoros beallitasnal)).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

jesz

Nem vagyok tökéletes, mert tökéletesség csak a matematikában van, többek közt ezért is unalmas a matematika. © by TWÁ

jobb keson, mint soha; a krita kapasbol hasznalhato feluletet ad

Juhu, remélem ilyesmi felületet fog kapni. Transparency nem érdekel csak legyen jól átlátható kialakítása (végre).

jaj, ne.. végre már +szoktam a gimp felületét, erre meg le akarják cserélni.. a képben legegő ezköztáraktól hülyét kapok, viszpnt gimpnél nyugodtan lehet a kép melett.. az meg hogy hogy mindegyik ablak megjelenik a taskbaron az nem hátrány, hanem előny, mert le tudom csukni tray-be (trey-be :) amíg nem használom.. az egyetlen egy amíbe még talán belemennék az a blender szerű UI..

I hate myself, because I'm not open-source.

a lecsökkent függőségek azt jelenti, hogy sok kis csomag helyett van egy bazi nagy, aminek a nagy részét nem is használja, de azért a fordítási időt növeli? ( a qt-s programok lassaban fordulnak le, mint a gtk-sok..) a megnövekedd sebességet meg kétleném.. ha meg ennyire qtre vágysz akkor qt-gtk engine ;)

I hate myself, because I'm not open-source.

qtval semmi baj. mutass nekem egy qt-témát, ami azt csinálja, mint a gtkqt, csak fordítva. semmi bajom nincs a qt-val azon íkvül, hogy eddig szépet nem láttam belőle;)
azt meg aláírom, hogy funkciógazdagabb. de egy toolkit legyen szerintem szép:P

gimp nélkül meg mitől lenne gimp toolkit a gimp toolkit?:D
ez vallási kérdés. a gimp az gtk. gtk power, stb ... ;) nem váltanak, szerintem jobb is. mondjuk el tudnék képzelni majdnem minden alkalmazást kliens-szerver protokollban: mondjuk egy gimp core, és hozzá lehet írni interfészeket.
mint az mpd-nél.
ha a gimpet alaposan modularizálnák (core, effektek külön/csomagonként, inter-fészek, stb), talán annak a cli-jét használnám imagemagick helyett - ha mindent implementálnak cli-be, akkor magick elbújhat.

int getRandomNumber() {
return 4; //szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.
} //xkcd

...de azért a fordítási időt növeli?

Ez ultimate erv egy end user szamara. :)

a megnövekedd sebességet meg kétleném

Betoltesi ido szempontjabol mindenkepp. Mivel libeket PIC-cel illik forgatni, igy az elso betoltodes utan mar memoriaban marad. Egy peldanyban. Es nem kell melle betolteni GTK szazezer apro mocskat.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Betoltesi ido szempontjabol mindenkepp. Mivel libeket PIC-cel illik forgatni, igy az elso betoltodes utan mar memoriaban marad. Egy peldanyban. Es nem kell melle betolteni GTK szazezer apro mocskat.

Ilyen alapon GNOME, Xfce, és hasonlók alatt pedig ezek már be vannak töltve a memóriába, és nem kell berántani a Qt -t is, amelynek nagyobb a memóriafogyasztása, mint egy fél disznónak... :S

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."

anno kezdték motifban, de az nem tetszett, és csináltak egy sajátot.. akkor még el lehettett mondani róla hogy natúr Xlib, aztán ez lett belőle ;) ha csinálnának egy másikat, abból is ez lenne egy idő után :S (meg még mondhatnám azt is, hogy a qt is natúr X lib, meg a gtk is, motif is, meg az összes ami használja az Xet... a végére legalább is mindenképp ;)

I hate myself, because I'm not open-source.

...de azért a fordítási időt növeli?

Ez ultimate erv egy end user szamara. :)

ha gentoo-t használ akkor igen :) és nagyon nem mindegy hogy egy pár óra kell csak vagy egy egész nap :S
bár vallási háborúkban nem számitanak az ilyen apróságok.. :( bár jöhetek még azzal is hogy a qt az nem 100% free (as in freedom) ;)

I hate myself, because I'm not open-source.

Tökmindegy, csak legyen benne zone finder/zone mapper és nem destruktív szerkesztés.
Meg úgy általában érdemes lenne a LightZone felületére vetni néhány pillantást, és lopni az ötleteket szemérmetlenül (;

Engem a lebegő különablakos megoldás sem zavar, eddig fireworks-os voltam (win alatt).
Látok fantáziát az átlátszóságban is fullscreen + transparency… & first use of transparency. Jó lehet ha kisebb monitoron nem kell állandóan zoom-olni. Főleg az effektelőnézet elképzelése tetszik.
A GIMP like blender… és a XaraXtreme‐Style… a maga egyszerüségével szerintem sok embert megfog. Hiába másolják le a photoshoppot vagy a fireworks-ot és egyéb programokat attól nem lesz jobb. A Gimp-nek Gimp-nek kell lennie és kész.

Szóval nálam a nyerő
fullscreen + transparency…
Ez tudja a lebegőablakosat is és a dokkolt veziót is ahogy nézem. Tudja kihasználni a gépemben lévő erőforrásokat. Szerintem pont ez a felhasználási terület ahol az átlátszóság nem csak egy beryl-compiz-aero effec, hanem a munkát is lehetne vele gyorsitani. Igényesen is néz ki igy első ránézésre a terv.

Szerintem a leheto leg Photoshop kozelibbnek kellene lennie. Igy a PS-hez szokotaknak )mint pl en) sem okozna gondot, hogy megtalalja ugyanazokat a dolgokat amikhez mar hozaszokott. Mellesleg a PS eleg kiforott kezelofelulettel rendelkezik. En csak azert nem Gimpezek es hasznalok Wine-al PS-t, mert nem akarok az alapoktol indulni egy kepszerkeszto megtalulasanal.

Eleinte én is így gondolkodtam, de aztán idővel rájöttem, hogy a GIMP alap-elképzelése teljesen más, mint a PS-é, főleg, amikor win alatt kipróbáltam a GimpShop c akármit (azért használható proginak nem volt nevezhető a percenkénti 3 fagyásával).

Ennek ellenére örülök, hogy végre csinálnak vele valamit, mert azóta sem sikerült igazán jól megszokni.

Én elég jól megszoktam és megszerettem a Gimpet, nagyon régóta használom és elég jól benne vagyok, persze átállítom, mert az alap kinézete nem az igazi. Ez a jó benne, hogy fantasztikusan személyre szabható. Egyáltalán nem tetszene, ha Photoshop kinézetű lenne. Az nem lenne baj, ha meg tudnák oldani, hogy úgy IS ki tudjon nézni.

A fent írt linkek között volt egy-két nagyon profi kinézet.

Van Isten! Már azt hittem, úgy fogok meghalni, hogy itt egy remek proggy, használhatatlan UI-val.

--
[Random Topical Haiku] (Slashdot.org) I've Got A Cool Site. What The Fuck? So Much Traffic! Now My Server's Down

+1

a legjobb ui, ami tenyleg szereny igenyeimnek eddig legjobban megfelelt, az a psp 1994(!)-es verzioja volt... me'g a win31-es idokbol. ha olyasmi lesz/lehet csinalni, az nagyon jo lenne :]

nem akarok ünneprontó lenni... de nem akarnak közben a CMYK-val foglalkozni inkább?
A felületet is rendbe kell szedni, de szerintem nem azért fognak a PS felhasználók átszokni (vagy éppen nem átszokni) mert a felület ilyen vagy olyan... A CMYK színskála támogatása szerintem égetőbb probléma.

Szerintem ezt mar kiveseztek parszor itt is. De akarhanyszor megemlitettem grafikusoknak (van kozte DTP-s haver is) nalunk, hogy van gimp es tok jo, annyiszor rohogtek fetrengve a foldon. :) Tobbek kozott CMYK hianya volt az egyik indok. En nagyon jol elkaristolok vele otthon, de nekik csak egy rossz vicc volt.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem. Munka közben is kell a CMYK nézet, mert úgy eleve a CMYK színvilágban dolgozol, és a műveleteket is tudod kiválasztott színcsatornán csinálni.
Nem fogsz (annyira) nagyot nézni, amikor meglátod a kinyomtatott anyagot... mert azért nagyon eltérhet az RGB kép és a CMYK kép a konvertálás után.

Ami meg a monitoros megjelnítést illeti, valóban RGB-ben nézegeted, és dolgozol vele - a megjelenítést illetően... de ha jól bekalibrálod, akkor kb azt adja vissza, ami a képen (és ezek után a nyomaton is) a szinek valójában. - és nem tévedsz el olyan szinekbe, amik nem nyomhatók ki, csak monitoron láthatók...

Elev CYMK színtéren dolgozni vagy RGBsyzntéren dolgozni majd CYMK-ba konvertálni nem hozza ugyanazt az eredményt. Ennek megfelelően az elfogadható megoldás, ha a teljes rendszer minden elemében benne van a CYMK-val munka képessége. Én is próbáltam grafikusoknak tördelőknek beajánlani, de a Fájl - Új-nál tovább nem jutottunk, mert nincs CYMK és anélkül nem, nem megy...

KAMI
--
OxygenOffice | OpenOffice.org | A Böngésző - magyarul | Kiterjesztések - magyarul

Nekem sok esetben szabályos munkaeszköz a Gimp. Egy dolog viszont nagyon zavart idáig. A teljesen önálló ablakok. Persze a Photoshop az ebben remekel. Jó lenne, ha valami munkavégzésre alkalmas task lenne hozzá. Remélem a fejlesztésekben találok majd valami haszonlót.

--
Karesz
http://kareszka.extra.hu

Én ezért ragasztom össze/teszem be fülekbe az ablakait. Nagyon jól átalakítható szerintem minden, a főablak alatt fülekben 8 ablak - ebből úgyis mindig csak 1-et használok (pl layers, paths, gradients, fonts etc), legalul pedig mindig az aktuális tool vezérlői, tehát minden egyetlen ablakban, és mivel a témát is kis betűsre állítottam alig foglal helyet. Ha sok képpel dolgozom az semmilyen fennakadást nem okoz, mert a KDE-t úgy állítottam be, hogy csak az aktuális asztal ablakai látszódjanak a taszkbáron. Egyébként Windows alatt elég elképzelhetetlen, hogy az ember 6 desktopon dolgozzon miközben mind tele van ablakkal.

Szerintem parancssoros UI-t kéne hozzá csinálni szöveges üzemmódban. Mert úgy bármit meg lehet csinálni, csak a sok hülye láma miatt kell grafikus felület.

--
Simplicitas Sigillum Veri

as i may have mentioned before:
legyen egy core, hozzá egy alap interfész. és legyen jól dokumentálva, hogy kell másikat csinálni, aztán működhetne kliens-szerver modellben ez is. ebbe az ő elképzelése is belefér.

int getRandomNumber() {
return 4; //szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.
} //xkcd

Sziasztok!

Mivel a hír hallatán összejött a GIMP közösség, szeretnék egy kis segítséget kérni új topik nyitása nélkül.

Ha csinálok egy kijelölést azt hogyan tudom mozgatni? Windows alatt Alt+bal egér gomb. Linux alatt erre a billentyűzet kombinációra az egész ablakot viszi.

A témához is hozzászólva (bár mezei user vagyok) nekem a Photoshop felülete idegen. A GIMP-nél engem is zavar a sok ablak, de "beletettem" a fő ablakba és így szerintem teljesen jó. Két ablakom van, a kép és főablak.

A válaszotokat előre is köszönöm.

quikgimpes a legjobb szerintem.
It doesn't matter if you like my song as long as you can hear me sing